boberzary 22.12.06, 21:49 Kolejna zagadka widokówkowa, tym razem coś trudniejszego :o) Co to za budynek?? img62.imageshack.us/img62/8358/wq02029dg9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.e.k.o Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:11 boberzary napisał: > Kolejna zagadka widokówkowa, tym razem coś trudniejszego :o) > Co to za budynek?? No nie wiem, ale tak na pierwszy rzut oka to mi się z salą Bawełny kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:16 Brawo p.e.k.o, wyprzedziłeś Croolicka :o) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:21 boberzary napisał: > Brawo p.e.k.o, wyprzedziłeś Croolicka :o) eh, tak trudna dales ta zagadke ;-))) Zwlaszcza, ze ta kartke od dawna mam w katalogu Zatorze -> Witosa Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:22 no a ja nic nie robie tylko nerwowo obserwuje forum, by jako pierwszy odgadnac zagadki bobra ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:29 croolick napisał: > no a ja nic nie robie tylko nerwowo obserwuje forum A ja przypadkiem zajrzałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:33 Masz w nagrodę świąteczną fotkę Bobra :o) www.joemonster.org/mg/albums/userpics/10001/349te.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:47 boberzary napisał: > Masz w nagrodę świąteczną fotkę Bobra :o) > www.joemonster.org/mg/albums/userpics/10001/349te.jpg yyy, to kobieta - informatyk znaczy sie swinka morska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
p.e.k.o Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:28 croolick napisał: > boberzary napisał: > eh, tak trudna dales ta zagadke ;-))) Zwlaszcza, ze ta kartke od dawna mam w > katalogu Zatorze -> Witosa Ja nie mam katalogu "Zatorze" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:12 > Co to za budynek?? > img62.imageshack.us/img62/8358/wq02029dg9.jpg ul. Witosa, kiedys sala widowiskowa Bawelny, dzis salon mebli kuchennych (jest jeszcze?) Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:16 Co jest jeszcze, budynek czy salon ?? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:22 boberzary napisał: > Co jest jeszcze, budynek czy salon ?? he? Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: Zagadka widokówkowa 22.12.06, 22:25 Mam na myśli to: "ul. Witosa, kiedys sala widowiskowa Bawelny, dzis salon mebli kuchennych (jest jeszcze?" Ale dziś piątek, więc bądz dla mnie wyrozumiały :o) Tak salon istnieję :o) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 00:15 Odswieze tradycje. Gdzie znajdowal sie ten obelisk? i8.photobucket.com/albums/a4/croolick/Dec18334.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 00:24 przy Szpitalu Psychiatrycznym? Komu ten obelisk? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 00:37 erykzary napisał: > przy Szpitalu Psychiatrycznym? niby tak, ale nie (znaczy sie tak jest pocztowka podpisana: "Heil- und Pflegeanstalt", ale to nie byl teren szpitala - szpital byl w tle) > Komu ten obelisk? Szczerze nie wiem, ale przetrwal wojne, choc juz go nie ma, a w jego miejscu stoi dzis budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 00:42 > Szczerze nie wiem, ale przetrwal wojne, choc juz go nie ma, a wjego > miejscu st > oi dzis budynek. mam tą pocztówkę w kiepskiej rozdzielczości i wcześniej myślałem, że to ławka na, której siedzą ludzie ;-) to gdzie to jest, możesz dokładniej wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
michmar3000 Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 13:55 być moze obelisk ten bez górnego jego fragmentu to jest to: picasaweb.google.pl/michmar3000/ARY2007CZ2/photo#5145650104043582402 górna cześc została uszkodzona lub celowo usunięta nie wiem byc moze sie myle ale podobienstwo jest..(chodzi mi o sam obelisk a nie o to gdzie zostało wykanane zdęcie) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 21:36 michmar3000 napisał(a): > być moze obelisk ten bez górnego jego fragmentu to jest to: > picasaweb.google.pl/michmar3000/ARY2007CZ2/photo#5145650104043582402 > górna cześc została uszkodzona lub celowo usunięta nie wiem byc > moze sie myle ale podobienstwo jest. Ciekawa hipoteza. A moze po prostu jest odwrocony - szpicem w dol? Odpowiedz Link Zgłoś
bimberstein Re: Zagadka widokówkowa 20.12.07, 23:01 michmar3000 napisał(a): > > górna cześc została uszkodzona lub celowo usunięta nie wiem byc moze > sie myle ale podobienstwo jest..(chodzi mi o sam obelisk a nie o to > gdzie zostało wykanane zdęcie) Ten głaz przywiózł facet małym ciągniczkiem z Zakładu Zieleni w Żarach w 1966 roku. Kuł biedaczyna przez dwa miesiące siedząc na hyboczącym się stołeczku. By nie zaprószyć oczu, dali mu okulary (stary typ gogli narciarskich). Gdy przechodziłem codziennie do szkoły nr 1 (nieistniejącej), to przyglądaliśmy się z zaciekawieniem jaki to napis on tam ryje. Głaz według niego przywieziono z poligonu wojskowego. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 19.12.07, 21:40 erykzary napisał: > to gdzie to jest, możesz dokładniej wyjaśnić? Moim zdaniem to widok na zabudowania szpitalne z ul. Poznanskiej (Kastanienalee) to przy tej ulicy stal ten glaz. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 24.12.07, 00:50 i8.photobucket.com/albums/a4/croolick/1919.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 24.12.07, 01:59 sklep meblowy na Witosa? tylko nie wiem co to było Scholzerei :-( Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 26.12.07, 12:48 erykzary napisał: > nie wiem co to było Scholzerei :-( Wydaje mi sie, ze to od Schultheiß - soltys. Schölzerei - siedziba władz gminnych. Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 27.12.07, 21:39 no to teraz moja kolej w zadawaniu fotozagadki ;-) gdzież to? i33.photobucket.com/albums/d61/erykzary/pocztowka1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 00:00 BRAWO!!! Może teraz Ty coś zapodasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 00:02 A ten "Disneyland" to gdzie był (no poza tym, ze na Kunicach)? i8.photobucket.com/albums/a4/croolick/Rabenburg1907.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 00:37 W miejscu dzisiejszego Krokosza albo w pobliżu, dokładnie nie wiem. A wiesz jakie było przeznaczenie tych zabudowań? (Krucza warownia[?] chyba coś mnie słownik ściemnia ;-)) Dzięki za pocztóweczkę, nie miałem jeszcze takiego ujęcia tego budynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 01:04 erykzary napisał: > jakie było przeznaczenie tych zabudowań? Mysle, ze knajpa > (Krucza warownia[?] chyba coś mnie słownik ściemnia ;-)) Czemu nie? "Kruczy dwor" z basni braci Grimm (Niemcy kochaja te bajki)lub innych sredniowiecznych podan. A moze to nazwa twierdzy Raubrtittera Kunona? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 01:13 > Czemu nie? "Kruczy dwor" z basni braci Grimm (Niemcy kochaja te > bajki)lub innyc > h > sredniowiecznych podan. ja sie wychowałem na Smerfach :-) Wtedy byłyby dwie knajpy koło siebie Neue Welt i Rabenburg , hmmm... no ale w sumie innego przeznaczenia to raczej mieć nie mogło... > A moze to nazwa twierdzy Raubrtittera > Kunona? ;-) tak, tak Ty mi tu mów o legendach to znowu podziemnych przejść będę szukał ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 20:58 Dolaczam sie do zabawy. Gdzie to bylo, albo moze jest jeszcze ? picasaweb.google.com/waldi12346/AlbumBezTytuU/photo#5149114868701615714 Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 21:13 Na przeciwko fary przy ul. R. Traugutta. Niestety budynek nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 21:20 Jestes the best :) A swoja droga dlaczego jak sie buduje w miescie cos nowego to nie "zmusza sie" inwestorow do nawiazywania do przeszlosci. Chocby tylko poprzez wyglad fasady. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 28.12.07, 21:43 waldi123 napisał: > Jestes the best :) Dzieki, ale mysle, ze bober ma jeszcze lepsze oko > A swoja droga dlaczego jak sie buduje w miescie cos nowego to > nie "zmusza sie" inwestorow do nawiazywania do przeszlosci. Chocby > tylko poprzez wyglad fasady. Dobra zasada, niemniej jakos tam to sie zauwaza - vide remont fasady "Jamnika". Z drugiej strony, jak projekt jest ladny i nie dysharmonisujacy z otoczeniem to naprawde warto odejsc od historycznego wygladu poprzednika - vide kamienica Karasiow przy Rynku. A wyglad wspolczesnych kamienic przy Traugutta narzucony zostal przez sasiednie "PGR-owskie czworaki" (nie jest to epitet wobec mieszkancow ale okreslenie ich wygladu nie odbiegajacego od budynkow mieszkalnych wznoszonych przez PGR-y) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 00:47 Czas odswiezyc popularny watek: Moje zagadki: 1) i7.ebayimg.com/01/i/000/e5/b0/5c0c_1.JPG 2) www.mirko-ansichtskarten.de/images/soraublumlid.jpg 3) i8.photobucket.com/albums/a4/croolick/1821907VerlagReinickeRubinMagdeburg.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bunia1974 Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 08:54 Witam, ostatnie miejsce kojarzy mi się z ul. Wrocławską, widok w kierunku Buczka. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 09:58 bunia1974 napisała: > Witam, > ostatnie miejsce kojarzy mi się z ul. Wrocławską, widok w kierunku > Buczka. Cieplo, ale to nie to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ahaha2 Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 19:24 A mnie z Pocztową - w kierunku biblioteki... Odpowiedz Link Zgłoś
cameel.m Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 10:36 1. Klub garnizonowy 2. nie mam pojęcia 3. Widok na dzisiejszą Pocztową w kierunku biblioteki Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 10:55 cameel.m napisał: > 1. Klub garnizonowy > 2. nie mam pojęcia > 3. Widok na dzisiejszą Pocztową w kierunku biblioteki Brawo, pozostaje jeszcze zagadka nr 2. Odpowiedz Link Zgłoś
erykzary Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 11:29 croolick napisał: > Brawo, pozostaje jeszcze zagadka nr 2. jeśli ogród angielski to dzisiejszy sklep meblowy na Witosa, kiedyś Scholzerei. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Zagadka widokówkowa 07.04.08, 23:52 erykzary napisał: > jeśli ogród angielski to dzisiejszy sklep meblowy na Witosa, kiedyś > Scholzerei. Tak, wszystko by pasowalo (budynki z litografii bardzo podobne, ogrod angielski faktycznie znajdowal sie na Zatorzu), jest jedno "ale" - pocztowka z 1902 r. jest podpsana jako z Zar a przeciez Zatorze wlaczone zostalo do miasta dopiero w 1936 r. ;-) Mysle, ze jednak faktycznie chodzi o "Soltysowke" na Zatorzu/Sefersdorfie/Syborsicach, a Zatorze mimo, ze wies to tak naprawde traktowana byla od dawien dawna jako czesc miasta, co znajdowalo swoj wyraz takze na pocztowkach (np. pocztowce z pomnikiem wojennym zolnierzy I w.s. przy Kaszubskiej tez opisna jako pochodzaca z Zar). Odpowiedz Link Zgłoś