pussy1912 06.02.04, 20:09 CZY SLUZ WYDZIELANY W TRAKCIE PODNIECENIA TZW LUBRYKACYJNY WYKAZUJACY ROZCIAGLIWOSC I PRZEJRZYSTOSC SWIADCZY O SLUZIE PLODNYM CZY JEST TO ODREBNA SPRAWA? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atatar Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 06.02.04, 21:54 Wejdź na tą stronę a mam nadzieję że znajdziesz odp. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
atatar Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 06.02.04, 21:56 serwisy.gazeta.pl/po40/1,48122,1691704.html Wjedź na tę stronę a mam nadzieję że znajdziesz odp. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 07.02.04, 10:38 Zajrzałam na te strone. Nie plecałabym jej osobie, która pragnie nauczyć się NPR w celu planowania rodziny a nie zaliczyc sprawdzian "metody naturalne". Opis mało wyczerpujacy, uproszczony. Co do sluzu lubryfilacyjnego, wydziela go nie szyjka ale ściany pochwy. Można miec odczucie - bezpośrednio przed stosunkiem, na poczatku pieszczot, czy nawet na mysl o nich - "wiecej" czy "wilgotno", ale nie może to byc uczucie "slusko", a tym bardziej, nie moze sluz ciagnąć się w nitki. To ostatnie - jest cecha sluzu szyjkowego. Dla własciwego posługiwania sie metoda objawowo-termiczną, trzeb znac swój PMN i umieć dokonać tzw. kalkulacji. Dopiero o tym toczyła sie dyskusja. Odpowiedz Link
pussy1912 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 07.02.04, 15:01 drogi Praktyczny Przewodniku dziekuje za odp ale chcialabym zapytac jeszce o jedno:czy w trakcie kochania wydobywa sie sluz przejrzysty i rozciagliwy to oznacza on dni plodne tak? ja zawsze w trakcie kochania mam bardzo duzo sluzu i przewaznie jest on przezroczysty i rozciagliwy jest go az za duzo co mam o tym sadzic? Odpowiedz Link
praktycznyprzewodnik Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 09.02.04, 10:11 Mysle, ze nie rozumiesz zasady postepowania przy metodzie termiczno-objawowej (bo metoda Billingsa, zwana też owulacyjna nie jest polecana dla osób, które pragna perfekcyjnej doskonałości NPR). Przede wszystkim zacznij od tego, ze przez pierwsze pół roku, bedziesz wyznaczała tylko dni niepłodności poowulacyjnej. Do tego potrzeba obserwacji sluzu i pomiaru ptc. Nic nie będzie zakłocało obserwcji (sperma, sluz lubryfikacyjny...) więc łatwo Ci będzie okreslić koniec fazy płodenj. Konkretny sposób diagnozowania w każdej metodzie jest nieco inny wiec szczegółowo nie wyjaśniam. A za płodne uznasz wszystkie dni od poczatku cyklu az do końca fazy płodnej. Jesli masz dokładne i wiarygodne notatki o długości cykli, to możesz ten okres przyuczania skrócić z 6 miesięcy do 2 (czyli tylko dwa pierwsze cykle płodne od pierwszego dnia).Przez te pozostałe 4 miesiące za niepłodne mozesz uznac pierwsze 5 dni cyklu.Licząc oczywiście od pierwszego dnia misiączki. Nastepnie możesz korzystać z dni na poczatku cyklu, ale nie więcej niż tyle ile wyjdzie z kalkulacji: "najdłuzszy cykl ze znanych dotychczas - 21".Wynik jest ostatnim dniem niepłodności przedowulacyjnej. Ta kalkulacja nie zwalnia od obserwacji i wychwycenia "zmiany PMN", ale tutaj Twój problem się rozwiąże, jest bardzo mało prawdopodobne, zeby po całodziennnej obserwacji i stwierdzeniu braku jakiejkolwiek zmiany w odczuwaniu , nagle wystapił sluz szyjkowy i to w takim nasileniu jak opisujesz. Tym bardziej, ze w okresie niepłodności przedowulacyjnej obowiązuje zasada "nie czesciej niż co drugi dzień wieczorem". Po roku mozesz - albo dalej bazować na kalkulacji długości cykli, pomniejszonej do -20, albo majać 12 wykresów, stosować duzo przyjaźniejszą kalkulację -8. Polega ona na tym, ze od dnia najwcześniejszeg skoku temperatury w posiadanych cyklach odejmujesz 8. Wynik mówi o ostatnim dniu niepłodności przedowulacyjnej. Tej kalkulacji nie traktuj mechanicznie, ale jako pomo w ustaleniu dnia, poczawszy od ktorego prawdopodobieństwo pojawienia się "zmiany" jest podwyższone. Do kreski wynikającej z kalkulacji jest niewielkie, ale oczywiście samo wyznaczenie kreski nie zwalnia z obserwacji cały dzien, tego co dzieje się w pochwie. Z niepłodności przedowulacyjnej nie korzystamy, jesli nie mamy danych na temat owulacji w poprzednim czyklu, albo na pewno wiemy, ze poprzedni cykl był nieowulacyjny, bo rzekoma miesiaczka może być krwawieniem z przełomu, a nawet zamaskowac objawy wczesniejszego jajeczkowania w nastepnym cyklu. Odpowiedz Link
kim11 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 06.02.04, 21:57 To jest odrebna sprawa Odpowiedz Link
cool_gos Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 07.02.04, 12:16 Zupełnie odrębna sprawa. Czasami może się pokryć w czasie - tzn. podniecenie z obecnością śluzu płodnego. pomocnica Odpowiedz Link
agag22 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 12.02.04, 14:44 Całkowicie odrębna to sprawa. Odpowiedz Link
pussy1912 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 12.02.04, 18:36 czyli jesli jest go b. duzo bo zawsze tak mam i wyglada ja k kurze bialko nie musi swiadczyc o dniach plodnych? poprostu taka moja natura? Odpowiedz Link