Dodaj do ulubionych

DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!!

06.02.04, 20:09
CZY SLUZ WYDZIELANY W TRAKCIE PODNIECENIA TZW LUBRYKACYJNY WYKAZUJACY
ROZCIAGLIWOSC I PRZEJRZYSTOSC SWIADCZY O SLUZIE PLODNYM CZY JEST TO ODREBNA
SPRAWA?
Obserwuj wątek
    • atatar Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 06.02.04, 21:54
      Wejdź na tą stronę a mam nadzieję że znajdziesz odp.
      Pozdrawiam.
    • atatar Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 06.02.04, 21:56
      serwisy.gazeta.pl/po40/1,48122,1691704.html
      Wjedź na tę stronę a mam nadzieję że znajdziesz odp.
      Pozdrawiam.
      • praktycznyprzewodnik Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 07.02.04, 10:38
        Zajrzałam na te strone. Nie plecałabym jej osobie, która pragnie nauczyć się
        NPR w celu planowania rodziny a nie zaliczyc sprawdzian "metody naturalne".
        Opis mało wyczerpujacy, uproszczony.

Co do sluzu lubryfilacyjnego, wydziela go nie szyjka ale ściany pochwy.
        Można miec odczucie - bezpośrednio przed stosunkiem, na poczatku pieszczot, czy
        nawet na mysl o nich - "wiecej" czy "wilgotno", ale nie może to byc
        uczucie "slusko", a tym bardziej, nie moze sluz ciagnąć się w nitki. To
        ostatnie - jest cecha sluzu szyjkowego.
        Dla własciwego posługiwania sie metoda objawowo-termiczną, trzeb znac swój PMN
        i umieć dokonać tzw. kalkulacji. Dopiero o tym toczyła sie dyskusja.
        • pussy1912 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 07.02.04, 15:01
          drogi Praktyczny Przewodniku dziekuje za odp ale chcialabym zapytac jeszce o
          jedno:czy w trakcie kochania wydobywa sie sluz przejrzysty i rozciagliwy to
          oznacza on dni plodne tak? ja zawsze w trakcie kochania mam bardzo duzo sluzu
          i przewaznie jest on przezroczysty i rozciagliwy jest go az za duzo co mam o
          tym sadzic?
          • praktycznyprzewodnik Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 09.02.04, 10:11
            Mysle, ze nie rozumiesz zasady postepowania przy metodzie termiczno-objawowej
            (bo metoda Billingsa, zwana też owulacyjna nie jest polecana dla osób, które
            pragna perfekcyjnej doskonałości NPR).

Przede wszystkim zacznij od tego, ze przez pierwsze pół roku, bedziesz
            wyznaczała tylko dni niepłodności poowulacyjnej. Do tego potrzeba obserwacji
            sluzu i pomiaru ptc. Nic nie będzie zakłocało obserwcji (sperma, sluz
            lubryfikacyjny...) więc łatwo Ci będzie okreslić koniec fazy płodenj.
            Konkretny sposób diagnozowania w każdej metodzie jest nieco inny wiec
            szczegółowo nie wyjaśniam.

A za płodne uznasz wszystkie dni od poczatku cyklu az do końca fazy płodnej.

Jesli masz dokładne i wiarygodne notatki o długości cykli, to możesz ten
            okres przyuczania skrócić z 6 miesięcy do 2 (czyli tylko dwa pierwsze cykle
            płodne od pierwszego dnia).Przez te pozostałe 4 miesiące za niepłodne mozesz
            uznac pierwsze 5 dni cyklu.Licząc oczywiście od pierwszego dnia misiączki.

Nastepnie możesz korzystać z dni na poczatku cyklu, ale nie więcej niż tyle
            ile wyjdzie z kalkulacji: "najdłuzszy cykl ze znanych dotychczas - 21".Wynik
            jest ostatnim dniem niepłodności przedowulacyjnej.

Ta kalkulacja nie zwalnia od obserwacji i wychwycenia "zmiany PMN", ale tutaj
            Twój problem się rozwiąże, jest bardzo mało prawdopodobne, zeby po
            całodziennnej obserwacji i stwierdzeniu braku jakiejkolwiek zmiany w
            odczuwaniu , nagle wystapił sluz szyjkowy i to w takim nasileniu jak opisujesz.
            Tym bardziej, ze w okresie niepłodności przedowulacyjnej obowiązuje
            zasada "nie czesciej niż co drugi dzień wieczorem".

Po roku mozesz - albo dalej bazować na kalkulacji długości cykli, pomniejszonej
            do -20, albo majać 12 wykresów, stosować duzo przyjaźniejszą kalkulację -8.
            Polega ona na tym, ze od dnia najwcześniejszeg skoku temperatury w posiadanych
            cyklach odejmujesz 8. Wynik mówi o ostatnim dniu niepłodności przedowulacyjnej.

Tej kalkulacji nie traktuj mechanicznie, ale jako pomo w ustaleniu dnia,
            poczawszy od ktorego prawdopodobieństwo pojawienia się "zmiany" jest
            podwyższone.
            Do kreski wynikającej z kalkulacji jest niewielkie, ale oczywiście samo
            wyznaczenie kreski nie zwalnia z obserwacji cały dzien, tego co dzieje się w
            pochwie.
            Z niepłodności przedowulacyjnej nie korzystamy, jesli nie mamy danych na temat
            owulacji w poprzednim czyklu, albo na pewno wiemy, ze poprzedni cykl był
            nieowulacyjny, bo rzekoma miesiaczka może być krwawieniem z przełomu, a nawet
            zamaskowac objawy wczesniejszego jajeczkowania w nastepnym cyklu.
    • kim11 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 06.02.04, 21:57
      To jest odrebna sprawa
    • cool_gos Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 07.02.04, 12:16
      Zupełnie odrębna sprawa. Czasami może się pokryć w czasie - tzn. podniecenie z
      obecnością śluzu płodnego.
      pomocnica
    • agag22 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 12.02.04, 14:44
      Całkowicie odrębna to sprawa.
      • pussy1912 Re: DZIEWCZYNY JESLI COS WIECIE TO ODP!!!!!!! 12.02.04, 18:36
        czyli jesli jest go b. duzo bo zawsze tak mam i wyglada ja k kurze bialko nie
        musi swiadczyc o dniach plodnych? poprostu taka moja natura?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka