Dodaj do ulubionych

do lekarza?

07.08.12, 07:50
dzis 22 dc, nie ma żadnej zwyżki temperatur. odczucie wilgotnosci cały czas ale sluzu płodnego brak. mam pco. wydaje mi się ze podejścia do owulacji jakieś były bo kilkukrotnie pobolewało mnie podbrzusze ale na tym koniec. Nie staram się o dziecko tylko pytanie czy cos z takimi długimi cyklami się robi w praktyce ?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: do lekarza? 07.08.12, 08:08
      A co ma się robić? Czeka się, aż jajeczko się "wykluje". Nie ma żadnych ograniczeń czasowych, jeżeli chodzi o termin owulacji. Może ona nastąpić równie dobrze np. w 40 dc.

Tyle, że w takim cyklu wszystkie dni z wilgotnością należy traktować jako potencjalnie płodne. Bo nigdy nie wiadomo, czy bieżące podejście do owulacji nie okaże się przypadkiem udane.

No i oczywiście koniecznie trzeba mierzyć temperaturę, bo tylko ona daje informację o fazie cyklu. Ale to już sama wiesz, że bez pomiaru temperatury w przypadku PCO nigdy nic nie wiadomo. Ani tego, kiedy zaszło się w ciążę, ani tego, kiedy pojawi się miesiączka.
      • mewa000 Re: do lekarza? 09.08.12, 23:15
        > czy cos z takimi długimi cyklami się robi w praktyce ?

oj tam długimi ;) ja też mam pco i dziś 71dc, cały czas I faza.

Jak sie nie starasz i nie masz zamiaru w najbliższym czasie (ale kiedyś tak) to lekarz może przepisać Ci tabletki anty. One trochę "chronią" jajniki przed kolejnymi cystami a to może mieć duże znaczenie w staraniach.
    • milajuka Re: do lekarza? 02.09.12, 21:56
      A ja mam pytanie: w tym miesiącu odstawiliśmy antykoncepcję (prezerwatywy) i staraliśmy się o dzidziusia, ale....
      testy owulacyjne nie wykazały u mnie owulacji, temperatury nie mierzyłam więc nie wiem czy była...

Okres spóźnia mi się 5 dni co się nigdy nie zdarzało, ale test ciążowy wyszedł negatywny...

Czy powinnam zgłosić się już do lekarza? Czy to wogóle możliwe aby była ciąża?
      • horpyna4 Re: do lekarza? 03.09.12, 08:39
        Śluzu też nie obserwowałaś? Jeżeli go jeszcze nie było, to może owulacja cały czas przed Tobą.

Owulacja naprawdę może nastąpić w którymś cyklu dużo później, niż bywało do tej pory. Dlatego warto się obserwować (śluz płodny i mierzenie temperatury przynajmniej do tej trzeciej wyższej), żeby mieć pewność co do wieku ewentualnej ciąży i co do terminu miesiączki, jeżeli ciąży nie będzie. Zdawanie się na lekarza co do ustalenia terminu porodu może mieć bardzo przykre konsekwencje - niektórzy uparcie ustalają ten termin na podstawie daty ostatniej miesiączki i uznają ciążę za przenoszoną, kiedy jest ona faktycznie niedonoszona.

Pamiętaj, owulacja może opóźnić się o kilka tygodni choćby z powodu wyjazdu na urlop, czy stresu. Nie mówiąc już o chorobach i lekach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka