Dodaj do ulubionych

Dobre poradnie NPR

21.05.05, 11:09
Burczykowa mnie natchnęła :)
W wielu miejscach innych forów powstają różne listy dobrych i złych lekarzy
itp., więc proponuję stworzyć naszą listę.

Bardzo proszę wpisywać w następującej kolejności w temacie:
- miasto
- poradnia
- ewentualne nazwiska lekarzy/prowadzących.

I parę słów komentarza.

Obserwuj wątek
    • emilia_a Wirtualna przychodnia na LMM 24.05.05, 13:27
      www.lmm.pl/przychodnia/lista1.html
    • burczykowa Re: Dobre poradnie NPR 24.05.05, 19:40
      Geesje!
      Czy wpisujemy poradnie ginekologiczne, gdzie przyjmuja lekarze znający się na
      NPRze, czy poradnie (miejsca) gdzie mozna się nauczyć NPR i skonsultować swoje
      karty z nauczycielem?
      • geesje Re: Dobre poradnie NPR 24.05.05, 20:10
        Wpisujmy lekarzy i poradnie ginekologiczne, bo o lekarzy znających się na NPR
        jest znacznie trudniej niż o parafialne panie nauczycielki.
        Może krzywdzę w ten sposób porządne poradnie przyparafialne i sensownych ludzi
        tam pracujących, ale wydaję mi się że jest potrzeba również bezwyznaniowego i
        bezideowego "nauczania".
        A na poradnie nauczycieli nie-lekarzy może powstanie osobny wątek?
    • theday Re: Dobre poradnie NPR 24.05.05, 22:03
      sprawdziłam poczytałam ale NIGDZIE na dolnym slasku takich kursów nie ma- czy
      aby na pewno?
      • burczykowa Re: Dobre poradnie NPR 24.05.05, 22:07
        A o jakie kursy Ci chodzi?
        • theday Re: Dobre poradnie NPR 25.05.05, 09:09
          no o kursy NPR ma sie rozumiec
          nie znalazlam tez zadnych poradni niestety
          ale nie rezygnuje tylko szukam swrod znajomych, moze cos o tym wiedza i mi pomoga
          • geesje Re: Dobre poradnie NPR 25.05.05, 09:55
            Poradnie na pewno znajdziesz przy każdej katolickiej parafii, a przynajmniej
            informacje o takich. A jeśli szukasz niereligijnych, to może być problem...
            • dosia26 Re: Dobre poradnie NPR 29.05.05, 23:41
              Proszę bardzo: Bielsko-Biała, Szpital Wojewódzki pod Szyndzielnią - Poradnia
              Zdrowia Rodziny, p.Anna Małecka-Puchałka. Przyjmuje także na kursy po kontakcie
              telefonicznym na nr domowy i pracuje także ( pewnie niestety...) w Poradni
              Rodzinnej przy Parafii św. Mikołaja w Bielsku (a jakże).
              Pozdrawiam.
              • burczykowa Re: Dobre poradnie NPR 30.05.05, 20:55
                >Przyjmuje także na kursy po kontakcie
                > telefonicznym na nr domowy i pracuje także ( pewnie niestety...) w Poradni
                > Rodzinnej przy Parafii św. Mikołaja w Bielsku (a jakże).

Bez przesady. Przeciez wizyta u niej nie zaczyna się modlitwą, a zamiast
                badania nie odmawia różańca.
                Polecając jakieś osoby, znające sie na NPRze, nie kieruję się ich wyznaniem,
                tylko tym, czy sa dobrymi specjalistami, znającymi NPR. Puchałka taka jest.
                No i zrozumiałam, że tu mamy wpisywać lekarzy-ginekologów, którzy nie
                będą "wywracali" oczu do sufitu, jesli przyniesiemy karty obserwacji, tylko je
                obejrzą okiem znawcy. Czyli nie chodzi o osoby, prowadzące kursy.
                • dosia26 Re: Dobre poradnie NPR 30.05.05, 21:23
                  Pozwolę sobie SPROSTOWAĆ, że uzupełnienia w nawiasach są podane z powodu
                  notorycznego pragnienia u koleżanek-forumowiczek, by "ideologia" nie mieszała
                  się za bardzo w ich wybór NPR. Taka drobna złośliwość, na którą pozwoliłam
                  sobie bardzo świadomie i nie czuję się z tym żle.Polecając obie panie z Bielska
                  podobnie, jak ty, kierowałam się faktem, iż są to FACHOWCY i ludzie bardzo
                  życzliwi. Fakt, że są osobami łączącymi swoje życie zawodowe z pozytywnym
                  świadectwem drogi religijnej wpływa tylko na dodatkowy plus dla nich.
                  Pozdrawiam.
          • burczykowa Re: Dobre poradnie NPR 30.05.05, 21:16
            Kliknij na:

www.npr.csc.pl

A tam na Struktura i oddziały terenowe- znajdź najblizej swojego miejsca
            zamieszkania i przedzwoń z zapytaniem o kursy NPR. Tak w ogóle- to w ten sposób
            mozna takze znaleźć lekarza znającego NPR (w każdym oddziale terenowym
            Stowarzyszenia mają takie informacje, a numery kontaktowe do oddziałów sa
            własnie na tamtej stronie).
            • theday Re: Dobre poradnie NPR 30.05.05, 23:25
              dzięki wielkie ogromniaste :-)
              poza tym jak się dowiedziałam niedawno kolezanka mojej koleżanki szkoli się
              własnie na instruktora więc i z nią się skontaktujemy
    • burczykowa Warszawa 30.05.05, 20:57
      1. Elżbieta Woźna- super ginekolog endokrynolog, zna się dobrze na NPrze.
      Niestety- nie wiem, gdzie przyjmuje :(
      2. Ewa Ślizień- Kuczapska: j.w., pracuje w szpitalu Św. Zofii i w Pro Familia.
      • lillavati Re: Warszawa 31.05.05, 14:00
        burczykowa napisała:

> 1. Elżbieta Woźna- super ginekolog endokrynolog, zna się dobrze na NPrze.
        > Niestety- nie wiem, gdzie przyjmuje :(

Dr Woźna przyjmuje w Św. Zofii, dla tych, którym to robi różnicę, jest zakonnicą.
        W Sw.Zofii również fantastyczny dr. Rodzeń
        • ecco_mama Re: Warszawa 31.05.05, 14:58
          > Dr Woźna przyjmuje w Św. Zofii, dla tych, którym to robi różnicę, jest
          zakonnic
          > ą.
          > W Sw.Zofii również fantastyczny dr. Rodzeń

Potwierdzam - dr Rodzeń (cóż za nazwisko dla położnika!) świetny, jak większość
          personelu z Żelaznej. Co do Woźnej (Woźny?) to... raczej kontrowersyjna (nie ze
          wzgl. na habit bynajmniej) - na mnie zrobiła wrażenie co najmniej
          niekomunikatywnej. Może jest super specjalistką, ale zdecydowanie starej daty i
          słabo się z nią rozmawiało... Miałam z nią sporo do czynienia gdy musiałam co
          drugi dzień stawiać się na KTG i obowiązkową konsultację lekarską - prawie za
          każdym razem to była dr Woźna. Próbowałam mi wmowić, że już sporo po terminie,
          wyznaczonym przez nią na podstawie OM. Ja wiedziałam, i mój lekarz też, że do
          poczęcia doszło ok. 24 dc, miałam kartę cyklu itd - a mimo to dr Woźna za
          każdym razem "kręciła kołem" i panikowała, że już długo po terminie. Moje
          zapiski i wykresy zbywała - przyznacie, ze jak na specjalistkę od npr to
          dziwne. To co w końcu - kalendarzyk czy npr?
          Dla wyjaśnienia: "kręcić kołem" to wyznaczać termin porodu na podstawie OM przy
          pomocy takiej obrotowej tabeli - ustawia się datę OM i w okienku widać datę
          porodu (wyliczoną, jeśli dobrze pamiętam, tak: OM + 9 mcy + 7 dni) - każdy
          ginekolog ma takie koło :)), coby liczyć nie trzeba było...
          • ecco_mama Re: Warszawa 03.06.05, 20:16
            • abeba Re: Warszawa 08.02.06, 11:35
              prosze więcej z warszawy!
    • burczykowa Kraków 30.05.05, 21:00
      Dr Maria Szczawińska, przychodnia przy Fundacji Pro Humana Vita, ul.
      Sławkowska. Bardzo dokładna, delikatna, wszystko tłumaczy. Zna NPR.
      • burczykowa Kraków 30.05.05, 21:12
        dr Anna Misztal- Dwojak- przyjmuje na Sławkowskiej, tam gdzie Szczawińska.
        Bosche! Jak ja mogłam o niej zapomniec???
        • geesje Dr Misztal-Dwojak Kraków 08.02.06, 18:27
          Niestety nie mogę pozytywnej recenzji tej pani napisać.
          Fanatyczka.
          Może rzeczywiście zna się na NPR, ale mam bardzo poważne do niej zastrzeżenia.
          Nie będę szczegółowo opisywać, ale zachowaniem absolutnie niedopuszczalnym jest
          komentowanie stanu nieposiadania dzieci w pewnym wieku.

Kategorycznym głosem pani doktor stwierdziła, że muszę natychmiast zajść w
          ciążę.
          A ponieważ miałam kilka konkretnych pytań, nie wyszłam od razu, zadałam
          pytania, i uzyskałam równie kategoryczne stwierdzenie, że w obecnym stanie
          zdrowia nie wolno mi zajść w ciążę.

No cóż, gdybym nie była dociekliwa, odpowiednio oczytana i jednak -
          inteligentna, uwierzyłabym na słowo polecanej z wielu źródeł lekarce, zaszła w
          ciążę - no i konsekwencje mogłyby być tragiczne.

A druga refleksja - dlaczego ginekolodzy poważnie traktują tylko panie ciężarne
          lub właśnie starające się o dziecko w tym wlaśnie momencie?
          Czy bezdzietna trzydziestolatka musi być narażona na niewybredne
          komentarze "specjalistów"?
    • burczykowa Siedlce 30.05.05, 21:01
      dr Józef Fąk- zna NPR, świetny ginekolog, po zagranicznych stażach.
      Konkretny.Niestety, nie mam pojęcia, gdzie przyjmuje. Może uzupełnią
      siedlczanki?
    • burczykowa Lublin 30.05.05, 21:05
      1. dr Ewa Baszak- ginekolog, seksuolog. Zna NPR. Po stażach zagranicznych.
      Pracuje w Szpiatlu Klinicznym nr 4 na ul. Jaczewskiego w Klinice Ginekologii
      Operacyjnej i jeszcze gdzies prywatnie (nie pamietam :(. Bardzo delikatna,
      konkretna, nie żałuje badan, jak sa konieczne.
      2. dr Beata Gulanowska- Gądek- przyjmuje w Poradni Ginekologii Dziewczęcej i
      Poradni Patologii Ciąży przy Szpitalu Wojewódzkim na Al. Krasnickich. Zna NPR. B
    • burczykowa Bydgoszcz 30.05.05, 21:07
      dr Grazyna Pachecka- kierownik Poradni Ginekologicznych dla Dziewcząt przy
      Szpiatu Dziecięcym. Super fachowiec, no i zna NPR. Idealna, jesli są jakies
      problemy w okresie dojrzewania, wymagające diagnostyki ginekologicznej.
      • dosia26 Re: Bydgoszcz 30.05.05, 21:18
        To proszę i lekarza-ginekologa: dr Monika Małecka-Holerek, przyjmuje we wtorki
        i piątki w Bielsku-B na ul.3-go maja 31b. Pracuje także w Szpitalu Wojewódzkim.
      • fiamma75 Re: Bydgoszcz 30.05.05, 22:07
        Jako ginekolog dla dziewcząt jest świetna (chodziłam), ale jeśli chodzi o
        starsze pacjentki nie jest najmilsza w obejściu i przy poważniejszych kłopotach
        nie polecałabym jej.
        • marta2777 dziwne 15.06.05, 02:09
          otoz tak sobie ostatnio rozmyslalam o NPR. NPR nauczylam sie dopiero w Stanach.
          Z Polski pamietam tylko podsmiechiwania i przygadywania z kazdej strony wiec i
          sama tak robilam nie wiedzac przeciez zupelnie o co chodzi. W stanach nie dosc,
          ze znalazlam pelno zrodel na ten temat i swietne ksiazki, to jeszcze do tego
          nie spotkalam lekarza , ktory wywracalby oczami na widok wykresow. Wrecz
          przeciwnie. Jak zaszlam w ciaze to pani doktor powiedziala z usmiechem na
          twarzy, ze przynajmniej mozna trafnie stwierdzic dzien poczecia, ze i tak
          pewnie wszystko juz wiem i to lepiej od niej, i pewnie nawet daty porodu mi nie
          musi podawac bo oczywiscie trafnie sobie wyliczylam, itd, itd. Wiec jak to
          jest , ze w Polsce, ktory jest krajem katolickim i powinno sie w nim szerzyc
          NPR i tworzyc wokol tego pozytywna atmosfetre, wszyscy lekarze wywracaja
          oczami, a ludzie smieja sie z tego??? To juz nie chodzi o kontrolowanie swojej
          plodnosci, ale takich rzeczy powinni uczyc w szkole , bowiem ile to cennej
          wiedzy i rozeznania co sie dzieje z cialem daje przecietnej mlodej dziewczynie,
          a pozniej dojrzalej kobiecie, mierzenie temp . Nie moge tego zrozumiec. Zaluje
          tylko , ze wczesniej nikt mnie tego nie nauczyl, bo czlowiek mlody i glupi
          kierujacy sie trendami mody , nie majacy wyboru , no bo i nie znajacy za wiele
          mozliwosci, faszeruje sie niepotrzebnie hormonami, ktore tak naprawde nie sa
          takim dobrodziejstwem jak to wszedzie w kolorowych gazetkach wypisuja.
          Uffff, dzieki za uwage :-)
          • dosia26 Re: dziwne 16.06.05, 17:11
            No widzisz, to właśnie dlatego, że jesteśmy katolickim krajem ten nasz
            nieszczęsny NPR cieszy się takim politowaniem i brakiem
            zrozumienia. "Ideologia", o której także tutaj na forum można poczytać odpycha
            młodych ludzi, którzy nie rozumieja, że Kościół nie dopuszcza antykoncepcji
            dlatego, że jest skierowana przeciwko OSOBIE (nie tylko potencjalnie poczętego
            dziecka, ale i tych, którzy w tym akcie mają swój nieodłączny udział), a nie
            dlatego, że zwyczajnie w świecie jest niepostępowy. Wystarczy poczytać dzieła
            niedawno opłakiwanego Jana Pawła II, ale temat jest bardzo rozbudowany i trudno
            go tu w paru słowach streścic. Niemniej ja osbiście dziękuję Ci za tą wypowiedż
            i pozdrawiam serdecznie, dosia26
            • horpyna4 Re: dziwne 08.02.06, 16:59
              Może się na mnie oburzycie, ale mam wrażenie, że za niedopuszczaniem do
              rzetelnego informowania społeczeństwa o NPR stoją lekarze, którzy żyją ze
              "skrobanek". No bo dlaczego w młodzieżowych (i nie tylko) pismach w XXI wieku
              namawia się dziewczyny do posługiwania się wyłącznie kalendarzykiem? I robi to
              lekarz. Idiota czy sukinsyn? Podobno jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o
              pieniądze. A jak zabieg nielegalny, to jeszcze większe pieniądze.
      • dulcynea10 Re: Bydgoszcz 11.02.06, 18:33
        Niestety, słyszałam niepochlebną opinię o tej lekarce. Fakt, ze opinia była
        wyrażona przed 7 - laty, więc mogło coś się zmienić. Była u niej moja koleżanka
        cierpiąca na b. bolesne @. Kazała jej pić herbatki. Rozumiem, że ta lekarka nie
        wypisuje tabletek, ale w opinii mojej koleżanki po prostu ja "olała". No i może
        taki drobiazg - ponoć fotel gin. był tak ustawiony, że trzeba było się kłaść z
        nogami w kierunku okna.
        Sama nie byłam, więc nie mogę tej opinii zweryfikować - przekazuje tylko co
        usłyszałam.
        • dulcynea10 Re: Bydgoszcz 11.02.06, 18:36
          Pisąłam o pani dr Grażynie Pacheckiej.
    • anna.belle Szczecin? 09.02.06, 14:03
      a może któraś z Was zna dobrego gin-endo znającego sie na NPR pracującego w
      Szczecinie?
      • malpolid Re: Szczecin? 13.02.06, 10:56
        dr Aniela Samoć ale nie jestem pewna czy jest z Gdańska czy Gdyni(?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka