Dodaj do ulubionych

npr- JAK MAM ROZPOZNAC?

20.02.07, 13:15
Witam wszystkie specjalistki od NPR . Wczoraj weszlam na fantastyczna stron e
28dni.pl i postanowiłam,że postaram zaprzyjaźnic sie ze swym cialem. O drugą
Dzidzie staramy sie juz 5 miesiac i nic:(
Ale wlaśnie wczoraj, gdy juz znalazlam sie na stronie poczulam nowy przyplyw
pozytywnej energii i rzpiącą nadzieję...
Tylko mam problem, bo jak ja i skad bede wiedziala ze akurat jest owulacja i
najbardziej plodne dni? Mierzenie tempy wydaje mi sie na razie ksmosem, bo
wahania sa tak male, ze boje sie ze przegapie, i tyle.
Mam do was ogromna prosbe, pomozcie, bo jak czytam ilu z Was udalo sie dzieki
NPR to serce rosnie.
Dodam ze w niedziele dostam@ i zaczelam 1 dc. Co dalej? czy pomozocie?
pozdrawiam was wszystkie
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: npr- JAK MAM ROZPOZNAC? 20.02.07, 13:30
      Npr pomaga ustalić, że owulacja już była. Kiedy jest to nie wie nikt.
      Gdy strasz się o dziecko zwracaj uwagę na śluz płodny - pojawia się przed owulacją i pomaga plemnikom przetrwać do owulacji. Wykres temperatury pokaże ci, że owu była i ile brakuje do okresu/testowania.

Polecam linki na górze strony - od czytania nikt nie umarł, a niektórzy sporo osiągnęli :)
      • agafrytka Re: npr- JAK MAM ROZPOZNAC? 20.02.07, 21:12
        Cześć.
        Jesteś w dobrym momencie,ponieważ dzisiaj jest 3 dzień cyklu.Na pewno masz
        jeszcze miesiączkę.Nie wiem jak długie masz cykle.Jeżeli masz dłuższe cykle,tuz
        po miesiączce na narządach płciowych nic nie bedziesz widziała,ani nic
        czuła/tzw.suchość/,ale po kilku dniach mozesz zacząć odczuwać wilgotność/nic
        nie widzisz,ale cos jakby spływało/nastepnie zacznie pojawiac się śluz.Na
        początku możesz obserwować
        śluz:białawy,mętny,mleczny,żółtawy,grudkowaty,gęsty,kremowaty,lepki,elastyczno-
        lepki.To jest śluz gorszej jakości.Po tym śluzie może,ale nie musi pojawić się
        śluz bardzo rozciągliwy/ciagnie się nitkowato,włóknisty,pajęczynowaty,może być
        zupełnie przejrzysty,może wyglądać jak białko surowego jaja kurzego,szklisto-
        przeźroczysty,może też być sluz z domieszką
        krwi/różowy,czerwony,czerwonobrunatny.Śluz dni szczególnej płodności może byc
        tak płynny,że po prostu sam wycieka.Możesz mieć odczucia:mokro,miękko,gładko.
        Ostatni dzień śluzu bardzo płodnego/nie wazna ilość,a jakość/oznaczamy jako
        dzień szczytu objawu śluzu.Przyjmujemy,że tu mogła wystąpić owulacja.Po dniu
        relatywnie najlepszej jakości tempka powinna "skoczyć".Trzy pomiary wyższej
        temperatury(trzeci musi być wyższy od linii podstawowej/linia rozgraniczająca
        tempki wyższe od niższych/o 0,2.)dają Ci pewność,że owu była.Wydziela sie wtedy
        hormon zwany progesteronem,który podnosi tempkę,utrzymuje ją na wyzszym
        poziomie,jest odpowiedzialny za utrzymanie ciąży.Dlatego mierzenie tempki jest
        takie bardzo ważne/nie jest to trudne,wystarczy chcieć/Bez tempki nie bedziesz
        wiedziała,że owu była.Może wystąpić faza śluzowa,ale nie koniecznie z owulacją.
        Tempkę trzeba mierzyć tym samym termometrem,mniej wiecej o tej samej porze,w
        jednym wybranym miejscu/usta,pochwa lub odbyt/pod pachą mierzenie jest nie
        miarodajne.Tempke mierzymy przed wstaniem!Najlepiej od razu po @.
        Asikkol pozostało mi tylko zachęcić Cię do prowadzenia obserwacji.Przedtawiłam
        Ci to wszystko w wielkim skrócie.I jeszcze jedno:przy krótkich cyklach możesz
        nie mieć dni suchych tylko od razu śluz,który może pojawić się nawet w
        ostatnich dniach @.
        Polecam to samo co Lilith:linki na górze strony.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka