ja1998 28.08.07, 12:43 witam dzis moj 13 dc temp. 36,5 11 dc- 36,2 12 dc- 36,3 12 dc ostatni sluz ciągnący dzis bardzo boli mnie jajnik i dol brzucha czy myslicie ze owulacja juz byla czy bedzie dopiero? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: pytanie 28.08.07, 12:49 Moja szklana kula powiedziała mi właśnie, że prawdopodobnie była, albo będzie :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: pytanie 28.08.07, 15:54 Nie denerwuj się, po prostu NPR nie wyznacza momentu owulacji. Tylko czas płodny i niepłodny, a przecież o to chodzi, prawda? Dni płodne to właśnie te ze śluzem ciągnącym się lub lejącym. W zasadzie poprzedzają one owulację, co jest słuszne, bo plemniki żyją kilka dni (właśnie w środowisku śluzu płodnego) i mogą spokojnie poczekać na jajeczko. Jeżeli z kolei czekasz na niepłodność poowulacyjną, to pewność się ma dopiero po trzech wyższych temperaturach. Po pierwsze dlatego, żeby wiedzieć, że nie jest to jednodniowy podskok, tylko utrzymująca się wyższa temperatura. A po drugie właśnie dlatego, że moment owulacji nie jest dokładnie skorelowany ze skokiem temperatury. Czasem skok jest ciut przed owulacją, czasem ciut po. Odpowiedz Link