madziuchna23 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 24.10.07, 22:18 hej, mam podobny problem i też czekam na odpowiedź. Nie wzrasta bo podobno za mało progesteronu, tylko ja łykam progesteron i też nic. No chyba, że nie doszło do owulacji. Miałaś? Odpowiedz Link
proserpina Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 24.10.07, 22:44 milo mi ja takze jestem Madzia:))) Nie leczylam jeszcze tego bo dopiero miesiac temu zaczelam analizowac temp i jest przez caly cykl 36,3/4,Mysle ze to znak , ze owulacji nie bylo choc ten charakterystyczny sluz byl. mysle ze musze sie wybrac do lekarza.Poczytam jutro o tym i podzile sie z Tobą wiedza na ten temat. Kiedy zorientowalas sie ze cos jest nie tak? Milas inne objawy czy tylko niska temp? Bede na forum jurtro. Jesli bedziesz miala czas to pogadamy wieczorem. Teraz musze uciekac! Pa pa Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 24.10.07, 22:53 (-: zaczęło się od tego że w sierpniu zaczęliśmy z mężem staranka o drugą dzidzię i cykl z tej okazji miałam 49 dniowy!!! teraz pierwszy raz zaczęłam mierzyć temperaturę, bardziej z ciekaości bo w sumie to nie miałam problemów z zajsciem w ciążę. A tu nagle żadnych skoków i tez takie niskie jak u Ciebie. Najwyższa to chyba 36,5 i to zaras po miesiączce. No i faktycznie sluzu też jakoś tak mało było w tym cyklu, ale że monitorowałam cykl i wyglądało ok to się nie martwiłam. Myślę, że trzeba będzie zrobicbadanka na hormony. Madziu, a czy Ty starasz sie o dzidziusia? Chyba też juz ide spać, jutro wpadnę i zobaczę jakimi wieściami zasypią nas doświadczone kobiety, oby tylko chciały zasypać Odpowiedz Link
bystra_26 długośc cyklu i co to jest okres 25.10.07, 09:17 1. Miesiączka to jest krwawienie występujące po cyklu, w którym wykres był dwufazowy - czyli były wyraźne dwie fazy temperatur - niższych i wyższych. Krwawienie, które pojawia się po fazie niższych temperatur nie jest miesiączką. 2. To, że zawsze miało się cykle po 28 czy 30 dni i przez te n dni temperatura utrzymuje się na niskim poziome, a potem nastepuje krwawienie, oznacza tylko, że owulacji JESZCZE nie było. Po jednym cyklu obserwacji jeszcze nie da się wyrokować o totalnym braku owulacji. 3. Czasami organizm przesuwa owulację tak, że występuje ona w terminie spowidziewanej miesiączki. Może jej wtedy towarzyszyć tzw. krwawienie okołoowulacyjne - trzeba je traktować jak dni ze śluzem płodnym. 4. Proponuję przyjąć zasadę Roetzera - dopóki nie pojawi się prawdziwa miesiączka, czyli krwawienie po fazie wyższych temperatur, dopóty trwa cykl. Czasami jak organizm przesunie owulację, to on będzie trwał i 60 dni. Odpowiedz Link
bystra_26 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 25.10.07, 09:29 OWULACJA to pęknięcie pęcherzyka i uwolnienie komórki jajowej do jajowodu. Z pęchrzyka tworzy się wówczas ciałko żółte produkujące progesteron, który powoduje wzrost poprzebudzeniowej temperatury ciała - o ile to dla każdej kobiety jest różnie. Jeśli więc do owulacji doszło to temperatura musi wzrosnąć. Jeśli ciałko żółte jest słabe - produkuje mało progesteronu, to wzrost może być mniejszy lub faza lutealna (wyższych temp.) będzie trwać krócej niż te minimalne 10-11 dni. Ponieważ za pomocą NPR nie da się ustalić owulacji co do dnia i tylko ją podejrzewamy, kiedy pojawia się śluz płodny czy testy wskazują, że uwalniany jest hormon odpowiedzialny za owulację, to możemy jej na 99% być pewne dopiero po minimum 3 dniach niezakłóconej wyższej temperatury. Czasami zdarza się tak, że organizm szykuje się do owulacji, objawy są, testy owulacyjne pozytywne i ... owulacja nie następuje. Organizm może się rozmyślić, jak pojawią się niekorzyste warunki dla potencjalnej ciąży np. choroba, wyjazd, dużo stresu czy wysiłku fizycznego. Wtedy dowodem na to rozmyślenie jest brak wzrostu temperatury. Wówczas należy oczekiwać, że organizm wkrótce spróbuje jeszcze raz.. choć objawy mogą być mniej intesywne niż do tej pory np. tylko 1 dzień płodnego śluzu albo śluz tylko gorszej jakości, albo zamiast śluzu krwawienie owulacyjne. Takich przymiarek do owulacji może być kilka w cyklu, wtedy od się wydłuża. Odpowiedz Link
bystra_26 brak wzrostu temp. mimo owulacji 25.10.07, 09:32 Jest jak na mój rozum możliwy tylko, gdy masz zesputy termometr albo nieprawidłowo mierzysz temperature poprzebudzeniową np. w ustach, ale nie w tym samym miejscu. Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: brak wzrostu temp. mimo owulacji 25.10.07, 11:15 równiez korzystam z Waszej wiedzy i właściwie to jestem przerażona. To jak ja mam trafić w jajeczko skoro nic nie jest pewne? Mierzę temperaturę ale i tak nie wiem czy to co mi się wydaje skokiem, faktycznie nim jest. Czyli to, że regularnie krwawię wcale nie oznacza, że mam miesiączkę? Czyli żadne bóle, ćmienia w podbrzuszu, duze piersi, nic? tylko temperatura i ewentualnie śluz? Ale przecież Sluz tez może zawieść. No to co ja mam zrobić? Odpowiedz Link
lacitadelle Re: brak wzrostu temp. mimo owulacji 25.10.07, 11:23 > No to co ja mam zrobić? zrelaksować się i cieszyć seksem bez ograniczeń. Lekarze zalecają martwienie się dopiero po roku nieudanych prób. O moich problemach z cyklem i braku problemów z zajściem w ciążę piszę w poście trochę niżej. Odpowiedz Link
bystra_26 popieram lacitadelle - cieszyć się seksem 25.10.07, 11:34 Wszystko jest JASNE. Temoeraturę mierzysz, żeby potwierdzić owulację lub wiedzieć, że to była tylko przymiarka i dalej oczekiwać oznak płodności. Żeby począć trzeba pamiętać, że pleminki w dobrym śluzie potrafią spokojnie kilka dni zaczekać na komórkę jajową. Czyli współżyć, jak jest śluz płodny, najlepiej niecodziennie, żeby w spermie nazbierało się więcej plemników. Jak masz skąpy śluz, to pomaga wiesiołek - poszukaj w forumowej wykszukiwarce. I przede wszystkim kochać się na luzie, dla siebie, przyjemności, radości, zamiast traktować seks jako ciężki obowiązek prokreacyjny, bo to nastawienie nie pomaga w zachodzeniu w ciążę. P.S. gratulacje lacitadelle potomka :) Odpowiedz Link
lacitadelle Re: popieram lacitadelle - cieszyć się seksem 25.10.07, 11:53 > P.S. gratulacje lacitadelle potomka :) dziękuję, to dopiero 7 tc, pierwsze usg jeszcze przed nami - mamy nadzieję, że wtedy to do nas dotrze :) a propos: udało nam na urlopie, kiedy to przez 2 tygodnie kochaliśmy się przynajmniej raz dziennie. Ostatnio w Rzepie był artykuł o tym, że częsty seks wpływa dodatnio na płodność mężczyzny. Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: popieram lacitadelle - cieszyć się seksem 25.10.07, 11:54 Bystra Przede wszystkim dziękuję, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak miałam wczoraj spadek na 36,3, a dzisiaj już wzrost na 36,7 to jeśli się teraz będzie taka utrzymawać to ok? A może trochę spaść, czy raczej nie? Kochamy się z mężem raczej spontanicznie z naciskiem na ewentualne mozliwości zajścia. Ja się bardziej martwię nie, że akurat w tym "cyklu" nie wyszło tylko, że może być coś nie tak z możliwością owulacji i chciałabym to wyłapać i "naprawić" wcześniej niż za rok Odpowiedz Link
bystra_26 standartowy wykres 25.10.07, 12:18 Wykres dwufazowy nie idzie jak po sznurku, ale widać po nim wyraźnie dwa poziomy wokół których oscylują temperatury, przy czym zmiana na poziom wyższy występuje przy końcu obserwacji śluzu płodnego lub krótko po jego zaniku. Czyli jak najwyższą z niższych sześciu przed wyraźnym wejściem na poziom wyższy jest np. 36.6, a potem wszystko jest powyżej 36.6 (pojedyncze spadki na linię 36.6 czy pod nią nie są istotne) przez dni conajmniej 10, to wszystko jest OK. Jak masz uruchomioną pocztę na gazecie to zaraz ci w Excelu ze dwa porządne wykresy wyślę. Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: standartowy wykres 25.10.07, 12:21 chyba mam pocztę aktywną, zaraz sprawdzę, Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: standartowy wykres 25.10.07, 12:31 bystra a Ty masz oktywna pocztę na gazecie? Bo właśnie próbowałam Wysłać Ci mój cykl w exelu i pokazało że adresat nieznany. Odpowiedz Link
bystra_26 przyczyny braku/przesunięcia owulacji 25.10.07, 09:35 1. stres, duży wysiłek fizyczny, choroba, wyjazd 2. niedosypianie przez dłuższy czas (poniżej 6h) - może nawet zupełnie rozregulować cykle 3. zbyt wysoki poziom prolaktyny - u wielu karmiących piersią intensywnie przez długi czas płodność nie wraca, bo prolaktyna hamuje owulację; podwyższona prolaktynę może mieć również nie karmiąc piersią 4. inne problemy hormonalne Odpowiedz Link
lacitadelle jeszcze trzeba pamiętać, 25.10.07, 10:40 że u zdrowej kobiety 2 cykle bezowulacyjne w roku to ciągle norma, a nie powód do niepokoju. Jeżeli to Twój pierwszy cykl bezowulacyjny to jeszcze nie ma się czym martwić. Ja akurat tak miałam, że mój drugi obserwowany cykl był bezowulacyjny, a następnych 15 - już z owulacją, choć późną, czasem nawet ok 40 dc. Cykle zawsze miałam nieregularne (różnica w długościach powyżej 10 dni), 2 razy, jeszcze zanim zaczęłam obserwacje, musiałam mieć wywoływaną miesiączkę. Pomimo tego udało mi się zajść w ciążę statystycznie w 3 cyklu starań :) Nasze organizmy to nie zegarki i nie ma sensu się martwić na zapas. Odpowiedz Link
proserpina Madziuchna!!! 25.10.07, 22:04 Madziuchna! Jestesmy 3 mies po slubie, jedyne czego potrzeba nam do szczescia to dziecko. Pierwszy miesiac nic, drugi nic. Wiem ze poczekac trzeba i rok ale martwie sie tymi temp, moze od wielu mies nie mam owulacji. Zazdrosze Ci bo masz juz dzieciatko, a ja ..........Nie iwem czy jeszcze czekac i mierzyc czy od razu isc na ginekologa Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: Madziuchna!!! 26.10.07, 09:02 Madziu Przede wszystkim gratujacje Młodemu Małżeństwu (-: Podpisuję sie pod tym co niżej napisała Wiosenka. Fakt, że zdrowa para to tylko jakieś tam 25% szans że "łapnie" ciążę szybko....itp..itp. Jeżeli czujesz, że może być coś nie tak to idź do lekarza, powiedz mu. Może kazać Ci jeszcze obserwować temperaturę, może zaproponuje monitoring, może już zleci badania na hormony. Oczywiście może się zdarzyć, że Cię wyrzuci i każe przyjść za rok ale wtedy to zmień lekarza (-: Nie ma na co czekać, tym bardziej, że sama widzisz, że coś jest nie w porządku. Mam już córeczkę, a miałabym może i trójkę gdyby to było takie proste....Dlatego wiem, że dziecko to cud i doskonale rozumiem Twoją tęsknotę. Zapraszam na forum "w oczekiwaniu" jest nas tam wiele, które też czekają. Znajdziesz mnie na razie na październikowym wątku ale juz za niedługo przechodzę na listopadowy. Przytulam Cię mocno Odpowiedz Link
proserpina Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 25.10.07, 22:14 dodam ze moj ostatni cykl trwal 38 dni Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 25.10.07, 22:31 Ja do roku czasu nie czekałam, wszystko zalezy kto jaka ma sytuacje i ile ma lat, pewnie że ciąża nie jest dostepna na zawołanie, ale czekać rok i nie działać, to nie dla mnie. kapnełam sie po 3 msc że cos jest u mnie nie hallo, ale mam dwie ciąże za soba i 15 lat z wykresami, obecnie 9 cykl starań, normalnych starań, bez kalkulatora w reku, ale z monitorami, owu mam co 2 cykl, ale w każdym cyklu dwufazowe wykresy, jestem po hsg - mam podejrzenie niedrozności mogłam siedzieć do marca 2008 i czekac, tylko po co? mam jedno dziecko i mam 34 lata i takie usposobienie, ze jesli moge coś zrobic to robie, ale oczywiscie nie wariować dziewczyny obserwujcie swoje cykle, jesli widzicie brak owulacji, to jest problem nie da suie ukryc niestety jedna owu na kilka cykli zmniejsza szanse na zajście w ciążę, ale przed leczeniem musicie wiedzieć że taki własnie problem dotyczy Was po jednym cyklu jeszcze nic przesadzone Odpowiedz Link
s_biela Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 26.10.07, 13:04 powiedz mi czy stosowałaś ostatnio jakieś hormonalene środki antykoncepcyjne?? może poprostu nie wróciła Ci jeszcze płodność?? Odpowiedz Link
proserpina Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 26.10.07, 21:39 mam 28 lat, wczesniej nie rodzilam - nie weim czy to dobrze czy zle. Zazdrosze Wam ze macie juz dzieciatko, ja jestem zdolowana Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 26.10.07, 23:10 Proserpina, hej ale nie dołuj sie, ja w Twoim wieku rodziłam pierwsze dziecko, jestem starsza pania, ha ha a powiedz który cykl staracie się, chyba kilka miesięcy tak? naprawdę nie ma jeszcze powodu do zmartwień, postaraj sie uwierzyc że uda się, ja wierzę Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 27.10.07, 12:02 Madziu, absolutnie nie wskakuj mi tu w żadne doły. Ja wiem, że się bardzo chce dziciątko uwierz, będzie. 28 lat to nie katastrofa (wiem, też tyle mam (-: ) Nawet masz czas do tych przysłowiowych 30 lat. Przede wszystkim spokój, po drugie idź do lekarza pozdrawiam cię mocno Magda Odpowiedz Link
madziuchna23 Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 27.10.07, 12:04 Nie zauważyłam, że na innym wątku mnie pytałaś Madziu chyba najlepiej po krwawieniu wybrać się do lekarza, a potem on zadecyduje co dalej i kiedy Odpowiedz Link
proserpina Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 27.10.07, 22:31 Dziewczyny !!! Bardzo Wam dziekuje, jestescie kochane. Milo ze jest ktos z kim mozna porozmawiac. Kolejny cylk - kolejna szansa! Bedziemy w kontakcie! Mocno pozdrwiam i trzymam kciuki za Wasze szczescie!!! Odpowiedz Link
agafrytka Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 29.10.07, 02:36 Proserpina,my na poczęcie drugiego dziecka czekaliśmy półtora roku. Spokojnie,naprawdę spokojnie.Doczekasz się dzieciątka,zobaczysz. Dół psychczny to njgorsze co może być!Głowa do góry.Niech mąż Cię wyściska. Pozdrawiam Odpowiedz Link
proserpina Re: dlaczego temp nie wzrasta po owulacji???????? 29.10.07, 21:37 Bardzo dizkeuje za mile slowa!!!! Pozdraiwam Odpowiedz Link