herm.iona 27.03.08, 20:12 dzięki obserwacjom można określic kiedy będzie okres. mam pytanko: dzięki czemu dokładnie można to określić? dzięki spadkowi temperatury? czy dopiero wtedy kiedy sie dokładnie wie ile trwa faza lutealna? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ell_anna Re: okres 27.03.08, 20:42 Hej! Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie, że na Twoje pytania nie ma jednej konkretnej odpowiedzi. W moim przypadku jest tak, że kilka godzin po spadku temp poniżej linii podstawowej pojawia się okres. Bywa również tak, że temp opada już w trakcie miesiączki. Z tego co sie orientuję faza lutealna nie jest stała i może trwać od 10 - 18 dni. Odpowiedz Link
ell_anna Re: okres 27.03.08, 21:01 Niestety :) Musisz dokładnie u siebie zaobserwować. U mnie zawsze spadek poniżej linii podst zwiastuje zbliżający się okres Odpowiedz Link
skrzynka3 Re: okres 27.03.08, 22:17 raczej na podstawie dluzszych obserwacji. Faza lutealna jest dosc stala u danej kobiety -odchylki 1-2 dni (pomijam jakies ekstremalne sytuacje ktore moga ja zaburzyc)wiec jak wiesz ile masz lutealna to to + wyglad wykresu i wlasciwie wiesz co do dnia. Zeby Ci bardziej namieszac powiem ze u mnie kiedys bylo idealnie zawsze tak samo rano spadek tempki na leb na szyje i jeszcze tego samego dnia okres a i lutealna trzymala idealnie 12 dni. A teraz tak pieknie nie jest czasem opada w dniu miesiaczki, czasem juz 2-3 dni przed stopniowo,a kilka razy opadla dopiero w trakcie miesiaczki 2 - go dnia. No i lutelna sie buja miedzy 9 a 12.Mnie pomagaja dodatkowe objawy -zwiekszona ilosc sluzu typu plodnego na krotko przed okresem i piersi -bardziej napiete w drugiej fazie cyklu tuz przed miesiaczka miekna-po prostu estrogeny znowu zaczynaja brac gore nad opadajacym juz progesteronem. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: okres 27.03.08, 22:16 Bo ja wiem? U mnie 13 - 15 dni w porównaniu z długością całego cyklu 21 - 49 dni, to jak najbardziej stała. Odpowiedz Link
herm.iona Re: okres 27.03.08, 22:28 no to nic tylko będę obserwować nadal... :)dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link