Dodaj do ulubionych

odchudzanie a NPR

23.11.03, 21:42
Hej!

Przepraszam za pytanie może głupie, ale czy przy ostrych, szybkich dietach,
albo w ogóle na początku diety zaobserwowałyście jakieś wyraźne zmiany cyklu?

Obserwuj wątek
    • kim11 Re: odchudzanie a NPR 24.11.03, 10:38
      Nie sotosowalam nigdy zadnych ostrych diet, wiec doswiadczenie nie mam. Ale tak
      mysle, z ena samym paczatku roznic nie bedzie widac, dopiero z czasem cykl moze
      sie zaczac zaburzac.
    • praktycznyprzewodnik Re: odchudzanie a NPR 24.11.03, 14:21
      Tak,mozna sie spodziewać zaburzencyku. Zarówno przedłuzenia pierwszej fazy, jak
      i skrócenia dugiej, a nawet w drastyczniejszych przypadkach - zaniku
      jajeczkowania i potem miesiączkoowania. Sa to fakty potwierzone naukowo.
      • aluc Re: odchudzanie a NPR 24.11.03, 15:47
        uzupełnię - zależy jeszcze z czego do tej diety się startuje

ja startowałam ze znaczną nadwagą i to właśnie szybki spadek wagi spowodował
        powrót normalnych, owulacyjnych cykli
        • praktycznyprzewodnik Re: odchudzanie a NPR 24.11.03, 16:51
          Zgadza się! A więc diagnostyka cyklu pomaga zauważyć, czy cos nam szkodzi i na
          ile.
          • odalie Re: odchudzanie a NPR 24.11.03, 18:00
            Hej!

Hmm... Nie mogę o sobie powiedzić, że stosuję NPR, bo nie mierzę temperatury,
            nie prowadzę wykresów, a tylko badam śluz i szyjkę oraz - oj, bo oberwę za
            szerzenie ciemnogrodu ;))))) - wsłuchuję się w swoje ciało (mam silne, wyraźne
            bóle owulacyjne, pokrywające się w czasie ze zmianami w konsystencji śluzu i
            zmianami skórnymi). Ponieważ nie przeszkadza nam używanie prezerwatyw, system
            jakoś działa. Przymierzam się do pełnego NPR i dlatego podczytuję forum.

Mam obecnie bardzo regularne cykle, od mniej więcej dwóch lat, choć nie bez
            pewnych zaburzeń (tajemniczych, badania hormonalne, USG, cytologia nie
            wyjaśniły sprawy). Zegarek można ustawiać, no prawie ;)

Wcześniej nigdy w życiu nie miałam regularnych cykli, były tak bardzo
            pokręcone, że opisać się nie da :) Ale teraz jest mniej trochę więcej niż
            kiedyś, a kiedyś byłam bardzo szczupła (czy to mógł być powód?). Chciałabym być
            chociaż szczupła, już bez tego "bardzo" - okazało się, że nie włażę w spódnicę,
            którą nosiłam nawet już zaraz po ciąży! i postanowiłam powalczyć.

Ale...

Boję się zaburzeń cyklu i dlatego czekam na kolejne głosy rozsądku :))))))))
            żeby usprawiedliwić swoje rozleniwienie.

• aluc Re: odchudzanie a NPR 25.11.03, 11:19
              odalie, ta super szczupłość to mógł być powód pokręcenia

z tego co wiem, przeciętna kobieta potrzebuje co najmniej 16-18% tkanki
              tłuszczowej w ogólnej masie ciała, żeby jajeczkować, ale powyżej 30% może znów
              przestać jajeczkować z powodu wzmożonej produkcji estrogenów i testosteronu
              przez tkankę tłuszczową właśnie

tę zawartość tłuszczu w tłuszczu ;) można sobie zrobić w lepszych
              (czytaj=droższych) fitness-klubach, mają takie urządzenie przypominające trochę
              ekg

jeśli mieści się w granicach 16-26%, to bez względu na twoje samopoczucie jest
              OK i chyba nie należy nic z tym robić

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka