02.04.22, 11:59
Czy jeśli z powodu wypłaty trzynastki nowy s.rad zajumał mi kasę za nadgodziny wypłacane w tym samym miesiącu, to odzyskam tą kasę czy nie odzyskam? Dodam, że zrezygnowałam w grudniu z ich ulgi.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 12:04
      Pojęcia nie mam. Mi też zajumali. Księgowa u mnie w szkole też nie wie 🤦
    • madami Re: Nowy ład 02.04.22, 12:09
      Odzyskasz ewentualnie w rozliczeniu rocznym w 2023 wink
      • mizantropka_20 Re: Nowy ład 03.04.22, 09:16
        Odzyska, albo dopłaci - regulacje będące treścią rozporządzenia z 07-01-2022 r. (później wprowadzone do ustawy z 08-03-2022 r.) obligują pracodawcę do obliczania wynagrodzenie na dwa sposoby, z których należy wybrać korzystniejszy dla pracownika podatek (w niektórych przypadkach będzie to podatek z 2021 r.). Takie rozwiązania obowiązują w stosunku do wynagrodzeń w wysokości 12 800 zł. Dalej już cytuję: "W związku z takim modelem liczenia wynagrodzeń może się okazać, że zaliczki zostaną pobrane w kwocie niewystarczającej. Trzeba pamiętać, że różnica jaka powstanie między podatkiem wyliczonym zgodnie z zasadami w 2022 r. a zasadami z 2021 r. będzie odroczona w czasie. Jeżeli w ciągu roku pracownik nie osiągnie przychodów przekraczających drugi próg podatkowy z 2021 r. - to wyrównanie odraczanego ze wcześniejszych miesięcy podatku nastąpi w rozliczeniu rocznym, co spowoduje dopłatę podatku do Urzędu Skarbowego przez pracownika".
    • gaskama Re: Nowy ład 02.04.22, 12:11
      Dowiesz się w przyszłym roku.
    • bbkk Re: Nowy ład 02.04.22, 12:17
      Jesli zrezygnowalas z ulgi to nie rozumiem co ma do braku kasy (ktora powinna byc wyplacona) wyplata trzynastki?
      Zarowno od trzynastki jak i od nadgodzin masz pobierany podatek i skladke (co daje w sumie ok.30% bo nie sadze zebys juz w marcu byla w 2 progu).
      • larix_decidua77 Re: Nowy ład 02.04.22, 12:31
        Tu jest to wyjaśnione.
        glos.pl/polski-lad-znow-uderzyl-w-pensje-nauczycieli-jedna-z-nauczycielek-stracila-ponad-700-zl-na-14-godzinach-ponadwymiarowych
        • bbkk Re: Nowy ład 02.04.22, 12:34
          To dotyczy wyplat gdzie byla uwzgledniona ulga przy 1 wyplacie, i wypadalo sie z ulgi przy kolejnej.

Larix pisze, ze z ugli nie korzysta.
          • bbkk Re: Nowy ład 02.04.22, 12:35
            Dopiero doczytalam ze Ty to linkujesz.

To w koncu korzystasz z ulgi czy nie korzystasz?
          • asia_i_p Re: Nowy ład 02.04.22, 13:12
            Nie, to dotyczy też wypłat bez ulgi, rezynowałam z ulgi i też oberwałam.
      • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 12:39
        Też nie korzystam z ulgi i też straciłam na wypłacie nadgodzin w miesiącu z trzynastką. 😐
        Cholera wie czemu...
        • bbkk Re: Nowy ład 02.04.22, 12:43
          Na jakiej zasadzie stracilas? Od stycznia pobierana jest znacznie wyzsza skladka zdrowotna.
          • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 13:01
            Straciłam na zasadzie mniejszego wpływu na konto 😁
            Pensję dostaje w dwóch transzach. Jedną to czysta pensja, druga to różne dodatki i nadgodziny. Średnio umówmy się 1200 zł. I tyle było za styczeń. Od lutego mam więcej godzin, więc i kwota powinna być większa (o jakąś stówkę z hakiem). Wypłata za luty, zamiast więcej, wyniosła 860 zł. Natomiast za marzec 1400. Więc albo księgowa już nie wie co robi, albo państwo mi zajumało kasę.
            • alpepe Re: Nowy ład 02.04.22, 13:09
              a tam, zajumało, pożyczyło
              • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 13:16
                Pytanie, czy odda?
          • asia_i_p Re: Nowy ład 02.04.22, 13:17
            Nie wiem na jakiej zasadzie. Wypracowałam około 20 nadgodzin i wypłacili mi za nie 285 zł, mniej niż połowę tego co wypłacali zazwyczaj w takiej sytuacji. Podobno 13+ pensja + te nadgodziny przekroczyły razem 12 800 brutto, dlaczego to miało wpływ pomimo rezygnacji z ulgi nie wiem.
            Jedyny pomysł jaki mam jest przerażający - ponieważ one mówiły, że powyżej 12 800 nie przelicza się dwukrotnie pensji i nie wybiera korzystniejszej wersji. Znaczyłoby to jednak, że straty na Nowym Ładzie są już na poziomie pensji poniżej średniej krajowej.
            • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 13:33
              Tak, mi też to księgowa tak wyjaśniała. Nie mogą wybrać korzystniejszej wersji.
            • bbkk Re: Nowy ład 02.04.22, 21:51
              Na pewno nie masz liczonej ulgi? Sprawdz na paskach.
              • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 21:56
                Nie mam. Podobnie jak kupa osób u mnie w pracy.
      • profes79 Re: Nowy ład 02.04.22, 13:11
        W progu nie ale 13+pensja mogą przestrzelić ten magiczny próg 12 koła. U mnie w robocie kadry wyprzedzająco rozesłały maila wyjaśniającego dlaczego pensja w lutym jest o kilkaset złotych niższa. A jak będzie wyglądało "odzyskiwanie" tych pieniędzy w rozliczeniu za 2022 tego chyba jeszcze sam Rząd nie wie.
        • droch Re: Nowy ład 02.04.22, 13:14
          Rząd nie wie.

"To później"...
          • kicifura Re: Nowy ład 02.04.22, 22:04
            droch napisał:

> Rząd nie wie.
            >
            > "To później"...

Bo to trzeba usiąść na spokojnie..
        • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 13:17
          Dokładnie tak, przekroczone 12 000...
          • asia_i_p Re: Nowy ład 02.04.22, 13:19
            Ale to ma niepokojące implikacje.

Bo to by znaczyło, że poprzednio wysokość mojej pensji ratowało wyłącznie podwójne naliczanie, które powyżej tego progu nie obowiązuje. A jeżeli tak jest, to znaczy że nowy ład łupie po krzyżu już poniżej średniej krajowej.
    • asia_i_p Re: Nowy ład 02.04.22, 13:09
      Księgowe były u nas w szkole wczoraj to wyjaśnić.
      Odzyskasz, jeśli nic się nie zmieni, jeśli wejdzie lipcowa poprawka to nie odzyskasz.
    • larix_decidua77 Re: Nowy ład 02.04.22, 13:33
      Płakać się chce, zapieprzam tyle bo muszę, potrzebuję pieniędzy, to mi wspaniałe państwo rąbnie to co zarobiłam. Mogłam w domu posiedzieć.
      • little_fish Re: Nowy ład 02.04.22, 13:39
        No raczej. Też miałam takie przemyślenia gdy zobaczyłam lutową wypłatę - zwłaszcza "po cholerę była mi ta dodatkowa godzina".
        • grey_delphinum Re: Nowy ład 02.04.22, 13:44
          Nauczycielka z rodziny ma dokładnie tak samo! Postanowiła w przyszłym miesiącu odmówić nadgodzin, bo zamiast pracować za free, woli w spokoju wypić kawę i książkę poczytać.
    • anorektycznazdzira Re: Nowy ład 02.04.22, 15:20
      Dlatego wypisałam, że nie rezygnuję z żadnej ulgi, odliczenia, czegokolwiek.
      Będę odkładać, najwyżej oddam po rozliczeniu rocznym.
      Nie będę się zastanawiać, czy nierząd ma plan jak mi nie spyer**lić ulgi klasy średniej czy nie ma i czy jest system oddawani mi, czy takowy nie istnieje.
    • lanola.x Re: Nowy ład 02.04.22, 22:22
      Mi nie zatrzymał bo mam tylko dwie nadgodziny w tym roku, ale wielu znajomych obcięło za nadgodziny, to złodziejskie panstwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka