margala 04.10.05, 14:18 na co warto się wybrać? są jakieś hity? www.wff.pl pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margala Re: Warszawski Festiwal Filmowy 06.10.05, 10:34 Jacek Szczerba w dzisiejszej "Wyborczej" podsuwa kilka propozycji. • Francuski „W rytmie serca” (2005) Jacquesa Audiarda - opowieść o młodym łotrzyku (Romain Duris, znany ze „Smaku życia”), którego los odmienia nauka gry na fortepianie. • Rosyjski „Kierowca Wiery” (2004) Pawła Czuchraja - o życiu w wyższych wojskowych sferach na Krymie w roku 1962. • Rosyjski „Ciuciubabka” (2005) Aleksieja Bałabanowa (to ten od filmu „Brat”) - zwariowaną komedię kryminalną, w której gwiazdy poprzebierano tak, by były trudne do rozpoznania. • „Miasto słońca” (2005) Martina Sulika („Wszystko, co lubię”) - o zaradnych słowackich bezrobotnych. • Norweski „Drzwi obok” (2005) Pala Sletaune - z bohaterem zafascynowanym dwiema kobietami, które wprowadziły się do sąsiedniego mieszkania. • Rumuński „Śmierć pana Lazarescu” (2005) Cristi Puiu - o przedśmiertnej podróży pewnego emeryta. • Duński „Bracia” (2004) Susanne Bier - szlagier o zaskakującym trójkącie, z Connie Nielsen („Gladiator”). • Chiński „Kekexili - górski patrol” (2004) Lu Chuana - o Tybetańczykach chroniących górskie antylopy przed kłusownikami. • Film Amerykanina Caveha Zahedi „Jestem maniakiem seksualnym” (2005) - będzie miał wzięcie już przez sam wzgląd na tytuł, choć pewnie nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
furry Re: Warszawski Festiwal Filmowy 06.10.05, 17:57 jak to?? a irańskich nie ma, czy nie poleca? pewnie jak nie poleca, tonie ma... co za strata <sigh> fr ja tam czekam na "corpse bride" burtona :) moze dam rade obejrzec bez zapisow na bilety, choc szanse niewielkie. z ciekawszych tytulow (chodzi o tytuly, nie filmy) znalazlem i podsuwam: 1) seria naśladowców burtona jeśli chodzi o wymyślanie tytułów: Buty nieboszczyka Od pogrzebu do pogrzebu Za żywych i umarłych Zwłoki w dobrym stanie Żyj i stań się 2) filmy o interesujących tytułach, choć nie zawsze ciekawe: Dan Aykroyd o UFO (Dan Aykroyd jest UFO) Jestem maniakiem seksualnym (tak, szczerba wie co dobre) Rekin w głowie (to będzie naprawdę straszne) Tajemnica sardynki (sardynka wie kto zabił - rekin) Saratan (po wykreśleniu drugiej sylaby wszystko staje się jasne) Jaskinia żołtego psa ps. strona wff ma jak zawsze "originalny design"... :( Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: Warszawski Festiwal Filmowy 07.10.05, 10:26 Ja dziś zaczynam od "Sezonu na kaczki" Z propozycji Szczerby idę na: „Kierowca Wiery”, "Ciuciubabka” i "Miasto slońca" A poza tym mam zamiar obejrzeć w sumie 24 filmy, mialo być 25 ale juz wiem, że na jeden nie mogę isc, na tą rosyjska "Nocna zmiane". Zobaczymy jak tym razem uda mi się przezyc ;-)))) Ale zauwazyla, ze z kazdym festiwalem jestem w stanie obejrzec coraz wiecej filmów. Dodam tylko, że pracuje normalnie w biurze, wiec w weekendy mam zamiar obejrzec po 3-4 filmy dziennie. Ale co tam, moim zdaniem warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lynette Re: Warszawski Festiwal Filmowy IP: *.MAN.atcom.net.pl 06.10.05, 15:47 "Teraz ja" Anny Jadowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
il_siciliano Re: Warszawski Festiwal Filmowy 09.10.05, 18:53 Polecam: "Sezon na kaczki" "Kierowca Wiery" "Palpitacje" Jak lubisz mocne filmy o mocnych (?) ludziach to: "Bracia" "Buty nieboszczyka" Do tej pory największe wrażenie zrobił na mnie ten ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
margala "Ciuciubabka" 10.10.05, 12:54 Miało być w stylu Tarantino, ale zabrakło finezji a zostało mordobicie i roztrzaskane mózgi. Bardzo niesmaczne moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: "Ciuciubabka" 10.10.05, 18:10 no ale mordobicie i roztrzaskane mozgi to wlasnie Tarantino :) Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: "Ciuciubabka" 11.10.05, 10:11 kubissimo napisał: > no ale mordobicie i roztrzaskane mozgi to wlasnie Tarantino :) reżyserów pokazujących mordobicie i roztrzaskane mózgi jest wiele a Tarantino tylko jeden. gdybym nie był sknerą, pewnie bym wyszedł z projekcji "Ciuciubabki", tak jak zrobiło to parę osób. Odpowiedz Link Zgłoś
true_oveja Re: "Ciuciubabka" 11.10.05, 09:17 słyszałam przed seansem że jest słaba, więc się wahałam czy iść - tym bardziej że byłam w niedzielę na 9 rano (brrrrrrrr) ale poszłam i uważam, że była spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
candycandy Re: Sezon na kaczki 10.10.05, 18:47 calkiem przyjemnie sie oglada - oczywiscie ze wzgledu na kaczki;) cooking girl jest tez fajna:) a wrozba za pomoca m&m'sow - okrutna;P Odpowiedz Link Zgłoś
filmmix Re: Warszawski Festiwal Filmowy 11.10.05, 15:48 mnie jak dotad najbardziej podobał się norweski film "UNO" Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Warszawski Festiwal Filmowy 12.10.05, 13:20 a ja miałem na niego isc dzisiaj-niestety dzis sroda nie wtorek:) i wyladowałem na małej jerozolimie film słaby Odpowiedz Link Zgłoś
trzynastkaaa Re: Warszawski Festiwal Filmowy 12.10.05, 14:38 Jak dotad obejrzalam 6 filmow z czego 5 to strzal w dziesiątke :) Zatem polecam : "Sezon na kaczki", oba filmy Wima Wendersa, "Glupia milość" i "Hawaje, Oslo" Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Drzwi Obok 13.10.05, 00:03 hmm, troche w stylu Lyncha, z tym ze wyjasnia sie o co chodzilo. Troche straszny ale bardzo mi sie podobal.Dopiero co obejrzalam i caly czas jeszcze mysle. Niby banalna historia ale jak nakrecona! Glupia Milosc tez swietny Odpowiedz Link Zgłoś
trzynastkaaa Re: Drzwi Obok 13.10.05, 12:16 No jak na końcu wiadomo o co chodzi to juz rzeczywiście nie jest Lynch :D:D;) Swoją drogą moja kolezanka widziala wczoraj ten film i jej sie zupelnie nie podobal. To znaczy, ze powinnam go zobaczyć, bo jak widze obraz jest kontrowersyjny a to lubie :) Ja wczoraj oglądalam "Jak rozbity samolot" - nie polecam. Banalna historia zakochanego nastolatka, nakrecona w banalny sposob. Nihil novi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Drzwi Obok IP: *.atman.pl / *.atman.pl 13.10.05, 23:45 Dla mnie chyba najlepszy z filmow, ktore na razie widzialam na festiwalu. Wbilo mnie w fotel. Niezwykly. Bardzo dobry, cieply i pogodny jest tez czeski "Rekin w glowie". Odpowiedz Link Zgłoś
madee1 Re: Warszawski Festiwal Filmowy 13.10.05, 13:21 W tym roku udało mi się zobaczyć tylko trzy, a może aż trzy filmy, i na więcej niestety nie mam czasu :/ Widziałam irlandzki 'Adam i Paul', bardzo dobra, gorzko obyczajowa historia, ale uśmiechnąć się też można było. Dokument 'Punk: Attitude' - świetna sprawa, dla wszystkich fanów muzyki. Chorwacki 'Przepraszam za kung fu', czegoś mi tam brakowało, ale ogólnie mam pozytywne wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri77 Re: Warszawski Festiwal Filmowy 13.10.05, 23:57 Widziałam kilka filmów do tej pory i najbardziej podobał mi się film "Bracia" i "Drzwi obok"... ale to chyba kwestia gustu, bo do flmu "Drzwi Obok" trzeba mieć specyficzne poczucie estetyki;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Warszawski Festiwal Filmowy 14.10.05, 11:37 A widzieliście "Skrzata"? Kolejny film czeski. Trochę gorzki, trochę śmieszny. Bardzo mi się podobał! Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Warszawski Festiwal Filmowy 14.10.05, 12:06 ja nie widziałem ale ogladałem dym tego samego rezysera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzica Re: Warszawski Festiwal Filmowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 11:28 ja "skrzata' typuje na zwyciezce festiwalu. tego samego rezysera tylko 15 lat starszy "dym" tez swietny. poza tym "zwloki w dobrym stanie", "jestem maniakiem seksualnym" tez b.dobry, dokument "ja kuba syberyjski mamut" - szkoda ze nie ma na festiwalu filmu o ktorym opowiada, czyli "ja kuba" ale moze w przyszlym roku? i "delwende" z burkina faso - ciezej rozpatrywac w kategorii dobry/zly film ale warto zobaczyc bo pokazuje swiat ktorego nie znamy Odpowiedz Link Zgłoś
trzynastkaaa Re: Warszawski Festiwal Filmowy 15.10.05, 12:40 A propos "Delwende" ja tez potraktowalam ten film raczej w kategorii "national geografic". Niewatpliwie warty zobaczenia ze względów kulturoznawczych. Jako film utwór raczej mocno amatorski :) Odpowiedz Link Zgłoś
trzynastkaaa Re: Warszawski Festiwal Filmowy 15.10.05, 12:36 A kto z Was widzial francuski film "Ukryte"? Ja widzialam wczoraj. Jak interpretujecie zakończenie?? Kto i dlaczego przesylal te kasety?? :) Odpowiedz Link Zgłoś