jones Re: błędy w filmach 16.10.02, 17:45 Z innej beczki. Ostatnio trafil mi sie serial Czterej pancerni z angielskim tlumaczeniem. Horror! Angielski akurat znam biegle a bledy byly tak horrendalne, ze nie wiedzialam czy smiac sie czy plakac. Przyklad: "czy ci dolozyc" jajecznicy (slowa skierowal Gustlik do Lidka - odcinek chyba 11 - Schwarzer costam) zostalo przetlumaczone: do you want me to hit you? Ten "tlumacz" chyba filmu nie widzial a tlumaczyl ze slownikiem w reku. Tego byly dziesiatki, zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cytryniec Re: błędy w filmach IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.10.02, 07:23 W "Klanie" Rysio jeżdził Mareą ze starym logo Fiata(cztery pionowe kreski), teraz jeżdzi z nowym(okrągłe z napisem "Fiat"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: błędy w filmach IP: proxy / 217.153.35.* 17.10.02, 11:22 W Filmie XXX jest scena w której bohaterowie siedzą w eleganckiej francuskiej restauracji, są obserwowani przez szybę - w której odbija się jeden z członków ekipy filmowej (ubrany w czerwoną puchówkę!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Formika Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: *.sggw.waw.pl 17.10.02, 13:47 Przypomnialam sobie "Taxi2": policjantka-blondyna (na imie miala Petra czy jakos tak) zostaje porwana z WC - widzimy wtedy jej...majtki:)w kolejnych scenach jeszcze kilkukrotnie mamy okazje je ujrzec,ale za kazdym razem sa innego koloru,a z fabuly wynika ze nie miala mozliwosci ich zmienic;))) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duncan Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 16:27 Gość portalu: Formika napisał(a): > Przypomnialam sobie "Taxi2": policjantka-blondyna (na imie miala Petra czy > jakos tak) zostaje porwana z WC - widzimy wtedy jej...majtki:)w kolejnych > scenach jeszcze kilkukrotnie mamy okazje je ujrzec,ale za kazdym razem sa > innego koloru,a z fabuly wynika ze nie miala mozliwosci ich zmienic;))) > Pozdrawiam! No to może z tego samego koszyka. Też sobie przypomniałem. "Oskarżeni" - film, którym Jodi Foster gra dziewczynę zgwałconą wielokrotnie w barze, a następnie zeznającą w sądzie przeciwko gwałcicielom (otrzymała za te rolę swojego pierwszego Oskara). Pisano już o tym w prasie w recenzji na temat filmu, iż Jodi przychodzi do baru wyzywająco ubrana, w butach na szpilkach ... W dalszej częsci filmu, kiedy akcja dzieje się w sądzie i dziewczyna zeznaje, pojawia się retrospekcja - przywoływane sa sceny z baru. Wtedy, już po wszystkim dziewczyna wybiega w obuwiu sportowym. Ewidentnie nie miał możliwosci zmiany butów ... No chyba, że zmienił je którys z jej oprawców. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: 212.160.72.* 23.10.02, 08:39 Gość portalu: Formika napisał(a): > Przypomnialam sobie "Taxi2": policjantka-blondyna (na imie miala Petra czy > jakos tak) zostaje porwana z WC - widzimy wtedy jej...majtki:)w kolejnych > scenach jeszcze kilkukrotnie mamy okazje je ujrzec,ale za kazdym razem sa > innego koloru,a z fabuly wynika ze nie miala mozliwosci ich zmienic;))) > Pozdrawiam! Odpowiadam :) Widziałem ten film setki razy :) petra nie miała prawa mieć majtek na sobie po pamiętnej scenie w wc ...ale chyba nie wyobrażacie sobie że będzie latać z gołym tyłkiem i kopać facetów z wyskoku :) przyznaję że byłoby to bardzo przyjemne bo i petra piękną kobietą była ale nie ten efekt chyba chciał osiągnąć reżyser :)) Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> 02.11.02, 10:44 A ja widziałąm ten film niedawno i Petra nie ma majtek. W scenie kiedy razem z japonką walczą z prywaczami, ona wykomuje tam różne salta i gwiazdy. I na własne oczy widzaiłam, ze nie ma majtek. Nie wiem jak wy oglądacie filmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: proxy / 213.25.97.* 28.11.02, 12:09 noico napisała: > A ja widziałąm ten film niedawno i Petra nie ma majtek. W scenie kiedy razem z > japonką walczą z prywaczami, ona wykomuje tam różne salta i gwiazdy. I na > własne oczy widzaiłam, ze nie ma majtek. Nie wiem jak wy oglądacie filmy? majtki to miała tylko w tzw "kolorze cielistym" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Sleepy Hollow IP: *.nat.wsp.zgora.pl 18.10.02, 15:01 W filmie Sleepy Hollow, ktorego niefortunne tlumaczenie polskie brzmi "Jezdziec bez glowy" czaszka jezdzca, w przeciwienstwie do jego glowy, kiedy przytwierdzona jeszcze do reszty ciala byla, nie ma naostrzonych zebow. Malo wzne, ale bystre ogo znacznie drazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacha "Liberator" IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.10.02, 20:19 W filmie "Liberator" z Tommym Lee Jones'em i Stevenem Seagalem jest scena, w której Tommy jako przywódca terrorystów, którzy opanowali statek wysyła dwóch swoich podwładnych do kuchni, żeby zlikwidowali Seagala zamkniętego w zamrażarce. Ewidentnie widać, że jednym z tych wysłanych podwładnych jest wielki Murzyn, natomiast Seagal, jak to ma w zwyczaju rozprawia się z nimi bardzo ostro, ale o dziwo zabija dwóch białych, a Murzyna ani śladu. Zdematerializował się po drodze czy nastąpił efekt Michaela Jacksona, czyli zmienił mu się kolor skóry zanim doszedł do Stevenka??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Sleepy Hollow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.02, 11:19 Gość portalu: Mateo napisał(a): > W filmie Sleepy Hollow, ktorego niefortunne tlumaczenie polskie brzmi "Jezdziec > > bez glowy" czaszka jezdzca, w przeciwienstwie do jego glowy, kiedy > przytwierdzona jeszcze do reszty ciala byla, nie ma naostrzonych zebow. Malo > wzne, ale bystre ogo znacznie drazni. Hej Mateo, Czemu uważasz, że tłumaczenie jest niefortunne? Z tego co wiem, opowiadanko Irvinga zostało przetłumaczone zgodnie z tytułem angielskim "Legenda Sleepy Hollow". Film nazywał się po prostu "SLeepy Hollow", co nic nie mówiłoby potencjalnym, niewyedukowanym widzom. Nie bardzo wiem, co proponujesz: "Senna Kotlinka" czy "Śpiąca Dziura", a może "Zaspana Niecka"? Zauważyłem, że ostatnio modnie jest powiedzieć "a z kolei w filmie xxx, niefortunnie przetłumaczonym na polski jako yyy.... itd itp." To sugeruje, że mówiącemu nie są obce tajniki języków obcych i sztuki tłumaczenia. Skoro Polacy tak świetnie znają języki obce, to zastanawiam się, czemu jeszcze w ogóle jacyś pozostają w kraju :-)) Pozdrawiam Łukasz olczyki@hot.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WLP Re: błędy w filmach IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 20.10.02, 13:02 w "Pan Tadeusz" na drodze leżała puszka po coca-coli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonciak Re: błędy w filmach IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.10.02, 18:51 w tanczacym z wilkami gdy kevin karmi wilka podaje mu kawalek miesa w ksztalcie kawalka pizzy. ow kawalek jest na zmiane, raz skierowany czubkiem w wilka, a raz czubkiem w kevina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otto Re: błędy w filmach IP: *.kv.net.pl / 192.168.0.* 20.10.02, 22:42 W Mieście Aniołów kiedy Maggie budzi się w nocy i przewraca na łóżku, ma na sobie podkoszulek bez rękawów, a kiedy, chwilę później, zapala lampkę nocną - koszulkę na ramiączkach. A z seriali. W "Matki, żony i kochanki", Gabrysia Kownacka wchodzi do lasu z normalną fryzurą, a wychodzi z niego (w następnym odcinku) z mokrą włoszką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duncan Re: błędy w filmach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 21:37 Gość portalu: Otto napisał(a): > W Mieście Aniołów kiedy Maggie budzi się w nocy i przewraca na łóżku, ma na > sobie podkoszulek bez rękawów, a kiedy, chwilę później, zapala lampkę nocną - > koszulkę na ramiączkach. Zgadza się. Widać dokładnie. Nieźle to wypatrzyłes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IzaTe Re: błędy w filmach. Film "Niebo". IP: *.ckzeto.com.pl 21.10.02, 13:29 Dołączę się do tej wyliczanki. "Niebo" Toma Tykwera (Piesiewicz, Kieślowski). Jedna z ostatnich scen filmu, przedstawiajaca spotkanie Filippo i Philippe z ojcem chłopaka w scenerii budowli kościoła w rodzinnej miejscowości Philippe. Przez chwilę widać, że "coś" centralnie wisi nad nimi. Może to być mikrofon, albo jakieś inne urządzenie operatorskie... I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludka Re: błędy w filmach. Film 'Niebo'. IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 23:56 oglądanie "Nieba" zdecydowanie psują wszechobecne u góry ekranu mikrofony. Jest ich całe mnóstwo: czarne, podłużne, kosmate, chyba wszystkie jakie przy tym filmie używali. Dobrze, że Kieślowski tego nie widział. Straszna niedoróbka. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe5 Re: błędy w filmach. Film 'Niebo'. 24.11.02, 22:45 No właśnie, czy ktoś jeszcze to zauważył???? O co chodzi? Cały film miałam zepsuty -wyłam ze śmiechu jak dzika, siejąc zgorszenie wśród tych, którzy w/w mikrofonów nie zauważyli (czy w ogóle byli tacy?!). W każdej, każdej scenie pieprzone MIKROFONY, do wyboru do koloru, zastanawiałam się tylko kiedy pukną aktora w głowę, albo kiedy w jakimś lustrze zobaczę odbijającego się reżysera :( Podobno jakiś znajomy znajomego widział Niebo Bez Mikrofonów, ale nie wiem czy to technicznie możliwe? Niech ktoś się zlituje i mi wyjaśni, bo w takich rozmiarów niedoróbę jakoś mi trudno uwierzyć... Dobrze, że PAn Kieślowski tego nie widział, chociaż kto wie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzako1 Dzień Świra 21.10.02, 17:59 Pod koniec filmu Marek Konrad na plaży podchodzi na czworaka do morza.Zanurza twarz i widać wyraźnie jak moczy sobie bluzę. Za chwilkę kładzie się na piasku a bluża jest całkiem sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konradoos Re: błędy w filmach_"Edi" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 19:42 Zwróćcie uwagę na rower który znaleźli Edi z Jureczkiem w śmieciach w bogatej dzielnicy. Na początku rower nie ma przedniego koła. Jednak kiedy Jureczek z Edim włożą go na wózek, i ruszają ze swym skarbem rower nagle to koło odzyskuje. Potem jeszcze kilka razy koło znika i się pojawia. Jest to zauważalne gdyż rower jest w jaskrawym żółtym kolorze, który natychmiast rzuca się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: błędy w filmach IP: *.howell.pl 28.10.02, 15:08 w 2 czesci "Milczenia Owiec" czyli "Hanibalu" widać mikrofony, które pojawiają się w prawie każdej scenie. Wielkie, puszyste i ciągle się ruszające. Hihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Re: błędy w filmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.02, 13:15 co do wiedzmina, to w klasztorze na białej ścianie jest odcisk podeszwy adidasa, kiedy geralt jedzie po ściezce na polu to na ścieżce są ślady opon, oraz najcudowniejszy moment filmu "czy widzieliście dziewczynke podobna do tej - geralt pokazuje na jakąś dziewczynkę, po czym dzieci odpowiadają- widzieliśmy, ale miała maske na głowie " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nori www.moviemistakes.de IP: *.mikolow.net 29.10.02, 22:25 tam jest tego pełno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reps Re: błędy w filmach IP: *.mikolow.net 29.10.02, 22:37 w "Raporcie mniejszości" Cruise gdy ucieka tym śmiesznym pojazdem wybija szybę,a potem pojazd się obraca i na niej staje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Re: błędy w filmach IP: proxy / 198.208.26.* 30.10.02, 08:13 W filmie "Last Call" w jednej scenie w czasie zmiany ujecia pojawia sie czapeczka na glowie Sama Rockwell`a ktorej nijak nie mogl miec ze soba poniewaz byl tylko w koszulce i krotkich spodenkach i w dodatku caly czas gestykulowal rekami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: błędy w filmach IP: olsztyn:* / *.ols.vectranet.pl 01.11.02, 15:55 W "Zabójczej Broni 3" w scenie, kiedy Mel Gibson spada z wiaduktu na motorze, na asfalcie widać ślady opon po wcześniejszych ujęciach. W " Zabójczej Broni 4" jest scena pożaru w domu Rogera: przed pożarem Roger i Martin wypuszczają żonę i dzieci Rogera, w czasie pożaru leżą wszyscy związani i ratuje ich mały Chińczyk. No i moja ulubiona scena z "Piątego Elementu" kiedy Bruce Willis rusza swoją taksówką z piskiem opon (przypominam, że taksówka latała w powietrzu).A "Gwiezdne Wojny" uwielbiam, szczególnie te efektowne wybuchy w próżni. Pozdrawiam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
majadoc Re: błędy w filmach 01.11.02, 17:32 W "Potopie" aktor grający Józwę Butryma ( tego największego)ginie co najmniej trzy, albo i cztery razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: błędy w filmach IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 20:09 Wlasnie obejrzalam Amelie na DVD (po raz drugi, pierwszy w kinie) i zauwazylam cos dziwnego. Na poczatku filmu jest kilka scen, gdy Amelia jest mala. W scenie juz po smierci matki ma, sadzac z jej wygladu, okolo 6-7 lat. Po chwili widac ja juz dorosla i pada zdanie :" Minelo piec lat. Amelia jest kelnerka w kawiarni Deux Moulins". Dalej dowiadujemy sie, ze ma 23 lata. Czyli przed piecioma laty, po smierci matki, powinna miec 18 lat, a wyglada na szesc...Blad czy niekonsekwencja? A moze zle tlumaczenie, moze powinno byc "pietnascie lat pozniej", "quinze", a nie "cinq"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: błędy w filmach IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 03.11.02, 22:23 Mnie zawsze rozwalaja sceny, kiedy facet z kobieta maja sie calowac. (chwile wczesniej) rozmawiaja, ona ma pieknie mocno pomalowane usta. Po czym nagle szminka jest juz zmazana i dopiero zaczynaja sie calowac!! godne pozalowania :- )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: błędy w filmach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 03:11 Gość portalu: sunny napisał(a): > > Wlasnie obejrzalam Amelie na DVD (po raz drugi, pierwszy w kinie) i zauwazylam > cos dziwnego. Na poczatku filmu jest kilka scen, gdy Amelia jest mala. W scenie > > juz po smierci matki ma, sadzac z jej wygladu, okolo 6-7 lat. Po chwili widac > ja juz dorosla i pada zdanie :" Minelo piec lat. Amelia jest kelnerka w > kawiarni Deux Moulins". Dalej dowiadujemy sie, ze ma 23 lata. Czyli przed > piecioma laty, po smierci matki, powinna miec 18 lat, a wyglada na szesc...Blad > > czy niekonsekwencja? A moze zle tlumaczenie, moze powinno byc "pietnascie lat > pozniej", "quinze", a nie "cinq"? "Amelię" widziałam już prawie rok temu, ale powiem Ci, że też mi coś nie pasowało z jej dorastaniem. Nie pamiętam szczegółów, ale wydaje mi się, masz rację. Wygląda na błąd przy montażu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: błędy w filmach IP: proxy / 195.205.221.* 04.11.02, 11:18 Gość portalu: jasiu napisał(a): a ja dalej nie wiem o co chodzi w tym Gladiatorze z tym facetem klęczącym, bo ciągle oglądam ten film i ciągle tego NIEWIDZE :( > Może znacie jakieś niedoróbki typu facet klęczący w rydwanie podczas walki w > koloseum w Gladiatorze, znikające i pojawiające się słuchwaki na uszach > Ripley w Obcy 2, tenisówki w Quo Vadis. Może są jakieś strony na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: błędy w filmach IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 07:55 Gość portalu: aga napisał(a): > Gość portalu: jasiu napisał(a): > a ja dalej nie wiem o co chodzi w tym Gladiatorze z tym facetem klęczącym, bo > ciągle oglądam ten film i ciągle tego NIEWIDZE :( > > > Może znacie jakieś niedoróbki typu facet klęczący w rydwanie podczas walki > w > > koloseum w Gladiatorze, znikające i pojawiające się słuchwaki na uszach > > Ripley w Obcy 2, tenisówki w Quo Vadis. Może są jakieś strony na ten temat > . Tego faceta pewnie z obsługi technicznej widać dobrze na DVD w wersji panoramicznej. Jest to moment gdy rydwan przepoławia murzynkę szpikulcem wystającym z koła. Facet klęczy po lewej stronie rydwanu a obok niego jest jeden z wojowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenek Re: błędy w filmach IP: 195.116.93.* 14.11.02, 15:35 Gość portalu: aga napisał(a): > Gość portalu: jasiu napisał(a): > a ja dalej nie wiem o co chodzi w tym Gladiatorze z tym facetem klęczącym, bo > ciągle oglądam ten film i ciągle tego NIEWIDZE :( to zajrzyj na www.film.warka.pl/forum/wpadki.html - tak jest kadr z tym gościem w adidasach, który kombinuje coś w rydwanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xav&alis Re: błędy w filmach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 21:53 W jednej z ostatnich scen "Władcy Pierścieni" dochodzi do "zmartwychwstania"... :) Gdy Aragorn bbiegnie do umierającego Boromira jeden z "martwych" orków leżących wokoło podnosi głowę, rozgląda się i na powrót kładzie... (albo zdał sobie sprawę że to nie koniuec ujęcia albo ktoś go uświadomił) :) Zaobserwowane w kinie i potwierdzone powtórnym obejrzeniem w domu :) W serialu "Sfora" haker próbujący włamać się do komputera wymyśla hasło dostępu... Pierwsze kilka haseł wyświetliło mu się jako gwiazdki (jak to z hasłami zwykle bywa), jednak - cóż za zdziwienie- gdy był już bblisko prawidłowej "odpowiedzi" na mponitorze zaczęly się wyświetlać litery... :) Pozdr. A&X Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ND Re: błędy w filmach IP: 212.106.6.* 07.11.02, 11:35 Jeszcze a propos Klossa, film świetny, ale obsada...słowiańskie mordki w hitlerowskich uniformach. Pyrkosz jako oficer gestapo opieprza gestapowca Lutkiewicza cedząc "Pan jest idiotą Looose!" (widziałem niedawno scenę z Alternatyw jak było odwrotnie, prezes spółdzielni najeżdża na Balcerka :))). I najlepsze: gestapowski kat Brunner grany przez Karewicza który mówi do Klossa ze śpiewnym lwowskim akcentem "Zdradzileś tszecią rzeszę Hans". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystry Re: błędy w filmach IP: *.czudec.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 20:45 W filmie "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra" zauważyłem, że jeden z żołnierzy rzymskich nazywał się Wirus. Wydaje mi się, że w tych czasach ludzie nie znali komputerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: błędy w filmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.02, 11:25 Gość portalu: bystry napisał(a): > W filmie "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra" zauważyłem, że jeden z żołnierzy > rzymskich nazywał się Wirus. Wydaje mi się, że w tych czasach ludzie nie znali > komputerów. Niezly dowcip. A teraz moze napisz, o co ci chodzilo z tym postem? Lukasz olczyki@hot.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: błędy w filmach IP: *.wcm.opole.pl 09.11.02, 20:04 W filmie "Królowa Margot" tytułowa bohaterka ma gustowną fryzurkę na cipce, a przecież kilkaset lat temu nikt nie formował owłosienia łonowego Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: błędy w filmach 11.11.02, 13:35 W wielu filmach, w których akcja dzieje się w poprzednich epokach, alba na początku XX wieku kobiety mają ogolone pachy. Przecież wtedy jeszcze tego nie robiły kobiety. A już na pewno w czasie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś