Dodaj do ulubionych

błędy w filmach

• jones Re: błędy w filmach 16.10.02, 17:45
      Z innej beczki. Ostatnio trafil mi sie serial Czterej pancerni z angielskim
      tlumaczeniem. Horror! Angielski akurat znam biegle a bledy byly tak
      horrendalne, ze nie wiedzialam czy smiac sie czy plakac. Przyklad: "czy ci
      dolozyc" jajecznicy (slowa skierowal Gustlik do Lidka - odcinek chyba 11 -
      Schwarzer costam) zostalo przetlumaczone: do you want me to hit you?
      Ten "tlumacz" chyba filmu nie widzial a tlumaczyl ze slownikiem w reku. Tego
      byly dziesiatki, zenujace.
    • Gość: Cytryniec Re: błędy w filmach IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.10.02, 07:23
      W "Klanie" Rysio jeżdził Mareą ze starym logo Fiata(cztery pionowe kreski),
      teraz jeżdzi z nowym(okrągłe z napisem "Fiat").
    • Gość: As Re: błędy w filmach IP: proxy / 217.153.35.* 17.10.02, 11:22
      W Filmie XXX jest scena w której bohaterowie siedzą w eleganckiej francuskiej
      restauracji, są obserwowani przez szybę - w której odbija się jeden z członków
      ekipy filmowej (ubrany w czerwoną puchówkę!!!)
    • Gość: Formika Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: *.sggw.waw.pl 17.10.02, 13:47
      Przypomnialam sobie "Taxi2": policjantka-blondyna (na imie miala Petra czy
      jakos tak) zostaje porwana z WC - widzimy wtedy jej...majtki:)w kolejnych
      scenach jeszcze kilkukrotnie mamy okazje je ujrzec,ale za kazdym razem sa
      innego koloru,a z fabuly wynika ze nie miala mozliwosci ich zmienic;)))
      Pozdrawiam!
      • Gość: Duncan Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 16:27
        Gość portalu: Formika napisał(a):

> Przypomnialam sobie "Taxi2": policjantka-blondyna (na imie miala Petra czy
        > jakos tak) zostaje porwana z WC - widzimy wtedy jej...majtki:)w kolejnych
        > scenach jeszcze kilkukrotnie mamy okazje je ujrzec,ale za kazdym razem sa
        > innego koloru,a z fabuly wynika ze nie miala mozliwosci ich zmienic;)))
        > Pozdrawiam!

No to może z tego samego koszyka. Też sobie przypomniałem.
        "Oskarżeni" - film, którym Jodi Foster gra dziewczynę zgwałconą wielokrotnie w barze, a następnie
        zeznającą w sądzie przeciwko gwałcicielom (otrzymała za te rolę swojego pierwszego Oskara).
        Pisano już o tym w prasie w recenzji na temat filmu, iż Jodi przychodzi do baru wyzywająco ubrana, w
        butach na szpilkach ...
        W dalszej częsci filmu, kiedy akcja dzieje się w sądzie i dziewczyna zeznaje, pojawia się
        retrospekcja - przywoływane sa sceny z baru. Wtedy, już po wszystkim dziewczyna wybiega w obuwiu
        sportowym. Ewidentnie nie miał możliwosci zmiany butów ...

No chyba, że zmienił je którys z jej oprawców.

Pozdrowienia
      • Gość: sic Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: 212.160.72.* 23.10.02, 08:39
        Gość portalu: Formika napisał(a):

> Przypomnialam sobie "Taxi2": policjantka-blondyna (na imie miala Petra czy
        > jakos tak) zostaje porwana z WC - widzimy wtedy jej...majtki:)w kolejnych
        > scenach jeszcze kilkukrotnie mamy okazje je ujrzec,ale za kazdym razem sa
        > innego koloru,a z fabuly wynika ze nie miala mozliwosci ich zmienic;)))
        > Pozdrawiam!
        Odpowiadam :)
        Widziałem ten film setki razy :) petra nie miała prawa mieć majtek na sobie po
        pamiętnej scenie w wc ...ale chyba nie wyobrażacie sobie że będzie latać z
        gołym tyłkiem i kopać facetów z wyskoku :) przyznaję że byłoby to bardzo
        przyjemne bo i petra piękną kobietą była ale nie ten efekt chyba chciał
        osiągnąć reżyser :))
        • noico Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> 02.11.02, 10:44
          A ja widziałąm ten film niedawno i Petra nie ma majtek. W scenie kiedy razem z
          japonką walczą z prywaczami, ona wykomuje tam różne salta i gwiazdy. I na
          własne oczy widzaiłam, ze nie ma majtek. Nie wiem jak wy oglądacie filmy?
          • Gość: matt Re: błędy w filmach-Magiczne majtki :> IP: proxy / 213.25.97.* 28.11.02, 12:09
            noico napisała:

> A ja widziałąm ten film niedawno i Petra nie ma majtek. W scenie kiedy razem
            z
            > japonką walczą z prywaczami, ona wykomuje tam różne salta i gwiazdy. I na
            > własne oczy widzaiłam, ze nie ma majtek. Nie wiem jak wy oglądacie filmy?

majtki to miała tylko w tzw "kolorze cielistym"
    • Gość: Mateo Sleepy Hollow IP: *.nat.wsp.zgora.pl 18.10.02, 15:01
      W filmie Sleepy Hollow, ktorego niefortunne tlumaczenie polskie brzmi "Jezdziec
      bez glowy" czaszka jezdzca, w przeciwienstwie do jego glowy, kiedy
      przytwierdzona jeszcze do reszty ciala byla, nie ma naostrzonych zebow. Malo
      wzne, ale bystre ogo znacznie drazni.
      • Gość: Bacha "Liberator" IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.10.02, 20:19
        W filmie "Liberator" z Tommym Lee Jones'em i Stevenem Seagalem jest scena, w
        której Tommy jako przywódca terrorystów, którzy opanowali statek wysyła dwóch
        swoich podwładnych do kuchni, żeby zlikwidowali Seagala zamkniętego w
        zamrażarce. Ewidentnie widać, że jednym z tych wysłanych podwładnych jest
        wielki Murzyn, natomiast Seagal, jak to ma w zwyczaju rozprawia się z nimi
        bardzo ostro, ale o dziwo zabija dwóch białych, a Murzyna ani śladu.
        Zdematerializował się po drodze czy nastąpił efekt Michaela Jacksona, czyli
        zmienił mu się kolor skóry zanim doszedł do Stevenka???
      • Gość: Łukasz Re: Sleepy Hollow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.02, 11:19
        Gość portalu: Mateo napisał(a):

> W filmie Sleepy Hollow, ktorego niefortunne tlumaczenie polskie
        brzmi "Jezdziec
        >
        > bez glowy" czaszka jezdzca, w przeciwienstwie do jego glowy, kiedy
        > przytwierdzona jeszcze do reszty ciala byla, nie ma naostrzonych zebow. Malo
        > wzne, ale bystre ogo znacznie drazni.

Hej Mateo,

Czemu uważasz, że tłumaczenie jest niefortunne? Z tego co wiem, opowiadanko
        Irvinga zostało przetłumaczone zgodnie z tytułem angielskim "Legenda Sleepy
        Hollow". Film nazywał się po prostu "SLeepy Hollow", co nic nie mówiłoby
        potencjalnym, niewyedukowanym widzom. Nie bardzo wiem, co proponujesz: "Senna
        Kotlinka" czy "Śpiąca Dziura", a może "Zaspana Niecka"?

Zauważyłem, że ostatnio modnie jest powiedzieć "a z kolei w filmie xxx,
        niefortunnie przetłumaczonym na polski jako yyy.... itd itp." To sugeruje, że
        mówiącemu nie są obce tajniki języków obcych i sztuki tłumaczenia. Skoro
        Polacy tak świetnie znają języki obce, to zastanawiam się, czemu jeszcze w
        ogóle jacyś pozostają w kraju :-))

Pozdrawiam
        Łukasz
        olczyki@hot.pl
    • Gość: WLP Re: błędy w filmach IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 20.10.02, 13:02
      w "Pan Tadeusz" na drodze leżała puszka po coca-coli
    • Gość: Sonciak Re: błędy w filmach IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.10.02, 18:51
      w tanczacym z wilkami gdy kevin karmi wilka podaje mu kawalek miesa w
      ksztalcie kawalka pizzy. ow kawalek jest na zmiane, raz skierowany czubkiem w
      wilka, a raz czubkiem w kevina!
    • Gość: Otto Re: błędy w filmach IP: *.kv.net.pl / 192.168.0.* 20.10.02, 22:42
      W Mieście Aniołów kiedy Maggie budzi się w nocy i przewraca na łóżku, ma na
      sobie podkoszulek bez rękawów, a kiedy, chwilę później, zapala lampkę nocną -
      koszulkę na ramiączkach.

A z seriali. W "Matki, żony i kochanki", Gabrysia Kownacka wchodzi do lasu z
      normalną fryzurą, a wychodzi z niego (w następnym odcinku) z mokrą włoszką.
      • Gość: Duncan Re: błędy w filmach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 21:37
        Gość portalu: Otto napisał(a):

> W Mieście Aniołów kiedy Maggie budzi się w nocy i przewraca na łóżku, ma na
        > sobie podkoszulek bez rękawów, a kiedy, chwilę później, zapala lampkę nocną -
        > koszulkę na ramiączkach.

Zgadza się. Widać dokładnie.
        Nieźle to wypatrzyłes.
    • izate Re: błędy w filmach 21.10.02, 12:59
      ...
    • Gość: IzaTe Re: błędy w filmach. Film "Niebo". IP: *.ckzeto.com.pl 21.10.02, 13:29
      Dołączę się do tej wyliczanki. "Niebo" Toma Tykwera (Piesiewicz, Kieślowski).
      Jedna z ostatnich scen filmu, przedstawiajaca spotkanie Filippo i Philippe z
      ojcem chłopaka w scenerii budowli kościoła w rodzinnej miejscowości Philippe.
      Przez chwilę widać, że "coś" centralnie wisi nad nimi. Może to być mikrofon,
      albo jakieś inne urządzenie operatorskie... I tyle.
      • Gość: ludka Re: błędy w filmach. Film 'Niebo'. IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 23:56
        oglądanie "Nieba" zdecydowanie psują wszechobecne u góry ekranu mikrofony. Jest
        ich całe mnóstwo: czarne, podłużne, kosmate, chyba wszystkie jakie przy tym
        filmie używali. Dobrze, że Kieślowski tego nie widział. Straszna niedoróbka.
        • zoe5 Re: błędy w filmach. Film 'Niebo'. 24.11.02, 22:45
          No właśnie, czy ktoś jeszcze to zauważył???? O co chodzi? Cały film
          miałam zepsuty -wyłam ze śmiechu jak dzika, siejąc zgorszenie wśród
          tych, którzy w/w mikrofonów nie zauważyli (czy w ogóle byli tacy?!).
          W każdej, każdej scenie pieprzone MIKROFONY, do wyboru do koloru,
          zastanawiałam się tylko kiedy pukną aktora w głowę, albo kiedy
          w jakimś lustrze zobaczę odbijającego się reżysera :(
          Podobno jakiś znajomy znajomego widział Niebo Bez Mikrofonów, ale nie
          wiem czy to technicznie możliwe? Niech ktoś się zlituje i mi wyjaśni,
          bo w takich rozmiarów niedoróbę jakoś mi trudno uwierzyć... Dobrze,
          że PAn Kieślowski tego nie widział, chociaż kto wie... :)
    • dzako1 Dzień Świra 21.10.02, 17:59
      Pod koniec filmu Marek Konrad na plaży podchodzi na czworaka do morza.Zanurza
      twarz i widać wyraźnie jak moczy sobie bluzę. Za chwilkę kładzie się na piasku
      a bluża jest całkiem sucha.
    • Gość: Konradoos Re: błędy w filmach_"Edi" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 19:42
      Zwróćcie uwagę na rower który znaleźli Edi z Jureczkiem w śmieciach w bogatej
      dzielnicy. Na początku rower nie ma przedniego koła. Jednak kiedy Jureczek z
      Edim włożą go na wózek, i ruszają ze swym skarbem rower nagle to koło
      odzyskuje. Potem jeszcze kilka razy koło znika i się pojawia.
      Jest to zauważalne gdyż rower jest w jaskrawym żółtym kolorze, który
      natychmiast rzuca się w oczy.
    • Gość: ada Re: błędy w filmach IP: *.howell.pl 28.10.02, 15:08
      w 2 czesci "Milczenia Owiec" czyli "Hanibalu" widać mikrofony, które pojawiają
      się w prawie każdej scenie. Wielkie, puszyste i ciągle się ruszające. Hihihi.
    • Gość: Fan Re: błędy w filmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.02, 13:15
      co do wiedzmina, to w klasztorze na białej ścianie jest odcisk podeszwy
      adidasa, kiedy geralt jedzie po ściezce na polu to na ścieżce są ślady opon,
      oraz najcudowniejszy moment filmu "czy widzieliście dziewczynke podobna do tej -
      geralt pokazuje na jakąś dziewczynkę, po czym dzieci odpowiadają- widzieliśmy,
      ale miała maske na głowie "
    • Gość: nori www.moviemistakes.de IP: *.mikolow.net 29.10.02, 22:25
      tam jest tego pełno
    • Gość: reps Re: błędy w filmach IP: *.mikolow.net 29.10.02, 22:37
      w "Raporcie mniejszości" Cruise gdy ucieka tym śmiesznym pojazdem wybija
      szybę,a potem pojazd się obraca i na niej staje!
    • Gość: Znawca Re: błędy w filmach IP: proxy / 198.208.26.* 30.10.02, 08:13
      W filmie "Last Call" w jednej scenie w czasie zmiany ujecia pojawia sie
      czapeczka na glowie Sama Rockwell`a ktorej nijak nie mogl miec ze soba poniewaz
      byl tylko w koszulce i krotkich spodenkach i w dodatku caly czas gestykulowal
      rekami.
    • Gość: Maja Re: błędy w filmach IP: olsztyn:* / *.ols.vectranet.pl 01.11.02, 15:55
      W "Zabójczej Broni 3" w scenie, kiedy Mel Gibson spada z wiaduktu na motorze,
      na asfalcie widać ślady opon po wcześniejszych ujęciach. W " Zabójczej Broni 4"
      jest scena pożaru w domu Rogera: przed pożarem Roger i Martin wypuszczają żonę
      i dzieci Rogera, w czasie pożaru leżą wszyscy związani i ratuje ich mały
      Chińczyk. No i moja ulubiona scena z "Piątego Elementu" kiedy Bruce Willis
      rusza swoją taksówką z piskiem opon (przypominam, że taksówka latała w
      powietrzu).A "Gwiezdne Wojny" uwielbiam, szczególnie te efektowne wybuchy w
      próżni.
      Pozdrawiam. M.
    • majadoc Re: błędy w filmach 01.11.02, 17:32
      W "Potopie" aktor grający Józwę Butryma ( tego największego)ginie co najmniej
      trzy, albo i cztery razy.
    • Gość: sunny Re: błędy w filmach IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 20:09

Wlasnie obejrzalam Amelie na DVD (po raz drugi, pierwszy w kinie) i zauwazylam
      cos dziwnego. Na poczatku filmu jest kilka scen, gdy Amelia jest mala. W scenie
      juz po smierci matki ma, sadzac z jej wygladu, okolo 6-7 lat. Po chwili widac
      ja juz dorosla i pada zdanie :" Minelo piec lat. Amelia jest kelnerka w
      kawiarni Deux Moulins". Dalej dowiadujemy sie, ze ma 23 lata. Czyli przed
      piecioma laty, po smierci matki, powinna miec 18 lat, a wyglada na szesc...Blad
      czy niekonsekwencja? A moze zle tlumaczenie, moze powinno byc "pietnascie lat
      pozniej", "quinze", a nie "cinq"?
      • Gość: Lena Re: błędy w filmach IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 03.11.02, 22:23
        Mnie zawsze rozwalaja sceny, kiedy facet z kobieta maja sie calowac. (chwile
        wczesniej) rozmawiaja, ona ma pieknie mocno pomalowane usta. Po czym nagle
        szminka jest juz zmazana i dopiero zaczynaja sie calowac!! godne pozalowania :-
        ))
      • Gość: naiwna Re: błędy w filmach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 03:11
        Gość portalu: sunny napisał(a):

>
        > Wlasnie obejrzalam Amelie na DVD (po raz drugi, pierwszy w kinie) i
        zauwazylam
        > cos dziwnego. Na poczatku filmu jest kilka scen, gdy Amelia jest mala. W
        scenie
        >
        > juz po smierci matki ma, sadzac z jej wygladu, okolo 6-7 lat. Po chwili widac
        > ja juz dorosla i pada zdanie :" Minelo piec lat. Amelia jest kelnerka w
        > kawiarni Deux Moulins". Dalej dowiadujemy sie, ze ma 23 lata. Czyli przed
        > piecioma laty, po smierci matki, powinna miec 18 lat, a wyglada na
        szesc...Blad
        >
        > czy niekonsekwencja? A moze zle tlumaczenie, moze powinno byc "pietnascie lat
        > pozniej", "quinze", a nie "cinq"?

"Amelię" widziałam już prawie rok temu, ale powiem Ci, że też mi coś nie
        pasowało z jej dorastaniem. Nie pamiętam szczegółów, ale wydaje mi się, masz
        rację. Wygląda na błąd przy montażu...
    • Gość: aga Re: błędy w filmach IP: proxy / 195.205.221.* 04.11.02, 11:18
      Gość portalu: jasiu napisał(a):
      a ja dalej nie wiem o co chodzi w tym Gladiatorze z tym facetem klęczącym, bo
      ciągle oglądam ten film i ciągle tego NIEWIDZE :(

> Może znacie jakieś niedoróbki typu facet klęczący w rydwanie podczas walki w
      > koloseum w Gladiatorze, znikające i pojawiające się słuchwaki na uszach
      > Ripley w Obcy 2, tenisówki w Quo Vadis. Może są jakieś strony na ten temat.
      • Gość: jasiu Re: błędy w filmach IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.02, 07:55
        Gość portalu: aga napisał(a):

> Gość portalu: jasiu napisał(a):
        > a ja dalej nie wiem o co chodzi w tym Gladiatorze z tym facetem klęczącym, bo
        > ciągle oglądam ten film i ciągle tego NIEWIDZE :(
        >
        > > Może znacie jakieś niedoróbki typu facet klęczący w rydwanie podczas walki
        > w
        > > koloseum w Gladiatorze, znikające i pojawiające się słuchwaki na uszach
        > > Ripley w Obcy 2, tenisówki w Quo Vadis. Może są jakieś strony na ten temat
        > .

Tego faceta pewnie z obsługi technicznej widać dobrze na DVD w wersji
        panoramicznej. Jest to moment gdy rydwan przepoławia murzynkę szpikulcem
        wystającym z koła. Facet klęczy po lewej stronie rydwanu a obok niego jest
        jeden z wojowników.
      • Gość: fenek Re: błędy w filmach IP: 195.116.93.* 14.11.02, 15:35
        Gość portalu: aga napisał(a):

> Gość portalu: jasiu napisał(a):
        > a ja dalej nie wiem o co chodzi w tym Gladiatorze z tym facetem klęczącym, bo
        > ciągle oglądam ten film i ciągle tego NIEWIDZE :(

to zajrzyj na www.film.warka.pl/forum/wpadki.html - tak jest kadr z tym
        gościem w adidasach, który kombinuje coś w rydwanie...
    • Gość: xav&alis Re: błędy w filmach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 21:53
      W jednej z ostatnich scen "Władcy Pierścieni" dochodzi
      do "zmartwychwstania"... :) Gdy Aragorn bbiegnie do umierającego Boromira jeden
      z "martwych" orków leżących wokoło podnosi głowę, rozgląda się i na powrót
      kładzie... (albo zdał sobie sprawę że to nie koniuec ujęcia albo ktoś go
      uświadomił) :)
      Zaobserwowane w kinie i potwierdzone powtórnym obejrzeniem w domu :)

W serialu "Sfora" haker próbujący włamać się do komputera wymyśla hasło
      dostępu... Pierwsze kilka haseł wyświetliło mu się jako gwiazdki (jak to z
      hasłami zwykle bywa), jednak - cóż za zdziwienie- gdy był już bblisko
      prawidłowej "odpowiedzi" na mponitorze zaczęly się wyświetlać litery... :)

Pozdr.
      A&X
    • Gość: ND Re: błędy w filmach IP: 212.106.6.* 07.11.02, 11:35
      Jeszcze a propos Klossa,

film świetny, ale obsada...słowiańskie mordki w hitlerowskich uniformach.

Pyrkosz jako oficer gestapo opieprza gestapowca Lutkiewicza cedząc "Pan jest
      idiotą Looose!" (widziałem niedawno scenę z Alternatyw jak było odwrotnie,
      prezes spółdzielni najeżdża na Balcerka :))).

I najlepsze: gestapowski kat Brunner grany przez Karewicza który mówi do Klossa
      ze śpiewnym lwowskim akcentem "Zdradzileś tszecią rzeszę Hans".
    • Gość: bystry Re: błędy w filmach IP: *.czudec.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 20:45
      W filmie "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra" zauważyłem, że jeden z żołnierzy
      rzymskich nazywał się Wirus. Wydaje mi się, że w tych czasach ludzie nie znali
      komputerów.
      • Gość: Lukasz Re: błędy w filmach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.02, 11:25
        Gość portalu: bystry napisał(a):

> W filmie "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra" zauważyłem, że jeden z
        żołnierzy
        > rzymskich nazywał się Wirus. Wydaje mi się, że w tych czasach ludzie nie
        znali
        > komputerów.

Niezly dowcip. A teraz moze napisz, o co ci chodzilo z tym postem?

Lukasz
        olczyki@hot.pl
    • Gość: Kriss Re: błędy w filmach IP: *.wcm.opole.pl 09.11.02, 20:04
      W filmie "Królowa Margot" tytułowa bohaterka ma gustowną fryzurkę na cipce, a
      przecież kilkaset lat temu nikt nie formował owłosienia łonowego
      • noico Re: błędy w filmach 11.11.02, 13:35
        W wielu filmach, w których akcja dzieje się w poprzednich epokach, alba na
        początku XX wieku kobiety mają ogolone pachy. Przecież wtedy jeszcze tego nie
        robiły kobiety. A już na pewno w czasie wojny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka