Dodaj do ulubionych

Dobry thriller lub horror

IP: *.bn.com.pl 26.11.02, 05:14
Czy poleciłby ktoś dobry thriller lub horror. Jakiś wciągający film przy
którym człowiek się nie nudzi, i który pozwoliłby się oderwać od tandety
dzisiejszych komedii.
Mile widziane wszystko co trzyma w napięciu: byle nie było tam kosmitów
(czytaj: przybyszów z innej planety) tak jak w Smakoszu.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kamilaksiezyc Mam coś dla Ciebie 26.11.02, 15:06

• Gość: Makler Re: Mam coś dla Ciebie IP: *.bn.com.pl 26.11.02, 17:31
        Oczywiście A.H. ze swoja Psychoza to klasyka, problem w tym, że ciężko zdobyć
        takie filmy.
    • desjudash Re: Dobry thriller lub horror 26.11.02, 19:31
      "Dziecko Rosemary" - arcydzieło dreszczowca! Polanski wspiął się na wyżyny
      jeszcze przy okazji "Wstrętu", ktory jest thrillerem równie wspaniałym z cudną
      Catherine Deneuve.
      z kina nowszego to warty zobaczenia jest na pewno "7", "The Usual Suspects",
      ale to juz współczesne klasyki i raczej każdy je widział:)
      a jest pewien ciekawy thriller - "Za wszelką cenę" z Nicole Kidman. nie jest
      to thriller klasyczny, ale rzecz na pewno ciekawa i niepokojąca.
      kilka innych tytułów:
      -Asfaltowa dźungla
      -Autostopowicz
      -Płytki grób
      -Frantic
      -Nędzne psy
      -Trzeci człowiek

+(prawie) wszystko Hitchocka!
    • Gość: telemasca Re: Dobry thriller lub horror IP: *.acn.waw.pl 29.11.02, 01:02
      Ekhm...smakosz byl demonem a nie kosmita ;) (zreszta film zalosny)
      Z nowszych polecam ci Frailty (Reka Boga)...mozesz rowniesz zaryzykowac 13
      Duchow, ale tu zdania sa podzielone
    • Gość: Mati Re: Dobry thriller lub horror IP: *.tpnet.pl / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 03:07
      Z tego roku Prześladowca i ew. Ręka Boga. Z nieco dawniejszych Co kryje prawda
      i Szósty zmysł. A z bardzo nowych oczywiście The Ring, tylko raczej wersję
      amerykańską.
      Ze starych produkcji robionych na poważnie: The Thing (Coś) (tylko tam kosmici
      są - BTW, kto juz widzial te reklame Heinza co w kinach puszczaja ;) ?), Piątek
      13-ego (oglądałem go pierwszy raz w życiu dwa czy trzy lata temu i zrobił duże
      wrazenie), Teksańska masakra piłą łańcuchową (jak poprzednio), Noc żywych
      trupów (ale kolorowy remake, na oryginale byłem w Iluzjonie i moim zdaniem jest
      zbyt archaiczny - znajomi się nawet pospali). Z klimatów ciut bardziej
      zabawnych polecam 'Dentystę' albo zbiór nowelek 'Worek na zwłoki'. A z czysto
      thrillerowych - 'Misery'. I pewnie multum innych, ale już poprzestanę ;)
    • Gość: vega Re: Dobry thriller lub horror IP: *.agro.ar.szczecin.pl 29.11.02, 08:40
      Lyncha - Zaginiona autostrada, Mulholland Drive, Blue Velvet. Z otwartą buzia
      oglądałam tez 12 małp, Lśnienia i Egzorcysty (tego pierwszego) nie mogłam
      obejrzec do konca bo sie za bardzo bałam ;), a Królowa Margot to nie triller
      ani horror, ale w napięciu mnie trzymała !!! No i Królestwo, von Triera - tam
      sa chyba wszytkie gatunki filmowe;) w jednym. narazie nic wiecej mi do głowy
      nie przychodzi...no i oczywiście Hichock!
    • biobuster Re: Dobry thriller lub horror 29.11.02, 10:40
      Z horrorów na przykład:
      Prince of Darkness - Carpentera
      Egzorcysta - Friedkina
      Noc żywych trupów - Romero

Ale pewnie chodziło Ci o coś nowszego:
      Inni - Amenabara
      Ringu - Nakaty

DC PAK
    • oyey Re: Dobry thriller lub horror 30.11.02, 20:56
      ostatnio z dobrymi thrillerami to w USA chyba bardzo cienko. Widziałem pare
      ponoć rewelacyjnych w kinie, i się rozczarowałem - mam na myśli "Ring"
      i "Czerwny smok". Mam duże wątpliwości czy te filmy można nazwać thrillerami,
      bo napięcie było naprawde minimalne, częściej już śmiałem się ze scen, które
      miały przerażać, a nie przerażały i to tylko dlatego, że wszystkie sceny mające
      budować owe kultowe napięcie były standardowe, wiadomo było czego się po nich
      spodziewać.
      Jeśli już coś ostatnio było z filmow, w ktorych coś oglądałem z napięciem,
      to "Tożsamość Bourne'a", wcześniej "Ocean's eleven". To chyba jedyne takie
      filmy w ostatnim roku, ale to są sensacyjne, a nie thrillery.
      • perlotiel Re: Dobry thriller lub horror 30.11.02, 21:28
        siedem, dwanascie malp i z najnowszych the ring- wersja amerykanska. ze
        starszych s.kinga "cos" w ang. chyba "it"
    • Gość: Xx Re: Dobry thriller lub horror IP: *.inet / 12.148.163.* 30.11.02, 22:59
    • _dagny Re: Dobry thriller lub horror 02.12.02, 22:56
      Ciężko dzisiaj o wybitne horrory. Proponuje klasykę czyli zabawa
      retro: 'Carrie' Briana DePalmy z absolutnie rewelacyjną Sissy
      Spacek, 'Nawiedzony dom na wzgórzu' Roberta Wise'a (wersja czarno-biała z
      bodjaże 1963 roku), 'Halloween' Johna Carpentera, 'Noc żywych trupów'
      Romero, 'Wstręt' i 'Dziecko Rosemary' Polańskiego, 'Co się zdarzyło Baby Jane'
      Roberta Aldricha czy 'Pojedynek na szosie' Spielberga. Jak coś sobie jeszcze
      przypomnę, dopiszę :-)

Pozdr
      • Gość: murnau Re: Dobry thriller lub horror IP: *.si.rr.com 04.12.02, 16:01
        dodaje

ostatni dom z lewej - pierwszy i najbardziej przerazajacy film cravena
        tetsuo czlowiek z zelaza i tetsuo 2 - wspaniale cyber horrory

• Gość: Makler Dobry thriller lub horror IP: *.bn.com.pl 05.12.02, 05:31
        Witam !
        Dzięki za Wasze propozycje. W większości trafiacie w mój gust, z tym że 95% z
        tych filmów widziałem, poza Ringiem i Workiem na zwłoki. Z filmami Hitchocka
        jest tak, że ciężko je zdobyć. A w kinie jestem dość regularnie więc i z
        horrorami dość na bieżąco.
        A co do Smakosza to faktycznie była to porażka :)

Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje.
    • orbulon Re: Dobry thriller lub horror 10.12.02, 08:24
      Stary polecam "Towarzystwo Wilków" N.Jordana. Scenografia,zdjęcia i gra
      aktorska są na dobrym poziomie. Film NAPRAWDĘ wart obejrzenia.
      • Gość: monia Re: Dobry thriller lub horror IP: 217.97.138.* 10.12.02, 13:09
        Najlepszy horroz - "Zemsta po latach" Carpentera! Ale obawiam się że szansa na
        znalezienie tego filmu w jakiejkolwiek wypożyczalni jest zerowa. Szkoda!!!!
    • Gość: Makler Re: Dobry thriller lub horror IP: *.bn.com.pl 23.12.02, 01:12
      Ostatnkio widziałem "Dog Soldiers" :) Śmieszny to był film, a niby horror.
      • Gość: verte Re: Dobry thriller lub horror IP: 62.233.163.* 23.12.02, 03:35
        Bardzo dobra jest seria "Evil dead".Ale to dla zagorzałych wielbicieli i
        smakoszy horrorów.Najlepsza jest część druga.
        • Gość: aimarek Re: Dobry thriller lub horror IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.02, 22:59
          "Evil Dead" to rzeczywiście rewelacja. Nie widziałem pierwszej części, ale
          dwójka to po prostu a-must-see. Piorunująca mieszanka horroru, filmu akcji i
          komedii. Scena, w której bohater traci rękę to prawdziwa klasyka. Zgadzam się
          jednak, że to nie dla każdego - trzeba mieć specyficzne poczucie humoru. Część
          trzecią ("Army Of Darkness") można obejrzeć, ale tylko pod warunkiem, że
          najpierw widziało się dwójkę i kuma się takie klimaty. Ale to już bardziej
          komedia (i to chwilami niskich lotów) a nie horror. Aczkolwiek kilka scen jest
          bardzo udanych.
    • biankorniko Re: Dobry thriller lub horror 26.12.02, 23:33
      Na wesoło - "Braindead" - "Martwica mózgu" Petera Jacksona
      Na poważnie - "Harry Angel" Alana Parkera, "Candyman" wg. Clivea Barkera, z
      nowszych "Cube" (miejscami) i The Ring (japoński lub amerykański - oba są na
      swój sposób słodziutkie)
      Podobno nowy "Harry Poter" jest też miejscami ostry;)
      • Gość: ERNESTO Re: Dobry thriller lub horror IP: proxy / 195.245.213.* 29.12.02, 14:56
        LŚNIENIE - S. KUBRICKA
        DZIECKO ROSEMARY - R. POLAŃSKIEGO

bez potworów, kosmitów i innych cudów wianków.
        polecam

Ernesto Abril
        • vortex Re: Dobry thriller lub horror 29.12.02, 19:26
          ale są cuda wianki metafizyczne i wręcz szatańskie sztuczki :P hehehe

Nie pamiętam w tej chwili zbyt dużo dobrych horrorów.
          Takim po którym spać nie mogłem to "potwór z piwnicy" ale jak go ostatni raz
          oglądałem to byłem dzieckiem i nie gwarantuje że jest dobry.

Uważam że jako thriller dobry jest jest Obcy 8 pasażer Nostromo, ale miało być
          bez kosmitów (dalsze części to raczej akcja niż horror, choć cz.2 jest bardzo
          dobra)

jak coś sobie przypomnę to napiszę
          PS - Ekranizacje powieści Stevena Kinga powinny być dobre, choć nie wszystkie
          są horrorami
          • mathildae Re: ktos tu wspomnial mistrza Stephena Kinga?;) 30.12.02, 15:05
            faktycznie, chyba prawie kazda powiesc/ksiazka Kinga to swietny material na
            super horror lub thriller;) ale po kolei:
            - Carrie - niezly film, choc stary i to w nim chyba zobaczyc mozna mlodego
            Travolte;)
            - Smentarz dla zwierzakow - tez stary, tu ksiazka wzbudzila we mnie o wiele
            wieksze emocje;
            - Lsnienie - efektowna rola Nicholsona;
            - Misery - dla mnie jedna z najlepszych ekranizacji Kinga!;)
            - Skazani na Shawsheng(sorry, za ewentualna bledna pisownie) - sensacja, ale
            tez warta obejrzenia;
            - Zielona mila - nie podobalo mi sie, czegos tu zabraklo;
            - jak ktos jeszcze pamieta jakas Kingowska ekranizacje to niech dopisze....

ale wracajac do glownego nurtu pytania; oczywiscie, ze zawsze mozna siegnac
            starej wyprobowanej klasyki jak Hitchcock czy Rosemary's Baby Polanskiego.
            sprobuje jednak wybrac cos z najnowszej (czytaj: tegorocznej lub troche
            wczesniejszej) oferty:
            - Cube - thriller? troche inny, ale dobry!;
            - Inni - dobry thriller z ciekawym zaskakujacym zakonczeniem;
            - Szosty zmysl - thriller 'psyhcologiczny' (w pozytywnym tego slowa znaczeniu),
            ale niech Bog broni przed innym dzielem rezysera pt.'Niezniszczalny' - dno!;
            - Czerwony smok - slabszy od Milczenia owiec, jednak jesli ktos 'polubil' dr
            Hannibala Lectera, to niech zobaczy jego nasladowce i polecam zadac sobie trud
            i dotrzec do pierwszej ekranizacji ksiazki (tytul ten sam, ale czasami
            wystepuje w wersji: Lowca)
            - Hannibal - i mamy juz cala trylogie dziejow Lectera! zaznaczam, ze oczywiscie
            najlepsze jest Milczenie, ale warto zobaczyc pozostale dwie czesci, chocby dla
            skali porownawczej;
            - Ring (wersja japonska)
            - i jeszcze dla pelnosci i jasnosci obrazu, NIE polecam Smakosza i Przepowiedni
            (btw - byly jeszcze Znaki, nie widzialam, ale tam kosmici, wiec film u Maklera
            jest spalony na wstepie;))

dreszczyku na plecach!
            Mathi*)

• mathildae Re: jeszcze Memento! 30.12.02, 15:08
              troche sensacja, troche thriller, bardzo dobry, ciekawy pomysl, warto!!!
            • vortex Re: ktos tu wspomnial mistrza Stephena Kinga?;) 30.12.02, 15:52
              Do Mistrza Kinga :) należą jeszcze: Ciężarówki (nawet dobre), Langoliery
              (kiepskie jako film, opowiadania nie czytałem, ciekawa koncepcja) i Dzieci
              kukurydzy (o wiele lepsze jako opowiadanie)

Pozatym zachęcam do lektóry, ja czytam raczej mało ale jego czytam z
              przyjemnością :)
            • biobuster Re: ktos tu wspomnial mistrza Stephena Kinga?;) 30.12.02, 16:07
              mathildae napisała:

> faktycznie, chyba prawie kazda powiesc/ksiazka Kinga to swietny material na
              > super horror lub thriller;) ale po kolei:
              > - Smentarz dla zwierzakow - tez stary, tu ksiazka wzbudzila we mnie o wiele
              > wieksze emocje;

We mnie też, ale film to chyba moja ulubiona ekranizacja Kinga.

> - Lsnienie - efektowna rola Nicholsona;

Był też taki mini serial TV. Gorszy.
              Pozatym Kubric zrobił świetną rzecz z tym murzynem, przy czym King się nie
              popisał, ale ogólnie i tak książka dużo lepsza.

> - Zielona mila - nie podobalo mi sie, czegos tu zabraklo;

Odcinków? :-)
              Ale bardzo miła, tylko rzeczywiście trochę spłaszczająca.
              Natomiast zadziwiająco dobrze grał Hanks.

> - jak ktos jeszcze pamieta jakas Kingowska ekranizacje to niech dopisze....

Christine - Carprentera
              Super, chociaż przeinaczająca książkę, ale trudno byłoby zrobić tak jak było u
              Kinga. Zresztą książka to moim zdaniem najlepsze Kingowskie dokonanie jakie
              czytałem.

Running man
              Koszmar w porównaniu z książką

Death Zone - Cronenberga
              Nie widziałem

Apt pupil, Firestarter, Cujo, Maximum overdrive, Graveyard shift, Dark half,
              Needful things, Dolores Claiborne, Thinner
              Nie widziałem

Bastion mini TV
              Tego z kolei nie czytałem, ale obraz bardzo przyjemny.

Dzieci kukurydzy
              Mały byłem jak to oglądałem, więc nie pamiętam. Opowiadanie mrozi. A film
              doczekał się chyba 4 części...

I jeszcze It
              Widziałem, bardzo fajny, nie wiem tylko czy to był film, czy TV

> - Inni - dobry thriller z ciekawym zaskakujacym zakonczeniem;

Po takiej rekomendacji może już nie być zaskakujace ;->

> ale niech Bog broni przed innym dzielem rezysera pt.'Niezniszczalny' - dno!;

Z całym szacunkiem. Mnie się podobał bardziej niż "Sixth...".

> - Czerwony smok - slabszy od Milczenia owiec, jednak jesli ktos 'polubil' dr
              > Hannibala Lectera, to niech zobaczy jego nasladowce i polecam zadac sobie
              trud
              > i dotrzec do pierwszej ekranizacji ksiazki (tytul ten sam, ale czasami
              > wystepuje w wersji: Lowca)

Chyba nowy "Czerwony..." nie jest gorszy od starego? Widziałem tylko ten gdzie
              zamiast Lectera był Lector. :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka