Dodaj do ulubionych

Najlepszy film Polanskiego wedlug was?

• Gość: Kagan Najgorszy film Polanskiego IP: *.vic.bigpond.net.au 06.04.03, 09:35
      "Klezmer" Polansky'ego to takie SF, osadzone,
      nie wiadomo czemu, w miescie przypominajacym
      Warszawe polowy XX wieku.
      Jak na szanujacym sie amerykanskim
      filmie, bohaterzy, czy to starozytny
      Rzym ("Kleopatra"), czy tez Panstwo Romulan
      ("Star Trek") mowia po angielsku z amerykanskim
      akcentem, a prawdy historycznej mniej w nim niz
      w stalinowskim podreczniku do historii WKP(b)...
      Kagan
    • Gość: ulster Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: 80.51.83.* 24.04.03, 16:13
      "Nóż w wodzie"
    • Gość: Łukasz Ryszkowski Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: 212.182.93.* 25.04.03, 21:30
      "Chinatown" i "Pianista" - stawiam na równi, choć to zupełnie inne rzeczy.
    • guniak Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 31.05.03, 00:34
      MATNIA
    • Gość: flynn Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: *.pl / 192.168.0.* 31.05.03, 15:11
      Chinatown - zawsze.
    • orbulon Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 03.06.03, 14:09
      Najlepszy niewątpliwie był "Chinatown". Wspaniały powrót do czarnego kina lat
      40 i 50.
    • Gość: Blue Valentine Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.03, 15:35
      Roman zawsze jest Mistrzem, dlatego nawet jego slabsze filmy (Gorzkie gody)
      fascynuja. Moimi faworytami sa Lokator, Dziecko Rosemary, Chinatown i Matnia,
      stracilam troche serce do Noza w wodzie, bo pisalam o nim prace magisterska
      i "przedawkowalam". Jest tylko jeden film Polanskiego, ktorego nie znosze -
      "Co?" - na szczescie niezbyt rozpowszechniony, bo faktycznie chala straszliwa
      (chociaz Polanski jako aktor - wyborny).
      Pozdrawiam wszystkich milosnikow Polanskiego ( jest nas, jak widac, spora
      grupa)
      • Gość: NEOś Praca z Polańskiego IP: *.acn.waw.pl 03.06.03, 19:19
        Napisz,prosze tytuł swojej pracy i jej głowną/głowne tezy.To bardzo ciekawe.
        pozdrawiam zaciekawiony
        m.
        • Gość: Blue Valentine Re: Praca z Polańskiego IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.03, 21:42
          Gość portalu: NEOś napisał(a):

> Napisz,prosze tytuł swojej pracy i jej głowną/głowne tezy.To bardzo ciekawe.
          > pozdrawiam zaciekawiony
          > m.
          Coz, zamierzalam pisac o kobietach w filmach Polanskiego, ale moj promotor byl
          nieugiety :(((. Stanelo na pracy pt. "Styl i kompozycja Noza w wodzie".
          Zalozylam, ze debiut fabularny jest kopalnia motywow i kompozycyjnych
          rozwiazan, ktore potem Polanski z powodzeniem rozwijal. Chodzi przede
          wszystkim o gre z widzem, groteskowosc, przestrzen, ktora jest wiezieniem,
          noc, wode, noz, wladze, dlugie ujecia itp. Praca wyszla niezle (ale jestem
          skromna...), ale to zasluga Mistrza Polanskiego.
          Pozdrawiam
          • Gość: NEOś Chcę wiecej! IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 10:12
            Gość portalu: Blue Valentine napisał(a):

> Gość portalu: NEOś napisał(a):
            >
            > > Napisz,prosze tytuł swojej pracy i jej głowną/głowne tezy.To bardzo ciekaw
            > e.
            > > pozdrawiam zaciekawiony
            > > m.
            > Coz, zamierzalam pisac o kobietach w filmach Polanskiego, ale moj promotor
            byl
            > nieugiety :(((. Stanelo na pracy pt. "Styl i kompozycja Noza w wodzie".
            > Zalozylam, ze debiut fabularny jest kopalnia motywow i kompozycyjnych
            > rozwiazan, ktore potem Polanski z powodzeniem rozwijal. Chodzi przede
            > wszystkim o gre z widzem, groteskowosc, przestrzen, ktora jest wiezieniem,
            > noc, wode, noz, wladze, dlugie ujecia itp. Praca wyszla niezle (ale jestem
            > skromna...), ale to zasluga Mistrza Polanskiego.
            > Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedz.Gdzie mozna to przeczytac?Wysłałabys mailem?
            pozdro
            m.
            • Gość: Blue Valentine Re: Chcę wiecej! IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.03, 12:21
              Milo, ze moja praca wzbudzila zainteresowanie... Problem w tym, ze przeczytac
              ja mozna tylko... u mnie w domu. Po prostu jakis rok temu mialam komputerowa
              katastrofe i stracilam wszystko, co w nim bylo (tak to jest, kiedy humanistka
              bierze sie za cos, czego nie ogarnia umyslem :)). Nie odbieraj tego w
              kategoriach migania sie...
              Pewnie czytales ksiazke "Roman Polanski i jego filmy" G. Stachowny - jesli
              nie, polecam, bo to wyjatkowe dzielo - bez babrania sie w zyciorysie Romana
              (wkurza mnie to wyciaganie gwaltu, zainteresowania mlodymi panienkami i
              smierci Sharon...), skupione na najwazniejszym - filmach
              Pozdrawiam czerwcowo
              • Gość: NEOspasmin dziekuje! IP: *.acn.waw.pl 05.06.03, 12:56
                Sorry,do domu do ciebie nie wpadne, zebys mnie nawet prosila.Wstydliwym.
                Dawno nic madrego filmoznawczego nie czytalem.Sprobuje tego co proponujesz.
                Staram sie oddzielac dziela od ludzi stad zainteresowanie twoja praca o filmach
                P a nie samym Polanskim.
                Nie znaczy to wcale ze nie uwazam Polanskiego za moralnego smiecia.Ale to nie
                jest kwestia tego wpisu,bo o filmach tu rozmawiamy a nie o....
                pozdrawiam
                m.
    • Gość: robert Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: *.chello.pl 04.06.03, 22:59
      "Nastolatki"
    • malen_a Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 05.06.03, 09:12
      1. Rosmery's baby (sic!)
      2. Nieustraszeni pogromcy wampirow - rewelacja
      3. Frantic - tu bede orginalna, bo chyba nikomu innemu sie to nie podobalo:-))
      • jacqueline Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 06.06.03, 13:31
        malen_a napisała:

> 1. Rosmery's baby (sic!)
        Żygać mi się chce
        > 2. Nieustraszeni pogromcy wampirow - rewelacja
        > 3. Frantic - tu bede orginalna, bo chyba nikomu innemu sie to nie podobalo:-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka