Gość: Kagan Najgorszy film Polanskiego IP: *.vic.bigpond.net.au 06.04.03, 09:35 "Klezmer" Polansky'ego to takie SF, osadzone, nie wiadomo czemu, w miescie przypominajacym Warszawe polowy XX wieku. Jak na szanujacym sie amerykanskim filmie, bohaterzy, czy to starozytny Rzym ("Kleopatra"), czy tez Panstwo Romulan ("Star Trek") mowia po angielsku z amerykanskim akcentem, a prawdy historycznej mniej w nim niz w stalinowskim podreczniku do historii WKP(b)... Kagan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulster Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: 80.51.83.* 24.04.03, 16:13 "Nóż w wodzie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Ryszkowski Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: 212.182.93.* 25.04.03, 21:30 "Chinatown" i "Pianista" - stawiam na równi, choć to zupełnie inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flynn Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: *.pl / 192.168.0.* 31.05.03, 15:11 Chinatown - zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
orbulon Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 03.06.03, 14:09 Najlepszy niewątpliwie był "Chinatown". Wspaniały powrót do czarnego kina lat 40 i 50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.03, 15:35 Roman zawsze jest Mistrzem, dlatego nawet jego slabsze filmy (Gorzkie gody) fascynuja. Moimi faworytami sa Lokator, Dziecko Rosemary, Chinatown i Matnia, stracilam troche serce do Noza w wodzie, bo pisalam o nim prace magisterska i "przedawkowalam". Jest tylko jeden film Polanskiego, ktorego nie znosze - "Co?" - na szczescie niezbyt rozpowszechniony, bo faktycznie chala straszliwa (chociaz Polanski jako aktor - wyborny). Pozdrawiam wszystkich milosnikow Polanskiego ( jest nas, jak widac, spora grupa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEOś Praca z Polańskiego IP: *.acn.waw.pl 03.06.03, 19:19 Napisz,prosze tytuł swojej pracy i jej głowną/głowne tezy.To bardzo ciekawe. pozdrawiam zaciekawiony m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: Praca z Polańskiego IP: *.gorzow.mm.pl 03.06.03, 21:42 Gość portalu: NEOś napisał(a): > Napisz,prosze tytuł swojej pracy i jej głowną/głowne tezy.To bardzo ciekawe. > pozdrawiam zaciekawiony > m. Coz, zamierzalam pisac o kobietach w filmach Polanskiego, ale moj promotor byl nieugiety :(((. Stanelo na pracy pt. "Styl i kompozycja Noza w wodzie". Zalozylam, ze debiut fabularny jest kopalnia motywow i kompozycyjnych rozwiazan, ktore potem Polanski z powodzeniem rozwijal. Chodzi przede wszystkim o gre z widzem, groteskowosc, przestrzen, ktora jest wiezieniem, noc, wode, noz, wladze, dlugie ujecia itp. Praca wyszla niezle (ale jestem skromna...), ale to zasluga Mistrza Polanskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEOś Chcę wiecej! IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 10:12 Gość portalu: Blue Valentine napisał(a): > Gość portalu: NEOś napisał(a): > > > Napisz,prosze tytuł swojej pracy i jej głowną/głowne tezy.To bardzo ciekaw > e. > > pozdrawiam zaciekawiony > > m. > Coz, zamierzalam pisac o kobietach w filmach Polanskiego, ale moj promotor byl > nieugiety :(((. Stanelo na pracy pt. "Styl i kompozycja Noza w wodzie". > Zalozylam, ze debiut fabularny jest kopalnia motywow i kompozycyjnych > rozwiazan, ktore potem Polanski z powodzeniem rozwijal. Chodzi przede > wszystkim o gre z widzem, groteskowosc, przestrzen, ktora jest wiezieniem, > noc, wode, noz, wladze, dlugie ujecia itp. Praca wyszla niezle (ale jestem > skromna...), ale to zasluga Mistrza Polanskiego. > Pozdrawiam Dziekuje za odpowiedz.Gdzie mozna to przeczytac?Wysłałabys mailem? pozdro m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: Chcę wiecej! IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.03, 12:21 Milo, ze moja praca wzbudzila zainteresowanie... Problem w tym, ze przeczytac ja mozna tylko... u mnie w domu. Po prostu jakis rok temu mialam komputerowa katastrofe i stracilam wszystko, co w nim bylo (tak to jest, kiedy humanistka bierze sie za cos, czego nie ogarnia umyslem :)). Nie odbieraj tego w kategoriach migania sie... Pewnie czytales ksiazke "Roman Polanski i jego filmy" G. Stachowny - jesli nie, polecam, bo to wyjatkowe dzielo - bez babrania sie w zyciorysie Romana (wkurza mnie to wyciaganie gwaltu, zainteresowania mlodymi panienkami i smierci Sharon...), skupione na najwazniejszym - filmach Pozdrawiam czerwcowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEOspasmin dziekuje! IP: *.acn.waw.pl 05.06.03, 12:56 Sorry,do domu do ciebie nie wpadne, zebys mnie nawet prosila.Wstydliwym. Dawno nic madrego filmoznawczego nie czytalem.Sprobuje tego co proponujesz. Staram sie oddzielac dziela od ludzi stad zainteresowanie twoja praca o filmach P a nie samym Polanskim. Nie znaczy to wcale ze nie uwazam Polanskiego za moralnego smiecia.Ale to nie jest kwestia tego wpisu,bo o filmach tu rozmawiamy a nie o.... pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? IP: *.chello.pl 04.06.03, 22:59 "Nastolatki" Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 05.06.03, 09:12 1. Rosmery's baby (sic!) 2. Nieustraszeni pogromcy wampirow - rewelacja 3. Frantic - tu bede orginalna, bo chyba nikomu innemu sie to nie podobalo:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacqueline Re: Najlepszy film Polanskiego wedlug was? 06.06.03, 13:31 malen_a napisała: > 1. Rosmery's baby (sic!) Żygać mi się chce > 2. Nieustraszeni pogromcy wampirow - rewelacja > 3. Frantic - tu bede orginalna, bo chyba nikomu innemu sie to nie podobalo:-)) Odpowiedz Link Zgłoś