Gość: bunia76 Re: Equilibrium IP: 213.155.173.* 25.07.03, 16:33 Zdecydowanie polecam! Możecie mówić co chcecie, że to kopoia Matrixa, że niewiarygodne itp. Owszem zgadzam się, są pewne rzeczy które Matrixa przypominają, ale jest także wiele nowych, np. fabuła, której niestety drugiej częśći Matrixa zabrakło. Czy od teraz Matrix stanie się odnośnikiem do oceny wszystkich tego typu filmów? To bez sensu. Film jest wart obejrzenia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jun Re: Equilibrium 25.07.03, 17:30 A dla mnie byl "taki nawet do obejrzenia". Kurcze, mam nadzieje, ze nikomu sie nie naraze ;-) . A dlaczego? A dlatego, ze fabula byla prosta i wtorna. Mialem wrazenie, ze byla nawet nieco dziecinna. Sceny walki byly niewatpliwie efektowne i jednak nowatorskie (jakos z Matrixem mi sie nie kojarzylo...). Wkurzylo mnie tyle, ze nie bylo w nich niepewnosci. Bylo oczywiste: "teraz wygrywa ten, a tamci dostaja, a teraz to dla odmiany odwrotnie". Zgadzacie sie? W sumie jednak film mnie wciagnal i obejrzalem z przyjemnoscia. No a Christian Bale, to dla mnie jednak jest gosc i to bez gadania. Zagral naprawde dobrze i jest najmocniejsza strona filmu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina17 Re: Equilibrium IP: *.swic.dialup.inetia.pl 29.08.03, 21:59 Gość portalu: bunia76 napisał(a): > Zdecydowanie polecam! Możecie mówić co chcecie, że to kopoia Matrixa, że > niewiarygodne itp. Owszem zgadzam się, są pewne rzeczy które Matrixa > przypominają, ale jest także wiele nowych, np. fabuła, której niestety drugiej > częśći Matrixa zabrakło. Czy od teraz Matrix stanie się odnośnikiem do oceny > wszystkich tego typu filmów? To bez sensu. Film jest wart obejrzenia i tyle. Zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killin' squad Re: Equilibrium IP: *.dialup.telenergo.pl 25.07.03, 19:31 Naprawdę dobry film. Fajna atmosfera i fajny pomysł z Klerykami przybierającymi pozycje strzeleckie jakby posługiwali się białą bronią. Porównywanie z Matrixem nie ma sensu ale na pewno robi lepsze wrażenie niż żałosna parodia Matrixa - Matrix Reloaded. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Equilibrium IP: *.tele2.pl 29.07.03, 06:51 Czy kazdy film analizujecie pod katem bledow realizatorskich, zlego swiatla, i realizmu scen itp? Sami zawodowcy co to sami 50 filmow nakrecili. Jestem prosty jak gwozdz ale jak ide do kina to odbieram film wszystkimi mozliwymi receptorami. I dla mnie EQ spelnil swoja role... zaciekawil mnie i wciagnal klimacik. Polecam goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YasiU Re: Equilibrium IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 15:10 Sam trailer mnie odrzucil, jesus co za zrzyna, Matrix + Fahrenheit + Raport Mniejszosci, zamieszac i macie takie badziewie... Ludzie juz nie potrafia wymyslic czegos nowego... Bieda panowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YasiU Re: Equilibrium IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 15:21 I dodam jeszcze, ze jesli ktos nie widzial fabuly w Matrixie II, tylko same sceny walki, to przepraszam bardzo, ale *****#$% @&!!??|?|":}:{***** i tyle. Poza tym kazdy wie ze kopia kopii jest jeszcze gorsza =P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubis Re: Equilibrium IP: 62.29.136.* 27.07.03, 12:42 sceny strzelania wzorowe,gdyby matrix miał takie publika zwiększyłaby sie o 30%.scenariusz zakręcony jak słoik z ogórkami ale ogólnie w skali do 100% daje mu 93%. każdy powinien to zobaczyć a fani matrixa obowiązkowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: Equilibrium IP: *.chello.pl 28.07.03, 00:59 niestety nie moge powiedziec, zeby to byl dobry film nie chodzi mi o porownania, z rownie slabym drugim Matrixem po prostu w nim nie ma prawie nic dobrego udalo mi sie wyszukac dwa plusy: + zdjecia - calkiem ladnie to wszystko sfilmowane + Taye Diggs. lubie goscia i tyle reszta to seria smutnych porazek i jedno wielkie pojscie na latwizne dawno nie widzialem nic rownie nielogicznego jak ten film a moglem pojsc na HULKa... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Equilibrium 28.07.03, 14:13 Film jest ok - na pewno lepszy od Matrixa Reloaded. To jest klasyczny sf - taki wzorcowy. Oczywiście, że fabuła jest oparta na tychże wzorcach - ale na szczęście dobrych. Ponadto film mimo wszystko angażuje emocjonalnie - Matrix 2 był pod tym względem pusty. Kilka wątków (partnera - karierowicza, podchwytliwe pytania - podoba Ci się? i motyw z biurkiem ;)) było naprawdę niezłych. Sam pomysł gun-kata też jest ok. Ogólnie dobry film - taka solidna 4. Ponadto wolę Johna Prestona od Neo (aktorsko Bale był sporo lepszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nun motyw z biurkiem IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 07.08.03, 18:12 Motyw z biurkiem był cudowny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Libria ... Zion ... IP: *.com / 10.10.233.* 28.07.03, 17:04 Po pierwsze, trzeba zobaczyc film, aby o nim dyskutowac! To niech ci, ktorzy nie widzieli nie zabieraja glosu... Ja bylem wczoraj wieczorem i mowie, ze podobal mi sie. Matrix tez mi sie podobal. "Equilibrium" jest zupelnie inne - sceny walk (realizowane komputerowo) sa mocna ograniczone co jest walorem tego filmu - autorzy chcieli powiedziec nie o systemie komputerowym, ale o jak najbardziej realnym swiecie, do ktorego mozemy wkroczyc, jesli przekroczymy pewna, delikatna linie (cos jak w "Minority report"). Nie rozumiem tych, ktorzy tak zaciekle krytykuja ten film - pomyslcie, tu chodzi o podtekst, nie o sceny walki ... Chodzi o refleksje, ze moze zaczynamy tworzyc taki wlasnie swiat, gdzie odstepstwa od normy staja sie przestepstwem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemass Lepiej trabantem jechać do Turcji, niż ten film ogląda IP: *.chello.pl 28.07.03, 19:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pain_pl dobry s-f IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 21:25 Obejrzałem ten film w weekend i jestem ..... bardzo zadowolony. Bardzo dobry s- f. Oglądam i czytam dużo s-f i podoba mi się że wreszcie powstał dobry socjologiczny sf. Fajny scenariusz, muza oraz wykonanie na rzetelnym poziomie. Dużo smaczków dla prawdziwych fanów s-f, a nie matrixowców (sorry ale taka jest smutna prawda). Pokazanie jak bohater odzyskuje uczucia jest po prostu zajebiste!! - akcja ze zrywaniem papieru z okna, oraz ze szczeniakiem, zdejmowanie rekawiczek. Takze zakończenie jest dwuznaczne.... Ludzie czego wy się czepiacie ????? polecam gorąco p.s. nie moge zrozumiec ludzi dla których JEDYNYM wykładnikiem filmow s-f jest MATRIX. M jest dobry ale nie jedyny. Bracia Wachowcy nie maja jako jedyni recepty na dobry film. Poza tym M 2 to w 70% teledysk - chodz bardzo dobry. Mam nadzieje że M 3 bedzie dobry. Wydaje mi sie że polscy widzowie zaczynają się stępiać emocjonalnie - tylko filmy gdzie są super efekty ich "jarcują". Wątek emocjonalny zaczyna być nie rozumiany (a jak nie zrozumiany to trzeba wyśmiać) badż za prosty i chałowy (nie na XXI wiek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: dobry s-f IP: *.chello.pl 29.07.03, 09:21 wiesz jezeli akcja ze szczeniaczkiem, ktory wplywa na zmiane czlowieka tak bardzo Cie rozczula to moze obejrzyj "Beethovena" dla mnie to jest tak ograny chwyt, ze moge go co najwyzej wysmiac podobnie scene palenia obrazow, gdzie tylko dzieki temu, ze tam jest AUTENTYCZNA Mona Lisa wiem, ze niszczona jest PRAWDZIWA sztuka bo gdyby to był jakikolwiek inny obraz to moglbym miec watpliowsci ehhh szczerze mowiac ten film zasluguje na jakas niewybredna parodie jest swietnym materialem wyjsciowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pain_pl Re: dobry s-f IP: *.chello.pl 30.07.03, 21:50 drogi kubu specu od s-f milo ze odpowiedziałeś. widocznie ciebie rozczula setka rozbabranych ciał na asfalcie bądz jeszcze jeszcze mocniejsze doznania. Drogi kolego w filmie pokazano juz wszystko (badz prawie wszystko) ciezko zadziwic czyms nowym. Jesli scena taka jak equilibrium nie wzbudza w tobie zadnych uczuc to tylko Ci współczuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: dobry s-f IP: *.acn.waw.pl 02.08.03, 15:01 Gość portalu: kubu napisał(a): > wiesz jezeli akcja ze szczeniaczkiem, ktory wplywa na zmiane czlowieka tak > bardzo Cie rozczula to moze obejrzyj "Beethovena" > dla mnie to jest tak ograny chwyt, ze moge go co najwyzej wysmiac > podobnie scene palenia obrazow, gdzie tylko dzieki temu, ze tam jest > AUTENTYCZNA Mona Lisa wiem, ze niszczona jest PRAWDZIWA sztuka > bo gdyby to był jakikolwiek inny obraz to moglbym miec watpliowsci > ehhh > > szczerze mowiac ten film zasluguje na jakas niewybredna parodie > jest swietnym materialem wyjsciowym :) pozwole sobie skomentowac Niestety kazdy film ma ograniczone mozliwosci pzrekazu - czasami trzeba poslugiwac sie sytuacjami umownymi, symbolami...etc. Szczeniaczek byl nie po to aby roztkliwiac swoim wejrzeniem i skamleniem oraz nie po to aby stanowic mily pzrerywnik dla dziewczyn obecnych na seansie. Idea filmu opiera sie na przedstawieniu swiata w ktorym nie ma mowy o emocjach - wychodzac z zalozenia ze wszystkie uczucia z racji swojej intensywnosci i wplywu na czlowieka sa niebezbieczne, gdyz trudno je kontrolowac, gdyz sa indywidualna czescia kazdego z nas, czyms absolutnie niezaleznym i wymykajacym sie regulom. Rodza sie w czlowieku w momencie gdy widzimy wschod slonca, ulubiony kolor, gdy ktos stoi nad nami i czepia sie sposobu ulozenia rzeczy na biurku.... przyklady moge mnozyc w nieskonczonosc. Swiat ukzany w filmie jest ubogi we wszystko to co ma zwiazek z emocjami - dlatego jest szaro, bur, wszyscy wygladaja tak samo, nie ma mowy o sztuce, muzyce, milosci, zwierzetach domowych oraz forach dyskusyjnych na ktorych ilu gosci tyle opinii. Scena z w.w. pieskiem pozkacyje po prostu zubozenie emocjonalne obywateli tego panstwa - zdziwienie zolnierzy - a na cholere im wierzeta, pzreciez ich nie jedza. W scenie kiedy kleryk bierze psa na rece nie chodzi o roztkliwienie widzow - po prostu gosc pzrestal brac oglupiajace go prochy i nagle dochpodzi do niego nowy bodziec - kontakt z cieplym, bezbronnym zwierzeciem. Wiem ze i tak zostane skrytykowana pzrez fanow matrixa ale jestem zdania ze ten film ma sporo mocnych stron. Slabosci tez, ale napewno nie jest on musty i tylko na piec minut, do zapomnienia. Poza tym mam wrzenie, ze od czasu matrixa kazda produkcja, w ktroej krolowac bedzie monochromatyczny i nowoczesny wystroj wnetrz jak i ciemne wdzianka ze stojka u szyi bedzie zbierala gromy za nasaldownictwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Equilibrium IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 22:20 Wiecie co ludzie! Ja wam powiem, że film mi się podobał. Dość ciekawy pomysł. Porównanie go do matrixa było moim zdaniem chwytem marketingowym. Oszem film jest podobny do matrixa.Ale zupełnie inna fabuła i zupełnie co innego film ma do przekazania. Było kilka scen podobnych do scen w matrixie. Główny bohater był kreowany na kogoś w rodzaju Neo. Ogólnie film był fajny. Dziewczyna z którą byłem na tym filmie śmiała sie na tym seansie ale jej też się podobało. A i uważam że ten film i matrix to raczej inne filmy, ale porównać można. Mnie osobiście oba się podobały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: Equilibrium IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 15:57 Miłe zaskoczenie...Lubię SF, ale spodziewałam się podróby nie do oglądania, a tu coś ciekawego, w miarę intelientnego, z niezłą grą aktorską. I naprawdę świetnie pokazano ten "świat bez uczuć" od strony wizualnej. Warto zobaczyć i wyrobić sobie opinię, a nie z góry sobie darować, "bo naśladuje Matrixa". Jakoś przez cały film obsesyjnie nie tropiłam zapożyczeń, tylko odprężyłam się i obejrzałam. Polecam, nie tylko wielbicielom fantastyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikhail Re: Equilibrium IP: *.visp.energis.pl 29.07.03, 00:26 To głeboki i wstrząsający film. Spodziewałem się podróbki Matrixa, ale miło się rozczarowałem. Po wyjściu z sali kinowej człowiek zastanawia się w jakim świecie żyje on sam. Natomiast według mnie teza, że jest lepszy od Matrixa to jak dyskusja o wyższości świąt Bożego narodzenia nad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iskra Re: Equilibrium IP: *.spsk5.am.wroc.pl 29.07.03, 10:10 Myślę,że ciekawy........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: Equilibrium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.03, 21:16 Gość portalu: Iskra napisał(a): > Myślę,że ciekawy........ Ja jestem pewien , że ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emder Re: Equilibrium IP: 191.254.2.* 29.07.03, 11:25 najlepszy film!! prosty, surowy, niebanalny. trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav Re: Equilibrium IP: 157.25.130.* 29.07.03, 15:34 Zapozyczenia: Matrix (ale chyba tylko stoje i sceny walk) Metropolis (np. tłum idący po schodach), 451 Farenheit (m.in podobna sceneria, te same dylematy bohatera), Total Recall (scena gdy się okazuje, ze ktos wczesniej zaplanował z gory całą intrygę) Raport mniejszości ale i tak się lepiej ogląda niż Matrix 2, EQ przynajmniej jakoś się trzyma kupy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Nic nowego IP: *.parkiet.com.pl 30.07.03, 10:18 - i uzyli pojazdów zwanych samochodami jak w wielu innych filmach! - i strzelajacej broni !!! - i ogien im z lufy wyzierał !!! - i był ruch oporu jak w "allo, allo" !! - i czasami byla noc i czasami dzien !!! (motyw z tylu filmow ze az szkoda pisac) same zapożyczenia, nic nowego!!! plaaaaaacki z was i tyle!! Odpowiedz Link Zgłoś
gandrel Re: Equilibrium 30.07.03, 19:06 Zapomniałeś o "THX 1138" Lucasa. A film i tak jest super. "Nie jest to może najbardziej oryginalny film w historii kina, ale przynajmniej to co powtarza jest warte powtarzania" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olas Re: Equilibrium IP: *.swarzedz.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 00:00 lepiej nie tracić czasu na tę szmirę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Dla bystrzejszych!!!!! IP: *.parkiet.com.pl 30.07.03, 10:14 Może waszej, uwadze drodzy "Matrixowcy", umknął fakt iż sceny podobne do matrixowych są podobne do scen z matrixa reloaded a nie the matrix. A film byl kręcony - UWAGA !!!!!!!- w 2001/2002 roku.. hmmm.. ciekawe... napewno zgapili to z martixa reloaded.. POPROSTU ANTYCYPOWALI!!!! brawo matrixowcy buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMKA Re: Equilibrium IP: *.kprm.gov.pl 30.07.03, 12:27 REWELACJA! TRZYMA W NAPIECIU DO SAMEGO KONCA! LEPSZE OD MATRIXA- POLECAM:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moonloopx Re: Equilibrium IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 17:24 Porownywanie tego filmu do Matrixa,wiaze sie ogolnym pedem zmieniajacych sie obrazow,prostackich skojarzen i wszechogarniajaca nas homogenizacja.Nie zauwazylem tam nic z Matrixa,moze poza ubiorami zakonu.Bardzo inteligenta synteza Orwella,Metropolis i paru innych rzeczy.Ogromna konsekwencja w scenariuszu i naprawde elitarni aktorzy.Mistrzowska scenografia,ktora nie wieje komputerem,ani studiem,a wysublimowanym ,plastycznym zmyslem.Jedyna rzecz,ktora zirytowala ,to koncowka.Urwana pospiesznie.Widac,ze to wynik jakis strasznych kompromisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Equilibrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 20:56 Zapozyczenia? Jasne!(jeszcze "pancernik Potiomkin"-serio!) Ale co z tego? NIC Bo film jest świetny. Przeraża mnie trochę to jak fani "matrixa" - dość przeciętnego filmu usiłują zmonopolizować sci-fi na zasadzie: nic nigdy nie będzie tak dobre jak "M", ale i tak wszystko należy do niego porównywać. Zreszta nie chodzi o sci-fi czy w ogóle o fantastykę, bo np. moja mama śmieje się na "M", a "Equilibrium" jej się podobał( a "Rok 1984" czytała, więc to nie chodzi o niedostrzeganie zapozyczeń). Zresztą zapożyczenia w "Matrixie" - bezsensowny zlepek zasłyszanych gdzieś i nie zrozumianych nazw i idei - mają rzekomo nadawać mu głębię, a w "Equilibrium" to wszystko dla niektórych chyba za bardzo trzyma się kupy, żeby mogli to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pain_pl Re: Equilibrium IP: *.chello.pl 30.07.03, 21:54 dokładnie sie z tym zgadzam. ludzie obejrzeli matrixa i co drugi uwaza sie za ekspetra z gatunku s-f. porażka, SUPER EKSPERCI nie umieja odróżnic dobrego s-f od komedii (dla wiekszosci s-f to lasery i statki kosmiczne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkonza Re: Equilibrium IP: proxy / 172.16.61.* 31.07.03, 12:27 podobny do matrixa? Boze.... Ci ktorzy tak twierdza chyba widzieli matrixa (obrazy czasem podobne) ale nic z niego nie zrozumieli (zupelnie inna fabula)do matrixa jest podobne "13 pietro" mimo ze sie obrazem rozni czy kazdy film s-f to teraz bedzie podobny do matriksa? kurcze "solaris" tez jest w koncu fantomy to taka rzeczywistosc wirtualna? :) S T R A S Z N E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuato Re: Equilibrium IP: 62.233.158.* 31.07.03, 14:24 niezły film, troszkę sceny walk przypominają matrixa ale fabuła niczego sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kijana Re: Equilibrium IP: *.atofina.com 31.07.03, 15:11 cóż, łba nie urywa, ale widziałam gorsze. Bez sensu doszukiwać się podobieństw, zapożyczeń bo takowe zawsze się znajdą, a zwłaszcza do Matrixa. To już jakaś mania jest: "sceny walk z matrixa", "miasto z matrixa", "ciuchy z matrixa". Każdy ksiądz wygląda jak z Matrixa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maosanhi Re: Equilibrium IP: *.media4.pl / 10.7.4.* 01.08.03, 18:12 " Rok 1984", "Miasto ślepców", "Dźuma" ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilb zajebisty.... IP: *.pl / 192.168.2.* 05.08.03, 23:35 ten film to najwieksza niespodzianka sezonu!super!Matrix sie chowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snow Re: Equilibrium IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 11:31 Gorsze od Matrixa, lepsze od Matrixa: Reaktywacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shamanka Co to ma do Matrixa???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.03, 18:59 Odbiło wam? Czemu wshyscy porównują equilibrium do Matrixa. Jedyne podobieństwo które widze to plaszczyki i walka (która jako taka wcale nie jest podobna do matrixowskiej) no jet też motyw pewnego zniewolenia ale w zupełnie inny sposób. Matrix i Equilibrium to dwa różne, ŚWIETNE filmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleryk film strasznie pachnie IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.08.03, 22:43 swiatem orwelowskim... nie powiem... podobal mi sie... nie jest przesycony efektami jak wspolczesne produkcje, daje tez do myslenia... pojawia sie oczywiscie skojarzenie z matrixem... uwazam jednak iz jest to szkodliwe dla filmu i calkiem bledne... oba maja sie do siebie jak piernik do wiatraka...;) polecam........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snips Dobry! IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 22:45 Filmik nie jest przekombinowany w porownaniu do Matrixa. Mnie na przyklad...wzruszyl... Daje duzo do myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luxa Emocjonalny film IP: *.praha.tiscali.cz 21.08.03, 12:05 Moze nie trzeba za bardzo przy nim myslec ale za to ile emocji... Nawet za drugim razem przezywalam go bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luxa Re: Equilibrium IP: *.praha.tiscali.cz 21.08.03, 11:44 Moze nie jest to film ambitny, fabule ma troche cienka ale za to fajnie sie go oglada (Christian Bale...), efekty niezle i nie za duzo, watek romantyczny nie jest przesadzony no i muzyka... Widzialam ten film dwa razy i zamierzam jeszcze. Generalnie zrobil na mnie wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luxa Christian Bale jest boski! IP: *.praha.tiscali.cz 21.08.03, 11:46 Po prostu cudowny jako Clerick John Preston. On w ogole jest fantastyczny... Odpowiedz Link Zgłoś