Gość: oczko IP: *.trg.com.pl 24.10.03, 14:00 Już sie nie mogę doczekać. Będzie świetny film. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: murakami is often compared to Re: Nienasycenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.03, 19:34 uwielbiam Leona Niemczyka, ma szatanski urok szelma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssse Re: Nienasycenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 17:02 A ta scena, gdy Niemczyk z radością poznał kochanka swojej żony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zypek Re: Nienasycenie IP: 81.210.100.* 04.12.03, 14:53 Film do bani. Wycięli kawałek z Witkacego. Gdzie ten metafizyczny dreszczyk??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenin2003 Re: Nienasycenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 22:07 Ciesze się ze wreszcie film z Czarkiem Pazurą! i to niezły napewno - Witkacy był nasz człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Nienasycenie IP: 193.0.117.* 14.11.03, 10:17 Kto tu spamuje - Weronika, Czarek czy może Wiktor? Będzie klapa, zapewniam was!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOFAN Re: Nienasycenie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.11.03, 22:05 A teraz napiszę coś i mam w dupie, co kto myśli: Nie rozpieszczało mnie polskie kino. Po serii widowiskowych klap i dramatów psychologicznych o niczym nadciąga Nienasycenie. I choć nie widziałem jeszcze ostatecznej wersji filmu, zaprawdę, powiadam Wam- to będzie COŚ! Czemu? A chociażby temu, że trzy różne role gra Cezary Pazura. A temu, że filmowi towarzyszy kapitalna muzyka Leszka Możdżera, a scenografia powala na kolana. A temu, że twórcy Nienasycenia stanęli absolutnie pod prąd hipokryzji, poprawności politycznej i zakłamaniu. Śmiem twierdzić, że w III RP jest to pierwszy taki film. Tak odważny, niepokorny i kurczę inteligentny. I nie obliczony na szybki zysk. Jak to się ogląda? Świat Nienasycenia jest spójny, oryginalny, niby nierealny, lecz do bólu prawdziwy. Reżyser i jednocześnie scenarzysta, Wiktor Grodecki to taki polski Tarantino. Nie chcecie, nie wierzcie. Ale tak jest. I będziecie musieli to przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeb Zidologizowany Intelektualny Gust (ZIG) IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.11.03, 16:00 Niestety rozczarujesz sie i to srogo! Poza duza iloscia penisow (bo autor filmu wybral watek erotyczny tej powiesci, pomijajac inne, pewnikiem z powodu wielkiej checi trafienia do widza, ktory tym razem okarze sie inteligentny i refleksyjny - nawet doczyta napisy?)oraz niesamowitym wrazeniem ogladania tych samych kalek odgrywanych przez aktorow rol na pochwale zasluguja jedynie kostiumy i scenografia. Na premierze byla cala smietanka, robilo sie niedobrze, pani Millerowa, slynny zwierz Lew (juz nie Krol), pan od NIE i inni. Tworcy filmu przed pokazem krotko wypowiedzieli sie na temat krytkow, oczywiscie w tonie krytycznym, oraz podjeli probe zjednoczenia i zdobycia widza jeszcze przed rozpoczeciem fimu stwierdzajac (tu ironizuje i przerysowuje, mam jednak poczucie, ze cos jest na rzeczy), ze krytycy nas (tzn. domniemamtworcy, goscie premiery + ktos)nie wezma zywcem i ze sie nie znaja na sztuce filmowej (to ci dopiero paradoks), a pozniej juz byl film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMANIAK KU POKRZEPIENIU SERC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 14:47 Miło mi poinformować wszystkich, którzy zawczasu przejechali się po "Nienasyceniu" i Czarku Pazurze, że film został zaproszony na 53 Festiwal Filmów Fabularnych w Berlinie. I co teraz? A tak przy okazji, czy był na tamtejszym festiwalu ostatnio jakiś polski film? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat Re: Nienasycenie IP: 212.33.69.* 17.11.03, 11:14 Tytuł chwytliwy!Witkacy to mistrz, jakich już nie ma. dlaczego tylko film jest tak mało reklamowany. Sama legenda Witkacego to stanowczo za mało jak na nasze czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOFAN Re: Nienasycenie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.11.03, 17:53 Zgadza się. Dlaczego film jest tak mało reklamowany. A ja założę się, że będzie kultowy wśród młodzieży, a VHSy i DVD zejdą na pniu. Co nie znaczy, że nie trzeba iść do kina. Do kina WON! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milena Re: Nienasycenie IP: *.acn.pl 20.11.03, 00:47 nie mogę nic nie powiedzieć,bo tu beszczeszczone są świętości!!! Pazura+Witkacy to chyba WIELKA pomyłka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMANIAK Re: Nienasycenie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.03, 22:21 A CZEMU? I WITKACY, I PAZURA TO DWA KOMPLETNE ŚWIRY. PASUJĄ DO SIEBIE. DLATEGO MYŚLĘ, ŻE PAZURZE NALEŻY SIĘ WITKACY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMANIAK Re: Nienasycenie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.11.03, 14:33 CZYTALIŚCIE ARTYKUL WE "WPROST" DOTYCZĄCY PAZURY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRÓG GÓWNA Re: Nienasycenie IP: 62.233.204.* 27.11.03, 14:37 Ty, KinoManiak ja nie wiem jaki Ty film oglądałeś ale na pewno nie ten co ja. To "Nienasycenie", które widziałem ja to szajs jakich mało. Gówno nad gównami. Wolę oglądać filmy kategorii E na TV4 niż takie badziewia. Ja widzę tylko jedno wytłumaczenie Twojego zachwytu - jesteś pracownikiem dystrybutora!! I nie mieszajcie w całą historię Witkacego, On nie spierdolił. Spierdolił reżyser. Recenzja GW i ilość gwiazdek, a właściwie ilość 1(słownie jednej) gwiazdki jaką ten film dostał to i tak za dużo. Ludzie, olejcie ten fim. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Nienasycenie IP: 213.199.192.* 25.11.03, 15:31 Mylisz sie - to bedzie wielkie wydarzenie, nie daj sie schematom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Nienasycenie IP: *.net-serwis.pl 28.11.03, 11:42 Mnie się tam film nie dłużył, ze scenariusza wydawało mi się, że to jakaś kompletna szmira, ale wyszło naprawdę logicznie (jak na Witkacego) Warto obejrzeć, a już na pewno płeć żeńska powinna to zrobić, bo można (choć dla mnie nie bylo to odkryciem)się czegoś dowiedzieć o pokrętnym umyśle mężczyzny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Nienasycenie IP: *.aster.pl / 10.71.7.* 24.11.03, 18:24 WIDZIALAM NIENASYCENIE NA POKAZIE TESTOWYM. MYSLALAM, ZE PAZURA I WITKACY TO STRASZNA POMYLKA. I TU SPOTKALO MNIE MILE ROZCZAROWANIE!!!!!! PAZURA NIEOCZEKIWANIE WYKAZAL SIE!!! ODSZEDL OD SWOJEGO UTARTEGO WIZERUNKU I W POJEDYNKU Z TWORCZOSCIA WITKACEHGO ZWYCIEZYL, DZIWNE ALE PRAWDZIWE. POLECAM :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMANIAK Re: Nienasycenie IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.11.03, 17:18 Malutka, ale ja nie będę się z tobą kłócił, bo myślimy podobnie. A przeciwnicy? No cóż, będą się zakłopotani drapać po tyłku...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kotek Re: Nienasycenie IP: 213.199.192.* 25.11.03, 15:30 Tez sie nie moge doczekac, fragmenty , ktore udalo mi sie zobaczyc sa obiecujace. Jak tylko wejudzie do kin zaraz go obejrze Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 Widziałam... 27.11.03, 08:58 ...i nie wiem, co mysleć. Witkacy to kompletny świr. Pazura też musi nim być, skoro zdecydował się na ekranizację "Nienasycenia". W pewnym momencie chciałam wyjść z kina, bo za dużo było mi wyuzdania. Film jest jak sinusoida: są dłużyzny i są momenty, dla których warto zostać. Ja sama mam mieszane uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KINOMANIAK Re: Widziałam... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.11.03, 15:19 ALE TEN FILM WŁASNIE BUDZI RÓŻNE ODCZUCIA. SKRAJNE. NIEJEDNOZNACZNE. ŚWIROWATE. TAKIE, JAKIM SAM WITKACY BYŁ. I TO DOBRZE. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch to nie argument 28.11.03, 14:15 magda_s4 napisała: Witkacy to kompletny świr. Pazura też musi nim być, > skoro zdecydował się na ekranizację "Nienasycenia". Zdecydował się, bo forsa jest forsą, Pazurze wszystko równo co gra, bo każdą rolę gra też równo, czyli g[...] Kilka tych samych min, to całe jego OBECNE aktorstwo. Czaruś się z niego zrobił posterunkowy i choćby się zsrł, to i tak nic innego już nie zagra. A zapłacili, to może zagrać nawet w Witkacym... W pewnym momencie chciałam > wyjść z kina, bo za dużo było mi wyuzdania. Tym przyciąga się widownię. Film może nawet okazać się "kasowy", co nie znaczy, że "dobry". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANSEN Re: Nienasycenie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.11.03, 17:38 WIDZIALEM TEN FILM WCZORAJ. pOD WPŁYWEM ROZNYCH OPINII BYŁEM BARDZO ŹLE DO NIEGO NASTAWIONY. a DO TEGO TE OPINIE O REŻYSERZE... I PO RAZ KOLEJNY ZROZUMIAŁEM ŻE NIE MA SIE CO SUGEROWAC ZDANIEM INNYCH LUDZI. NAJZWYCZAJNIEJ W ŚWIECIE TO BARDZO KONTROWERSYJNY FILM (ŚMIAŁE SCENY EROTYCZNE) I TERAZ ROZUMIEM SKĄD TO OBURZENIE ;) MNIE SIĘ PODOBAŁ I TO NAWET BARDZO ( A OWE SCENY SA NICZEGO SOBIE) POLECAM I POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Nienasycenie IP: *.aster.pl / 10.71.3.* 28.11.03, 11:21 Ludzie!Czyście oszaleli?Ja mam iść do kina na film z tym pajacem Pazurą?Mam nadzieję,że nia ma życia pozagrobowego,bo nie chciałbym być w skórze Witkacego,który widzi,jak taki mydłek postponuje jego twórczość.Miejsce Pazury jest na posterunku i niech się trzyma z daleka od wielkiej literatury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo Re: Nienasycenie IP: 217.153.119.* 28.11.03, 11:55 Najłatwiej kogoś zaszufladkować, że jest pajacem i nie warto oglądać. A widziałes niemiecki dramat Aniołek z Pazurą w roli głównej??? To po prostu szczyt aktorstwa. A co się tyczy oce GAzety Wybiórczej, to ostatnio sie przekonuję, że im gorsza ocena tym film lepszy (vide: być jak John Malkovic). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Nienasycenie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.11.03, 12:03 Nie mówię,że Pazura nie był kiedyś dobrym,ciekawym aktorem,ale nic nie poradzę na to,że ja nie mogę na niego patrzeć bez odruchu wstrętu - stracił dla mnie wiarygodność i teraz cokolwiek by nie zrobił,pozostanie dla mnie aktorzyną,który dla taniego rozgłosu i kasy po prostu robi z siebie aktorską prostytutkę.Bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxt Re: Nienasycenie IP: 62.233.204.* 28.11.03, 14:21 Zgadzam się. w 100%. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alee czad Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.03, 00:56 widzialam Nienasycenie. Zaparło mi dech w piersiach. Wciaz mi sie ciężko oddycha z wrażenia. Niesamowity. Trzeba to zobaczyc koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapen Profanacja Nienasycenia IP: *.chello.pl 29.11.03, 19:46 Ten film to kompletne nieporozumienie. Grodecki w ogóle nie zrozumiał "Nienasycenia", gra wszystkich Pazurów woła o pomstę do nieba. Doprawdy ktoś musi być dziewiczy, jeśli chodzi o Witkacego, żeby ten film mu choć troche przypadł do gustu. Ufam, że zrobi szybką klapę i bedzie po dyskusjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bober Nienasycenie - NIE DLA DZIECI!!!! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.11.03, 13:44 Mialem zaszczyt uczestniczyc wczoraj na pokazie przedpremierowym w kinie Helios. Ten film jest iezwykle trudny w odbiorze, mimo ze rezyser zazega sie, iz jest to bajka dla dzieci... stanowczo odradzam zabierania pociech do 16-17 roku zycia. Film jest przepelniony watkami erotycznymi, homoseksualnymi, krwia a przede wszystkim dziala na psychike widza. Jestem zdumiony, ze aby zrobic tak wspaniale dzielo, trzeba wyjechac z kraju... jest to bardzo smutne i nie wrozy nic dobrego... Brawa naleza sie Czarkowi Pazurze za zagranie TRZECH rol... Goraco polecam i zapraszam do kin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LALA Re: SZTUKA? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 22:10 MĘCZARNIA!!!!!!!!!! NIESMACZNA, NADINTERPRETACJA WITKACEGO. JEDYNY SUKCES TEGO FILMU POLEGA NA TYM, ŻE NIE POZOSTAJE "TWOREM" OBOJĘTNYM. UZNANIE FILMU ZA SZTUKĘ BYŁOBY POLICZKIEM WYMIERZONYM W TYSIĄCE LAT PRAWDZIWEJ SZTUKI. Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: SZTUKA? 01.12.03, 13:53 Niepokorny, ostry, malowniczy, bezkompromisowy, będzie rewelka na DVD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulu na moście Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 22:53 Pazura może nie jest mistrzem świata sceny aktorskiej, ale całkiem fajnie mu sie zagrało. Naprawde, próbował sie wykazać i się wykazał. A Witkacy, że dobry to wiadomo. Razem powstało coś nieoczekiwanego. Zwariowanego totalnie i mocno perwersyjnego. Może się podobać, a fanatykom nawet bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: Nienasycenie 02.12.03, 14:06 Dostałem niedawno maila od fanów Witkacego: jedni są zachwyceni, inni nie za bardzo, ale generalnie odbiór filmu jest dobry, choć godziny seansów są raczej nietypowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 19:38 Nienasycenie to najlepszy polski film od czasu "Ucieczki z kina wolnosc". Niestety FILM jest zbyt ambitny i intelektualny co dla poniektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwa Re: Nienasycenie IP: 195.94.207.* 09.12.03, 17:55 jedyny komentarz:byłam na oficjalnej premierze,z całą pompą,z mnóstwem znakomitych gości (czytaj:tzw.intelektualistów)- brawa na końcu projekcji trwały ok.7 sec... i nikomu nie przyszło do głowy żeby oklaskiwać na stojąco.następnie w grobowej ciszy (bynajmniej nie spowodowanej zachwytem...) wszyscy pośpiesznie opuścili sale i udali się na bankiet.ja nie poszłam bo bałam się że ktoś mnie zapyta o wrażenia i będę musiała skłamać że mi się podobało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agraffka3 Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 19:38 Naprawdę WIELKIE KINO!!!! Serdecznie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpilkaa Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 19:41 Wreszcie polski film, za który nie trzeba się wstydzić!!! Zobaczcie koniecznie. Cezary Pazura znowu zagrał świetnie, to obecnie najlepszy polski aktor! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MASŁO Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 23:10 DLA MNIE BOMBA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Nienasycenie IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 03.12.03, 17:24 Co za huje robią propagandę temu gniotowi????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: Nienasycenie 03.12.03, 18:59 Niestety, ale żyjemy w PL, więc spytam: czy oglądałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucky O wielki "przyznawaczu" gwiazdek!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:19 Uwaga! Ten film dostał tylko jedną gwiazdkę, bo jest to "Adaptacja powieści Stanisława Ingacego Witkiewicza". To ci dopiero uzasadnienie! A jakie treściwe, pełne wykwintnych myśli i błyskotliwych uwag. PS. Dużo ci płacą za obsługę tego działu? A może robisz to społecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: David. Re: Nienasycenie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 23:45 Demonizm pierwszej klasy!!! Szatansko ciesze sie z powodu tego filmu(o: bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale o co chodzi Re: Nienasycenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 15:59 Przepraszam, czy ktoś mnie może oświecić o czym jest ten film. Bo czytając powyższe posty mam wrażenie, że nikt nie wie. Zachwyty bądź negacja oparte są li tylko na zachowaniach pozycyjnych (czyli jestem fajny bo lubię odjechanego Witkacego, albo jestem fajny bo nie lubię pseudointelektulanego bełkotu). Poproszę o coś głębszego (jeśli coś jest "of course"). P.S. Tylko proszę nie pisać o zdumwiających, odjechanych albo szokujących i obrzydliwych scenach erotycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapen Re: Nienasycenie IP: *.chello.pl 18.12.03, 19:46 Z pazurami na Witkacego Zamach Wiktora Grodeckiego na "Nienasycenie" można nazwać uwieńczeniem "zatrważających wizji i nastrojów katastroficznych" samego Witkacego. Powstał film tak bardzo nieudany, że aż szkodliwy. Scenariusz napisano bezmyślnie, bez wyeksponowania czegokolwiek istotnego. Film bardzo szybko okazuje się bełkotliwym zlepkiem sekwencji. Opowiedzianej historii nie ratują ani dograne offy narratora ani czarne plansze rodem z niemego kina. Te ostatnie wstawiono chyba po to, by ocalić sens może dwóch scen. Do reszty nie pasują i wprowadzają widza w błąd. Ale gdzieś trzeba było je umieścić... Produkcja nie jest ani wierną ekranizacją powieści, ani odrębnym dziełem filmowym opartym na motywach. Co autorzy chcieli tym filmem powiedzieć? Wydaje się, że niewiele ponad to, co Rewiński z Piaseckim przekazują co tydzień w programie telewizyjnym "Ale plama". Czyli pisarstwo Witkacego sprowadzono do poziomu celnej publicystyki. W dodatku proroczej, bo napisanej przed siedemdziesięcioma laty. Film zmierza radośnie do wniosku - że w kompletnym chaosie niczego konkretnego nie da się zrobić, za to może być całkiem głośno i wesoło. Szkoda tylko, że twórcy nie uzmysłowili sobie tej prawdy przed rozpoczęciem realizacji, a jeszcze większa szkoda, że nie uciekli z pomysłem ekranizacji gdzie pieprz rośnie po lekturze pierwszego rozdziału powieści. Z braku treściwszego materiału postawiono na wyeksponowanie scen, które Witkacy przemilczał, bądź których nie dopowiedział. W filmie dopowiedziano je z całą stanowczością i ku uciesze gawiedzi. Wprawdzie nie udaje się wyłowić z tego natłoku wrażeń ani jednej sceny ładnej, emocjonalnie ważnej czy dramatycznej, ale za to mamy akty koprofagii, dekapitacji, ekscesy fetyszystyczne, sadomasochistyczne itp. Palce lizać! Ubieranie Witkacego w źle skrojone szaty wieszcza politycznego powoduje, że ekranizacja ta bliższa stała się prozie Kadena-Bandrowskiego. Do tego stopnia, że głównym bohaterem "Nienasycenia" Grodeckiego stał się Kocmołuchowicz. Postać Genezypa Kapena nie ma większego dla reżysera znaczenia. Podobnie jak kategoria doświadczania potworności istnienia. Nieistotny jest dramat końca metafizycznego świata, o procesie automatyzacji bohatera padło parę zaplątanych przez przypadek cytatów, o antydojrzewaniu i o wielu innych istotnych rzeczach nie ma nic. Została dydaktyczna historyjka o rozpadzie państwa, knowaniach, o bałaganie i pijaństwie. Grodecki nie oparł się pokusie, by kojarzyć Kocmołuchowicza z dziarskimi postaciami dzisiejszej lub niedawnej sceny politycznej. Ubieranie wielkiego wodza narodu w esesmańskie szatki to przejaw bezradności - pójście na łatwiznę, natomiast kazanie Pazurze defilować po basenie w wojskowej czapeczce i kostiumie kąpielowym - to rozpaczliwy akt desperacji ubogiego umysłu. Cezary Pazura wcielił się w trzy postaci jednocześnie i o jakieś trzy za dużo. Jako stary baron Kapen nie nagrał się zbytnio, bo postać została wysłana na łono Abrahama, ale zrekompensował to sobie kreując kompozytora Tengiera w stylu swojsko-przaśnym oraz samego Kocmołuchowicza w manierze posterunkowej. I im bardziej odpuszczał sobie grę na serio, skłaniając się ku postaci z mniej więcej wszystkich komedii, w których grał - tym efekt wypadał lepiej - niekoniecznie jednak dla tego akurat filmu. Tengier ucharakteryzowany na Jakuba Szelę w wykonaniu Pazury ma pewien urok komediowy, ale raczej nie ten, o który mogło chodzić. Miarą tragedii przedsięwzięcia jest fakt, iż wcielenia Cezarego miały być najlepszymi kreacjami w całym filmie. I to się niestety powiodło. Genezyp Kapen w interpretacji drewnianego Michała Lewandowskiego to chłopek-roztropek, Irina jest przerysowana i tandetnie manieryczna. Katarzyna Gniewkowska gra ją za pomocą charkotu a la Kalina Jędrusik w "Ziemi obiecanej", Arkadiusz Jakubik wystąpił w jedynym znanym wcieleniu ekranowym - nawalonego przygłupa. Nie zawiodła Weronika Marczuk-Pazura w roli Persy Zwierżątkowskiej. Wszyscy oczekiwali, że zagra skandalicznie i aktorko-producentka tak właśnie zagrała. Trabant - limuzyna, Kłosowki w roli Hamleta oraz Pazurowa jako Persy to zjawiska o podobnym ładunku artystycznym. Jedynie biust Wendzikowskiej i Leon Niemczyk uniknęli rzezi jaką zgotował im reżyser. "Pożegnanie jesieni" Trelińskiego, choć pełne naiwności i szkolnego myślenia o Witkacym miało przynajmniej młodzieńczy urok, swoistą dekadencką atmosferę i dobre momenty. Nie brakowało dramatycznej refleksji jak również dynamicznego szaleństwa. Maria Pakulnis była naprawdę demoniczna, a Frycz z Peszkiem potrafili wzbić się na wyżyny sztuki aktorskiej. Dzieło Grodeckiego epatuje brakiem własnego pomysłu na Witkacego, strywializowaniem "Nienasycenia" powieściowego, chaosem, fatalną obsadą i żenującą grą aktorską. Skoro największym atutem tego filmu pozostają cycki quasi aktorki, można stwierdzić, że reżyser przy pomocy Pazurów dokonał trzeciego pogrzebu Stanisława Ignacego, równie nieudanego jak dwa poprzednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Nienasycenie IP: 193.0.117.* 19.12.03, 12:43 Nie oglądałem, ale zgadzam się całkowicie (hi, hi...) Treliński był boski, wizyjność i muzyka tego filmu wprost powalała. Z drugiej strony należałoby docenić chęć Pazury ucieczki przed "13 posterunkiem". Tak się biedak przejął tymi krytykami, że zainwestował kilka milionów (ile dokładnie?) pln na film, który poniósł zupełną klapę. Absolutną. Czy czegoś takiego można by się spodziewać po Bogusiu Lindzie obskakującym obecnie wszystkie seriale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapen Re: Nienasycenie IP: *.chello.pl 19.12.03, 19:51 Szkoda tylko, że ratował się przed "Posterunkiem", kosztem Witkacego :) dla mnie "Posterunek" to jego życiowa rola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makary Re: Nienasycenie IP: 193.0.117.* 22.12.03, 18:53 A mnie się bardziej podobał kapral Wiaderny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puskas@gazeta.pl Re: Nienasycenie IP: *.chello.pl 06.12.03, 14:47 Myśle ze to dobry film chciałbym mieć na dvd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszullka Nienasycenie fakt IP: *.chello.pl 07.12.03, 16:53 ciężko się tym filmem nasycić, wyrzucone pieniądze w błoto...polecam swoim wszystkim wrogom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Nienasycenie fakt IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 23:13 To nie wiem co za film widzialaś - moze brak Ci smaku? Dlatego ciezko Ci sie nasycic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izirajder CO JEST GRANE?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 11:43 Szanowna Redakcjo! Na jakiej zasadzie "Nienasycenie" dostało jedną gwiazdkę, skoro prowadzący tę rubrykę najwyraźniej filmu w ogóle nie oglądał? I dlaczego w papierowym wydaniu "Wyborczej" w ogóle nie ma słowa o tym, że film taki w ogóle istnieje? Przecież nawet wtedy, kiedy pojawia się na ekranach jakaś amerykańska komedia, tak durna, że dystrybutor boi się zrobić pokaz przedpremierowy, to Szanowna Redakcja ma zwyczaj pisać o filmie parę słów w oparciu o materiały promocyjne, a zamiast gwiazdek wstawia znak zapytania. Dlaczego zatem "Nienasycenie" potraktowano w ten sposób? Przecież o tym filmie powinno się mówić jak najgłośniej! To naprawdę jest pewien ewenement na tle ledwie żywego polskiego kina. Oryginalny, bardzo odważny film zrobiony z jakimś pomysłem. Oczywiście nie każdemu się to spodoba, podejrzewam, że nawet mało komu. Mi na przykład ten film bardzo się NIE podobał, tym nie mniej zasługuje on na uwagę i potraktowanie go w ten sposób jest cokolwiek obrzydliwe, Szanowna Redakcjo! Odpowiedz Link Zgłoś
black_hawk Re: CO JEST GRANE?! 08.01.04, 14:25 Wokół "Nienasycenia" wogóle panuje jakiś chory klimat, jeśli chodzi o postawę mediów. Nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów, ale to, że dystrybutor filmu wręcz sabotuje ten film, media konsekwentnie unikają "Nienasycenia" pozwala wyciągnąć pewne wnioski- oto rodzi się producent, niezależny producent, którego trzeba uwalić. A poza tym, przecież Pazura, jak on śmie wychodzić z szufladki, jak on wogóle śmie dobrze grać? Jak on wogóle śmie wyprodukować tak niezależny film? Czy nie jest tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milena Re: CO JEST GRANE?! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.04, 03:04 tylko niech się ten "niezależny producent" nie bierze za tak ambitną literaturę i niech pod przykrywką dzieła Witkacego nie pokazuje swoich fantazji seksualnych:),bo to uwłacza Witkacemu. skąd on(reżyser) wziął takich aktorów?no tak...np.z"Plebanii"...to chyba nie ten format.jak takie aktoreczki mogą grać role"metafizycznych",a nawet"wampów"? a co do Pazury:jeden aktor grający 3 najsilniejsze osobowości w filmie...hmm.no nie wiem.moim zdaniem w roli kompozytora gubił się i to bardzo. trzeba było się przejść po teatrach amatorskich, bo tam znalazło by się stu lepszych aktorów do tych akurat ról, bo każdy aktor jest przecież inny i nie każdy do każdej roli się nadaje. no, ale lepiej obsadzić w filmie swoich kolegów i żony kolegów... Odpowiedz Link Zgłoś