Dodaj do ulubionych

paln podrozy - 7dni

02.12.12, 20:50
zakaupielem dosc okazyjnie bilety - ladowanie w Fez wylot z Marrakeszu, w sumie mamy 7dni na poznanie Maroko w styczniu. Co mozna i co warto zobaczyc w tak krotkim czasie? i jak to wszystko najlepiej zaplanowac?
Obserwuj wątek
    • nina.t Re: plan podrozy - 7dni 03.12.12, 09:24
      w zasadzie możesz po kolei zwiedzać wszystko co jest po drodze trasy kolejowej z Fezu do Marakeszu.

Na Fez z 2 dni, możesz skoczyć stamtad autobusem do Meknes.
      Dalej pociągiem do Rabatu, Casablanca niekoniecznie. Na końcu trasy masz Marakesz, tam ze 2 noce, a jak wystarczy czasu wyskoczyć nad ocean do Essaouiry.
      Podróżowanie pociągiem własnie, albo autobusy Suptatours lub CTM.
      • maroko4u Re: plan podrozy - 7dni 03.12.12, 15:28
        Witam;
        Jesli chodzi o przemieszczeniu sie po Maroka, polecam w tym ukladzie CTM, Supratours (to sa autokary) a w niektorych odcinkach Grand Taxi, to pozwala na zmniejszenie utraty czasu, nawet w niektorych momentach nalezy sie zastanowic czy aby nie pokonac te odleglosci przyjazdami nocnymi. Jesli chodzi o miejsce co warto zobaczyc polecam nastepujaca trasa, ile kiedy i jak to juz zostawie Ci wedle potrzeb i koniecznosci. Trasa: Fes, Meknes, Volubilis, Chefchaoune, Tanger, Assilah, Rabat, Casablanca, Essaouira, Marrakesz, podalem miejscowosci kotre warto zobaczyc, teraz nalezy brac mape i spokojnie obliczyc odleglosci, co w tych miast jest do zwiedzanie, ile na to czas przeznaczyc wtedy bedziesz wiedzial gdzie ustawic sobie noclegi. Zycze powodzenia
        • dantopik Re: plan podrozy - 7dni 04.12.12, 00:35
          Dziekuje za porady. Wyjazd ma byc poznawczo-relaksacyjny , dlatego nie chcemy ze zwieszonym jezorem zaliczac wszystkich miast. 3/4 trasy mam juz ulozone do zadysponowania pozostaja 2 ostatnie dni na poludniowy-wschod od Marrakeszu.
          Na Fez zostawiam 1,5 dnia (jeden nocleg) o 20 mam wyjazd z Fez autokarem CTM do Marakeszu w ktorym jestem o 6 rano dnia nastepnego , o 8.30 mam CTM Marakesz - Essaouira i tam planujemy 2 dniowy relaks.
          Wracamy do Marrakeszu na jedna noc i zostaja mi 2 dni na gory i pustynie. co mozna i co warto zobaczyc w te dwa dni wypozyczajac samochod lub korzystajac z oferty lokalnych biur?
          • maroko4u Re: plan podrozy - 7dni 04.12.12, 09:55
            Witam;
            To zmienia troszke postac rzeczy, ale osobiscie (to moje zdanie) Essaouira nie jest miastem by sie relaksowac, fajna atmosfera, super klimacik ale niestety zbyt malo tam sie dzieje po zachodzie slonca ;-), malo tego Essaouira uchodzi za jedno z zimniejszych miast Maroka, warto sie zastanowic nad Agadirem dla relaksu, CTM ten z Fesu o 20:00 jedzie do samego Agadiru i sie jest na miejscu kolo 09:00. To tez ma duzy plus gdyz jako miasto turystyczny mozliwosci sa duzo wiekszy, i moim zdaniem korzystnie bedzie sobie wypozyczyc autko i korzystac w pelni z tych dwoch dniach zwiedzajac czesc poludniowo-wchodnia Maroka. Auto mozna odstawic w Marrakeszu. Napewno warto zobaczyc AIT BEN HADDOU, slynna kasba blisko tez jest miasto Ouarzazate ze swoimi studiami filmowymi, Wawozy Totra (ciekawsze nic Dades) Nie daleko miasto Tinghir no i Sahara czyli Merzouga z najwyzszymi wydmami. Z Agadiru ta cala petla liczy sobie kolo 700km, spokojnie mozna to robic w ciagu dwa dni majac swoje auto i dobrze przymyslany plan, ale to moim zdaniem naprawde warto bo krajobraz jest imponujacy.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka