Gość: lutek IP: 82.160.36.* 06.01.08, 20:28 10 mln za browar , taką kwotę wynegocjował Prezydent . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kubajarek Re: Browar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.08, 20:34 A jakie jest zródło tej informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: Browar 06.01.08, 20:34 Dolicz do tego podatek, jaki miał wpływać każdego roku do budżetu gminy, a niestety nie wpłynie. Czy już wiadomo z czego musimy zrezygnować, żeby zapłacić. Chyba że przedsiębiorcy stojący za protestem wyłożą ze swojej kasy??? Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Browar 06.01.08, 20:36 Zaraz, mówisz o podatkach po wybudowaniu Kauflanda? Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Browar 06.01.08, 20:45 Za chwile pojawiłby się post w stylu "miasto marketów" :-( Trochę kultury też jest potrzebne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: Browar 06.01.08, 20:52 Ale kultura miała zostać! Za te miliony można spokojnie było wyremontować BWA, MCK i jeszcze stary ZDK odnowić, że palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Browar 06.01.08, 20:48 Mi nie bardzo pasuje tam Kaufland, a co do browaru to nie chciałbym zburzenia, mam nadzieje, ze zostanie to zagospodarowane z pomysłem, dlaczego miałoby się nie dac u nas, skoro gdzie indziej się da! Boję się tylko że zostanie to spieprzone, władzę będą się zachwycały jakimś szajsem, którego ja się bedę wstydził, pożyjemy zobaczymy! Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2604 Re: Browar 06.01.08, 21:21 Browar powinien być perełką w naszym mieście. I mam nadzieję, że będzie. Jest obecnie tyle możliwości zdobywania środków, że grzechem byłoby nie spróbować. -- "ludzie bliscy są sobie bliscy nawet jeśli są daleko" Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: Browar 07.01.08, 08:43 www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080107/POWIAT0107/579469405 Dwie sale kinowe? Może niech MCK przedstawi, jak obecnie wyglądają statystyki. Co będzie jak nie uda się pozyskać środków z zewnątrz? Czy prezydent ma gwarancje, że się uda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANAN9991 Re: Browar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 15:43 oJ DROGO ZA TO BY BYŁY ŁADNE BLOKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANAN9991 Re: Browar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 15:44 JEDNAK MYSLE ZE SUPERMARKETY TO I TAK BEDA NOWE I SA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojszczak Re: Browar IP: 217.98.37.* 07.01.08, 22:04 fajne zdjęcia z browaru www.fgt1.home.pl/forumstare/viewtopic.php?t=150 Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Browar 07.01.08, 23:04 10 milionów to kwota bardzo duża. Jestem przekonany, że przez najbliższe 10 lat nic się nie zmieni w okolicach browaru. Nadal będzie stać ruina aż się całkowicie zawali. Miasta nie będzie stać na remont i rozbudowę. Wokół będą rosły chaszcze i przez wiele lat będzie trwała dyskusja jak zagospodarować teren. Jak zwykle nie znajdzie się odpowiedni projekt który będzie zadowalał pazernych radnych. Już mamy taki przykład terenu w centrum miasta (Aleja, Kilińskiego, Focha) gdzie nikt nie potrafi się tym terenem zająć. Dlaczego w Ostrowcu nie ma jeszcze deweloperów którzy budują przepiękne nowoczesne budynki biurowo- usługowo - mieszkalne. Obszar wokół browaru właśnie powinien być sprzedany dla takiego dewelopera a pieniądze ze sprzedaży działki wykorzystać na prawdziwy remont i przebudowę browaru na cele kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca Re: Browar IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.08, 10:36 Ciekawy jestem kto wyceniał tę nieruchomość!? Nie spotkałem w Ostrowcu aby 1mkw. gruntu ktoś kupił po 700 zł/ czyli ok. 200 euro!!!/. To są ceny z kiężyca, lub ktoś ma za to dużą prowizję. Kto uczestniczył oprócz Prezydenta w tych "negocjacjach", jeśli pani B. to zrozumiałe!!! Przecież Gmina już tam włożyła ok. 20 mln zł, dodatkowe 10 mln to razem 30 mln wyrzucone w błoto. Chciałbym zapytać czy była dokonywana ocena stanu technicznego istniejącej zabudowy, ponieważ już 10 lat temu wszystkie ekspertyzy, dotyczące zarówno części starej jak też tej "nowej" - tzw. teatr itp, jasno stwierdzały, że budynki te nie nadają się do wykorzystania!!! Jest to dla mnie jawne marnotrawstwo i szastanie pieniędzmi publicznymi. Uważam, że tą niegospodarnością powinni zająć się organa ścigania. Co się stanie z dawnym ZDK-ien, który popada w ruinę i zamiast mieć w mieście piękny ośrodek kultury / połączenie ZDK i Budyku Poczty w jeden kompleks!!!/, będziemy mieć za niesamowite pieniądze ruiny i wówczas będzie to "pomnik - ruina" obecnej władzy PIS-owskiej w Ostrowcu. Pragnę zauważyć, że spadkobiercy już dawno sprzedali swoje udziały firmie, która miała wybudować market!!! Teraz zarobi ona na sprzedaży do Gminy czegoś co Gmina mogła mieć za darmo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Browar 09.01.08, 10:56 przedsiębiorco...a jakby twoje przedsiębiorstwo ktoś ukradł i próbował oddać ruiny po 50 latach to ile byś sobie życzył zadośćuczynienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: Browar 09.01.08, 11:01 Nie ważne ile sobie ktoś życzy. Ważne ile coś jest warte. Jeśli płacimy więcej, znaczy, że negocjacje zostały delikatnie pisząc przegrane. Przedsiębiorca dobrze prawi, że płacimy za coś, co mogliśmy mieć darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Browar 09.01.08, 14:26 ale ci ta komuna mózg przeryła......zabierz mi auto, oddaj za 10 lat , dopłać stówę i ciesz się że masz "za darmo", ..... Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: Browar 09.01.08, 14:35 Nie obrażaj! Ile w takim razie powinni dostać? Napisz proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Browar 09.01.08, 15:08 tyle ile dwie strony zaakceptowały, a jak sie nie dogadaja to sąd ustala - proste ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzecznik.prasowy Re: Browar 09.01.08, 13:56 Zastanawia mnie, dlaczego nagle zaczęli Państwo wierzyć w informacje gazety, której rzetelność często Państwo krytykujecie? Proponuję poczekać na oficjalne informacje, które podamy już niedługo. Wszelkie ustalenia co do Browaru pojawią się na najbliższej sesji Rady Miasta - odbędzie się ona jeszcze w styczniu, zapraszam wszystkich zainteresowanych. Dopiero tam podane zostaną między innymi rzetelne i dokładne kwoty. Proszę ponadto pamiętać, że wynegocjowana cena obejmuje nie tylko zapłatę za samą nieruchomość, ale również odszkodowanie za prawie dziesięcioletnie bezumowne i bezczynszowe z niej korzystanie. Proszę nie wierzyć plotkom i niesprawdzonym pogłoskom, które pojawiają się co jakiś czas na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: Browar 09.01.08, 14:21 Panie Rzeczniku, proszę napisać, czy napisał Pan w tej sprawie do tej gazety sprostowanie? Dlaczego mamy płacić za ostanie dwa lata bezumownego korzystania, kiedy odpowiada za nie obecny prezydent i jego koledzy przedsiębiorcy? Może powinni sami zapłacić? Chce Pan nas przekonać, że opcja z darmowym przejęciem MCK i BWA była droższa od obecnej? Odpowiedz Link Zgłoś
rzecznik.prasowy Re: Browar 09.01.08, 15:02 Jak napisałem powyżej: wszelkie informacje na temat Browaru zostaną udzielone na sesji Rady Miasta. Proszę o cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: Browar 09.01.08, 15:06 Jeszcze nic nie wiadomo. Jak coś tam powstanie i będzie sensownie zagospodarowane to idę że i ci co są teraz przeciw będą z tego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglik Re: Browar IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.08, 07:04 Wyjechałem z Ostrowca, gdy zobaczyłem jaka sitwa dorwała się do władzy. Rozumiem teraz intencje obecnego Prezydenta i pana L., gdy blokowali uchwałę poprzedniej Rady gdy za darmo miasto mogło przejąć obiekty MCK i BWA, nie chodziło im o interes mieszkańców lecz chyba kogoś innego. Panie Prezydencie odpowiedz Pan mieszkańcom, dlaczego Pan nas okłamał?!!! Dlaczego teraz Pan chce płacić jakieś odszkodowania, a gdzie nakłady Gminy, jak Pan broni naszych pieniędzy?!!! To skandal aby Pan tak beztrosko zarządzał!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: Browar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.08, 19:02 Bardzo nieliczni, w tej dyskusji zwracają uwagę na ciemną stronę tej sprawy. Oczywiście że byłym właścicielom należy się zadośćuczynienie. Problem polega na tym że poprzedni prezydent wynegocjował takie porozumienie że właściciele browaru byli zadowoleni i gmina nie musiała płacić ani złotówki oraz dostawała nieruchomość w którym działa MCK. Obecny prezydent wraz ze swoimi biznesowymi protektorami zrobili z tej sprawy polityczną, wyborczą szopkę. Teraz są tego efekty. Za to co mogliśmy mieć darmo musimy zapłacić ciężkie miliony. Przez rok który minął od wyborów w mieście nie ma żadnych inwestycji. W mieście panuje marazm. Nie ma żadnych pomysłów na zdobycie zewnętrznych pieniędzy i zainwestowanie ich w Ostrowcu. W czasie gdy cały kraj jest jednym wielkim placem budowy największym problemem prezydenta Wilczyńskiego jest budowa drogi do Bałtowa. Może oszczędza na odszkodowanie dla Saskich. Nawiasem mówiąc ciekawe komu ono zostanie wypłacone, bo Sascy podobno już dawno teren ten odstąpili Kauflandowi. Na naszych oczach jesteśmy okradani w biały dzień. Czy taki przekręt nie powinien zainteresować prokuratury i CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benio Re: Browar IP: *.gprs.plus.pl 11.01.08, 08:49 Przyszedł czas spłacania politycznych długów. Poprzedni układ z Saskimi najbardziej przeszkadzał Lichocie. Nikt nie lubi konkurencji. Lichota sfinansował kampanię wyborczą. Teraz Wilczyński spłaca dług z naszych pieniędzy. Nielichy prezent - 10 mln. Na dodatek za parę lat (pod koniec kadencji) może się okazać że gminie nagle te tereny nie będą potrzebne i sprzeda je. Zapewne miejscowemu przedsiębiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogus-w Re: Browar 11.01.08, 22:11 moim zdaniem pan Wilczyński jest nieodpowiedzialnym prezydentem. Nie liczy się dla niego dobro miasta tylko dobro pseudo przedsiębiorców ostrowieckich. Miasto przez długi czas nie wyjdzie z marazmu a tu jeszcze te 10 milionów. Część browaru która teraz jest niezagospodarowana praktycznie nadaje się do wyburzenia. Rzeczywiście w mieście nie ma żadnych inwestycji. Myślę,że jeśli miasto "kupi" ruinę browaru za taką cenę to prezydent powinien być usunięty tak jak wójt Bałtowa. Po prostu za niegospodarność... bo miasto te budynki mogło mieć za darmo. A teren wokół browaru i tak nigdy nie będzie zagospodarowany. Być może teren ten będzie sprzedany za parę groszy "przedsiębiorcy ostrowieckiemu" panu Lichocie....... Zawiodłem się na panu PANIE PREZYDENCIE... szkoda,że głosowałem na PANA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca Re: Browar IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.08, 08:15 Nie mam czasu na zajmowanie się polityką , lecz sprawa browaru jest dla mnie bardzo interesująca. Czekam zatem na odpowiedzi zed strony Prezydenta miasta na zadane pytania na Forum. Brak reakcji uznaję za potwierdzenie moich i wielu forumowiczów tez. Jako osoba związana z branżą budowlana chciałbym zauważyć poraz kolejny, że w Urzędzie do dziś znajdują się ekspertyzy, sprzed 10 lat, stwierdzające, że prowadzone inwestycje w latach 80 i 90 -tych w Browarze wykonane zostały niezgodnie ze sztuką budowlaną i trzeba będzie wszystkie obecnie istniejące obiekty / zarówno stare jak też te tzw. "nowe" - teatr, kino/ wyburzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: Browar 12.01.08, 08:52 Prezydent miasta tutaj się nie udziela. Jeśli chcesz uzyskać od niego odpowiedź - zamieść pytanie na oficjalnym forum Urzędu Miasta. Link podaję poniżej: www.um.ostrowiec.pl/019c/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benio Re: Browar IP: *.gprs.plus.pl 12.01.08, 11:16 Najlepiej w ogóle się nie wypowiadać. Szczególnie gdy ma się coś na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Browar 12.01.08, 11:22 NIe wiem ja się nie znam, ale nie oczekujcie że prezydent będzie latał po każdym forum i odpowiadał, jest oficjalne od pytań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Browar IP: 82.160.36.* 12.01.08, 19:06 z przerazeniem przeczytałem kilku wypowiedzi o browarze i panu prezydencie , mam nadzieję , że to do radnych będzie należeć ostateczna decyzja . 23 osoby z dużą dietą z pieniędzy mieszkańców muszą podjąć optymalną dla mista decyzję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisarz Re: Browar IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.08, 09:06 Wczoraj na mieście trwała gorączkowa dyskusja nad tym, kto i ile zarobi na transakcji przy zakupie Browaru. Ponoć radni PIS-u mają głosować przeciw uchwale, natomiast Prezydent gorączkowo zabiega o głosy. Radni LiD-u z obawy o pracę będą głosować "za". Oczywiście uchwała przejdzie, bo TOS /przypilnowany przez pana L./ musi głosować "za", przecież to sznsa na odrobienie wydatków TOS-u na kampanie wyborcze i zaliczka na następne wybory!!! Jednak duża część społeczeństwa opowiada się za oddaniem sprawy do organów ścigania za ewentualną niegospodarność władz gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lute Re: Browar IP: 82.160.36.* 15.01.08, 09:26 przewodniczący klubu radnych LiD pracuje na dwóch etatach u prezydenta , w przypadku zwolnienia chłopina jest praktycznie bez zawodu i co będzie robił ? Od wielu lat wiernie "służy" prezydentowi Ostrowca . Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Browar 15.01.08, 09:34 a gdzie można przeczytac jakie są ostatecznie warunki pozrozumienia ? Odpowiedz Link Zgłoś