Dodaj do ulubionych

Krótkie pytanie

08.04.12, 23:01
Proszę o krótką odpowiedź, chcę się tylko upewnić.
Ostatnią tabletkę wzięłam w PIĄTEK, kiedy zaczynam nowe opakowanie?
Którego dnia tygodnia?
Proszę bez przykrych komentarzy
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 02:33
      panna.z.mokra.glowwa napisała:

> Proszę o krótką odpowiedź, chcę się tylko upewnić.
      > Ostatnią tabletkę wzięłam w PIĄTEK, kiedy zaczynam nowe opakowanie?
      > Którego dnia tygodnia?
      > Proszę bez przykrych komentarzy

Jeśli są to dwuskładnikowe jednofazowe i zrobiłaś siedmiodniową przerwę, to kolejną tabletkę bierzesz w sobotę.
      1. 7 dni bez tabletek [gdybyś wzięła 7-go dnia, to byłoby 6 dni przerwy a nie 7]
      2. jeśli przyjmujesz bez żadnych niespodzianek [skracanie blistra, wydłużania, skracanie przerwy, przyjęcie odpowiednio wszystkich tabletek] to 1 tabletkę zawsze przyjmiesz tego samego dnia tygodnia, co 1 tabletkę poprzedniego opakowania
      3. przerwę zawsze możesz skrócić, więc nic się niestanie jeśli tabletkę przyjmiesz w piątek zamiast w sobotę [6 zamiast 7 dni przerwy] ale nigdy nie wolno ci jej wydłużyć jeśli chcesz, by działanie antykoncepcyjne zostało zachowane
      • panna.z.mokra.glowwa Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 08:13
        To opakowanie było moim pierwszym i jeszcze nie wpadłam w rytm.
        To była Midiana, a teraz będzie Microgynon.
        Obie są dwu składnikowe?
        • nglka Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 12:22
          Tak.
          Oba leki są dwuskładnikowe jednofazowe.
          • panna.z.mokra.glowwa Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 12:41
            Teraz to już nie wiem czy na pewno w piątek wzięłam ostatnią. Kurcze. Nie pamiętam.
            Co mam zrobić teraz? Nie współżyłam podczas poprzedniego opakowania.
            Może w ogóle skrócę przerwę? Bo jeśli w czwartek wzięłam ostatnią to sobota będzie o 1 dzień za późno sad
            Może wezmę dziś nowe opakowanie?
            • nglka Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 12:55
              Tu masz ulotkę online, przeczytaj ją. Znajdziesz tam odpowiedzi na dotychczas wszystkie zadane pytania i na wiele przyszłych KLIK

Możesz spokojnie przyjąć po 7 dniach przerwy ale dzień wątpliwy [piątek] dla bezpieczeństwa potraktuj jako 1 dzień przerwy [czyli czwartek jako dzień z ostatnią tabletką] i przyjmij pierwszą już w piątek.
              W tej opcji nie musisz się dodatkowo zabezpieczać.
            • klubgogo Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 19:18
              Zapisz sobie w kalendarzu albo na lodówce ten dzień, w którym rozpoczynasz opakowanie, bo z takim podejściem za pare miesięcy napiszesz, że brałaś regularnie i jakoś w ciażę zaszłaś tongue_out
    • marida77 Re: Krótkie pytanie 30.04.12, 00:32
      jesli ostatnią wzięłaś w piątek to wniosek z tego że musiałas zacząc opakowanie w sobote, a więc następne zaczynasz po tygodniowej przerwie w sobotę.

bralloso.com/kosmos/index.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka