panna.z.mokra.glowwa 08.04.12, 23:01 Proszę o krótką odpowiedź, chcę się tylko upewnić. Ostatnią tabletkę wzięłam w PIĄTEK, kiedy zaczynam nowe opakowanie? Którego dnia tygodnia? Proszę bez przykrych komentarzy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nglka Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 02:33 panna.z.mokra.glowwa napisała: > Proszę o krótką odpowiedź, chcę się tylko upewnić. > Ostatnią tabletkę wzięłam w PIĄTEK, kiedy zaczynam nowe opakowanie? > Którego dnia tygodnia? > Proszę bez przykrych komentarzy Jeśli są to dwuskładnikowe jednofazowe i zrobiłaś siedmiodniową przerwę, to kolejną tabletkę bierzesz w sobotę. 1. 7 dni bez tabletek [gdybyś wzięła 7-go dnia, to byłoby 6 dni przerwy a nie 7] 2. jeśli przyjmujesz bez żadnych niespodzianek [skracanie blistra, wydłużania, skracanie przerwy, przyjęcie odpowiednio wszystkich tabletek] to 1 tabletkę zawsze przyjmiesz tego samego dnia tygodnia, co 1 tabletkę poprzedniego opakowania 3. przerwę zawsze możesz skrócić, więc nic się niestanie jeśli tabletkę przyjmiesz w piątek zamiast w sobotę [6 zamiast 7 dni przerwy] ale nigdy nie wolno ci jej wydłużyć jeśli chcesz, by działanie antykoncepcyjne zostało zachowane Odpowiedz Link
panna.z.mokra.glowwa Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 08:13 To opakowanie było moim pierwszym i jeszcze nie wpadłam w rytm. To była Midiana, a teraz będzie Microgynon. Obie są dwu składnikowe? Odpowiedz Link
nglka Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 12:22 Tak. Oba leki są dwuskładnikowe jednofazowe. Odpowiedz Link
panna.z.mokra.glowwa Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 12:41 Teraz to już nie wiem czy na pewno w piątek wzięłam ostatnią. Kurcze. Nie pamiętam. Co mam zrobić teraz? Nie współżyłam podczas poprzedniego opakowania. Może w ogóle skrócę przerwę? Bo jeśli w czwartek wzięłam ostatnią to sobota będzie o 1 dzień za późno Może wezmę dziś nowe opakowanie? Odpowiedz Link
nglka Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 12:55 Tu masz ulotkę online, przeczytaj ją. Znajdziesz tam odpowiedzi na dotychczas wszystkie zadane pytania i na wiele przyszłych KLIK Możesz spokojnie przyjąć po 7 dniach przerwy ale dzień wątpliwy [piątek] dla bezpieczeństwa potraktuj jako 1 dzień przerwy [czyli czwartek jako dzień z ostatnią tabletką] i przyjmij pierwszą już w piątek. W tej opcji nie musisz się dodatkowo zabezpieczać. Odpowiedz Link
klubgogo Re: Krótkie pytanie 09.04.12, 19:18 Zapisz sobie w kalendarzu albo na lodówce ten dzień, w którym rozpoczynasz opakowanie, bo z takim podejściem za pare miesięcy napiszesz, że brałaś regularnie i jakoś w ciażę zaszłaś Odpowiedz Link
marida77 Re: Krótkie pytanie 30.04.12, 00:32 jesli ostatnią wzięłaś w piątek to wniosek z tego że musiałas zacząc opakowanie w sobote, a więc następne zaczynasz po tygodniowej przerwie w sobotę. bralloso.com/kosmos/index.php Odpowiedz Link