Dodaj do ulubionych

potrzebuje odp.eksperta.

08.11.05, 04:54
uzyam od 7 lat lekow antykoncepcyjnych.wszystko jest ok tylko ostatnio
dowiedzialam sie ze jest duzo substancji ktore oslabiaja skutecznosc ich
np.cramberry juice,niektur witaminy.biore leki z kasztana na zmeczone nogi i
tran.zielona herbata.i mase innych jaka jest prawda prosze o odp.nie pale i
nie pije alkoholu.
Obserwuj wątek
    • anusia29 Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.11.05, 12:42
      np. wiatmina c jest zakazana w dawce powyżej 200mg/doba i niektóre antybiotyki
      oraz leki przeciwpadaczkwe
      • ekler.ka Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.11.05, 15:17
        bzdura z ta dawka.na witamine c trzeba uwazac,ale tylko na _jednorazowe_ (a nie
        dzienne) dawki powyzej 1000mg i to przy dluzszym braniu.
        • anusia29 Re: potrzebuje odp.eksperta. 09.11.05, 12:24
          niestety nie bzdura - wystarczy zajrzeć do prawie każdej większej monografii
          poświęconej antykoncepcji hormonalnej, dwuskładnikowej, dosutnej - takiej dla
          lekarzy
      • aleksandra1977 Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.11.05, 23:05
        nieprawda. Ja mam problemy z nerkami (kamica nerkowa) i musze lykac 1500 mg
        witaminy C dziennie. Chyba chodzilo Ci raczej o jednorazowa dawke, a nie dobowa.
        • anusia29 Re: potrzebuje odp.eksperta. 09.11.05, 12:26
          nie bzdura, odpowiedź powyżej, chodzi o to, że vit C zmienia nieco metabolizm
          wątrobowy i MOŻE zmniejszać skutecznośc pigułek
    • anusia29 Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.11.05, 12:42
      i sokiem grapefriutowym nie wolno popijać tabletek
    • metnia Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.11.05, 14:26
      sok zurawinowy zakazany? pierwsze slysze... lekarz mi nie raz radzil lykac zurawine na problemy z pecherzem, z reszta przez 3 miesiace zapijalam sie sokiem zurawinowym, wcinalam kandyzowana zurawine i bralam pigulki. w ciaze oczywiscie nie zaszlam.
      • obca1 Re: potrzebuje odp.eksperta. 09.11.05, 10:22
        a ja myślę że nie można popadać w skrajności..

na pewno częśc antybiotyków osłabia działanie tabletek.. i o tym powinien zawsze informować lekarz gdy przepisuje antybiotyk..

a co do innych preparatów typu sok grjfrutowy.. to wystarczy umiarkowanie(w przyjmowaniu środków bez recepty) i najlepiej wziąć tabletkę raniutko..i jeść/pić dopiero po ok. 3 godzinach a żadnych interakcji nie będzie..tabletka zdąży się wchłonąć i nic nie będzie działać na jej metabolizm..
    • 83kimi Re: potrzebuje odp.eksperta. 10.11.05, 19:01
      Witamina C zwiększa skuteczność tabletek, tylko może się zdarzyć, że po jej
      odstawieniu organizm "będzie myślał", że tabletki anty nie sa już przyjmowane.
      Najlepiej nie przesadzać z lekami, ale też nie nalezy schizować. Tabletki są
      dla normalnych kobiet, a nie takich, które żyją w warunkach laboratoryjnych i
      nigdy nie choruja, nie pija alkoholu itp. Tylko z umiarem! Alkohol jako taki
      np. nie szkodzi, ale jeżli powoduje wymioty, wówszas skuteczność anty może
      zostać obniżona.
      • anusia29 Re: potrzebuje odp.eksperta. 11.11.05, 17:19
        alkohol w umiarkowanych ilościahc nie szkodzi, ale w większych ilościach może
        (!) wpływac na metabolizm wątrobowy, a tym samym na metabolizm tabletek. Nie
        nalezy sie upijać, kielkszek, dwa, a nawet trzy wina są absolutnie nieszkodliwe.
    • molly101 Re: potrzebuje odp.eksperta. 12.11.05, 18:40
      Na działanie pigułek nie wpływa pokarm, sok grejpfrutowy jest zakazany przy
      przyjmowaniu większości leków, hamuje enzymy wątroby, które normalnie
      rozkładałyby lek.Efekt- większe stężenie nierozłożonego leku w org, ale to ma
      znaczenie np przy lekach nasercowych gdzie minimalna zmiana stężenia robi wielką
      różnicę w działaniu. W przypadku pigułek jest to bez znaczenia. O żurawinie
      szczerze nie mam zielonego pojęcia. Alkohol też nie zmienia działania pigułek,
      co najwyżej nadmiar powoduje u niektórych wymioty i wydalenie leku. Ostrożność
      zalecam przy środkach przeczyszczających.Zakaz zażywania węgla aktywnego razem z
      pigułką. Witamina C w dopuszczalnych dawkach nie wpływa na skuteczność
      antykoncepcyjną tabletek.
    • odrey Re: potrzebuje odp.eksperta. 13.11.05, 13:08
      za to stanowczo działanie osłabia dziurawiec..
      • illuzja Re: potrzebuje odp.eksperta. 07.01.06, 16:24
        ejwłaśnie! z tym obniżaniem skuteczności pzrez dziurawiec- o co chodzi? w sensie- dziurawiec jest moczopędny chyba, nie? a jak teraz mam zapalenie pęcherza = piję masę wody z cytryną i sikam jak głupia, to też może obniżyć skteczność tabletek? w sensie wszelkie wzmożone przeczyszczanie organizmu? czy tylko konkretnie dziurawiec? któraś z was coś jest mi w stanie powiedziec na ten temat? bo poza czysto praktycznym aspektem- jestem po prostu ciekawa, a przez wyszukiwarkę nie dałam rady znaleźć nic konkretnego na ten tematsmile
        • justy1 Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.01.06, 12:26
          dziurawiec nie jest moczopędny.

dziurawiec wpływa na enzymy metabolizujące "hormony pigułkowe".
          • madziaq Re: potrzebuje odp.eksperta. 08.01.06, 17:05
            Poważnie? Ja przez parę miesięcy brałam pigułki i deprim (głównie wyciąg z
            dziurawca). W ciążę nie zaszłam, ale skoro dziurawiec może obniżać skuteczność,
            to chyba nie powtórzę eksperymentu. Swoją drogą ani na jednej ani na drugiej
            ulotce nic na ten temat nie pisali...
            • justy1 Re: potrzebuje odp.eksperta. 09.01.06, 22:36
              w aktualnej ulotce Deprimu jest mowa o negatywnym jego wpływie na pigułki.
              kwestia szczęścia.
              • olenka.k odnośnie moczopędnych 10.01.06, 19:41
                czy środki moczopędne(herbatki, zioła itd.) mają wpływ na tabletki? Zawsze
                myślałam, że nie, ale może jest inaczej ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka