Dodaj do ulubionych

tab. anty a okres

11.03.06, 11:29
dziewczyny mam do was pytanie : od dluzszego czasu nie mam miesiaczki,
dokladnie spoznia mi sie juz pol miesiaca, zawsze mialam dosc nieregularne.
Bylam u ginekologa po poprzedniej miesiaczce zeby mi przypisal tabletki
antykoncepcyjne, bo chcialam sie zabezpieczac bo rozpoczynam wspolzycie z
chlopakiem. Wspomnialam mu ze mam niereguralne miesiaczki a lekarz
powiedzial, ze tabletki mi wyszystko unormuja. Chcialabym zaczac brac juz te
tabletki, ale okresu nie mam. Bledne kolo !! czy moge zaczac zazywac juz
teraz, bez miesiaczki? czy bede zabezpieczona ?
Obserwuj wątek
    • agusia_1988 Re: tab. anty a okres 11.03.06, 13:46
      mam podobny problem. przerwalam diane 35, bo spadlo mi libido-w grudniu , od
      stycznia do teraz uzywalam gumek, a jak pekly to uzywalam yuzpe. i po tej
      metodzie tak okolo 5 dni pozniej dostawalam miesiaczki.(4 razy to stosowalam i
      4 miesiaczki mialam)wczoraj udalam sie po yasmin(nie mialam wczesniej pieniadzy
      na te tabsy, ale siostra obiecala dawac co miesiac jakas sumke pieniedzy m.in
      zebym miala na te tabsy.)i tez pani dr kazala czekac na miesiaczke, a ost
      wystapila tydzien temu. no i tez jej powiedzialam ze nie wiem kiedy bede miala
      nastepna(nie wspomnialam o yuzpe). ale tak wpadlam na pomsyl zeby wziasc 3 ost
      tabletki diane-po 1 dziennie a za jakis tydz bym dostala okresu(tak zrobilam za
      drugim razem z yuzpe) i zaczelabym brac op.zanim bralam diane(luty - rok temu)
      to czekalam okolo tydzien od wizyty na miesiaczke.chcialam ja zaczac bez
      miesiaczki ale chlopak mnnie uspokoil wtedy i kazal poczekac, a jakies 6-
      godzin po tej rozmowie dostalam okres.
      czytalam ze tak jak ty planujesz musialo by sie przez cale op zabezpieczac.ale
      i tak na to samo wyjdzie dopoki nie dostaniesz miesiaczki bedzie sie musiala
      dot zab.
      • agusia_1988 Re: tab. anty a okres 11.03.06, 13:53
        > i tak na to samo wyjdzie dopoki nie dostaniesz miesiaczki bedzie sie musiala
        > dot zab.

tzn chodzilo mi ze znim ci miesiaczka wystapi bedziesz sie musiala zabezpieczac
        jak to robilas dotychczasowo. moja lekarka chciala mi przepisac(myslala ze nie
        wiem co to jest) delfen i kazala kupic gumki, ale powiedzialam ze ten krem
        kosztuje ponad 40 zl a gumki to mam caly zapas.sie zdziwila ze tyle kosztuje
        delfen i jestem tak obeznana w temacie "antykoncepcja", a ja na to ze musze (no
        logiczne zeby nie miec dziecka)zdziwilo mnie ze dala mi recepte na yasmin i
        chciala zapisac delfen.odparlam ze pigulki zab dobrze i nie trzeba nic
        stosowac. ona mowi ze wie, ale to jest zanim nie bede ich brac.
        • sara223 Re: tab. anty a okres 11.03.06, 14:08
          dzieki za odpowiedz smile czyli jezeli dobrze Cie rozumiem to jak w najblizszym
          czasie nie dostane miesiaczki to moze spokojnie zaczac brac tabletki anty od
          zaraz, bez miesiaczki tylko ze przez cale opakowanie musze sie zabezpieczac ?
          czy takie branie bez okresu nie wplynie negatywnie za zdrowie ?
          jestem "poczatkujaca" wiec nie znam sie tak za bardzo smile wczesniej nie
          wspolzylam, chcialabym juz zaczac ale jak na zlosc nie mam okresu zeby
          rozpoczac opakowanie, za odpowiedz bede wdzieczna
          • falafelia Re: tab. anty a okres 13.03.06, 11:56
            wiesz co? u mnie bylo podobnie, tez chcialam zaczac stosowac antykoncepcje
            hormonalną i rowniez mialam nieregularne cykle; z tym ze lekarz powiedzial,
            zebym jednak zaczela opakowanie w pierwszym dniu (czyli jak przyjdzie okres), na
            co przepisal mi luteinę (zeby go wywolac); wiec moze jednak skonsultuj sie z
            lekarzem?
            • olenka.k Re: tab. anty a okres 13.03.06, 19:13
              Podtrzymuję - nie kombinować, poczekać do miesiączki i wtedy zacząć, chyba,że
              okres nadal się będzie spóźniał, wtedy wybrałabym się do lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka