Dodaj do ulubionych

globulki A-GEN35

03.11.07, 15:46

Czy ktoś słyszał o globulkach A-GEN 35? Jest to środek zapobiegający ciąży,ale
nie do końca wiem na czym polega jego działanie-czy jest jedynie
plemnikobójczy,czy również wydziela jakieś hormony...W internecie nic nie mogę
znaleźć na jego temat(to specyfik niemiecki).Będę wdzięczna za każdą informacjęsmile
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: globulki A-GEN35 03.11.07, 17:23
      Siegnelam na strone tej apteki internetowej:
      www.mycare.de/geraete_6325909_A+gen+53_Medizinische+Ger%25E4te_Verh%25FCtung__0_9.html
      Z opisu wynika, ze to klasyczne globulki dopochwowe. Bez hormonow, dzialajace
      miejscowo. Mozliwe skutki uboczne, u obydwu partnerow: pieczenie, swedzenie
      miejsc intymnych.
      Globulke nalezy wprowadzic do pochwy co najmniej 12 minut przed stosunkiem,
      zabezpiecza przez dwie godziny. W przypadku kolejnego stosunku w obrebie tych 2
      godzin, trzeba wprowadzic kolejna.
      Nie widze informacji o tym, czy moze byc stosowany razem z prezerwatywami.

Ze swojej strony przypominam, ze globulki maja stosunkowo wysoki indeks pearla i
      jako jedyna metoda antykoncepcji nie sa przesadnie godne zaufania.
      • bianka213 Re: globulki A-GEN35 03.11.07, 18:46
        Bardzo dziękujęsmileWidzę,że trochę przekręciłam nazwę specyfiku. Mój facet
        zapewnia,że ten środek bardzo skutecznie zapobiega ciąży i że stosował go z
        powodzeniem przez kilka lat nie wspomagając się niczym innym...ale mnie się
        wydaje że to chyba niezbyt skuteczna ochrona. Co myślicie na ten temat? A-gen53
        chyba nie różni się zbyt wiele od globulek dostępnych w naszych aptekach?
        • turzyca Re: globulki A-GEN35 03.11.07, 22:04
          Wydaje mi sie, ze nie rozni sie od innych globulek, srodkiem aktywnym jest
          Nonoxinol 9.

Ja tam paskudna jestem i domagam sie najpierw testow krwi, a potem dopiero moge
          pomyslec o zrezygnowaniu z prezerwatyw. O ile wlasnemu facetowi ufam, to
          wszystkim jego bylym partnerkom juz nie.
          Dla mnie argumentem przeciwko globulkom jest nie tylko relatywnie niska
          skutecznosc, ale tez zupelny brak sponatnicznosci.
          pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Pearla
          tu troche opinii:
          f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=832629
          forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=247
          Gdybym miala wybierac z niehormonalnych metod antykoncepcji to zdecydowanie
          prezerwatywa, moze z zelem plemnikobojczym (odpada czekanie az sie rozpusci)
          dodatkowo.
          Na npr mam zbyt nieuporzadkowany tryb zycia, na spiralke za wczesnie.

PS nie zauwazylam tego bledu, ale teraz juz rozumiem dlaczego tak malo bylo
          poprawnych odpowiedzi google'a - 2 na pierwszej stronie. Teraz cala pierwsza
          strona. smile
          • bianka213 Re: globulki A-GEN35 04.11.07, 11:20
            Jeszcze raz dziękuję za poradęsmile
            Facet miał robione testy krwi,bez tego oczywiście ani rusz! Zauważyłam,że ta
            globulka jest podczas wprowadzenia w ogóle nieodczuwalna(nic nie piecze,nie
            swędzi)i się nie pieni w przeciwieństwie do globulek opisywanych
            najczęściej.Zastanawiam się dlaczego nie ma jej w naszych polskich
            aptekach...Mam problem,ponieważ nie mogę brać ŻADNYCH tabletek,próbowałam już
            chyba wszystkich,mój organizm ich nie toleruje. A facet nie znosi prezerwatyw i
            zapewnia mnie że ta globulka naprawdę działa i że on przecież również nie chce
            wpaść.
            No mam problem...nie wiem co robić.
            • katja_24 Re: globulki A-GEN35 04.11.07, 12:05
              Osobiscie nie radze "jechac" na samych globulkach. Za duze ryzyko.
            • turzyca Re: globulki A-GEN35 04.11.07, 16:34
              "A facet nie znosi prezerwatyw"
              No i ja w takiej chwili gryze. Co to znaczy nie znosi??? Jesli jest uczulony na
              lateks, to sa prezerwatywy dla alergikow, nielateksowe, jesli jest weganinem, to
              sa prezerwatywy weganskie, jesli, mowiac kolokwialnie, ma duzego, to sa
              prezerwatywy XXL - nie mowiac juz o tym, ze normalna prezerwatywa jest na tyle
              rozciagliwa, ze reke w nia mozna wlozyc.
              Dorosly jest i powinien wiedziec, ze wszystko ma swoja cene. Bezpieczny seks
              rowniez.

Wpolczynnik globulek jest porownywalny ze wspolczynnikiem metod naturalnych, a
              to znaczy ze jest to metoda przeznaczona dla osob, ktore nie chca miec dziecka,
              ale jesli sie ono pojawi to nie bedzie to tragedia.
              Jak juz bardzo sie upierac, to porzadny npr (polecam stosowne forum), nie w
              formie kalendarzyka, z globulka w dni nieplodne i prezerwatywa/abstynencja w
              plodne. Ale ja bym sie na ten pomysl nie pisala, bo wymaga to jednak duzej
              samodyscypliny.

A co do pienienia itd - to w duzej mierze kwestia indywidualna organizmu,
              mozliwe ze i te dostepne w Polsce nie powodowalyby u Ciebie nieprzyjemnych
              skutkow ubocznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka