Dodaj do ulubionych

Chcę się bać!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 11:58
Polećcie proszę książki, przy których potrzebna jest druga osoba w domu :) Chcę się najeść strachu. Z ostatnio czytanych - Dziecko Rosemary oraz Ktoś we mnie.. Może być w tym klimacie albo jeszcze bardziej straszne ;)

Z góry dziękuję i liczę na pomoc.
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Chcę się bać! 17.11.10, 12:08
      Kiedys pochlanialam namietnie Mastertona, bałam sie okrutnie, nawet do łazienki nie mogłam pójśc sama...
      • Gość: Kacha Re: Chcę się bać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 12:18
        Nie słyszałam, ale nie omieszkam sprawdzić ;) dzięki! Co byś poleciła szczególnie?
    • al9 kilka propozycji 17.11.10, 12:56
      Może to:
      www.cyfrowaszafa.pl/alienista-p-72516.html
      albo:
      www.cyfrowaszafa.pl/bez-sladu-p-69652.html
      stare ale jare (i to jak!):
      www.cyfrowaszafa.pl/cmetarz-zwiezat-p-24692.html
      tu skandynawski styl w stylu Larssona:
      www.cyfrowaszafa.pl/dziewczyna-ktora-chciala-sie-zemscic-p-70250.html
      tu przebój sprzed kilku lat, doskonały:
      www.cyfrowaszafa.pl/ekwinokcjum-p-51019.html
      Patterson to mistrz:
      www.cyfrowaszafa.pl/jack-jill-p-72384.html
      tu jedna z lepszych pozycji Cobena, warto:
      www.cyfrowaszafa.pl/jedyna-szansa-p-71420.html
      jeśli lubisz historyczne, to jest w sam raz:
      www.cyfrowaszafa.pl/krew-marzen-p-24686.html
      a na koniec - klasyka, po prostu cudo:
      www.cyfrowaszafa.pl/lsnienie-p-26361.html
      Pozdrawiam
      al
      • Gość: Kacha Re: kilka propozycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.10, 13:18
        Dziękuję :)

Z wymienionych czytałam Lśnienie Kinga, resztę chętnie sprawdzę!
    • spacey1 Re: Chcę się bać! 17.11.10, 15:44
      Najbardziej w życiu bałam się przy opowiadaniu "Ballada o celnym strzale" Stephena Kinga. Oczywiście mowa o strachu wywołanym lekturą, w życiu bywa o wiele straszniej
      • imilla Re: Chcę się bać! 17.11.10, 15:51
        Polecam "Miasteczko Salem", też Kinga. Po tej lekturze przez jakiś czas bałam się otwierać wieczorem okno i podejrzliwie spoglądałam na swoich znajomych ;p
    • Gość: Kacha Re: Chcę się bać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 12:59
      A jakieś straszne domy, tajemnice rodzinne rozgrywające się dawno temu, np. w Anglii, czasy wiktoriańskie?
      • monikate Re: Chcę się bać! 19.11.10, 20:15
        Bardzo się bałam i dreszcze mnie przechodziły podczas lektury "Smętarza dla zwierzaków" Stephena Konga
        • easz Re: Chcę się bać! 19.11.10, 22:17

Ja też i dlatego była to pierwsza i ostatnia książka Kinga i chyba z tego gatunku też.
          Czytało się fajnie, tak fajnie, że aach, ale nie, jednak nie;) Brr.
        • hajota Re: Chcę się bać! 19.11.10, 23:59
          I ja też! Chyba teraz bałabym się tak samo.
          Inne książki, przy których naprawdę się bałam, to "Opowieści starego antykwariusza" Montague R. Jamesa. Klasyczne wiktoriańskie horrory, ale jakie! Z klasyki również "Maska czerwonego moru" Edgara Allana Poe. I opowiadania Lovecrafta.
    • Gość: eddgard Re: Chcę się bać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 23:13
      faktycznie przerazilem sie tylko raz i to czytajac ksiazke, ktorej daleko do horroru - Genesis Poula Andersona. A najbardziej przerazajaca jest promieniujaca z kart powiesci mikroskopijnosc czlowieka wobec wszechswiata i wiecznosci. Glowny bohater zyje przez milion lat...
      • Gość: arthur Re: Chcę się bać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 18:05
        Pamietasz taki film Carpentera "Coś"? W tegorocznym zbiorze "Kroki w nieznane" jest swietne opowiadanie, ktore opowiada ta historie z perspektywy potwora, który przejmował umysly naukowcow. Mocna rzecz
    • Gość: wydawca Re: Chcę się bać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 10:46
      Polecam horror W kręgu zła, który już wkrótce ukaże się w druku.
      Na razie można poczytać 6 rozdziałów udostępnionych przez autorkę:
      www.publixo.com/text/0/t/354/title/W_kregu_zla_-_1
      Do czytania online albo ściągnięcia na telefon komórkowy.
    • nchyb Re: Chcę się bać! 25.12.10, 11:40
      Domofon Miłoszewskiego polecam.

Do dziś nie lubię teraz jeździć windami z zamkniętą częścią/wnęką towarową...
    • autumna Re: Chcę się bać! 28.12.10, 12:00
      Niby nie horror, ale dreszcze po plecach chodziły mi było przy lekturze "Pikniku na skraju drogi" Strugackich. Skutki przebywania w Strefie bardzo mi działały na wyobraźnię.
      • Gość: prostychlop Re: Chcę się bać! IP: *.olsztyn.mm.pl 30.12.10, 01:20
        No własnie, są książki, które nie wywołują bezpośredniej trzęsawki organizmu, ale podskórne dreszcze. Taki jest "Piknik na skraju drogi" czy "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Philipa K. Dicka. Na mnie tak zadziałalo "Requiem" Grahama Joyce'a. O nawet teraz mi chodzą ciary po plecach, jak sobie przypomnę.
        • Gość: art Re: Chcę się bać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.10, 09:36
          "Requiem" Joyce'a to faktycznie poruszajaca lektura. Nie straszą tu potwory. Bardziej przeraza szczegolowo nakreslony obraz dawnej Jerozolimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka