patrycja85g 23.04.04, 12:23 Planuję w najbliższym czasie zdawać na slawistykę z kulturą czeską na UAM. Czy ktoś mógłby mi polecić coś, co powinnam znać podchodząc do egzaminu? Albo w ogóle jakąkolwiek literatrę czeską? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agent.literacki Re: Czescy autorzy 23.04.04, 12:27 Zacznij od Haszka... Przejdź Hrabala... Drdę... Havla dla ciekawości... Albo pogooglaj :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia_cara Re: Czescy autorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 14:09 no i podstawa: Ota Pavel Vladimir Palar no Karel Capek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Czescy autorzy IP: 212.244.195.* 23.04.04, 18:17 Co do Ota Pavela, w Polsce wydano tylko "Śmierć pięknych saren" (+ "Jak spotkałem...) czy jeszcze inne rzeczy? W "Wyborczej" czytałem opowiadanie o tatuńciu w Legii Cudzoziemskiej. Jeszcze Ladislav Fuks Palacz zwłok Wariacje na najniższej strunie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: Kundera n/t IP: *.pomorzany.v.pl 23.04.04, 17:21 czy kundera to literatura czeska?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felipe Re: Czescy autorzy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.04, 18:07 Nie wiem jakie sa wymagania na slawistyke, ale jak masz chwile czasu to polecam Josefa Skvoreckyego. Odpowiedz Link Zgłoś