Dodaj do ulubionych

Nowości wydawnicze

20.02.11, 12:18
Ostatnio rynek wydawniczy raczy nas ogromną ilością ciekawych nowości. Polujecie na nie? Kupujecie? Pożyczacie? Wygrywacie? Jakie macie sposoby?

Na co najbardziej czekacie?
Ja nie ukrywam bardzo czekałam na "Łózko" Wiśniewskiego, aktualnie idzie do mnie za pośrednictwem Poczty Polskiej i mam nadzieje, że dojdzie.
E. GIffin z nową książką "Siedem lat później" zrobiła na mnie pozytywne wrażenie
"Sosnowe dziedzictwo" taka cukierkowa ale tez fajna pozycja.
"Aleja Bzów" A. Tyl bardzo ale to bardzo fajna pozycja.

Obserwuj wątek
    • duch-87 Re: Nowości wydawnicze 20.02.11, 21:26
      Z reguły albo kupuję książki (portfel na tym strasznie cierpi :P) , czasem coś pożyczę ale to rzadko. A z nowości na jakie czekałem to m.in na "Futurospekcję" , którą już prawie kończę , poza tym poluje na książki z cyklu "Czarnej Kompanii"
      • Gość: 4M Re: Nowości wydawnicze IP: *.e-wro.net.pl 21.02.11, 02:58
        Mariusz Zielke napisał bardzo realistyczny thriller WYROK. Wyszedł właśnie w formie eBooka i podoba się czytelnikom. Wersji papierowej ma się ukazać w marcu. Mariusz Zielke - wywiad
        • Gość: uniphar Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 22:03
          Dosc dlugo czekalem na Futurospekcje, glownie ze wzgledu na powiazania z popularnym serialem. W koncu sie doczekalem. Teraz wypatruje premiery nowych czesci Umierajacej Ziemi. Wsrod autorow nadchodzacej antologii jest miedzy innymi GEorge RR MArtin i NEil Gaiman.
          • Gość: Tarotka Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 11:23
            Ja czekałem na "Małego Brata" Cory'ego Doctorowa. Książkę wygrałem na Fan Page na Facebooku. Warto tam brać udział w konkursie: www.facebook.com/home.php#!/Maly.Brat :)
            • Gość: Koniu Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 08:46
              Spox:) Książka jest naprawdę oki. "Mały Brat" Cory Doctorowa zrobi prawdziwą rewolucję. Książka ma mega filmik promocyjny. Podrzucam link: www.youtube.com/watch?v=06-1EAraIgQ
              • duch-87 Re: Nowości wydawnicze 26.02.11, 09:57
                Faktycznie , filmik jest mega :) Aż się chyba dzisiaj przejdę i kupię "Małego Brata" :)
          • easydobranocka Re: Nowości wydawnicze 11.03.11, 12:42
            Witam.Lubię czytać książki Elliota Pattisona z niecierpliwością czekałem na jego najnowszą książkę"Pan śmierci".Dzisiaj zakupiłem Zafona"Cień wiatru.Lubię książki Andrzeja Sapkowskiego i Andrzeja Pilipiuka.
    • kinga-82 Re: Nowości wydawnicze 25.02.11, 12:01
      tajemnica33 napisała:

> Ostatnio rynek wydawniczy raczy nas ogromną ilością ciekawych nowości. Polujeci
      > e na nie? Kupujecie? Pożyczacie? Wygrywacie? Jakie macie sposoby?
      >
      > Na co najbardziej czekacie?
      > Ja nie ukrywam bardzo czekałam na "Łózko" Wiśniewskiego, aktualnie idzie do mni
      > e za pośrednictwem Poczty Polskiej i mam nadzieje, że dojdzie.
      > E. GIffin z nową książką "Siedem lat później" zrobiła na mnie pozytywne wrażeni
      >
      >
      >
      Na mnie Siedem lat później, tez zrobilo duze wrazenie i świetnie mi sie czytalo ta ksiazke
      • Gość: Joasia Re: Nowości wydawnicze IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 13:00
        Ja ostatnio najczęściej czytam ebooki, to nie to samo co tradycyjne książki, jednak muszę przyznać, że są wygodne ;)
        Ostatnio czytałam książkę Marka Lipskiego "Dlaczego nie jestem ateistą", mimo że nie jestem wierząca ;) Jakoś mnie zaintrygował ten tytuł, a potem się wciągnęłam. Także polecam! Niezłe połączenie życiowych doświadczeń autora z poradami psychologicznymi (w stylu Aronsona czy Cialdiniego).
        • ktotoczyta Re: Nowości wydawnicze 27.02.11, 20:20
          Bardzo mnie kusi powieść " Bornholm, Bornholm: Klimko -Dobrzanieckiego, wydane niedawno przez ZNAK, czy ktoś może z Was czytał?
          Pozdr Ania
          • duch-87 Re: Nowości wydawnicze 27.02.11, 22:12
            Ja z kolei ostrzę sobie zęby powoli na drugi tom "Wielkiej księgi fantasy"
          • pomme Re: Nowości wydawnicze 16.03.11, 14:57
            Ja czytałam Bornholm Bornholm, skuś się skuś, nie pożałujesz, świetna książka, dobrze napisana, o relacjach między ludzkich z punktu widzenia faceta. mnie bardzo przypadła do gustu
    • Gość: Mirek Re: Nowości wydawnicze IP: *.217.146.194.generacja.pl 10.03.11, 11:39
      Ja czekam na "Krawędź czasu" Krzysztofa Piskorskiego. Po przeczytaniu "Zadry" już nie mogłem doczekać się kolejnej książki. Wznowienie "Miast pod skałą" Huberatha wydaje się również ciekawą pozycją.
    • mvincenciak Re: Nowości wydawnicze 11.03.11, 18:46
      A ja czekam na "Fragmenty". Nigdy nie publikowane teksty, wiersze i zapiski Marilyn Monroe. Szczególnie po lekturze "Ostatnich seansów", które przedstawiają aktorkę nie jako pustą lalę, ale intrygującego, zagubionego człowieka.
    • mietowa_kawa Re: Nowości wydawnicze 16.03.11, 14:42
      Jest tyle książek, a nowości? Dużo się teraz wydaje książki, które są nimi tylko z nazwy...
      • Gość: SZ(Ł)UKASZ Re: Nowości wydawnicze IP: *.21.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 27.03.11, 22:54
        A ja polecam PRZEPOWIEDNIA P.C. CAST
    • Gość: marta Re: Nowości wydawnicze IP: *.aster.pl 17.03.11, 17:09
      Konkurs dla młodzieży w mini-kulturze www.mini-kultura.pl/500-zostan_pozeraczem_przygod.html
    • Gość: stark Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 20:28
      Z nowości - wreszcie możemy przeczytać zapowiadaną od dawna "Futurospekcję" Sawyera. Kawal dobrej literatury nei tylko dla milosnikow seriali
      • duch-87 Re: Nowości wydawnicze 28.03.11, 14:37
        Fakt , to dobra książka i warto się z nią zapoznać. Pożyczyłem ostatnio znajomej i była bardzo zadowolona. Poza tym"Mały Brat" Doctorowa wydaje się całkiem porządny.
      • weatherwax Re: Nowości wydawnicze 28.03.11, 14:39
        Ocho, widzę, że książki wiadomego wydawnictwa są solidnie promowane na wielu forach czytelniczych. Dla mnie jest to na tyle niewiarygodne, że z pewnością po nie nie sięgnę.
    • Gość: Marcin Re: Nowości wydawnicze IP: *.edata.net.pl 30.03.11, 01:03
      Lubię dobre reportaże. Sięgnąłem po "Kalejdoskop" Magdy Omilianowicz. Zbiór fajnych opowieści, ciekawe nietypowe życiorysy. Jestem na tak
    • Gość: Elwira Re: Nowości wydawnicze IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 10:05
      Ja ostatnio zaczęłam czytać polskie propozycje i okazuje się, że Polacy nie gęsi... :)
      Dobór lektur nieco od czapy, ale wszytkie na swój sposób świetne:
      Po pierwsze, NAGI SAD Myśliwskiego - nie jest to co prawda nowośc, a wznowienie, ale tym co nie czytali tej debiutanckiej powieści pisarza szczerze polecam. Skłania do przemysleń.
      Bardzo dobrze napisany - choć czyta się lekko - i ciekawy jest również BORNHOLM BORNHOLM Klimko-Dobrzanieckiego. Świetnie stworzony obraz toksycznej relacji syn-matka.
      A na koniec ksiażka z zupełnie innej parafii - debiut Zyskowskiej-Ignaciak NIEBIESKIE MIGDAŁY. Jak nie lubię literatury typowo dla kobiet, tak ta mnie zupełnie urzekła. Już nie pamiętam kiedy czytałam coś równie zabawnego i co połknęłabym "na raz", z taką przyjemnością.
    • Gość: adaw Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 00:28
      Milosnikom klasycznego SF i kosmicnzych przygod polecam "Budowniczych Pierscienia" Larry'ego Nivena
    • Gość: Renia Re: Nowości wydawnicze IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 14:48
      Ja teraz czekam na Łasknę Utraconą, do dalsza część Dziedzictwa Mroku. Już się doczekać nie mogę! maj już tuż tuż :)
      • mathias_sammer Re: Nowości wydawnicze 26.04.11, 17:11
        a ja obejrzalem wczoraj glotze, a tam bylo a wampirach i lykenach lub jakos tak (w dzien ludzie w nocy wilki). znacie? na pewno z ksiazki!
        m.s.
        • Gość: robin Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 00:54
          z nowosci niezle zapowiada sie "Eifelheim" brakowalo ksiazki tego typu chociaz w stanach mimo dobrych recenzji srednio sie sprzedala
          • duch-87 Re: Nowości wydawnicze 30.04.11, 22:26
            Amerykanie mają zupełnie inne podejście do książek więc nie ma co się dziwić.
    • Gość: Robert Re: Nowości wydawnicze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.11, 16:40
      Czekam na kolejne tomy "Dzieł" Józefa Mackiewicza, zwłaszcza jego artykuły z lat 1950-1984, oraz listy do Jerzego Giedroycia.
    • Gość: mikis Re: Nowości wydawnicze IP: *.aster.pl 08.05.11, 11:46
      ktoś zna moze miasteczko mamoko, osławione już. teraz ukazała się jego druga część, książki wymagaja nie lada kreatywnosći www.mini-kultura.pl/544-dawno_temu_w_mamoko.html
    • noopinion Re: Nowości wydawnicze 11.05.11, 17:35
      Ja po prostu wybieram interesujące mnie nazwiska o których już wcześniej czytałam. Teraz czytam biografię Miłosza, którego reklamować nie trzeba. Ale może Andrzeja Franaszka, który jest autorem tej biografii, za lata poświęcone opracowaniu jej oraz za rzetelne podejście do pracy.
      • wirtualnaczytelniczka Re: Nowości wydawnicze 11.05.11, 23:52
        Andrzeja Franaszka też reklamować nie trzeba - napisał świetną książkę o Herbercie ("Ciemne źródło").
        Ja czekam na nową Gretkowską, na zbiór wierszy Świetlickiego.
    • czytajka86 Re: Nowości wydawnicze 17.05.11, 21:19
      Czekałam na Tischnera Nadzieja czeka na słowo. Na takie książki zawsze się czeka.
    • magnolia1973 Re: Nowości wydawnicze 17.05.11, 23:41
      "> Ostatnio rynek wydawniczy raczy nas ogromną ilością ciekawych nowości. Polujeci
      > e na nie? Kupujecie? Pożyczacie? Wygrywacie? Jakie macie sposoby?"

Nie. Ja omijam nowości szerokim łukiem, z uwagi na panoszący się wszędzie marketing szeptany.
      • donetta Re: Nowości wydawnicze 18.05.11, 09:53
        Na bieżąco śledzę nowości wydawnicze, bo po prostu lubię wiedziec, co nowego wychodzi, i gdy mnie zaciekawi, to kupuję, czasem szukam fajnych książek w biblitekach, ale na nowości czeka się tam długo, niestety.

merlin.pl/Pozegnanie-z-ojczyzna_Renata-Czarnecka/browse/product/1,881804.html
        • pomme Re: Nowości wydawnicze 18.05.11, 13:02
          ja mam zaległości w "starociach"
          nie jestem zbytnio na bieżąco z nowościami, nie czuje takiej potrzeby, książka przecież nie wychodzi z mody, a jeśli tak, znaczy że nie wiele była warta
          • Gość: awan Re: Nowości wydawnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 23:55
            Z nowosci na polkach bardzo pozytywnie zaskoczyl mnie zbior "Rakietowe szlaki". Ostatnio ukazuje sie sporo antologii fantastycznych, ale nikt nie pokusił się o zebranie klasyki gatunku. Opowiadan z lat 40,50,60... tego co de facto stworzylo gatunek. Brawo!
    • Gość: aza Re: Nowości wydawnicze IP: *.wbp.olsztyn.pl 21.05.11, 10:32
      Ja czekam na listy Miłosza do Józefa Mackiewicza.

Pierwszy tom listów Mackiewicza bardzo ciekawy.
    • Gość: gosc Re: Nowości wydawnicze IP: *.aster.pl 22.05.11, 11:07
      Seria Wielcy malarze dla dzieci, autorstwa Laurence'a Anholta. Na razie wyszły dwie części, kapitalne o monecie i van goghu, pomimo ze dla dzieci mnie wzruszylu, tu recenzje www.mini-kultura.pl/575-malarz_jest_jak_ogrodnik____bardzo_cierpliwy.html i www.mini-kultura.pl/574-pola_wielkich_slonc_czyli_vincent_od_slonecznikow.html
      • noopinion Re: Nowości wydawnicze 30.05.11, 23:00
        Ja jako, że mam świra na punkcie Coetzeego czekałam na "Punkty nawigacyjne" o jego działalności badawczej. Warto było.
    • Gość: mw Re: Nowości wydawnicze IP: *.panova.pl 31.05.11, 07:41
      czytała zarówno wspomniane tutał Łóżko Wiśniewskiego jak i 7 lat później; Łóżko mnie rozczarowało - większość tych opowiadań już wcześniej czytałam - na + opowieść o miłości do samochodów ( bardzo fajnie napisane); 7 lat później - czytałam wszystkie poprzednie książki Giffin i ta jest wg mnie najsłabsza ( najlepsza moim zdaniem jest jej 2 książka - Coś niebieskiego);
      zasadniczo nie zwracam uwagi czy coś jest nowością czy nie - jeśli mnie zainteresuje to kupię jeśli nie to nie..............
    • Gość: ania Re: Nowości wydawnicze IP: *.acn.waw.pl 02.06.11, 16:41
      Polecam prześmieszną książkę "Przypadki czterdziestolatki".
      Dostępna w empiku.
      www.przypadki40latki.pl/
      • noopinion Re: Nowości wydawnicze 05.06.11, 21:38
        A ja "Życie jest bajką" Dubravki Ugresic, znanej też z "Baba jaga zniosła jajo", to książka pomysłowa, mądra, zabawna ale i nie pozbawiona ironii, do tego podejmuje problemy starych kobiet, o których się raczej za głośno nie mówi.
        • Gość: mw Re: Nowości wydawnicze IP: *.panova.pl 06.06.11, 10:16
          czytam właśnie Życie jest bajką i jestem zachwycona, nie znałam wcześniej tej autorki, musze nadrobić zaległości co do innych jej wydawnictw;
          • hermi_ona Re: Nowości wydawnicze 29.06.11, 00:10
            Mnie też się "Życie jest bajką" ogromnie podobało. No, może poza ostatnią stroną, która trochę zalatywała feminizmem, no ale to w sumie obiektywnie nie jest wada;) Poza tym najbardziej podoba mi się w pisaniu Ugresic jest subtelna - a czasem dobitna - ironia i umiejętność pisania o (po)ważnych sprawach bez nadęcia.
            • hermi_ona Re: Nowości wydawnicze 29.06.11, 00:13
              *miało być "jej subtelna"
    • Gość: melasa Re: Nowości wydawnicze IP: *.telgam.pl 17.09.14, 08:54
      To ja mogę polecić kilka pozycji które mnie ostatnio oczarowały :) Na pewno książka Pana Imieli o chirurgii, bardzo fajne i błyskotliwe opowieści z sali operacyjnej :) Lubie takie klimaty no i Endgame - coś fajnego i niecodziennego takie połączenie książki, questów i detektywistycznej zabawy a w tle wielka nagroda. Książka wychodzi dopiero 7 października ale w sieci jest już trailer książki www.youtube.com/watch?v=iQ1DasASGl8 śmiesznie to brzmi trailer ksiażki :) Na pewno warte zobaczenia i przeczytania, bo nie słyszałam o takim projekcie wcześniej.
      • gemowa Re: Nowości wydawnicze 17.09.14, 09:00
        Ja czekam na nowego Bernarda Miniera (wychodzi w październiku) i na polskie wersje S.J.Bolton i Karin Slaughter.
        • Gość: mix_201 Re: Nowości wydawnicze IP: 5.172.252.* 28.09.14, 20:58
          Ja też czekam na polskie wersje S.J. Bolton i Karin Slaughter, ale nigdzie nie mogę znaleźć nawet zapowiedzi ich nowych książek :-(((
          • gemowa Re: Nowości wydawnicze 14.11.14, 12:14
            I jeszcze nowy MacBride! Napisał już chyba z 3 nowe ksiązki, a u nas ostatnio wydana jest z 2012 roku. I brak jakichkolwiek zapowiedzi :(
        • inez21 Re: Nowości wydawnicze 29.09.14, 00:49
          Bernard Minier juz jest: www.matras.pl/nie-gas-swiatla.html
          też czekałam:)
        • nieszka68 Re: Nowości wydawnicze 18.02.15, 21:27
          Na Karin Slaughter czekam z niecierpliwością ale nic nie słychać o polskim wydaniu :(
          Bolton już jest nowa :)
    • nataliadrzewinska Re: Nowości wydawnicze 26.09.14, 01:19
      chcę przeczytać najnowszą książkę Andrzeja Stasiuka - "Wschód"
    • grzesiek655 Re: Nowości wydawnicze 14.11.14, 13:37
      Polecam "Od niewoli do niewoli". Jest to wywiad z Andrzejem Rosiewiczem. Z tego, co wiem niedawno się ukazał. Zabawna książka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka