Dodaj do ulubionych

Fenomen Coehlo

22.02.11, 09:22
Znam wiele osób, które kochają jego książki i takich, którzy uważają je za tandetne a wręcz pisane na podstawie fragmentów z innych książek. Osobiście czytałam m.in Alchemika i 11 minut. I w pewnym sensie rozumiem podziw nad jego pisarstwem. Podoba mi się jego skromność i dystans do życia. Czytałam dzisiaj na platine.pl, że na swoim uduchowionym pisarstwie dorobił się 200 milionów dolarów - całkiem pokaźny majątek. Wiedzieliście, że wystąpił w reklamie HP i ma kolekcję piór sygnowanych swoim imieniem. Regularnie wspiera m.in. Fundację Schwaba, Centrum Szymona Peresa dla Pokoju, Maybach Foundation i wiele innych. Pełni także liczne funkcje przy organizacjach pozarządowych oraz ma tytuł Orędownika Pokoju ONZ. Trzeba mu przyznać, że ma serce.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Fenomen Coehlo 22.02.11, 10:07
      to co robi z pieniędzmi
      nijak się ma do pisarstwa
      weź Iwaszkiewicza
      człowiek mały i nieciekawy - i to najdelikatniejsze określenie

ale pisać potrafił

Tak bywa.
      Coelho - wielkim pisarzem moim zdaniem nie jest, a sukcesy odnosi duże tylko na niektórych rynkach (i nie jest to kwestia marketingu)
      Czemu podoba się bardzo w Polsce - to kwestia socjologiczna a nie literacka...
      jeep
    • Gość: porucznik_adamski Re: Fenomen Coehlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:08
      11 minut tej prozy wytrzymałaś!? bohaterka. chyba na vitaminkach?

p.s. naucz się pisowni nazwiska swego idola
    • qw994 Re: Fenomen Coehlo 22.02.11, 10:20
      Ma serce czy nie ma serca - nie zmienia to faktu, że jest koszmarnym grafomanem, który dorobił się na pisaniu truizmów opakowanych w złotą folijkę.
      • Gość: seni Re: Fenomen COELHO (jeśli już) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.11, 17:34
        o własnie: czemu podoba się Polakom a zwlaszcza Polkom? tego nikt nie wie,
        widocznie u nas lubią czytać truizmy wiecej niz gdzie indziej,
        tak samo swego czasu bylo z Whartonem, u nas popularny, na świecie mało znany
        • shiva772 Re: Fenomen COELHO (jeśli już) 22.02.11, 17:43
          Chciałam napisać, że na szczęście Coehlo nie jest obowiązkowy ale przypomniało mi się, że Alchemik jest już w kanonie lektur szkolnych:
          pl.wikipedia.org/wiki/Alchemik_(powie%C5%9B%C4%87)
          paulocoelho.pl/coelho/ksiazki/alchemik_jako_niezwykle_zjawisko_wydawnicze.html
          Alchemika i Weronikę przeczytałam z pewnym zainteresowaniem ... rozwaliła mnie Piąta Góra...niemożliwie grafomańska.
          • bdx63dwa Re: Fenomen COELHO (jeśli już) 24.02.11, 17:40
            dla młodzieży jest i tyle, dlatego dobrze, że go w szkole będą "przerabiać"
      • maitresse.d.un.francais Re: Fenomen Coehlo 22.02.11, 17:47
        Ma serce czy nie ma serca - nie zmienia to faktu, że jest koszmarnym grafomanem, który dorobił się na pisaniu truizmów opakowanych w złotą folijkę.

Zgadzam się z drugą częścią wypowiedzi, mianowicie oceną jego twórczości. Co do grafomaństwa - być może talent ma, tylko go ukrywa, bo odkrył, że na grafomaństwie lepiej się zarabia.

Serce zaś w każdym przypadku pozytywnym zjawiskiem jest. :-)
    • maitresse.d.un.francais no i co z tego? 22.02.11, 17:45
      Wiedzieliście, że wystąpił w reklamie HP i ma kolekcję piór sygnowanych swoim imieniem.

Znaczy jest na tyle sławny, żeby zarabiać na związanych ze sobą gadżetach.

A serce może mieć, czemu nie? To bardzo pozytywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka