Dodaj do ulubionych

Jodi Picoult, co polecacie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 08:44
Przeczytałam "Dziewiętnaście minut" - podobało mi się i chcę sięgnąć po więcej. Jakie książki tej autorki szczególnie polecacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ano Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:46
      www.biblionetka.pl/author.aspx?id=5929
      • Gość: Anka Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 10:48
        No to żeś się wysilił/a ;) Rozumiem, że wszystkie co do jednej są szczególnie warte polecenia?
        A jakbyś miał/a wybrać tę jedną/dwie naj?
        • chiara76 Re: Jodi Picoult, co polecacie? 15.03.11, 10:56
          mnie się najbardziej podobało właśnie "Dziewiętnaście minut", "Dziesiąty krąg", "Bez mojej zgody" (tę akurat czytałam w oryginale, więc nie wiem, jakie jest tłumaczenie polskie), "W naszym domu".
          • Gość: Anka Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.11, 11:18
            Dzięki :) Akurat Twój blog Chiara śledzę, także wiem, że mogę Ci "zaufać" :) Wstępna selekcja jest.
            Dużo dobrego słyszałam o "Bez mojej zgody", ale widziałam film i wiem, że książka już mnie raczej nie zaskoczy (na filmie płakałam jak bóbr).
            • Gość: AM Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.11, 08:55
              "Bez mojej zgody" to, moim skromnym zdaniem, bardzo dobra książka. A film w dużej mierze od niej odbiega i myślę, że może Cię bardzo zaskoczyć. Polecam.
    • maitresse.d.un.francais Re: Jodi Picoult, co polecacie? 15.03.11, 17:50
      Żadnej.
      • Gość: Anka Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.11, 11:02
        Rozumiem, że czytałaś wszystkie i żadna Ci się nie podobała, tak?
        • maitresse.d.un.francais Re: Jodi Picoult, co polecacie? 16.03.11, 22:51
          Rozumiem, że czytałaś wszystkie i żadna Ci się nie podobała, tak?

Jakby ci tu powiedzieć... Niektórzy autorzy piszą wszystko na jedno kopyto. Do nich należy Jodi Picoult.

• zooba Re: Jodi Picoult, co polecacie? 16.03.11, 13:58
      "Bez mojej zgody" bardzo mi się podobało, "Dziewiętnaście minut" też, ale "Salem Falls" i ta o autorze komiksów, zdecydowanie mniej. Mam wrażenie, że autorka pisze coraz słabsze książki, pewnie pod presją wydawcy, jakby korzystała z gotowców.

"Bez mojej zgody" warto przeczytać, nawet jeśli widziało się film, książka jest dużo lepsza od ekranizacji.
      • kamkap Re: Jodi Picoult, co polecacie? 16.03.11, 14:02
        z dotychczas przeczytanych najbardziej podobało mi się "Świadectwo prawdy". Ale czytałam tylko kilka tytułów.
        • pina_colada88 Re: Jodi Picoult, co polecacie? 16.03.11, 18:52
          Bez mojej zgody.
          Biorę się za kolejną.
          Ale bez mojej zgody zdecydowanie wygrywa.
          Przepiękna i mądra książka.
          • Gość: Magda Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 21:23
            Wlasnie przez nia probuje przebrnac. Nie jest najgorsza ale odnosze nieodparte wrazenie, ze to jedna z tych ksiazek "pisanych na wage". Po co takie dluzyzny? Na dodatek ten ckliwy kobiecy styl... brrr
    • Gość: ano Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 09:57
      po przeczytaniu polecanek na co wyszło?
      na to, co wcześniej polecano, czyli zapoznanie się z opinią czytelników biblionetki
      www.biblionetka.pl/author.aspx?id=5929
      ale jak ktoś nie umie z tego korzystać, to trudno
      • Gość: Anka Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 13:28
        Zapytałam tu a nie na Biblionetce, ale jak ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem to trudno.
        Lubisz takie złośliwości?

Koniec tematu
    • Gość: anika Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: *.as43234.net 17.03.11, 23:48
      A ja poza wymienionymi polecam jeszcze "Jak z obrazka" i "Karuzela uczuc"- ksiazka swietna, ale tytul nietrafiony zupelnie:(
      Ostatnio przeczytalam "Zagubiona przeszlosc" i juz mnie tak nie zachwycila.
      • maitresse.d.un.francais Re: Jodi Picoult, co polecacie? 18.03.11, 16:33
        "Karuzela uczuc"- ksia
        > zka swietna, ale tytul nietrafiony zupelnie:(

A jaki jest tytuł oryginalny?
        • Gość: anika Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: 89.242.109.* 18.03.11, 23:29
          No wlasnie chcialam sprostowac- nie tytul tylko tlumaczenie tytulu jest beznadziejne!!! W oryginale ksiazka nosi tytul "The Pact", co jak najbardziej pasuje do tresci!
          • maitresse.d.un.francais Re: Jodi Picoult, co polecacie? 19.03.11, 19:31
            Gość portalu: anika napisał(a):

> No wlasnie chcialam sprostowac- nie tytul tylko tlumaczenie tytulu jest beznadz
            > iejne!!! W oryginale ksiazka nosi tytul "The Pact", co jak najbardziej pasuje d
            > o tresci!

O, o to mi chodzi.

Czyli autorka miała czuja do tytułu, tylko tłumacz(ka) nie. ;-)
            • hajota Re: Jodi Picoult, co polecacie? 19.03.11, 21:40
              O tytułach często nie decydują tłumacze, tylko dział marketingu wydawnictwa. "Karuzela uczuć" wydała się widać komuś bardziej chwytliwa od "Paktu". Dodam, że w innym wydawnictwie ta sama książka ukazała się kilka lat wcześniej pod tytułem "W imię miłości".
              • Gość: anika Re: Jodi Picoult, co polecacie? IP: 89.242.96.* 20.03.11, 01:09
                A pod tytulem "W imie milosci" ukazala sie ksiazka "Perfect Match". Namieszali troche:(
                Ale zdecydowanie bardziej do "Paktu" pasuje "W imie milosci" niz "Karuzela uczuc"!! Ten drugi tytul kojarzy mi sie z ... jakims romansidlem niezbyt wysokich lotow:( i gdyby nie opinie to w zyciu bym nie siegnela po ta ksiazke:)
            • yanga Re: Jodi Picoult, co polecacie? 20.03.11, 19:11
              Tłumaczka nie miała w tej sprawie nic do powiedzenia. Zgodnie z umową, tytuł nadaje wydawnictwo.
    • maggs1 Re: Jodi Picoult, co polecacie? 21.03.11, 20:40
      Krucha jak lód
      Przemiana
    • ls48 Re: Jodi Picoult, co polecacie? 21.03.11, 20:47
      A mnie najbardziej podobala sie książka "Swiadectwo prawdy "tejże autorki
    • qw994 Re: Jodi Picoult, co polecacie? 26.03.11, 08:09
      Ja przeczytałam jedną książkę, zapoznałam się ze stylem, że tak powiem, i żadnej jej książki więcej nie przeczytam. Nie moja bajka, zupełnie.
    • pijawka_lekarska Re: Jodi Picoult, co polecacie? 29.03.11, 14:00
      "Dziewietnaście minut" zdecydowanie rządzi
      potem:
      "Bez mojej zgody"
      "Czarownice z Salem Falls"
      "Świadectwo prawdy"
      "Dziesiąty krąg"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka