Dodaj do ulubionych

Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać?

25.08.11, 12:17
I o czym? (Nawet, jeśli to niemożliwe, bo pisarz nie żyje.)
Ja miałabym ochotę na spotkanie z K. Capkiem - nie wiem, czy miałabym odwagę sam na sam, ale na pewno świetne byłoby spotkanie w nieco większym gronie przy dobrym piwie i knedlach:) Na pewno rewelacyjny był z niego gawędziarz.
Chętnie spotkałabym się tez z M. Atwood - poza oczywistym faktem, że cenię ją jako pisarkę, to wydaje się być świetną babką (sądząc po jej blogu).
Czekam na Wasze typy.
Obserwuj wątek
    • Gość: porucznik_a Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 20:24
      Jak to kobieta - i chciałabym i boję się?

do odważnych świat należy. ja to widzę tak: Greene, Dostojewski, Vonnegut, Pruszyński i ja.

Śniadanie mistrzów
      • tin_t Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 25.08.11, 20:26
        z Amosem Ozem
      • garga-mella Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 25.08.11, 22:01
        Gość portalu: porucznik_a napisał(a):

> Jak to kobieta - i chciałabym i boję się?
        >
        > do odważnych świat należy. ja to widzę tak: Greene, Dostojewski, Vonnegut, Prus
        > zyński i ja.
        >
        > Śniadanie mistrzów

Dobry zestaw:)
        No niech będzie. Odważnie spotkałabym się w cztery oczy:)
        Z Vonnegutem też z chęcią. I Rolandem Toporem. I jeszcze z Themersonami i S. de Beauvoir.
    • yanga Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 25.08.11, 22:15
      No dobrze, powiem: Ze Słowackim.
    • zona_mi Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 00:03
      Z Irena Landau - o Siostrach i Pogodnych dniach.
      Ale pewnie z wrażenia plątałby mi się język i rżały kolana - mam wrażenie, że to silna osobowość.

A propos, dla warszawiaków i okolicznych - w najbliższy weekend będzie można spotkać kilka autorek w Otwartych Ogrodach:
      piaseczno.eu/index.php?mnu=91&id=2596
      • zona_mi :) 26.08.11, 00:03
        Za dużo wrażeń, a kolana by mi, oczywiście, drżały :)
    • qw994 Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 07:41
      Z żadnym, bałabym się, że to wpłynie negatywnie na odbiór jego książek :)
      • nioma Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 09:45
        Rżące kolana bardzo mi sie podobaja :)
        Ja bym chciała spotkać się z Johnem Irvingiem
        • samanta5 Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 10:26
          Dla mnie, nikt jeszcze nie przebił Coetzee, jest jedyny. Myślę, że nie jestem w stanie odebrać wszystkiego, co przekazuje w swoich książkach a jednak mnie zachwyca. Z nim chciałabym pomilczeć i sprawdzić, czy możliwy jest kontakt telepatyczny :) bo w mistrzowski sposób potrafi dotrzeć do sedna sprawy.
      • zona_mi qw994 i nioma 26.08.11, 13:58
        Coś w tym jest. O ile spotkanie autorskie, takie typowe w bibliotece czy na targach, nie sprawiają problemu, o tyle poznanie kogoś bliżej faktycznie może mieć wpływ na odbiór jego książek. Mam tak z kilkoma autorami, że czytając ich twórczość, zastanawiam się, kombinuję i widzę ich samych, zamiast bohaterów. Ale to nie negatywny odbiór ich książek, tylko inny po prostu. Trudniej, jeśli autor pisze w jednym tonie, stylu, klimacie - wtedy doszukuję się go w jego twórczości bardziej.

Nioma :)
        • qw994 Re: qw994 i nioma 26.08.11, 20:22
          Negatywny odbiór mógłby być wtedy, kiedy pisarz okazałby się kimś kompletnie innym, niż to sobie wyobrażałam. Np. bufonem albo prostakiem. Myślę, że to mogłoby rzutować.
          • zona_mi Re: qw994 i nioma 27.08.11, 01:02
            A, to miałam szczęście dotąd :)
    • niebieskie.oko Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 11:35
      Zaciekawił mnie ten Słowacki. Kurczę, tak sobie myślę, czy bysmy się zrozumieli. Toż, to inna epoka, inny język.. i te tematy do rozmowy... Ale przeżycie pewno by było.
      Z kazdym autorem chciałabym sie spotkać, którego ksiażkę aktualnie czytam. Po skonczeniu ostatniej strony ksiazki, zawsze mam tyle pytan i przemyslen, albo uwag do autorów.
      Ale od lat niezmiennie chciałabym pójść na piwo z Bohumilem Hrabalem.
      Pewno, ze by mi "kolana drżały". Jestem w środku głęboko przekonana, ze po jednym piwie z Hrabalem wiele kwestii życiowych by mi się wyklarowało i na trwałe zmieniło mój stosunek do świata i ludzi.
      • yanga Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 18:24
        Dlaczego ze Słowackim? Bo wydaje mi się, że go dobrze rozumiem. Odpowiada mi jego poczucie humoru i ironia. Wyobrażam sobie to spotkanie w pensjonacie pani Patey w Szwajcarii. Pogadalibyśmy o polityce, o jego planowanej dopiero podróży na Wschód, może także o Mickiewiczu... Usłyszałabym zapewne kilka złośliwości. Porozmawialibyśmy też o dzieciach - wiecie, jak on lubił małe dzieci? Miał z nimi świetny kontakt, lubił się z nimi bawić i rozmawiać. W listach do swoich przybranych sióstr zawsze pytał o córeczkę Hersylki, a choć nigdy jej nie poznał, bardzo przeżył jej śmierć. A potem może byłyby tańce i poprosiłby mnie do krakowiaka - to był jego popisowy taniec. Ale może zamiast mnie wybrałby Eglantynę, jeszcze wtedy go tak nie drażniła.
      • stefania1939 Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 31.08.11, 19:18
        Z Hrabalem, po jednym piwie? musiałabyś wypić z 16, dałabyś radę?
        • niebieskie.oko Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 22.09.11, 14:15
          16 piw powiadasz? Ja sobie zdaje sprawe, ze przy Hrabalu bym wysiadła...bo to mocny zawodnik był w tej dziedzinie. A jesli nawet "pociągnęłabym" do 4 piw ( nie wiem jakim cudem) to dopiero zmieniłby mi się stosunek do świata...
    • mala200333 Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 26.08.11, 14:49
      Z Kapuscinskim, ale go juz nie ma..
    • Gość: gosc Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? IP: 10.200.53.* 26.08.11, 15:29
      Murakami
    • broch nope 26.08.11, 18:08
      nie,
      najbardziej interesujacy pisarze sa czesto nudni jak flaki z olejem w rozmowach/wywiadach. Bardzo czesto pisarze sredniej klasy, wrecz slabi byli sila napedowa roznych ruchow w kulturze, mieli genialne pomysly, ciekawie mowili.

Czy Verdi byl wielkim spiewakiem operowym?

Moze Marlowe - jesli nawet nie potrafilby interesujaco mowic na tematy literacko zblizone to przynajmniej zycie mial ciekawe.

temat juz byl
      • Gość: porucznik_a Re: nope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 19:13
        jasne kolego, to może podaj wszystkie tematy, które już były i co należy myśleć. jak ja lubię takie zrzędy forumowe

p.s. przeczytaj jeszcze raz temat wątku - ze zrozumieniem
        • broch Re: nope 26.08.11, 19:28
          nie ciskaj sie mistrzu,
          jesli watek byl to znaczy ze mozna znalezc inne ciekawe opinie o tym kogo czytelnicy chcieliby spotkac.

obronca z Bozej łaski?
          • Gość: porucznik_a Re: nope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 19:39
            grzeczniej synu. jak masz coś do napisania to napisz, albo wklej link do starego wątku, zamiast zrzędzić jak baba - w dodatku na bakier z logiką
            • broch Re: nope 27.08.11, 05:47
              logika:
              "Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać?"
              odpowiedz
              "nie..."
              tzn nie chcialbym rozmawiac z ulubionym pisarzem. Wyjasnilem dlaczego.
              jesli idzie o zrzedzenie to Ty sie czepiasz i marudzisz, nie ja. Grzecznosc? moje posty sa w tonie Twoich. Wyszukiwarke znajdzesz na glownej stronie forum. Cos jeszcze za wyjatkiem tego ze Twoje wpisy pod moim postem nie maja nic wspolnego z tematem watku?
              • Gość: porucznik_a Re: nope IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 08:54
                co za... spadaj nudziarzu
    • ada08 Z Samuelem Pepysem :-) 26.08.11, 19:58
      Byśmy sobie siedli, popili i pojedli. Pośmiali się, pomuzykowali. W karty pograli, o głupstwach pogadali. Bliźnich oplotkowali, a przy tym pointrygowali. No i w ogóle...

Tak sobie marzę, ale przecież wiem, że to nierealne, bo Samuel P. nie był pisarzem przecież.
      a.
      • shiva772 Re: Bashevisem Singerem oczywiście 26.08.11, 22:38
        Niesamowity mózg był z niego ... poopowiadałby mi o przedwojennej Polsce.
        • jutta_t Re: Bashevisem Singerem oczywiście 02.09.11, 15:06
          Ale chyba przed jego choroba. Potem byla demencja calkowita.
          • shiva772 Re: Bashevisem Singerem oczywiście 16.09.11, 21:01
            Oczywiście, że przed chorobą...Mam taką książeczkę:
            allegro.pl/rozmowy-z-isaakiem-bashevisem-singerem-r-burgin-i1824717915.html
            i muszę przyznać, że mnóstwo Singera spostrzeżeń zrobiło na mnie ogromne wrażenie, trochę jak prawda objawiona - zwłaszcza w dziedzinie literatury.
      • eeela Re: Z Samuelem Pepysem :-) 26.08.11, 23:28

> Tak sobie marzę, ale przecież wiem, że to nierealne, bo Samuel P. nie był pisar
        > zem przecież.

No tak, to najważniejszy powód, dla którego spotkanie z nim jest nierealne ;-)

Też się zgadzam, że ciekawie byłoby go spotkać. Ja chciałabym też - tak jak pisałam już kiedyś w podobnym wątku - spotkać Oskara Wilde'a i zobaczyć, czy naprawdę był z niego taki cynik, czy to tylko ściema.
        • prazanka44 Re: Z Samuelem Pepysem :-) 27.08.11, 18:56
          Z Szekspirem - może udałoby mi się wyczuć, czy on to on, czy jest tylko pseudonimem Marlowa.
    • abranova Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 27.08.11, 21:32
      Mark Twain i Kurt Vonnegut. Mieli zdaje się dość trudne charaktery ale bardzo odpowiada mi ich pełne ironii a jednocześnie głęboko humanistyczne podejście do życia i ludzkości.
      Może jeszcze chciałabym spotkać Virginię Woolf, aby przekonać się, czy naprawdę była tak nieszczęśliwa, że musiała popełnić samobójstwo?
      • yanga Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 29.08.11, 10:55
        O tak, z Markiem Twainem też bym chętnie pogadała, zwłaszcza że go tłumaczyłam. A ze współczesnych - z Wisławą Szymborską. Zazdroszczę uczestnikom jej słynnych loteryjek, ale to nierealne. Od lat mam dla niej prezencik, wiem, że by się jej spodobał, ale nie śmiem się narzucać.
        • mz64 z Janet Evanovich:)) 29.08.11, 18:47
          Uwielbiam jej humor i serię ze Stephani:)) Ciekawa jaka jest w bezpośrednim kontakcie. No i z Chmielewską.
    • sikorkafranka Tuwim 29.08.11, 09:06
      Pogadalbym z kims zabawnym,A najchetniej z Tuwimem. Uwielbiam faceta za calokształt.
      Jego prywatne pasje, zbieractwa to mnie tez kreci. Choc srodki nie te i czasy nie te. No i Swietokrzyska nie ta.
    • hawa.etc Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 29.08.11, 18:47
      Orhan Pamuk. Porozmawiałabym o tym, czy czuje się Europejczykiem, czy uważa, że Turcja powinna trafić do UE i ogólnie o życiu na granicy kontynentów.

Paulo Coehlo. Zapytałabym go, czy naprawdę widzi głębię w swoich pseudofilozoficznych wypocinach, czy może cynicznie trzepie forsę na uduchowionych gimnazjalistkach. Obiecałabym, że prawdę zabiorę do grobu.

Stieg Larsson. Poprosiłabym o wyjaśnienie paru rzeczy z zakresu szwedzkiej kultury, polityki społecznej i prawa, które dla mnie są zupełnie egzotyczne. Był lewackim dziennikarzem, więc powinien umieć przekonująco opowiedzieć, dlaczego jest tak, a nie inaczej.

Maciej Zaremba Bielawski. Zapytałabym, czy jest małpą językową, czy pracusiem – jak udało mu się w wieku dorosłym tak doskonale opanować szwedzki?

Mogłabym tak długo wymieniać (dobierając ambitniejszych twórców), ale prawda jest chyba taka, że gdybym miała możliwość, to bym nie skorzystała, bo wiem, że czasem nadmiar wiedzy szkodzi.

Najbardziej jaskrawym przykładem dobrego pisarza, którego lepiej podziwiać li i jedynie zza kart jego książek jest Andrzej Sapkowski. Pisze świetne historie, ale na spotkaniach autorskich jest wiecznie nawalonym, spóźnionym, zarozumiałym bucem, który odpowiadając na pytania czytelników znacznie traci w ich oczach.
      • garga-mella Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 29.08.11, 21:24
        Fajne macie pomysły.
        No i racja, że czasami lepiej nie znać autorów, bo mogą okazać się gburami. Ja poznałam kiedyś autora świetnej książki, z tym że naukowej. Okazał się niestety mega-mega-megagburem:) No i w ogóle odechciało mi się dyskusji...
        • garga-mella Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 29.08.11, 21:29
          Hihi. Głupio napisałam. Bo znam wielu autorów różnych książek naukowych, ze względu na mój zawód. Ale to miało być - jak sobie wtedy wyobrażałam - spotkanie wyjątkowe, na którym szczególnie mi zależało, bo książka jest świetna i chciałam odnośnie do kilku tematów usłyszeć coś więcej "u źródła".
    • staua Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 30.08.11, 17:52
      Lubie gadac.
      Pogadalabym z Rothem, Atwood (zgadzam sie co do blogu), Oates (do Oates mam nawet niedaleko ;-) , A. S. Byatt, Calebem Carrem, Amitavem Ghoshem...
      Z polskich ze Stasiukiem i Tokarczuk.
      Z niezyjacych z Miloszem i Herbertem (ciekawe, czy chcialby ze mna rozmawiac, podobno byl malo towarzyski), i z Italo Calvino.
      Na pewno nie wyczerpalam tej listy, to tylko przyklady.
      • zielonamysz Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 30.08.11, 21:18
        Tez z Tuwimem i Hugo Stenihausem.
        Moze jeszcze Hemar.
    • suesslein Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 31.08.11, 23:00
      ja chcialam i sie spotkalam, z samym Goethem. rozmawialismy o prawdziwej milosci, jej sensie i w jaki sposob sie objawia. mielismy skrajnie rozne poglady, tym bardziej rozmowa byla ciekawsza.

to byl moj sen.

moj szef skomentowal:
      powinnas sie cieszyc, prawdopodobnie jestes jedna z nielicznych, ktore ciagle maja z nim kontakt.
    • mrukmrukmruk Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 02.09.11, 11:29
      Z Kingiem albo Mastertonem - spytałbym się ich skąd biorą takie chore pomysły i czy dobrze sypiają w nocy :) hehehe. A tak na poważnie, to nie wiem z kim :P
      • nioma Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 02.09.11, 12:07
        yanga> Tak napisalaś o Słowackim, jakby za Wami juz było wiele wspólnych spotkań. Tak ciepło, osobiście... nigdy nie myślałam o Słowackim w ten sposób. Dziekuję.
    • brygidasz Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 04.09.11, 01:27
      Ze Stephenem Kingiem - ma jakąś dobroć w oczach...
      I z Hugh Lourie (tak, dr House jest również pisarzem) o tym, co go boli
      • foxie777 Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 04.09.11, 23:48
        Fajny temat.Ja tez chetnie bym pogadala z Hrabalem,zreszta tu wlasnie zostal
        mi polecony i przeczytalam prawie wszystko.
        Z Markiem Nowakowskim o Warszawie i tak ogolnie.
        Wlasciwie to z wieloma,ktorych ksiazki mnie fascynuja.Pewnie bym sie troche bala.
        W oczach Kinga widze lekki obled,ale ze jest dziwakiem to wiadomo.
        Slowacki,ciekawe czy bym byla w stanie sie wyslowic odpowiednio?.
        Zeromski tez,ale to byl ciezki czlowiek.Moze lepiej tylko czytac,bo co zrobic jak sie
        czlek rozczaruje w kontakcie osobistym?.
        pozdr

• blue.world Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 15.09.11, 13:28
      Jeśli można wybierać wśród tych żywych i już nie to...

1. Milan Kundera - zapytałabym przede wszystkim o to w jakich okolicznościach wpadł na napisanie "Nieznośnej lekkości bytu", którą po prostu uwielbiam...
      2. Robert Ludlum - mam bzika na punkcie jego książek, nie umiem tego wytłumaczyć, ale po prostu pochłaniam je w każdych ilościach
      3. Agatha Christie - chyba nie trzeba jej przedstawiać i tłumaczyć czemu akurat ona? :)
      • brygidasz Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? 15.09.11, 14:44
        blue.world napisała:

> Jeśli można wybierać wśród tych żywych i już nie to...

Z tych mocno nieżywych to na pewno chciałabym pogadać z Markiem, Mateuszem, Łukaszem i Janem. Czy byli reportażystami czy stworzyli fikcję...
        • Gość: gwenell Re: Z jakim pisarzem chciałbyś pogadać? IP: 158.66.1.* 16.09.11, 13:45
          sie usmialam....hehe dobre, na to bym nie wpadła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka