Dodaj do ulubionych

Polscy młodzi pisarze

31.08.11, 02:51
Polecajmy sobie nazwiska rodzimych pisarzy. Ja z całą pewnością i z czystym sercem powinnam polecić książki Katarzyny Zyskowskiej-Ignaciak. Przeczytałam debiutancką książkę- "Niebieskie migdały". Byłam oczarowana i z przyjemnością sięgnęłam po kolejną, która pojawiła się na rynku wydawniczym- "Przebudzenie". Nie zawiodłam się i teraz już zaliczam się do wiernych czytelników tej niezwykle utalentowanej pisarki. Jeśli ktoś się zetknął z jej literaturą, poproszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Polscy młodzi pisarze 31.08.11, 10:07
      ja polecic moge Olge Rudnicka - chociaz dopiero zaczynam przygode z jej ksiazkami ( w wieku 23 lat ma juz wydane 7!) - czytam wlasnie "Natalii 5", to juz moge powiedziec, ze bardzo mi przypadl do gustu jej sposob pisania, kreowania bohaterow i poczucia humoru. To taki kryminal z przymruzeniem oka.
      • zielonamysz Re: Polscy młodzi pisarze 31.08.11, 14:00
        Magda Zych i Siedem szklanek

transfuzja.org/pl/artykuly/ksiazki/magdalena_zych_siedem_szklanek.htm
        Bardzo nam sie spodobalo i nie tylko nam...
      • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 31.08.11, 17:26
        Przeczytałam, lecz narazie tylko tę jedną książkę. Rzeczywiście młoda, ale interesująca autorka.
    • autumna Re: Polscy młodzi pisarze 31.08.11, 14:55
      Polecam książki Aleksandry Mak, szczególnie "Mogłaś być Anną", aczkolwiek spłakałam się nad nią okrutnie.
    • Gość: lorena Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.11, 15:46
      czytałam Zyskowskiej Przebudzenie. Dobrze się czyta, choć nie należy ufać paru historiom. Galindowie wyginęli i amen. Brzana nie wywołuje paraliżu. Ale cóż... licentia poetica...Miła lektura na letnią niepogodę.
      • magrathh Re: Polscy młodzi pisarze 31.08.11, 16:19
        Przeczytałam właśnie "Przebudzenie". Fabuła ciekawa, niestety to wszystko, co można dobrego powiedzieć o tej książce. Razi literówkami, błędami stylistycznymi w stylu "zostanę tam, aż starczy mi pieniędzy" (?). Za dużo też zbędnych nie wnoszących nic do treści "upiększeń", których użycie chyba wbrew zamierzeniu autorki odniosło całkowicie odwrotny skutek.
        Ponieważ autorka jednak jest bardzo początkującą pisarką, być może z czasem wypracuje sobie bardziej estetyczny styl pisania. Osobiście mam taką nadzieję, bo moim skromnym zdaniem ma spory potencjał.
        • Gość: tyda Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.9.175.181.ng.pl 31.08.11, 17:15
          Małgorzata Warda, a szczególnie jej "Środek lata" - jak dla mnie rewelacja
          • zona_mi Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 08:43
            Czytam właśnie Wardy "Nikt nie widział, nikt nie słyszał" i przyznam, że trochę się męczę. Właściwie bardziej zainteresowała mnie dopiero w okolicy 100 strony, a kończę tylko, by poznać rozwiązanie. Gdyby skrócić całość o jakieś 25%, w mojej ocenie książka by zyskała.
            Ale innym czytelnikom się podoba.
            • Gość: tyda Warda IP: *.9.175.181.ng.pl 01.09.11, 17:06
              "Środek lata" jest o wiele lepszy. Z reszta sama autorka w którymś z wywiadów powiedziała, że własnie do tej książki ma największy sentyment. Powieść trzyma w napięciu, jest naprawde dobrze napisana i porusza problem fascynacji pomiędzy bratem a siostrą...
            • Gość: detektyw Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 18:40
              Miałam podobnie z tą ksiązką. Co więcej, zakończenie bardzo mnie rozczarowało, bo w połowie powieści sama je wydedukowałam (jak się okazło: trafnie). Albo mam podobny tok myślenia do pani Wardy, ale poprostu to zakończenie nie jest trudne do rozszyfrowania. Książka w porządku ale bez fajerwerków.
              • Gość: tyda Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.9.175.181.ng.pl 01.09.11, 19:58
                Z którą książką? "Środek lata" czy "Nikt nie widział..."?
                • zona_mi Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 20:23
                  Zgodnie z widokiem drzewka, detektyw odpowiedział na mój wpis, więc pewnie chodzi o Nikt nie widział. Nawiasem mówiąc rzeczywiście wygląda przewidywalnie, choć nie można powiedzieć, że to zła książka - napisana co najmniej poprawnie, da się znieść, choć nie wiem, czy byłabym tak dzielna, gdybym ją wypożyczyła z biblioteki, a nie wydała na nią kupę kasy ;)
                  • agiq Re: Polscy młodzi pisarze 05.09.11, 19:24
                    To ja chyba w takim razie muszę sięgnąć po "Środek lata" bo póki co podobały mi się dwie książki Wardy- "Nikt nie widział..." i właśnie wczoraj skończona "Ominąć Paryż".
                    • Gość: tyda Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.9.175.181.ng.pl 05.09.11, 20:01
                      Skoro podobało Ci się "Nikt nie widział...", to myślę, że "Środek lata" spodoba Ci się jeszcze bardziej. Po przeczytaniu daj znać, jak wrażenia. Ja teraz przymierzam się do "Dłoni" tej pisarki (ponoć też b.dobre, no ale przeczytamy, zobaczymy....). Pozdrawiam!
                  • zona_mi Re: Polscy młodzi pisarze 07.09.11, 00:02
                    > rzeczywiście wygląda przewidywalnie,

Ale dałam się wkręcić - innym tokiem szłam.
                    Plus dla Autorki :)
                    • zona_mi A propos Wardy 31.01.15, 21:42
                      Od tamtego czasu przeczytałam kilka jej kolejnych książek i polecam wszystkie, szczególnie Miasto z lodu i Jak oddech.
        • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 31.08.11, 17:30
          Fabuła to to, na czym skupiam uwagę, może dlatego książki Zyskowskiej-Ignaciak tak bardzo mi się podobają. Co do "błędów stylistycznych"- moim zdaniem są dość trafnie stosowane, bo to książki w stylu "casual". Dziękuję za interesujące opinie :)
          • magrathh Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 10:40
            Hmm, co innego casual, a co innego stosowanie sformułowania, które jest niezrozumiałe, takim jest dla mnie "zostanę, aż starczy mi pieniędzy" - czyli właściwie dokąd? Powinno być "zostanę, dopóki starczy mi pieniędzy" lub "zostanę, aż zabraknie mi pieniędzy".
          • magrathh Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 11:06
            Fabuła jest ważna, jednak dla mnie zdecydowanie jest ważniejszy język, jakim książka jest napisana. Niedostatki fabuły jestem w stanie przełknąć, stylu - niestety nie.
            Dobrym przykładem jest "Koniec wiosny w Lanckoronie" A. Błotnickiej. Mimo, że treść nuży czytelnika, a określenie jej "fabułą" jest określeniem zdecydowanie na wyrost, to język i styl autorki zdecydowanie to rekompensują i sprawiają, że książkę czyta się mimo wszystko z przyjemnością.
            Myślę, ze stylem casual można określić styl Katarzyny Michalak (chociaż przeczytałam tylko jej 2 dzieła, więc nie wiem, czy mogę się na ich temat aż tak globalnie wypowiadać :-). Pisze swobodnie, jednak bez błędów językowych i stylistycznych, i bez używania wyświechtanych frazesów, no może z wyjątkiem zbyt kwiecistych i "uślicznionych" jak dla mnie metafor. U p.Michalak znalazłam jedynie 1 błąd gramatyczny nie wychwycony przez korektora w książce "Sklepik z niespodzianką" - powtórzony aż 3 razy zwrot "dostałam pierwszą miesiączkę", zamiast "dostałam pierwszej miesiączki".
            • Gość: detektyw Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 18:32
              Właśnie przeczytałam tę wzmiankowaną książkę Zyskowskiej-Ignaciak. Uwielbiam wychwytywać takie błędy stylistyczne. I nawet znalazłam to zdanie o którym pisze Magrathh, tyle, że brzmi ono dokładnie tak: "Później, kiedy już byłam na studiach, przyjeżdżałam tu w każde wakacje i siedziałam dotąd, aż starczyło mi pieniędzy, czasami nawet miesiąc." Jakoś nie widzę w nim przytoczonego wyżej błędu.
              W książce znalazłam za to kilka literówek ale to już chyba sprawa korektora a nie autora.
              Moim zdaniem styl lepszy niż u Michalak, bo tamta ma z kolei jakąś manię zdrabniania, czego nie trawię. No, ale o gustach...
              • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 19:48
                :). O gustach się nie dyskutuje, lecz przyznam się szczerze, że nigdy tak nie analizowałam stylu pisarza. Ja bardzo prosto czytam książki: albo mi się podobają, albo nie. Nie analizuję zdania po zdaniu. Ale muszę przyznać, że Wasz sposób szalenie mi zaimponował i niewątpliwie Wasze wypowiedzi wzbogacą ten wątek. Za co dziękuję. :)
                • alex_k Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 20:26
                  A ja w "Niebieskich migdałach" natknęłam się na "niezbyt nieurodziwą dziewczynę", z kontekstu natomiast wynikało, że nie była szczególnie ładna.
                  Mam nadzieję, że to chochlik, bo w przeciwnym razie zupełnie nie wiem, co autor mógł mieć na myśli ;-)
                  • glima Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 20:54
                    Swoją drogą, zabawny błąd :) Choć ewidentnie poredakcyjny. Pewnie miało być: niezbyt urodziwa, lub tylko: nieurodziwa. Niestety podobnych byków w książkach jest masa - jakby nikt tego nie czytał przed wydaniem. I wcale nie jest to domena polskich autorów. To co czasami "tworzą" tłumacze woła o pomstę do nieba. Tak mnie naszło bo włśnie próbowałam przełknąć twór książkopodobny o wdzięcznym tytule: "Sama słodycz". Językowym estetom nie polecam :)
                    • alex_k Re: Polscy młodzi pisarze 02.09.11, 09:12
                      Zgadzam się. Błąd o którym napisałam wynikł z pewnością ze zwykłego ludzkiego przeoczenia. Taki błąd wywoła najwyżej uśmiech czytającego, mnie najbardziej irytują błędy gramatyczne wynikające wyłącznie z niewiedzy osób przygotowujących książkę do wydania. Najczęściej jest to problem z odmianą przez przypadki. Wczoraj chociażby natknęłam się w książce jednej z wymienionych wyżej autorek na "I ich dwie", zamiast "I je dwie".
                      Dowodem jest też przykład przytoczony wyżej - miesiączka wymaga od czasownika "dostać" dopełniacza, nie biernika, tak jak dostać: gorączki (nie gorączkę), bólu głowy, czy głupawki. W bierniku można dostać książkę, kwiaty itp. ;-)
                      ... i przepraszam autorkę wątku, bo chyba tymi uwagami pociągnęłam niechcący offtop :-)
                      • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 04.09.11, 19:54
                        alex_k: "... i przepraszam autorkę wątku, bo chyba tymi uwagami pociągnęłam niechcący offtop :-) " - nie ma za co :). Wzbogaciłaś wątek, za co dziękuję :).
              • magrathh Re: Polscy młodzi pisarze 03.09.11, 09:16
                Przytoczone w całości zdanie (nie mogłam tego zrobić, ponieważ nie mam już dostępu do dzieła) nie zmienia faktu, że nadal jest ono niepoprawne oraz niespójne logicznie i językowo.
                Można zrozumieć, że bohaterka siedziała tam i gromadziła pieniądze dotąd, aż starczyło jej na powrót do domu.
                Aby uniknąć tego błędu wystarczyło po prostu zajrzeć do Słownika Poprawnej Polszczyzny, żeby się przekonać, że używanie spójnika "aż" w funkcji "dopóki" jest niedopuszczalne.
            • Gość: joanna Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 00:00
              Forma "dostałam pierwszą miesiączkę" jest poprawna: dostałam miesiączkę - nie dostałam miesiączki, dostałam książkę - nie dostałam książki.
              • magrathh Re: Polscy młodzi pisarze 09.09.11, 08:33
                Czyli analogicznie dostałam grypę, dostałam migrenę, dostałam ból głowy?
                Zanim podpiszesz się pod bzdurą, poczytaj:
                obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=467
                Ewentualnie zajrzyj do słownika poprawnej polszczyzny Doroszewskiego, podaje dokładnie to samo.

• Gość: mdl2 Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.spray.net.pl 09.09.11, 09:16
            Czy "książki w stylu casual" to jakieś nowe określenie na książki niechlujnie napisane i usiane błędami, do jednorazowego przeczytania i wyrzucenia?
            Jak błędy stylistyczne mogą być "trafnie stosowane"? Pomijając stylizację językową w dialogach...
            • magrathh Re: Polscy młodzi pisarze 09.09.11, 09:34
              Też mnie zastanawia, czy celowość używania regionalizmów, notoryczne umieszczanie czasownika na końcu wypowiedzi, czy zaczynanie co trzeciego zdania od spójnika są rzeczywiście zasadne? Nowy styl we współczesnej literaturze?
              Może chodzi nie o podniesienie czytelnika do pewnego poziomu, ale wręcz o znaczne obniżenie poziomu tej literatury, żeby łatwiej do czytelnika dotrzeć? Stąd to słynne stwierdzenie dotyczące książek, że "czyta się lekko"?
              Odnoszę też wrażenie, ze część współczesnej literatury odziera czytelników z pewnej ważnego dla mnie elementu dotyczącego aktu czytania - nie pozwala grać wyobraźni. Autorzy uparcie szczegółowo opisują jak są ubrani bohaterowie, wyjaśniają rzeczy, których czytelnicy łatwo sami mogą się domyślić, generalnie nadużywają przymiotników.
              W wyniku tego mózg czytelnika tylko biernie rejestruje, zamiast współpracować. Takie czytanie z pewnością nie wpływa na kondycję mózgu.
    • hawa.etc Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 01:18
      Małgorzata Rejmer - Toksymia
      Michał Zygmunt - Lata walk ulicznych
      Michał Witkowski - Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej, Margot

Rejmer to dobrze zapowiadająca się debiutantka, Zygmunt jest dość radykalnym "młodym gniewnym", Witkowski to według mnie udany parodysta, ze świetnym uchem do języka potocznego. Czytam go i mam przed oczami zdegenerowanych meneli, lanserów z Nowego Światu, akwizytorów Amwaya, etc. Świetnie się przy nim bawię,
      • twydra321 Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 03:23
        Jan Krasnowolski Klatka - już nie taki młody ale książka lepsza niż wojna polska ruska :)
        • zielonamysz Re: Polscy młodzi pisarze 01.09.11, 08:09
          Rejmer swietna, Tez czytalam:)
    • Gość: jim Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.11, 10:56
      Dla mnie objawieniem jest Jacek Dehnel. Jak można tak dobrze pisać, będąc tak młodym! ;)
      • Gość: aa Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.9.175.181.ng.pl 03.09.11, 11:10
        a konkretnie która jego książka? i dlaczego jest objawieniem?
    • Gość: lorena Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 14:03
      A ja tak trochę obok tematu. Jak wam się podoba sama historia odrodzenia Galindów? znalazłam na tubie takie coś: www.youtube.com/watch?v=dNPcXzfYZ6o
      więc pomysł Zyskowskiej- Ignaciak nie jest tak zupełnie w próżni osadzony.
      • alex_k Re: Polscy młodzi pisarze 06.09.11, 14:53
        Eee tam, to filmik z Galindii - hotelu w Iznocie, który urządzony jest w stylu Galindów. Za pewną opłatą można tam nawet zostać efektownie przez Galindów porwanym i uwięzionym :-)
      • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 06.09.11, 23:34
        No, jak widać, wątek z Galindami ma swoje rzeczywiste podłoże historyczne. Ale pielęgnowanie przez ich lud odrębności religijnej przez stulecia- to już chyba fikcja literacka ...
        • Gość: lorena Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 15:39
          Tak, właśnie. Ale dzięki takim książkom dowiaduję się nieznanych mi szczegółów historii naszej ojczyzny. Czy czytając Margit Sandemo (podobny klimat) o Norwegii.
          • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 16.09.11, 15:57
            To prawda. Ja też dlatego lubię polskie powieści, które przemycają jakieś interesujące tło historyczne
    • Gość: lorena Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 13:45
      Cóż... lubię Popławską, ale naprawdę trudno ją nazwać młodą pisarką, skoro jej twórczość poznawałam w latach 70 tych ubiegłego wieku...
    • Gość: muchaplujka Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.09.11, 19:04
      czytałam Niebieskie migdały. Podobały mi się. Chociaz to niejest literatura aspirująca do literackiego nobla, czy choćby nagrody Nike.
      • Gość: lorena Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.11, 14:30
        Zgadzam się. Z takich, co mogliby pretendować do jakichś nagród to potrafię wymienić tylko Pilcha, którego nie lubię. Ale cenię za warsztat.
      • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 16.09.11, 16:01
        muchaplujka- "Niebieskie migdały też mi się bardzo podobały". Ostrzegam, że "Przebudzenie", to zupełnie inny klimat- dużo dreszczyku i wątek... kryminalny ;)
        • Gość: muchaplujka Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.11, 16:44
          Lubie kryminały. Najbardziej w stylu Chmielewskiej, rozśmieszające do łez. Czy Przebudzenie jest właśnie takie?
          • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 16.09.11, 19:21
            muchoplujko droga. Moim zdaniem, "Niebieskie migdały" humorystycznie bardzo były podobne do książek Chmielewskiej. "Przebudzenie" to zupełnie inny klimat. To kryminał i dreszczyk, mało skory do śmiechu ;)
            • Gość: lorena Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.11, 14:11
              A to dobrze o autorce świadczy. Potrafi pisać różnie, raz śmiesznie, raz poważnie. Ale generalnie za mało mi śmiechy w polskiej młodej literaturze. Choć... chyba coś mam: Harosław Jaszek Jak niczego nie rozpętałem. Obśmiałam się jak pszczółka.
              • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 22.09.11, 10:13
                :O. Harosław? Ciekawe imię, lub pseudonim ;)
            • Gość: muchaplujka Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.11, 14:29
              Szkoda... Podobał mi się jej dowcip. Ale może się skuszę? Mam niedługo urodziny, poproszę kogoś o prezent pt. Przebudzenie :D
              • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze 22.09.11, 10:15
                ;). Mnie też spodobał się dowcip w migdałach. Teraz czas na coś innego.
                • debniki Re: Polscy młodzi pisarze 02.10.11, 11:29
                  Ja polecam ksiazki Zbigniewa Masternaka zebrane w tomie Księstwo. Wiele napisano o autorze, o ksiązkach w sumie dosc nierownych, ale jak dla mnie wszystko co dotyczy tzw.wyrywania się ze wsi do miasta , relacji ojciec-syn zawsze stanowi bardzo interesujący wątek. Czekam juz na nastepne ksiazki i ekranizacje filmowa.
    • Gość: kosmoska Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 12:37
      Mogę polecić bo czytałam:
      "Potrawka z surojadki" Sylwia Kokot-Martin
      "Ale Meksyk!" - Honorata Zapaśnik
      "Morderstwa na Otis Street" - Karolina Nowakowska
    • bez_portek Re: Polscy młodzi pisarze 23.02.12, 13:09
      Zygmunt Miłoszewski - "Uwikłanie" i "Ziarno prawdy" - dla miłośników kryminału/sensacji, bardzooo fajne
    • cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze - Żulczyk 01.03.12, 05:28
      Zapomniałam o tym młodym człowieku...Jakub Żulczyk... Czy wiecie, że jako pierwszy polski pisarz udostępnił swoją książkę w formie e-booka za darmo? To niebywałe! Zobaczcie sami, co mówi na YT (ja jestem w szoku- jak mawia młodzież- szacun) www.youtube.com/watch?v=EWegU-V2SiA&feature=related
      • jadodka_89 Re: Polscy młodzi pisarze - Żulczyk 07.03.12, 12:52
        Uwielbiam Żulczyka, Macios, Sapkowskiego, Fox Martę i wiele innych :)
        ______
        bibliotekowy-swiat.blogspot.com/
        • Gość: cashek01 Re: Polscy młodzi pisarze - Żulczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 21:01
          Masz rację. Sapkowski też jest świetny :)
    • Gość: niuk [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.15, 17:14
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ghrtth Re: młodzi 15.01.15, 19:22
        Ładnie napisany, ciekawie pokazana sytuacja. Fragment całkiem zachęcający, ale wydaje się, że książka z nurtu "życiowa pustka w pokoleniu 30-latków", aktualnie nie jestem zainteresowana zgłębianiem tej tematyki ;). Niemniej fragment pokazuje potencjał autorki i życzę powodzenia.
    • Gość: Akira Re: Polscy młodzi pisarze IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.15, 19:02
      To może ja polecę coś dla równowagi Roberta Wegnera - całe 3 tomy trlogii Opowieści z Mekhańskiego Pogranicza. Pisarz młody, a klasy światowej, i pisze to z całą odpowiedzialnością za słowo.

Akira

przeczytane.org | recenzje i artykuły
      www.przeczytane.org/roberts-projekt-stalin/
      • mokrzyk247 Re: Polscy młodzi pisarze 02.02.15, 11:26
        Ja mogę polecić "Incydent na Rigil Pirme" i następną część - "Rigil Prime w ogniu" T.Biedrzyckiego. Czyta się na jednym oddechu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka