Dodaj do ulubionych

dobre polskie powiesci dla kobiet

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 18:41
Ostatnio trudno znaleźć mi coś sensownego.
Jestem teraz w ciązy, dużo czytam, korzystam z biblioteki i trudno wybrać mi coś sensownego.
Lubię książki napisane poprawną polszczyzną. Męczy mnie narracja Grocholi czy Ewy Nowak.
Polećcie mi coś przyjemnego, nie depresyjnego z ciekawą akcją i narracją. Raczej dla kobiet.
Lubię i cenię Tokarczuk.
Czytałam kilka powieści Szwai (znośne).
Podoba mi się też Sielsko i diabelsko - Beaty Kępińskiej
Obserwuj wątek
    • autumna Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 01.12.11, 18:47
      Może Matuszkiewicz by ci podpasowała? Jeśli bardziej na poważnie, to "Przebudzenie" i "Przeklęte, zaklęte", a bardziej na wesoło - "Agencja złamanych serc".
      • Gość: kocisko Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.net.autocom.pl 01.12.11, 22:05
        Popieram w pełni ! Właśnie teraz skonczyłam "Gry nie tylko miłosne" i popuściła mnie chandra - książka jest świetna . Wcześniej czytałam też inne powieści tej pani (dzięki forum) , i po każdej z nich czułam zastrzyk energii . Ostatnio odkryłam też Katarzynę Leżeńską i Ewę Ostrowską !
    • marzeka1 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 01.12.11, 19:04
      A ja polecam Gutowską- Adamczyk, zarówno trylogię "Cukiernia pod Amorem", jak i jej "Serenada, czyli moje życie niecodzienne".
      Dla mnie odkryciem było też historyczne (jeśli lubisz) pisarstwo Elżbiety Cherezińskiej- pięknie pisze.
    • maniaczytania Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 01.12.11, 19:42
      to moze "Natalii 5" Olgi Rudnickiej
      • shiva772 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 01.12.11, 19:51
        Polecam Polkę Gretkowskiej i Bożą podszewkę T. Lubkiewicz-Urbanowicz.
        • Gość: marta Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.toya.net.pl 02.12.11, 14:43
          Jeździec Miedziany p. Simons - polecam - są jeszcze 2 tomy,
          • Gość: marta Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.toya.net.pl 02.12.11, 14:45
            o sorry, dopiero teraz zauważyłam, że chodziło o polskie autorki....
            • Gość: eeeeewka Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: 31.42.3.* 02.12.11, 19:57
              a może Nepomucka i jej "Miłość niedoskonała" i inne "niedoskonałe części
    • hawa.etc Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 03.12.11, 14:52
      Polecam "Toksymię" Małgorzaty Rejmer. Chociaż nie wiem, czy można to nazwać 'powieścią dla kobiet".
      • Gość: miomao Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.11, 12:35
        Polecam książkę "Aniołek" B. Pawlak
        • pampelune Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 15.12.11, 15:15
          "Krakowska żałoba" Moniki Piątkowskiej – był kiedyś wątek o tej książce na tym forum i bardzo się zachęciłam, i nie żałowałam.
    • black_jotka Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 15.12.11, 18:48
      "Krawcowa z Madrytu"
    • gazeta_mi_placi Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 16.12.11, 14:33
      Nie kłamcie, to nie : "dobre polskie powieści dla kobiet", ale "dla kucharek" sądząc po autorkach/tytułach.
      • nchyb Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 16.12.11, 21:34
        azaliż kucharka nie może być kobietą?...
        • joankawm Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 19.12.11, 10:25
          No właśnie, a kucharka to już dobrej literatury czytać nie może?
    • emilka_x Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 18.12.11, 20:32
      Może książki Ewy Ostrowskiej np. "Ja, pani woźna" lub Kowalewska Hanna i jej cykl powieści o Zawrociu
    • Gość: kluska0 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 12:41
      A ja polecam książki Manueli Gretkowskiej - sama zaczęłam czytać będąc w ciąży. Szczególnie polecam te autobiograficzne- Polka, Europejka, Obywatelka i Trans. To nie są powieści ale takie zapiski z życia, tak samo jak Ligockiej Romy i Grodzieńskiej.
      • Gość: Halina Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.dynamic.mm.pl 09.01.12, 20:34
        Polecam wszystkie książki pani Lingas- Łoniewskiej i powieść pani Szepielak "Zamówienie z Francji". Co ciekawe, widziałam ostatnio recenzję książki pani Miszczuk "Matki, żony i czarownice" i zdumiało mnie podobieństwo głównego motywu do "Zamówienia z Francji", ale podobno to tylko pozory :). Może też ją gdzieś wypożyczę.
    • aneczka.9 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 09.01.12, 22:25
      Hanna Kowalewska - naprawde dobrze się czyta
      • Gość: lunka Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 22:35
        Minęło trochę czasu, więc odzywam się ponownie, by napisać, co przeczytałam i co mi się spodobało;)
        Posiłkowałam się głównie miejską biblioteką i prezentem od Mikołaja.
        Z przyjemnością przeczytałam A. Kozłowskiej- "Czerwony rower" oraz "Kuźnię na Rozdrożu" E. Siarkiewicz.
        Zauroczyła mnie totalnie nowa Szwaja i jej nowość "Matka wszystkich lalek"!!!

Cykl o Zawrociu nie wciągnął mnie zupełnie- ten styl, zwroty do babki...
        Nie dałam rady przeczytać ksiązek "Kamień w sercu" - temat i "W poszukiwaniu zapachu snów".
        Stosuję zasadę- daję szansę każdej książce i czytam 30-40 stron, jak mnie nuży, drażni i męczy odpuszczam.

Czekam na kolejne polecanki od Was.
        Gretkowską i Nepomucką przeczytałam już kiedyś;)
        • f.l.y Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 10.01.12, 14:19
          Nurowska. Maria Nurowska.

Panny i wdowy (Wiek samotności)/to te same historie/

oraz:
          2010 - Wybór Anny (autor)
          2010 - Hiszpańskie oczy (autor)
          2008 - Wakacyjna miłość (autor)
          2006 - Księżyc nad Zakopanem (autor)
          2006 - Dwie miłości (autor)
          2005 - Powrót do Lwowa (autor)
          2005 - Niemiecki taniec (miękka okłądka, wydanie kieszonkowe) (autor)
          2005 - Mój przyjaciel zdrajca. Wydanie II rozszerzone (autor)
          2005 - Imię Twoje... (autor)
          2004 - Rosyjski kochanek (autor)

kochanka i zdrajcy nie czytałam, nie dałam rady- to inne książki, odbiegające od poprzednich

te lata zaczerpnięte z jakiejś strony w internecie, to lata kolejnych wydań, bo ja te książki czytałam dawno temu..
          • basiakia Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 10.01.12, 17:50
            Ja też polecam książkę Marii Nurowskiej "Rosyjski kochanek".
    • 8n Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 10.01.12, 18:07
      Terakowska może?
      • 8n Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 10.01.12, 18:09
        (jeśli jesteś w ciąży - zacznij od "ono" :)
        • Gość: lunka Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 12:46
          czytałam całą Nurowską;)
          Rosyjski kochanek był najlepszy.
          • joankawm Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 11.01.12, 17:08
            Jeśli podoba Ci się Szwaja to polecam ksiazki Magdaleny Kordel: Uroczysko, Sezon na cuda oraz Okno z widokiem. Wszystkie napisane w dobrym klimacie a ta ostania ukazała sie z cyklu Monika Szwaja poleca.
    • drzewko214 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 22.05.13, 14:04

"Złote nietoperze"
      Grażyna Jeromin-Gałuszka

"W krainie kota"
      Dorota Terakowska
      • solaris_1971 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 22.05.13, 14:37
        Ale to watek ze stycznia 2011 roku. Autorka byla wtedy w ciazy. Tearz pewnie czyta zupelnie inne ksiazki.
        Ale to nie zmienia faktu, ze to ciekawy watek.
        • solaris_1971 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 22.05.13, 18:24
          Fleszarowa- Muskat
          • sisterofmercy007 Re: Polecę dwie .. 02.06.13, 11:15
            Małgorzata Yildirim "Włoskie sekrety " i Katarzyna Krenz "W ogrodzie Mirandy ". Obie bardzo sympatyczne.
            • czuszkaa Re: Polecę dwie .. 05.06.13, 22:13
              Kobiety z Czerwonych Bagien
    • female.pl Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 21.09.14, 19:55
      Polecam wspomniana juz tutaj Grażyne Jeromin-Gałuszke i jej nastepne ksiazki "Magnolia" i "Dlugie lato w Magnolii".
      Mnie takze podobaly sie "Droga do Rozan" i "Wiosna w Rozanach" Bogny Ziembickiej.
    • gazeta_mi_placi Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 22.09.14, 10:44
      Szkoda tracić życie na czytanie chłamu.
    • presyja Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 07.10.14, 12:16
      "Głupia baba" Anny Kleiber.
    • kaska82 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 05.11.14, 22:02
      "Chorwacka przystać" Anny Karpińskiej, "Kukułka" Antoniny Kozłowskiej "Julita i huśtawki" Kowalewskiej, "Dziewczyny z Portofino" Plebanek, "Niebieski autobus", Kosmowskiej (chyba?).
      • jutta_t Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 22.11.14, 19:00
        ksiazki Remarquea
    • szczawnicka Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 25.11.14, 15:54
      Polecam mój ostatni nabytek
      "Wybór Ireny" - Tekst linka ciekawy wywida na ten temat

czyta się lekko a bohaterka intryguje...
      • spellslinger Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 26.11.14, 14:42
        ale bardzo trudna tematyka mi się wydaje...
        w sensie że musiała sobie radzić w ciężkich warunkach itp...
        • konrad2233 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 26.11.14, 14:46
          jeśli dobre, polskie powieści dla kobiet to Gretkowska, Tokarczuk i Chutnik
          • Gość: czytająca Re: dobre polskie powiesci dla kobiet IP: 87.204.223.* 26.11.14, 19:51
            Teresa Monika Rudzka, Joanna Bator, Ałbena Grabowska... ale czemu dla kobiet? One są dla wszystkich.
    • elwira22 Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 04.12.14, 12:20
      Ja zachwycam się ostatnio biografią jednej z bardziej niezwykłych kobiet czasów wojny - Ireny Gelblum - książka ma tytuł "Wybór Ireny" a jak skończę to jakiejś komedii świątecznej poszukam do czytania, bo już czas.
    • jeepwdyzlu literatura kobieca - czyli słabsza? 04.12.14, 13:22
      Liczę też na wpisy forumowych panów...
      Bez urazy - Kochane Forumowiczki - ale część polecanych w tym wątku pozycji to nie literatura kobieca tylko literatura słaba.. Nieporadna. Grafomańska wręcz..
      Czyżby kobiety miały inny próg wrażliwości i łatwiej akceptowały tandetę...?
      Bez złośliwości pytam - raczej z ciekawości socjologicznej...
      Pozdrawiam
      jeep
      • nigolla Re: literatura kobieca - czyli słabsza? 17.12.14, 22:17
        A jaka to kobieca? Jeśli przyjmiemy za punkt wyjścia romans to wszystko się wyda słabe :)
        • eeela Re: literatura kobieca - czyli słabsza? 17.12.14, 23:01
          Wśród romansów, tak samo jak i wszelkich innych gatunków książek, są okazy wielkiego talentu oraz sporo szmiry - a także wiele stanów pośrednich.
    • a-inka Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 04.12.14, 14:54
      Ksiązki Grażyny Plebanek,zwłaszcza "Dziewczyny z Portofino", Anny Janko "Dziewczyna z zapałkami",coś lżejszego to seria owocowa pani Sowy,zawsze,jak chce poczytać coś lżejszego to wracam do tej serii i łapię oddech,zwłaszcza po przeczytaniu książki,która mnie emocjonalnie rozwaliła...Jak lubisz fantastykę to polecam T.Prachetta,zwłaszcza częsci Świata Dysku,gdzie bohaterkami są wiedżmy.
      Pozdrawiam:)
      • eeela Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 04.12.14, 16:35
        Anny Janko "Dziewc
        > zyna z zapałkami"

Natknęłam się na to swojego czasu i początek przeczytałam z pewnym zainteresowaniem, ale im dalej, tym było gorzej. Początek mnie zaciekawił, bo jest osadzony w trudnych latach 70/80 i dawał mi pewien wgląd do świata moich młodych rodziców. Ale książka jest niestety przede wszystkim chaotycznym opisem wszelakich żalów do świata tudzież teściowej, więc walnęłam ją w kąt przebrnąwszy do połowy.
        • agramax Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 17.12.14, 12:59
          A dla mnie "Dziewczyna z zapałkami" jest rewelacyjna. Może trzeba mieć trochę więcej doświadczeń aby niemal utożsamiać się z błyskotliwie zapisanymi refleksjami i doświadczeniami głównej bohaterki.
          • jeepwdyzlu Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 17.12.14, 13:24
            Może trzeba mieć trochę więcej doświadczeń aby niemal utożsamiać się z błyskotliwie zapisanymi refleksjami i doświadczeniami głównej bohaterki.
            ------------
            albo mieć inny próg tolerancji na słabą literaturę
          • eeela Re: dobre polskie powiesci dla kobiet 17.12.14, 14:21
            Moja mama, która niewątpliwie jest bardziej doświadczona ode mnie, a przy tym całkiem inteligentna z niej kobieta, polecając mi tę książkę, przewidziała dokładnie moją reakcję, mówiąc: "do połowy możesz przeczytać z zainteresowaniem, bo to trochę jak o mojej młodości, ale dalej już są tylko jakieś chaotyczne smęty" ;-)

Zastrzegam, że nie mam w zwyczaju zbytnio słuchać się mamy, na co ona czasami narzeka ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka