Dodaj do ulubionych

Literatura Orhana Pamuka

11.01.12, 11:47
Jakie są wasze ulubione dzieła tureckiego noblisty i za czo je lubicie?

Co sadzicie na temat jego ostatniej uznawanej za najbadziej dojrzałe dzieło książki - "Muzeum niewinności"?

Ksiażka napisana w 2008 została wydana przez Wydawnicto Literackie w roku ubiegłym.

Dla zaiteresowanych polecam link - receznję

www.bliskiwschod.pl/1326272876,0,muzeum-niewinnosci

Obserwuj wątek
    • suesslein Re: Literatura Orhana Pamuka 11.01.12, 16:12
      Nie przypadl mi do gustu.
      Zaczelam "Snow", odlozylam po kilkunastu stronach, podobny los miala jego inna powiesc "My name is red"- moze jestem uprzedzona?

Ale chetnie poczytam, dlaczego inni go lubia i chetnie siegaja po jego ksiazki.
      • ydorius Re: Literatura Orhana Pamuka 31.01.12, 06:48

No proszę, miałem dokładnie tak samo.
        Zarówno Śnieg, jak i Czerwień to dla mnie świetne przykłądy tego, jak pomysł na nowelę przerobić na grubą książkę. Długo i bez sensu :-)
        Zdaje się, że nawet dałem Pamukowi trzecią szansę, ale dalibóg, nie pamiętam. Z kolei koleżanka, która czytała kiedyś Stambuł twierdziła, że świetne. Może trzeba dać szansę temu Pamuku? (co ja pacze?)

m,
        .y.
    • qw994 Re: Literatura Orhana Pamuka 11.01.12, 19:22
      "Muzeum niewinności" uważam za wspaniałą książkę. Natomiast "Czarny dom" był dla mnie po prostu "nieczytalny".
    • mama_nova Re: Literatura Orhana Pamuka 22.01.12, 01:16
      Ja czytałam trzy.
      Śnieg - narracja spoko, ale miałam wrażenie, że czytam kogoś niedojrzałego, że pisał to jakiś młodziak.
      Za to bardzo mi się podobał Stambuł i Muzeum niewinności.
      • Gość: nafnaf4 Re: Literatura Orhana Pamuka IP: *.jmdi.pl 22.01.12, 02:24
        Czytałam tylko Biały Zamek i nie zachęciła mnie aby sięgnąć po kolejne.
    • hawa.etc Re: Literatura Orhana Pamuka 22.01.12, 21:09
      Czytałam "Stanbuł" - bardzo mi się podobał.
      "Muzeum Niewinności" przerwałam w połowie, może jeszcze wrócę. Jakoś mnie zasmuciła ta powieść.
      "Nazywam się czerwień" było niezłe.
      Najlepszy według mnie okazał się "Dom ciszy".
    • lora_c Re: Literatura Orhana Pamuka 29.03.12, 13:20
      A ja bardzo lubię Pamuka. Najbardziej „Śnieg” chociaż ta książka nie cieszy się szczególnym powodzeniem u czytelników. Podoba mi się przełamanie stereotypu tureckiego mężczyzny, subtelny, wrażliwy poeta wyrusza w podróż po kraju po to by odszukać dawną miłość. Ciekawe tło historyczno-społeczne, to też bardzo lubię u Pamuka. Oprócz tego groteskowy wręcz opis zamachu stanu w Karsie.
      Co do pozostałych książek to mam swój prywatny ranking:
      2. „Cevet Bej i synowie”
      3. „Stambul”
      4. „Dom ciszy”
      5. „Nazywam się Czerwień”
      6. „Nowe życie”
      7. „Muzeum niewinności”, chyba najbardziej reklamowa jego książka, mnie nie zachwyciła, pomijając ciekawe wątki społeczne i polityczne. Chociaż ciekawy opis miejsc, i gdzieś tam w planach mam podróż śladami bohaterów.
      Został mi do przeczytania „Biały zamek”, i to chyba wszystkie jego książki wydane na naszym rynku.
    • anel_ma Re: Literatura Orhana Pamuka 29.03.12, 14:24
      czytałam "Dom ciszy" i się znudziłam
      miałam sięgnąc po "Stambuł", ale przeczytałam na wyrywki kilka fragmentów i odłozyłam na półkę
      nie pociąga mnie
    • Gość: Albatros Muzeum niewinności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 14:51
      Muzeum Niewinności - bardzo wciągająca, szczególnie przez pierwsze 200 czy 300 stron, tyle że - wiadomo to celowy zabieg - cierpienia głównego bohatera zaczynają się przytłaczająco dłużyć. A przy rozdziale pt. "czasem" miałem chwile zwątpienia czy jest sens czytać tę książkę do końca. W większości powieści główna postać jeśli nie budzi sympatii to przynajmniej wzbudza zaintrygowanie, a tutaj dla mnie ten zakochany nieszczęśnik to skończony idiota przez całą powieść. Dlatego mam ambiwalentny stosunek do tej książki.
      • lora_c Re: Muzeum niewinności 29.03.12, 16:05
        Mam bardzo podobne odczucia, co do bohatera. Na początku wzbudzał ciekawość, szybko okazało się jednak, że jest irytujący, nudny, niezdecydowany i do tego konformista. Nawet w końcówce kiedy jest już stary i żyje wśród pamiątek, zdjęć i bibelotów ukochanej, nie wzbudza sympatii. To co wywarło na mnie wrażenie, to ciekawy opis miejsc na mapie Stambułu. Nie pamiętam już czy była tam mapka jak dotrzeć do tego domu, czy już właściwie muzeum, czy opis był tak plastyczny i sugestywny, że ta mapka powstała, ale tylko w mojej głowie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka