edy.t.a 05.03.12, 13:40 Poszukuję interesującego opracowania życia i twórczosci Leonarda da Vinci. Google i allegro najchętniej mi proponują "kod Leonarda da Vinci', ale zupełnie nie o to mi chodzi ;) Polecicie cos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: L. da Vinci 05.03.12, 22:26 Charles Nicholl "Leonardo Da Vinci". Biografia, bardzo starannie wydana przez PWN. Kupiłam w kiosku za 25 zł - jeszcze nie przeczytałam, ale mąż bardzo chwalił (a jest bardziej wymagający ode mnie). Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: L. da Vinci 06.03.12, 10:39 'Leonardo' w serii 'Geniusze malarstwa', ksiązka wydana przez Arkady w r.2000. Życie i twórczość, tło historyczne, analiza dzieł. a. Odpowiedz Link Zgłoś
edy.t.a Re: L. da Vinci 06.03.12, 12:03 Dziękuję ja mam jedynie wydanie z (bodajze) 1951 roku włoskiej autorki Antonina Vallentin . Ale wadą jest mała ilość i b. słaby stan reprodukcji, ilustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: L. da Vinci 06.03.12, 15:29 Jeśli znasz ang. to poczytaj sobie jego notatnik. Najlepsze źródło wiedzy. www.amazon.com/Leonardos-Notebooks-Leonardo-Vinci/dp/B005OLAHI0/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1331043448&sr=1-1 www.amazon.com/Notebooks-Leonardo-Vinci/dp/156852448X/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1331043589&sr=8-4 Vasari jest nadal aktualny ze swoimi biografiami: pl.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Vasari W linkach i w książce znajdziesz sporo wiadomości. Jakiś czas temu wyszedł w Polsce album z dziełami L.D.V., za kosmiczne pieniądze. Jeśli masz możliwość, to szukaj w bibliotece. Ale nie kupuj, bo nie warto. I szukaj na własną rękę artykułów w gazetach, bo co najmniej trzy zaginione dzieła się odnalazły. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: L. da Vinci 06.03.12, 17:27 maly_zlosliwiec napisała: > Vasari jest nadal aktualny ze swoimi biografiami. Ale jest tam tylko kilkanaście stron na temat Leonarda. Oczywiście, Vasariego zawsze warto czytać, ale głównie z powodu mało znanych artystów, o których pisze. a. Odpowiedz Link Zgłoś