itosamo 13.06.04, 21:57 Coś o oryginalności GW: corporatemonkeys.org/index.php?option=content&task=view&id=50 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ech no nieźle IP: *.c148.petrotel.pl 14.06.04, 01:29 Nikomu już nie można dziś wierzyć. Ale przynajmniej niektóre książki się nie pokrywają z włoską serią... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica no i co z tego? 14.06.04, 09:37 podobną serię wypuscili w Portugalii... niektóre tytuły się powtarzają, a inne nie... czy to źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo właściwie, to nic z tego IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 17:02 Z jednej strony dobrze - można za małe pieniądze kupić dobrą ksiażkę, z drugiej strony nie powinni pisać, że to ich "własny, wykuty w zawziętych sporach, nieobiektywny kanon światowej prozy XX wieku". Odpowiedz Link Zgłoś
sunday całość biblioteki włoskiej gazety ... 14.06.04, 10:31 > corporatemonkeys.org/index.php?option=content&task=view&id=50 A całość biblioteki włoskiej gazety tutaj: www.repubblica.it/speciale/2002/novecento/romanzi/ Z pierwszej dziesiątki kolekcji GW: serwisy.gazeta.pl/kultura/1,55163,2092158.html pokrywją się tylko trzy. No i szata graficzna. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... 14.06.04, 14:53 Włosi wydali w serii Conrada, o którym GW zdarzyło się zapomnieć:). Jak dla mnie - punkt dla Włochów. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:58 powiem szczerze: może to i nieładnie, że nie napisali o tej serii całej prawdy...że nie mówili że to akcja miedzynarodowa itd...ale tak naprwawde to mam to gdzies...nigdzie indziej tak dobrych, ladnie wydanych ksiązek w tej cenie nie kupie...a dziel tych nie pisali redaktorzy GW tylko swietni pisarze...no i przekłady są b. dobre...więc nie ma co narzekać...skończcie z tym i nie kupujcie jak sie wam nie podoba....typowa Polska mentalność...dają, a on i tak narzeka...ugh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itosamo Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:17 Za "typowo polską mentalność" to należałoby chyba obrazić się, ale jakoś nie mogę, tak samo zresztą, jak nie obrażam się na GW. Zwyczajnie, gdy trafiłem na informację o kolekcji włoskiej gazety, poczułem się lekko zaskoczony i chciałem podzielić się. A co do samych książek, to może i ładnie wydane, ale marginesy wewnętrzne nieco są za wąskie, no i literówek jakby zbyt wiele. Czy narzekam za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: 81.21.195.* 16.06.04, 09:31 Poczułeś się zaskoczony, bo nie czytasz wszystkich informacji. Już dużo wcześniej pisano w mediach, że podobne akcje przeprowadzono w Portugalii i we Włoszech, nikt tego nie ukrywał, ja przynajmniej doczytałem. Jesli producentem jest międzynarodowa firma, to nalezy się spodziewać podobieństw, a z drugiej strony świadczy to o dobrym guście Wyborczej, skoro wybrała niektóre te same tytuły, w końcu to kanon literatury światowej, więc o co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:20 nie...nie należy sie obrażać za typowo polska mentalnośc...dziwne ze człowieka który - jak mniemam - czyta książki, dziwi takie określenie....wystarczy siegnąc do lektur absolutnie podstawowych (jak chociażby dygata czy gombrowicza) żeby stwierdzic, że to określenie nie jest bezpodstawne....zreszta najgorszy jest brak samokrytycyzmu...a co do wydania to powiem tak: chcesz wieksze marginest???? kup sobie wydanie w empiku za 40zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itosamo Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 12:14 A co ten dygat czy gombrowicz napisał był, bo ja ino Biblię Wujka, Pana Tadeusza i Trylogię imć Sienkiewicza znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:39 mam nadzieje że to tylko ironia (jeśli tak to niezbyt lotna...) , a jeśli nie to ja bym sie na twoim miejscu na forum o książkach nie wypowiadał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itosamo Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 00:01 Lot musiałem dostosować do warunków rozmowy, nie obrażam się za "typową polską mentalność", bo posiadam odrobinę samokrytycyzmu, mimo młodego wieku udało mi się nawet opublikować coś Gombrowiczu (czy mogę wobec tego wypowiadać się na forum?), a egzemplarz z większymi marginesami i bez rozmywającego się przy dotknięciu druku mam z autografem autora. I jestem wdzięczny GW za akcję wspierania rozwoju czytelnictwa w III RP, bez względu na to, że od czytania Gazetowego wydania "Imienia róży" bolą mnie ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:20 ..a co to za argument, że masz autograf autora...ja tez mam wiele...a co to za argument, że coś opublikowałeś..ja publikuje często i wiem, że żadnych problemów z tym nie ma (jeśli się ma oczywiście coś ciekawego do powiedzena)... " dostosowałeś swój lot do warunków rozmowy"...hmmm...ciekawe zdanie jak na kogoś kto publikuje...a jakie miałeś warunki ??? zimno w pokoju??? duzo ludzi w domu???...dziwne...może mamy inne paluchy bo mi sie jakoś nic nie rozmazuje ....rzygać mi sie chce jak słysze te narzekania...jakbym był na urodzinach 80- letniej cioci Jadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... 14.06.04, 18:18 > więc nie ma co narzekać...skończcie z tym i nie kupujcie jak > sie wam nie podoba....typowa Polska mentalność...dają, a > on i tak narzeka...ugh Drogi Kolego, a gdzie w tym wątku narzekał ktoś na cokolwiek, poza Toba narzekającym na na polską mentalność? :) pozdrawiam, Luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:16 irytuje mnie po prostu, że odkąd rozpoczeto tę akcje nikt jescze nic dobrego nie napisał..wszyscy tylko robia sensacje, szukaja podstepu, oszustwa...ugh.....dać palec chcieliby reke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to tylko ja :) Re: Coś o oryginalności GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 09:50 seria włoska jest lepsza!!! nie umieściłabym w kanonie "Pauli" Allende. co najwyżej "Dom duchów", ale patrzcie, jakie oni mają cudeńka: Hermann Hesse: Siddharta Italo Calvino: Se una notte d'inverno un viaggiatore Henry Miller: Tropico del cancro Virginia Woolf: Gita al faro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Marguerite Duras: L'amante (to bym sobie przeczytała) E. M. Forster: Camera con vista !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 F. Scott Fitzgerald: Il grande Gatsby :) Simone De Beauvoir: Una donna spezzata Milan Kundera: L'insostenibile leggerezza dell'essere Boris Pasternak: Il dottor Zivago (a u nas taki drogi niemiłośiernie :( ) Elias Canetti: La lingua salvata i to, droga redakcjo, MA BYĆ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Coś o oryginalności GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:44 nie napotkalem jeszcze w wyborczej (a czytam regularnie) zdania w którym by stwierdzono że te książki które zapowiedziano to wszystko co wydadzą (jest tylko określenie: co po Imieniu róży)...być może z czasem bedą dochodzic kolejne pozycje...to pewnie zależy od tego jak sie te sprzedadzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Coś o oryginalności GW IP: 80.51.252.* 19.06.04, 18:01 Ale obiach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! o cały mój komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś