Dodaj do ulubionych

Coś o oryginalności GW

13.06.04, 21:57
Coś o oryginalności GW:
corporatemonkeys.org/index.php?option=content&task=view&id=50
Obserwuj wątek
    • Gość: ech no nieźle IP: *.c148.petrotel.pl 14.06.04, 01:29
      Nikomu już nie można dziś wierzyć. Ale przynajmniej niektóre książki się nie
      pokrywają z włoską serią...
    • lunatica no i co z tego? 14.06.04, 09:37
      podobną serię wypuscili w Portugalii... niektóre tytuły się powtarzają, a inne
      nie... czy to źle?
      • Gość: Uszczypnij_muzo właściwie, to nic z tego IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 17:02
        Z jednej strony dobrze - można za małe pieniądze kupić dobrą ksiażkę, z drugiej
        strony nie powinni pisać, że to ich "własny, wykuty w zawziętych sporach,
        nieobiektywny kanon światowej prozy XX wieku".
    • sunday całość biblioteki włoskiej gazety ... 14.06.04, 10:31
      > corporatemonkeys.org/index.php?option=content&task=view&id=50

A całość biblioteki włoskiej gazety tutaj:
      www.repubblica.it/speciale/2002/novecento/romanzi/
      Z pierwszej dziesiątki kolekcji GW:
      serwisy.gazeta.pl/kultura/1,55163,2092158.html
      pokrywją się tylko trzy. No i szata graficzna.
      • agrafek Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... 14.06.04, 14:53
        Włosi wydali w serii Conrada, o którym GW zdarzyło się zapomnieć:). Jak dla
        mnie - punkt dla Włochów.
        pozdrawiam.
        • Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 17:58
          powiem szczerze: może to i nieładnie, że nie napisali o tej serii całej
          prawdy...że nie mówili że to akcja miedzynarodowa itd...ale tak naprwawde to
          mam to gdzies...nigdzie indziej tak dobrych, ladnie wydanych ksiązek w tej
          cenie nie kupie...a dziel tych nie pisali redaktorzy GW tylko swietni
          pisarze...no i przekłady są b. dobre...więc nie ma co narzekać...skończcie z
          tym i nie kupujcie jak sie wam nie podoba....typowa Polska mentalność...dają, a
          on i tak narzeka...ugh
          • Gość: itosamo Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 18:17
            Za "typowo polską mentalność" to należałoby chyba obrazić się, ale jakoś nie
            mogę, tak samo zresztą, jak nie obrażam się na GW. Zwyczajnie, gdy trafiłem na
            informację o kolekcji włoskiej gazety, poczułem się lekko zaskoczony i chciałem
            podzielić się.
            A co do samych książek, to może i ładnie wydane, ale marginesy wewnętrzne nieco
            są za wąskie, no i literówek jakby zbyt wiele. Czy narzekam za dużo?
            • Gość: mysz Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: 81.21.195.* 16.06.04, 09:31
              Poczułeś się zaskoczony, bo nie czytasz wszystkich informacji. Już dużo
              wcześniej pisano w mediach, że podobne akcje przeprowadzono w Portugalii i we
              Włoszech, nikt tego nie ukrywał, ja przynajmniej doczytałem. Jesli producentem
              jest międzynarodowa firma, to nalezy się spodziewać podobieństw, a z drugiej
              strony świadczy to o dobrym guście Wyborczej, skoro wybrała niektóre te same
              tytuły, w końcu to kanon literatury światowej, więc o co Ci chodzi?
            • Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:20
              nie...nie należy sie obrażać za typowo polska mentalnośc...dziwne ze człowieka
              który - jak mniemam - czyta książki, dziwi takie określenie....wystarczy
              siegnąc do lektur absolutnie podstawowych (jak chociażby dygata czy gombrowicza)
              żeby stwierdzic, że to określenie nie jest bezpodstawne....zreszta najgorszy
              jest brak samokrytycyzmu...a co do wydania to powiem tak: chcesz wieksze
              marginest???? kup sobie wydanie w empiku za 40zł....
              • Gość: itosamo Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 12:14
                A co ten dygat czy gombrowicz napisał był, bo ja ino Biblię Wujka, Pana Tadeusza
                i Trylogię imć Sienkiewicza znam.
                • Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:39
                  mam nadzieje że to tylko ironia (jeśli tak to niezbyt lotna...) , a jeśli nie
                  to ja bym sie na twoim miejscu na forum o książkach nie wypowiadał
                  • Gość: itosamo Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 00:01
                    Lot musiałem dostosować do warunków rozmowy, nie obrażam się za "typową polską
                    mentalność", bo posiadam odrobinę samokrytycyzmu, mimo młodego wieku udało mi
                    się nawet opublikować coś Gombrowiczu (czy mogę wobec tego wypowiadać się na
                    forum?), a egzemplarz z większymi marginesami i bez rozmywającego się przy
                    dotknięciu druku mam z autografem autora. I jestem wdzięczny GW za akcję
                    wspierania rozwoju czytelnictwa w III RP, bez względu na to, że od czytania
                    Gazetowego wydania "Imienia róży" bolą mnie ręce.
                    • Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:20
                      ..a co to za argument, że masz autograf autora...ja tez mam wiele...a co to za
                      argument, że coś opublikowałeś..ja publikuje często i wiem, że żadnych
                      problemów z tym nie ma (jeśli się ma oczywiście coś ciekawego do
                      powiedzena)... " dostosowałeś swój lot do warunków rozmowy"...hmmm...ciekawe
                      zdanie jak na kogoś kto publikuje...a jakie miałeś warunki ??? zimno w
                      pokoju??? duzo ludzi w domu???...dziwne...może mamy inne paluchy bo mi sie
                      jakoś nic nie rozmazuje ....rzygać mi sie chce jak słysze te
                      narzekania...jakbym był na urodzinach 80- letniej cioci Jadzi...
          • sunday Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... 14.06.04, 18:18
            > więc nie ma co narzekać...skończcie z tym i nie kupujcie jak
            > sie wam nie podoba....typowa Polska mentalność...dają, a
            > on i tak narzeka...ugh

Drogi Kolego, a gdzie w tym wątku narzekał ktoś na cokolwiek,
            poza Toba narzekającym na na polską mentalność? :)

pozdrawiam,
            Luki
            • Gość: pszemcio Re: całość biblioteki włoskiej gazety ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 11:16
              irytuje mnie po prostu, że odkąd rozpoczeto tę akcje nikt jescze nic dobrego
              nie napisał..wszyscy tylko robia sensacje, szukaja podstepu,
              oszustwa...ugh.....dać palec chcieliby reke
    • Gość: to tylko ja :) Re: Coś o oryginalności GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 09:50
      seria włoska jest lepsza!!!

nie umieściłabym w kanonie "Pauli" Allende. co najwyżej "Dom duchów", ale
      patrzcie, jakie oni mają cudeńka:

Hermann Hesse: Siddharta
      Italo Calvino: Se una notte d'inverno un viaggiatore
      Henry Miller: Tropico del cancro
      Virginia Woolf: Gita al faro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Marguerite Duras: L'amante (to bym sobie przeczytała)
      E. M. Forster: Camera con vista !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      F. Scott Fitzgerald: Il grande Gatsby :)
      Simone De Beauvoir: Una donna spezzata
      Milan Kundera: L'insostenibile leggerezza dell'essere
      Boris Pasternak: Il dottor Zivago (a u nas taki drogi niemiłośiernie :( )
      Elias Canetti: La lingua salvata

i to, droga redakcjo, MA BYĆ!!!!
      • Gość: pszemcio Re: Coś o oryginalności GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:44
        nie napotkalem jeszcze w wyborczej (a czytam regularnie) zdania w którym by
        stwierdzono że te książki które zapowiedziano to wszystko co wydadzą (jest
        tylko określenie: co po Imieniu róży)...być może z czasem bedą dochodzic
        kolejne pozycje...to pewnie zależy od tego jak sie te sprzedadzą
    • Gość: Bela Re: Coś o oryginalności GW IP: 80.51.252.* 19.06.04, 18:01
      Ale obiach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! o cały mój komentarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka