Dodaj do ulubionych

Kryminały dla dzieci

22.03.12, 23:29
Dziecię (lat 12) nabrało ochoty na kryminały.
Co możecie polecić?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Kryminały dla dzieci 22.03.12, 23:51
      agathę christie:) sama jakoś tak w tym wieku na wakacjach sięgnęłam

jest seria amerykanki karen karbo o minervie clark, chyba ze trzy tomiki, kryminał połączony z powieścią o dorastaniu inteligentnej dziewczyny, fajnie się czytało, z tego, co pamiętam

są "sówki" i "plusk" carla hiaasena, też amerykanin, dobre i w nurcie eko, z młodzieżowymi bohaterami - tylko nie sięgaj po hiaasena jak leci, bo to autor thrillerów dla dorosłych:)

ja bym jeszcze dwie powieści aleksa shearera dorzuciła, choć to nie kryminały, ale tzw. powieści niesamowite, ale świetne są pod każdym względem (u nas znak wydał) - "skradziona" i "prędkość mroku"

yyy, muszę się zastanowić, co dalej

• jottka Re: Kryminały dla dzieci 22.03.12, 23:58
        a właściwie to serię z feliksem, netem i niką rafała kosika dziecko zna? bo choć to nie są kryminały, to jednak sensacja dla młodzieży z elementami s-f, fantasy i czego tam jeszcze:)

aha, shearer to anglik, tak mi się skojarzyło, że nie samych amerykanów polecam
        • jottka Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 00:08
          tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,16375,30318474,,Literatura_kryminalna_dla_dzieci_.html?v=2
          wiedziałam, że gdzieś już widziałam coś takiego:) tyle że od razu dodam, że tak jest, ture sventon jest genialny (choć może dla ciut młodszych dzieci), to jednak nie wierz w to, że te "róże pani cherrington" to taki evergreen.. może jak się to czytało dziecięciem iks lat temu, ja to próbowałam zmóc po raz pierwszy niedawno i odpadłam, pretensjonalne się mnie wydało do bólu:(

a te wszystkie bahdaje i broszkiewicze chyba raczej z sentymentu wymieniane, choć sama też lubię, oczywiście:) ale nie jestem pewna, czy dla dzisiejszej 12latki to takie porywające będzie, no ale to zależy od jej upodobań (może gustuje w stylu retro?:) bo jednak polecajki głównie z cyklu wspomnień, jak to mamusia sama młoda była...

a nie możesz jej puścić w biblioteczne półki? bo potem się okaże, że ty chcesz stosowną powiastkę dla wieku, a młoda złapie się za robina cooka czy tess gerritsen i będzie rąbać z płonącymi uszami:)
    • marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 00:20
      dziękuję :)
      felixa i resztę ;) zna
      Agathy na razie nie chce czytać
      Minervę zna
    • zona_mi Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 10:45
      Róże pani Cherington Rice Craig - świetne.
      No i Chmielewska.
    • bez_portek Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 11:32
      Flavia de Luce!!
      akurat o dziewczynce w jej wieku :)
    • temprana Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 11:46
      Mając 12-13 lat, namiętnie czytałam wszystkie książki z serii "Przygody trzech detektywów", ale nie wiem, na ile one się dziś bronią.
      • shiva772 Konkretne tytuły: 23.03.12, 11:58
        Nawiedzony dom i Skarby - to dwie najlepsze pozycje Chmielewskiej z serii Janeczka i Pawełak. Rewelacja.
        Uwaga czarny parasol, Bahdaja.
        Pan Samochodzik i Templariusze + PS i Fantomas. Z mojego doświadczenia wynika, że w naszych czasach te dwa tomy się ciągle młodzieży podobają.
    • nobullshit Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 13:30
      Nie jest to typowy kryminał, ale zdobył "Agatha Award" w kategorii młodzieżowej i zagadek w nim mnóstwo.
      pl.wikipedia.org/wiki/W_pogoni_za_Vermeerem
      en.wikipedia.org/wiki/Chasing_Vermeer
      Przekład niezły :)
      Wyszła też po polsku druga część, "Tajemnica domu Wrighta".
    • marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 14:27
      NB , a nie wiesz gdzie owego Vermeera można nabyć?
      • Gość: Nobullshit Re: Kryminały dla dzieci IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.03.12, 15:32
        marghe_72 napisała:
        > NB , a nie wiesz gdzie owego Vermeera można nabyć?

Nabyć to nie wiem, spytaj gugla.
        Ale książka jest w pięciu bibliotekach dziecięcych w naszej dzielnicy:
        katalog.multibiblioteka.waw.pl/ini.php?dol=0&gora=0&przod=0&wstecz=0&katalog=1&indeks=2&opis_ile=10&szukaj=W+pogoni+za+Vermeerem
    • marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 14:27
      Flavia czeka na półce :)
      Chmielewska przeczytana

Ale i tak dziekuję :)
    • jarka63 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 15:05
      Edward Fenton: "Widmo z Głogowego Wzgórza".
    • kubissimo Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 16:17
      oczywiscie Seria Niefortunnych Zdarzen.
      Moze to nie jest klasyczny kryminal, ale mysle, ze dziecieciu sie spodoba :)
      • ewa9717 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 18:29
        Kuczyński "Katastrofa" - trochę prawie kryminł sf, poza tym mądra książka. Jak i inne Kuczyńskiego.
        • lustroo Re: Kryminały dla dzieci 24.03.12, 21:48
          Sławomir Kryska "Laleczka i tajemnica", Ake Holmberg "Latający detektyw moje ulubione z dzieciństwa :)
          • marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 26.03.12, 01:17
            lustroo napisała:

Ake Holmberg "Latający detektyw

Już dawno przeczytany :)
            Dziękuję
    • mika_p Re: Kryminały dla dzieci 25.03.12, 21:33
      Detektyw Zuzia na tropie?
      www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=6799
      • lustroo Re: Kryminały dla dzieci 26.03.12, 21:38
        Detektywa czytałam mnóstwo razy i jeszcze do niego wrócę. A psysie są smaczne :)
    • anel_ma Re: Kryminały dla dzieci 27.03.12, 11:01
      Marka Piegusa :)
    • kubissimo Re: Kryminały dla dzieci 01.04.12, 21:09
      Przypomnial mi sie jeszcze "Małomówny i rodzina" Musierowicz
      oraz cykl o Janeczce i Pawełku Joanny Chmielewskiej ("Nawiedzony dom", "Wielkie zasługi" i "Skarby")
      • marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 02.04.12, 00:57
        kubissimo napisał:

> Przypomnial mi sie jeszcze "Małomówny i rodzina" Musierowicz
        > oraz cykl o Janeczce i Pawełku Joanny Chmielewskiej ("Nawiedzony dom", "Wielkie
        > zasługi" i "Skarby")

to są oczywistości :) :)
        Tak samo jak Marek Piegus

ale i tak dziękuję
        • kubissimo Re: Kryminały dla dzieci 03.04.12, 00:37
          dorzuce jeszcze "Wakacje w zoo" Pisarskiego. Bardzo lubilem w dzieciectwie, chociaz od inrygi kryminalnej bardziej mnie fascynowala opcja spedzenia dwoch miesiecy w zoo ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka