marghe_72 22.03.12, 23:29 Dziecię (lat 12) nabrało ochoty na kryminały. Co możecie polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Kryminały dla dzieci 22.03.12, 23:51 agathę christie:) sama jakoś tak w tym wieku na wakacjach sięgnęłam jest seria amerykanki karen karbo o minervie clark, chyba ze trzy tomiki, kryminał połączony z powieścią o dorastaniu inteligentnej dziewczyny, fajnie się czytało, z tego, co pamiętam są "sówki" i "plusk" carla hiaasena, też amerykanin, dobre i w nurcie eko, z młodzieżowymi bohaterami - tylko nie sięgaj po hiaasena jak leci, bo to autor thrillerów dla dorosłych:) ja bym jeszcze dwie powieści aleksa shearera dorzuciła, choć to nie kryminały, ale tzw. powieści niesamowite, ale świetne są pod każdym względem (u nas znak wydał) - "skradziona" i "prędkość mroku" yyy, muszę się zastanowić, co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kryminały dla dzieci 22.03.12, 23:58 a właściwie to serię z feliksem, netem i niką rafała kosika dziecko zna? bo choć to nie są kryminały, to jednak sensacja dla młodzieży z elementami s-f, fantasy i czego tam jeszcze:) aha, shearer to anglik, tak mi się skojarzyło, że nie samych amerykanów polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 00:08 tu: forum.gazeta.pl/forum/w,16375,30318474,,Literatura_kryminalna_dla_dzieci_.html?v=2 wiedziałam, że gdzieś już widziałam coś takiego:) tyle że od razu dodam, że tak jest, ture sventon jest genialny (choć może dla ciut młodszych dzieci), to jednak nie wierz w to, że te "róże pani cherrington" to taki evergreen.. może jak się to czytało dziecięciem iks lat temu, ja to próbowałam zmóc po raz pierwszy niedawno i odpadłam, pretensjonalne się mnie wydało do bólu:( a te wszystkie bahdaje i broszkiewicze chyba raczej z sentymentu wymieniane, choć sama też lubię, oczywiście:) ale nie jestem pewna, czy dla dzisiejszej 12latki to takie porywające będzie, no ale to zależy od jej upodobań (może gustuje w stylu retro?:) bo jednak polecajki głównie z cyklu wspomnień, jak to mamusia sama młoda była... a nie możesz jej puścić w biblioteczne półki? bo potem się okaże, że ty chcesz stosowną powiastkę dla wieku, a młoda złapie się za robina cooka czy tess gerritsen i będzie rąbać z płonącymi uszami:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 00:20 dziękuję :) felixa i resztę ;) zna Agathy na razie nie chce czytać Minervę zna Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 10:45 Róże pani Cherington Rice Craig - świetne. No i Chmielewska. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_portek Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 11:32 Flavia de Luce!! akurat o dziewczynce w jej wieku :) Odpowiedz Link Zgłoś
temprana Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 11:46 Mając 12-13 lat, namiętnie czytałam wszystkie książki z serii "Przygody trzech detektywów", ale nie wiem, na ile one się dziś bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Konkretne tytuły: 23.03.12, 11:58 Nawiedzony dom i Skarby - to dwie najlepsze pozycje Chmielewskiej z serii Janeczka i Pawełak. Rewelacja. Uwaga czarny parasol, Bahdaja. Pan Samochodzik i Templariusze + PS i Fantomas. Z mojego doświadczenia wynika, że w naszych czasach te dwa tomy się ciągle młodzieży podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 13:30 Nie jest to typowy kryminał, ale zdobył "Agatha Award" w kategorii młodzieżowej i zagadek w nim mnóstwo. pl.wikipedia.org/wiki/W_pogoni_za_Vermeerem en.wikipedia.org/wiki/Chasing_Vermeer Przekład niezły :) Wyszła też po polsku druga część, "Tajemnica domu Wrighta". Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 14:27 NB , a nie wiesz gdzie owego Vermeera można nabyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Kryminały dla dzieci IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.03.12, 15:32 marghe_72 napisała: > NB , a nie wiesz gdzie owego Vermeera można nabyć? Nabyć to nie wiem, spytaj gugla. Ale książka jest w pięciu bibliotekach dziecięcych w naszej dzielnicy: katalog.multibiblioteka.waw.pl/ini.php?dol=0&gora=0&przod=0&wstecz=0&katalog=1&indeks=2&opis_ile=10&szukaj=W+pogoni+za+Vermeerem Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 14:27 Flavia czeka na półce :) Chmielewska przeczytana Ale i tak dziekuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 15:05 Edward Fenton: "Widmo z Głogowego Wzgórza". Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 16:17 oczywiscie Seria Niefortunnych Zdarzen. Moze to nie jest klasyczny kryminal, ale mysle, ze dziecieciu sie spodoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Kryminały dla dzieci 23.03.12, 18:29 Kuczyński "Katastrofa" - trochę prawie kryminł sf, poza tym mądra książka. Jak i inne Kuczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Kryminały dla dzieci 24.03.12, 21:48 Sławomir Kryska "Laleczka i tajemnica", Ake Holmberg "Latający detektyw moje ulubione z dzieciństwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 26.03.12, 01:17 lustroo napisała: Ake Holmberg "Latający detektyw Już dawno przeczytany :) Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kryminały dla dzieci 25.03.12, 21:33 Detektyw Zuzia na tropie? www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=6799 Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Kryminały dla dzieci 26.03.12, 21:38 Detektywa czytałam mnóstwo razy i jeszcze do niego wrócę. A psysie są smaczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Kryminały dla dzieci 01.04.12, 21:09 Przypomnial mi sie jeszcze "Małomówny i rodzina" Musierowicz oraz cykl o Janeczce i Pawełku Joanny Chmielewskiej ("Nawiedzony dom", "Wielkie zasługi" i "Skarby") Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kryminały dla dzieci 02.04.12, 00:57 kubissimo napisał: > Przypomnial mi sie jeszcze "Małomówny i rodzina" Musierowicz > oraz cykl o Janeczce i Pawełku Joanny Chmielewskiej ("Nawiedzony dom", "Wielkie > zasługi" i "Skarby") to są oczywistości :) :) Tak samo jak Marek Piegus ale i tak dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Kryminały dla dzieci 03.04.12, 00:37 dorzuce jeszcze "Wakacje w zoo" Pisarskiego. Bardzo lubilem w dzieciectwie, chociaz od inrygi kryminalnej bardziej mnie fascynowala opcja spedzenia dwoch miesiecy w zoo ;) Odpowiedz Link Zgłoś