Dodaj do ulubionych

H. Szymanderska - ksiazka

29.03.12, 12:27
A konkretnie Kuchnia polska. Potrawy regionalne

Recenzji nie znalazlam, Empik to nie Amazon i nie daje mozliwosci wgladu do ksiazek on-line. Tradycyjnie, chcialabym przywiezc z Polski jakas ksiazke kucharska, brakuje mi dobrej pozycji o kuchni polskiej, regionalnej. Bez robienia babelkow z zurku i mrozenia w cieklym azocie. ;) Zalezy mi na przepisach, ktore moge wykonac w domu bez uzywania specjalistycznego sprzetu.

Czy ktos ma i moglby napisac, jak jest wydana, czy ma fotografie, czy moze tylko przepisy. Jesli ktos z niej gotowal, to czy przepisy byly OK? Czy moze zawieraja vegete i sos sojowy i inne kwiatki, jak w jednej ksiazce o kuchni polskiej, ktora mam w swojej kolekcji. ;) (nie, nie kupilam jej, dostalam).

Wiem, ze moge zamowic, przejrzec w salonie i nie mam obowiazku jej kupowac, ale zaoszczedziloby mi to sporo czasu, gdybym poczytala opinie innych uzytkownikow i zamowila ksiazke (lub nie) jeszcze z UK. :)
Obserwuj wątek
    • klara551 Re: H. Szymanderska - ksiazka 29.03.12, 12:45
      Mam,jest nieźle wydana na kredowym papierze.Są zdjęcia niektórych potraw. przepisy przyzwoicie podane.Mam jeszcze jedną pozycję czyli- Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej z mniejszą ilością zdjęć,ale z pogrupowanymi daniami. W tej pierwszej dania są pokazane według regionów i jak chcesz ryby to masz w kolejnych kuchniach regionalnych. A obie książki się przydają.Nie wiem czego oczekujesz,bo jeżeli potrzebujesz zdjęć z kolejnymi etapami szykowania potrawy to ich nie ma.
      • pani.serwusowa Re: H. Szymanderska - ksiazka 29.03.12, 13:15
        Nie, nie potrzebuje zdjec z etapami przygotowania potraw. :) Dziekuje. :)
      • maalgoshka Re: H. Szymanderska - ksiazka 29.03.12, 13:20
        Bardzo ciekawa ksiega, czesto ja przegladam, czasami z niej gotuje. Jest ladnie wydana, ze zdjeciami na kazdej stronie, ale ma jeden mankament: przepisów jest tyle, ze mam watpliwoci, czy wszystkie byly testowane (czasami proporcje wygladaja podejrzanie). Ale nie zaluje, ze kupilam, bo ma mnostwo fajnych pomyslow: duzo dan z kaszami, z typowo polskimi serami (oscypek, bundz, poczciwy twarog), na oryginalne nadzienia do pierogow, placki, miesa. Zaskakujaco duzo przepisow na warzywa: nadziewane kalarepki, papryki, pomidory, surowki (duzo z burakami :)), warzywne kotleciki (z bobu np.), grzyby. Mnostwo zup.
    • trypel Re: H. Szymanderska - ksiazka 29.03.12, 13:27
      Bardzo fajna
      podszedłem do niej jak do normalnej ksiażki - fajnie poczytać o potrawach o których w życiu nie słyszałem.

teraz służy raczej jako wskazówka - jak sie gdzieś wybieramy do sprawdzamy co stamtąd chcielibyśmy zjeść.
    • mhr2 Re: H. Szymanderska - ksiazka 29.03.12, 13:38
      pani.serwusowa,

masz taka na mysli:
      tablica.pl/oferta/polska-kuchnia-tradycyjna-h-szymanderska-IDBVon.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka