Dodaj do ulubionych

fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki

29.06.04, 17:57
Moja wiedza o tym gatunku jest bardzo wybiorcza, nie sledze tej literatury na
biezaco. Chcialabym na allegro poszukac czegos niedrogiego do czytania, ale
zupelnie nie wiem, co stamtad wybrac, bo oferta jest spora. Proze o opinie :)
Obserwuj wątek
    • slotna Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 29.06.04, 18:27
      Kompletnie różne, a moje ulubione:

1. Andrzej Sapkowski, literatura mocno przygodowa.

Saga o Wiedźminie to 7 - 2 opowiadań i 5 powieści. Można zacząć od pierwszego
      tomu powieści, ale opowiadania są chronolgicznie wcześniejsze.
      1 t. opowiadan "Ostatnie życzenie"
      2 t. opowiadań "Miecz przeznaczenia"

Powieść:
      1 t. "Krew elfów"
      2 t. "Czas pogardy"
      3 t. "Chrzest ognia"
      4 t. "Wieża Jaskółki"
      5 t. "Pani Jeziora"

Generalnie dwa ostatnie tomy są najsłabsze (i najgrubsze), widać, że Sapek
      zmęczył się już pisaniem, eksperymentuje ze stylem (forma wspomnien, wizji
      itp), ale spokojnie dadzą się czytac. Książki są dowcipne, napisane ładnym
      językiem, jest w nich mnóstwo zapożyczen literackich, wartka akcja. Wątki są
      przeróżne: i romanse (a jakże;)) i czary, i nienawiść na tle rasowym (elfy,
      ludzie, krasnoludy) i wojny przeróżne, itp, itd. No i pełno tu charyzmatycznych
      bohaterów, do wielu można się naprawde przywiązać. Szczerze polecam!

2. Terry Pratchett, seria 'Świat Dysku'

Cóż, Terry to najlepszy brytyjski humorysta. A że jego niesamowicie śmieszne
      ksiązki to fantasy, to już inna sprawa. W serii są, o ile się nie mylę, 24
      tomy, nie wiem, ile już przetłumaczono, ale na pewno dużo. Nie chce mi się
      wymieniać, w kazdym razie tylko dwa pierwsze tomy są chronologicznie ("Kolor
      magii' i 'Blask fantastyczny'), reszta niby też, ale mozna czytac nie w
      kolejnosci, bo kazda ksiązka jest osobną historią. Ja najbardziej lubię
      trylogię o wiedźmach - 'Równoumagicznienie', 'Trzy wiedźmy' i 'Wyprawa
      czarownic'.

pozdrawiam i życzę miłej lektury;)
      • j_u Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 29.06.04, 20:44
        No, o Sapkowskim wiem, wlasnie czynie wysilki, zeby w miare tanio zdobyc cala
        serie (mam w wersji elektronicznej, ale nie jestem w stanie czytac z komputera
        :((( ). Za reszte sugestii bardzo dziekuje.
        A moze ktos na forum chcialby (tanio ;))) ) pozbyc sie kolekcji Sapkowskiego czy
        Pratchetta?
        • slotna Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 01.07.04, 01:54
          Hehe, Pratchetta mam niewiele, za to jeden egzemplarz z autografem (skorzystało
          się z pobytu mistrza w Polsce, a co;)), a Sapkowskiego wszystko i nie pozbędę
          się za nic na świecie... ;) 'Czas pogardy' miałam zdublowany, ale jeden był
          starszy, wydany na ekologicznym papierze, a drugi nowszy, z identyczną okładką,
          ale na papierze bielutkim - tak fatalnie sklejony, że rozwalił się po pierwszym
          czytaniu. Mogłabym go oddać darmo, ale musiałabym najpierw wiedzieć, gdzie
          jest;)
          • j_u Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 01.07.04, 08:59
            No to co sie chwalisz, jak nie dajesz ;)))
            Na allegro udalo mi sie do tej pory kupic po przystepnej cenie Krew Elfow i
            Ostatnie Zyczenie. Niestety na ogol Sapkowski chodzi tam po dosc wysokich
            cenach, a ja na czytadla, na dodatek uzywane, mam wlasnorecznie ustalony limit
            na 8pln/szt.
            Ja czytalam juz Sapkowskiego taki wybor opowiadan z tych pierwszych dwoch tomow
            (nie nalezacych do sagi, tylko zawierajacych opowiadania z nia zwiazane) i
            uwazam, ze czyta sie ciekawie, sprawnie napisane, mam wielka ochote przebrnac
            przez opera omnia, ale wielka literatura tego bym nie nazwala ;)
            • slotna Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 01.07.04, 14:52

Zapewne mówisz o 'Coś się kończy, a coś zaczyna'... hm... mnie się nie podobało
              to wszystko. Pamiętam 'Muzykantów' - do szału doprowadzają mnie
              nieprawdopodobne nazwiska, a tam tego było mnóstwo, pamiętam 'Tandaradei' - to
              samo (może to głupio brzmi, ale nazwiska naprawdę stanowią pierwszy wyznacznik,
              cos, co się rzuca w oczy, wiem, ze jesli nazwisk się nie chciało wymyslec, to i
              z naturalnymi dialogami będzie kiepsko). Generalnie te opowiadania są moim
              zdaniem słabe.

Ale saga wiedźmińska super, i moze nie wielka literatura, ale całkiem duża. Jak
              dla mnie to więcej niż czytadło. Pratchett też.

pozdrawiam
              • j_u Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 02.07.04, 21:55
                Wlasnie skonczylam niedawno nabyte Ostatnie Zyczenie, opowiesc o diabole jest
                rzeczywiscie swietna ;) Co do imion, wiele w nich slow dosc bezrefleksyjnie
                (chyba?) wzietych z jezyka irlandzkiego, np Eist Tuirseach - "sluchaj zmeczony"
                • slotna Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 02.07.04, 21:59
                  A to jeszcze co innego;)) Imiona w Sadze lubię, ale zdaję sobie sprawę, że nie
                  Sapek je wymyślił. A to miasteczko Angouleme, a to właśnie różne celtyckie i
                  irlandzkie nazwy... Ale jak to ładnie brzmi;)
                  Wkurzały mnie nazwiska we 'współczesnych' opowiadaniach.
                  • j_u Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 03.07.04, 10:46
                    Co do brzmienia, obawiam sie, ze nawet autor moze nie wiedziec, jak nalezy je
                    wymawiac ;))) Reguly irlandzkiej wymowy nie sa podobne do angielskich :)))
                    • slotna Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 03.07.04, 10:54
                      Ja sobie wyobrażam, jak należy, i to mi wystarczy;P
                      Ech... niech będzie - ładnie wyglądają;)
            • slotna Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 01.07.04, 14:53
              A, chyba nie załapałam, czytałaś jednak opowiadania z Geraltem;) No, te IMHO są
              całkiem ok;) Zwłaszcza 'Kraniec świata', o diabole, można paść ze śmiechu;)
              uwielbiam to;))
            • Gość: duende Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.gdynia.mm.pl 02.07.04, 14:26
              Mowisz, ze chcesz kupic ksiazke, ktorej cena nie przekracza 8 pln; chyba mam dla Ciebie propozycje, ktora nie padla do tej pory na forum. Polecam "Swiat Czarownic" A. Norton. Zagladalam ostatnio na Allegro czesc tomow dostepnych jest w podanje przez Ciebie cenie, a ksiazki wg mnie warte. Choc musze przyznac, ze przeczytalam tylko niewielka czesc calosci (cykl ma przeszlo 20 ksiazek) to co mialam w reku zachecilo mnie do dalszego poznania tworczosci Pani Andre:)
              milego czytania
              • urtiko Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 06.07.04, 23:20
                Gość portalu: duende napisał(a):

> Mowisz, ze chcesz kupic ksiazke, ktorej cena nie przekracza 8 pln; chyba mam dl
                > a Ciebie propozycje, ktora nie padla do tej pory na forum. Polecam "Swiat Czaro
                > wnic" A. Norton. Zagladalam ostatnio na Allegro czesc tomow dostepnych jest w p
                > odanje przez Ciebie cenie, a ksiazki wg mnie warte. Choc musze przyznac, ze prz
                > eczytalam tylko niewielka czesc calosci (cykl ma przeszlo 20 ksiazek) to co mia
                > lam w reku zachecilo mnie do dalszego poznania tworczosci Pani Andre:)
                > milego czytania

Ja jej książek nie trawię, są takie... hmmm... nawet nie wiem jak to określić, ale trudno się je czyta, ale nie wynika to z ich zawiłej fabuły, ale moim zdaniem, kiepską formą autorki. Kwestia gustu poza tym.
    • Gość: traian Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 18:35
      wiekszosc fantazy to pisanie na jedno kopyto
      -jesli juz to polecam Martina "Gra o Tron" i kolejne czesci sagi
      -dobrze sie zapowiadal cykl Tada Williamsa "Pamiec, smutek i ciern" ale
      czytalem tylko dwa tomy
      • j_u Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 29.06.04, 20:45
        Juz bylam ostrzegana przed tym kopytem ;) W zasadzie czesciowo jest to
        zrozumiale, to waski gatunek. A ja szukam czytadla wlasnie w tym waskim gatunku,
        byle by nie bylo kiczem jakims strasznym, blagam ;)))
        • Gość: traian R.R. Martin IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 22:28
          jeszcze raz polecam Martina tylko uprzedzam, że jest ot dośc nietypowe fantazy
          magii tam malo, nieco więcej miecza, a najwięcej intryg politycznych...
          • j_u Re: R.R. Martin 30.06.04, 00:16
            Na forum sf&fantasy tez go ktos poleca. Zatem pewnie skorzystam z rady :)
      • Gość: arien Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: 62.233.183.* 15.08.04, 01:01
        ja sie podpisje pod cyklem "pamiec, smutek i ciern".jak dla mnie genialna ksiazka, jedyna, ktora monza z czystym sumieniem postawic obok Wladcy Pierscieni:-). czyta sie nielatwo, zwlaszcza ze akcja na pocatku pierwszego tomu rozkreca sie wolno, ale warto uzbroic sie w ccierpliwosc- ksiazka potem nam to wynagrodzi.genialne sa tu postacie, pelnokrwiste, nie papierowe, co nie jest tak czestym zjawiskiem w literaturze...naprawde piekna ksiazka, polecam.
    • Gość: Xara Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 08:32
      Saga Anny Brzezińskiej: "Zbójecki gościniec", "Żmijowa harfa" i "Letni deszcz".
      Świetny język, dożo dobrego humoru, czyta się znakomicie. Naprawdę pierwsza
      liga gatunku.
      • Gość: Uszczypnij_muzo Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.toya.net.pl 30.06.04, 21:51
        Brzezińska to pierwsza liga gatunku? Język - średni, ale bywało gorzej.
        Natomiast poziom nudności "Zbójeckiego gościńca oceniam na 20 w skali 1-5.
        Jeśli o naprawdę DOBRĄ fantasy chodzi, to z czystym, sercem mogę polecić
        Zelaznego Rogera i jego cykl książek o Amberze (szczególnie tzw. "Pierwsze
        kroniki amberu", które zaczynają się od "Dziewięciu książąt amberu" właściwie)
        potem proponuję moje ulubione "Stwory światła i ciemności" - nieco
        przyciężkawe, ale, według mnie, genialne. I odradzam fantasy w wykonaniu
        Goodkind'a, tudzież sagę Dragonlance.
        • Gość: Vera Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:13
          Popieram jak najbardziej Zelazny i jego Książęta Amberu to jak narazie
          najlepsza literatura fantasy jaką czytałam- książki są po prostu niesamowite, w
          ogóle cała twórczość Zelaznego również z pogranicza science fiction jest
          niezwykle wciągająca.
          Oprócz wymienionych tu Sapkowskiego, Tolkiena, Brzezińskiej polecam cykl G.R.
          Martina, niezła też jest książka J,Dąbały "Prawo śmierci"
          pozdrawiam
          Vera
      • Gość: Mina Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 17:38
        Xara,zgadzam się z Tobą w 100%.Twardokęski to moje ulubione(ogólnie, nie tylko
        biorąc pod uwagę fantasy)książki.Nie mogę wprost doczekać się "Sztyletu"-bo
        taki ponoć podtytuł ma nosic druga część "Letniego deszczu",czyli czwarta całej
        sagi(i chyba ostatnia).Myślisz,że tu w ogóle jest możliwe tzw."szczęśliwe
        zakończenie"?Bo ta cudowna, ale mroczna atmosfera całości nie daje wielkiej
        nadziei(ani dudu;).Choć,kto wie?serca żmijów przecież biją pod tym
        lodem:).Przynajmniej co do tego,kto wygra wojnę wątpliwości rozwiewa
        epilog "Opowieści z Wilżyńskiej doliny".
    • Gość: M Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.elk.mm.pl 30.06.04, 21:30
      Mówienie o "jednym kopycie" bierze się stąd,że fantasy to literatura popularna,
      oparta na schemacie.Jednak dobry pisarz potrafi w ten schemat "tchnąć
      ducha".Polecam trylogię Ursuli K.Le Guin "Czarnoksiężnik z Archipelagu"
      (znakomite tłumaczenie S.Barańczaka!),"Grobowce Atuanu" i "Najdalszy
      brzeg".Niezła jest też tej autorki "Lewa ręka ciemności".Mnie "zaraziła" tego
      typu literaturą moja pani profesor od teorii literatury na polonistyce. Dzięki
      niej poznałam niezłych pisarzy sf,bo niestety mnóstwo literatury sf i fantasy
      to śmietnik(literacki).
      • jottka to 30.06.04, 22:48
        nie jest trylogia - po 'najdalszym brzegu' ukazały sie jeszcze dwie książki
        cyklu 'ziemiomorza', tj. 'tehanu' i 'opowieści z ziemiomorza' :)

• katrinko Re: to 03.07.04, 11:24
          Również polecam goraco "Ziemiomorze", cztery części - "Opowieści..." nie są już
          tak dobre. Warto też przeczytać cykle "Amber" Zeleznego i "Księgę Nowego Słońca"
          Gene Wolfe'a.
    • j_u Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 30.06.04, 22:54
      Dziekuje bardzo wszystkim za sugestie :) Z kilku na pewno skorzystam.
      • Gość: Druss Guy Gavriel Kay IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 01:44
        Wszystko tego autora... Rzadki w fantasy przypadek odejścia od sztampy, Oraz
        David Gemmell - z podobnych względów
        ukłony,
        Druss
        • Gość: imnsho Re: Guy Gavriel Kay IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.04, 14:05
          Guy Gavriel Kay - popieram w 100%! np. trylogia Fionavarski Gobelin jest genialna!
    • Gość: slonko_wasze Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 10:42
      polecam serie tomka piątka "ukochani poddani cesarza" - swietne fantasy po
      polsku,a do tego nienajdrozsze ;)

pozdr.

www.runa.pl
    • Gość: brawurka.a : fantasy- IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 06.07.04, 14:01
      książki A.Norton
    • Gość: Elvis Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 16:04
      Pojawiły się tu różne propozycje, co prawda w swoim krótkim życiu nie
      przeczytałem zbyt wiele książek, jednak bardzo wiele ciepłych słów mógłbym
      powiedzieć o Feliksie W. Kresie (jego nazwisko się nie pojawiło, a powinno).
      Jest to w sumie dosyć nietypowa fantasy, bez smoków czy elfów, za to z trzema
      rozumnymi istotami osadzona w bardzo wiernie oddanym świecie (czyli Szererze).
      Dotychczas w ramach "Księgi całości" ukazało się 5 pozycji i każda z nich jest
      warta polecenia (a największe uznanie należy się chyba za "Grombelardzką
      legendę"). A więc polecam Kresa, czyta się naprawdę świetnie.
    • urtiko Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 06.07.04, 23:16
      Nie potrafię wskazać tej najlepszej, ale największe wrażenie wywarły na mnie "Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley. Ostatnio przeczytałem "Ucznia czarnoksiężnika", ale to bardziej "historical fiction", choć pisą o niej, że fantasy :)
      • urtiko Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 06.07.04, 23:22
        urtiko napisał:

> Nie potrafię wskazać tej najlepszej, ale największe wrażenie wywarły na mnie "M
        > gły Avalonu" Marion Zimmer Bradley. Ostatnio przeczytałem "Ucznia czarnoksiężni
        > ka", ale to bardziej "historical fiction", choć pisą o niej, że fantasy :)

Zapomniałbym, bardzo, ale to bardzo dobrze czytało mi się Ewę Białołęcką - jej 3 księgi o przygodach Kamyka i przyjaciół.
    • Gość: Mike Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 13:57
      Polecam jescze książki Davida Eddingsa oraz Mercedes Lackey. Co do Sapkowskiego-
      dobrze się go czyta, al jakoś nie oczarował mnie.
      Pozdrawiam
      • lorens55 Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 30.09.15, 17:07
        Ja teraz czytam tom II Królowie Przeklęci i jestem zachwycona!
        Niesamowita kreacja bohaterów, bardzo wciągająca akcja, bardzo fajnie oddany klimat średniowiecznej Europy! MISTRZOSTWO serdecznie polecam.
    • ziri Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 22.07.04, 12:27
      anna brzezinska - zbojecki gosciniec, zmijowa harfa, letni deszcz kielich -
      conditio sine qua non
      patrycia mckilip - mądrze swiezo magicznie i bardzo bardzo kobieco
      neil gailman - lekko
      patrick s. beagle (piesn oberzysty) - koniecznie (chmara wykrzyknikow)
      george r.r.martin - jest cos w tych panach z podwojnym "r" w mianie - moim
      zdaniem jego piesn lodu i ognia jest czyms wiecej, niz "pozycja kultowa"
      i "niekwestionowanym bestsellerem" ;-)
      feliks w.kres - mrocznie i na dola
      a. ziemianski ze swoja achajka - lopatologicznie, ale szybko

to kilku z moich najlepszych przyjaciol
      milej lektury
    • Gość: FeaRLeSS Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 21:52
      Terry Pratchett jest the best, Sapkowski również. Koniec i kropka. ;)
    • Gość: Jacek_Ś Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:17
      Polecam Ziemiomorze Ursuli le Guin i Diunę Franka Herberta - to drugi to
      właściwie bardziej SF, ale fantasy bardzo przypomina. Z nowszych to jeszcze
      George R.R. Martin, Sapkowski, Achaja Ziemiańskiego - choć tylko pierwszy tom
      jest dobry. Prattcheta nie polecam, chyba że jedną, może 2 książki, całości się
      czytać nie opłaca, bo po przeczytaniu kilku dochodzi się do wniosku że autor
      ich nie pisze, a właściwie produkuje (mam wszystkie i trochę juz żałuję wydanej
      na to kasy).
    • Gość: arien Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki IP: 62.233.183.* 15.08.04, 01:08
      Tolkien, Tad Willams, Sapkowski.Uwielbiam Anne Brzezinska i jej sage o Twardokesku.Nigdy nie mam dosc Pratchetta.Swietne sa ksiazki Stephena lawhead- polecam zwlaszcza dwa cykle "pendragon", opowiadajacy legende arturska w nieco inny sposob, oraz "Wojne o raj".Bardzo polecam maje Lidie Kossakowska i jej :Siewce Wiatru" oraz "Obroncow Krolestwa"
      bardzo goraco nie polecam "Achai" Ziemnianskiego- nie dosc, ze pomysly absolutnie wtorne, a postacie nieprzekonujace, to do tego autor nie ma pojecia o poprawnej polszczyznie. ksiazka to szczyt grafomanii.
      • karolina.dnajska Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 11:56
        ja ze swojej strony polecam "Szklany tron" Sarah J. Maas oraz "Król Kruków" Maggie Stiefvater. Książki przypadną do gustu zarówno nastolatkom, jak i dorosłym. Mi się bardzo podobały :)
    • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 16:43
      Wystarczy trochę pobawić się wyszukiwarką i już można przebierać:
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,135658805,135658805,Co_warto_z_fantastyki_.html
      Uprzedzając Twoje (lub kogokolwiek innego) zdanie, słuszne, fantastka to nie fantasy, ale tam są właśnie takie książki, również. I oto chodziło, tak więc znajdziesz sprostowanie. Miłej i fascynującej lektury.
      • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 16:50
        Sapkowski!
        Opowiadania
        1t "Ostatnie życzenie"
        2 t. opowiadań "Miecz przeznaczenia"
        Genialnie wydane przez SuperNową w wersji audiobooka. W realizacji wzięło udział ponad 70 aktorów, do tego fantastyczne efekty dźwiękowe by Adam Skorupa.

Powieść:
        1 t. "Krew elfów"
        2 t. "Czas pogardy"
        3 t. "Chrzest ognia"
        4 t. "Wieża Jaskółki"
        5 t. "Pani Jeziora"
        -----------
        Fionavarski Gobelin (jest wydanie 3 t w 1)
        mało znany w PL
        www.empik.com/fionavarski-gobelin-kay-guy-gavriel,p1049188069,ksiazka-p-----------------
        Dobre słowo słyszałam też o Grzędowiczu (BTW nie lubią się z Sapkiem)
      • eeela Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 18:37

> Wystarczy trochę pobawić się wyszukiwarką i już można przebierać:

Miętowa Kawo, to jest wątek z 2004 roku, który ktoś podbił :-) Mój własny watek zresztą, założony pod moim pierwszym gazetowym nickiem. Od tamtej pory zdążyłam już dużą część polecanych tutaj pozycji przeczytać ;-)
        • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 19:43
          Mea culpa. Nie wiedziałam, że wątki mają taką długą żywotność. Aaaa skorzystam z okazji i co przeczytałaś "potem"-
          • eeela Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 20:09
            Kiedyś nie miały i archiwizowały się po jakimś czasie, ale dosyć niedawno administracja forum odblokowała całe archiwum i teraz można się dopisywać do wszystkiego, co wyskoczy z wyszukiwarki :-)

Z wymienianych w tym wątku czytałam Tolkiena (wiele rzeczy, Hobbita i Władcę Pierścieni jeszcze przed założeniem wątku), komplet pism o Wiedźminie Sapkowskiego (teraz właśnie zaczynam czytać angielskie tłumaczenie drugiego tomu sagi), dwie czy trzy części Diuny Herberta, całe Ziemiomorze Le Guin, dzieła różne (jeszcze nie wszystkie) Martina, zdecydowaną większość Pratchetta, Pana Lodowego Ogrodu Grzędowicza, Gwiezdny Pył Gaimana, Dobry Omen tegoż i Pratchetta. Zaczęłam kiedyś jakąś książkę Norton, ale mi strasznie nie przypadła do gustu, i to była w zasadzie jedyna rzecz, na której się przejechałam - cała reszta dała mi dużo satysfakcji. Jedne były znakomite, do innych można mieć zastrzeżenia, ale wszystkie sprawiły mi przyjemność :-)
            • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 20:49
              eeela napisała:

> Kiedyś nie miały i archiwizowały się po jakimś czasie(...)
              Całe życie się uczę...
              >
              > Z wymienianych w tym wątku czytałam Tolkiena (...)
              Tollkiena nie cierpię. Ale jako człowiek można powiedzieć/ napisać, że był ciekawy. Miał swoje "plusy ujemne" podczas mszy w języku ojczystym odprawianej starał się zagłuszyć księdza, bo nie zgadzał się z ideą i wolał łacinę.
              Nie lubił sprawdzać prac studentów i właśnie dlatego tak powstał Hobbit, od pierwszego zdania, które zapisał na jedym z kolokwiów.
              Brał udział w tworzeniu wielkiego słownika, ogólnie grono profesorskie było zszokowane gdy zaczął pisać- odniósł sukces.
              Wykłady prowadził dosyć nieciekawie, miał wadę wymowy, mówił niewyraźnie, ale za to prace domowe na jego zajęciach studenci mogli odśpiewywać...Długo można by...
              komplet pism o Wiedźminie Sapkowskiego
              ano szukam....
              > o (teraz właśnie zaczynam czytać angielskie tłumaczenie drugiego tomu sagi), (...)
              Zdecydowanie chodzi o te, znakomite. Może Grzędowicz? Podczas wywiadów robi większe wrażenie niż Sapkowski... Nie wiem, czy widziałaś obu panów, albo byłaś na jakimś spotkaniu autorskim.
              • eeela Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 12.07.13, 21:36
                Nie widziałam. Muszę przyznać, że nie doszłam jeszcze w swoim czytelniczym rozwoju do zainteresowania pisarzami jako osobami prywatnymi i interesują mnie głównie ich dzieła. Książki Sapkowskiego uważam za zdecydowanie lepsze od Grzędowicza, ale i jemu nie odmawiam talentu.
                • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 13.07.13, 12:18
                  Książki Sapkowskiego uważam za zdecydowanie lepsze od Grzędowic
                  > za, ale i jemu nie odmawiam talentu.
                  Czyli co jest Sapkowski, a potem długo, długo nic?
                  Wiedzę o pisarzach zdobywam przypadkiem, no chyba, że jest to Szymborska, jakoś z sentymentu...
                  • eeela Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 13.07.13, 12:46

> Czyli co jest Sapkowski, a potem długo, długo nic?

Tego nie wiem. Z polskiej fantasy czytałam tylko Sapkowskiego i Grzędowicza. Nie czytałam jeszcze Brzezińskiej, Dukaja, Zajdela, Pilipiuka. Czekają w kolejce na nastrój ;-) Ale raczej nieprędko się za nie zabiorę, bo - wyjąwszy premiery GRR Martina - jakoś mnie już od paru lat ciągnie w inne klimaty.

Co do Szymborskiej, to mam zamiar chwycić się za jej biografię, bo siostra śmiała się w głos, jak ją czytała ;-)
                    • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 13.07.13, 14:13
                      A co aktualnie czytasz? Ciekawam bardzo.
                      • eeela Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 13.07.13, 15:08
                        A no akurat teraz czytam Krew Elfów Sapkowskiego po angielsku :-) Miałam czytac drugi tom, który własnie wyszedł, ale zdecydowałam się najpierw przypomnieć sobie tłumaczenie pierwszego. To jest lektura wypływająca głównie z ciekawości tłumacza: chcę zobaczyć, jak sobie poradzono z tym tekstem :-)
                        • mietowa_kawa Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 13.07.13, 15:29
                          Domyślam się powodów :) I jak wrażenia?
                          --

Pozdrawiam:
                          Zderzacz neuronów... :-)
                          • eeela Re: fantasy-najlepsze waszym zdaniem ksiazki 13.07.13, 17:09
                            Jak skończę to napiszę, na razie za wcześnie mówić :-)
    • jeepwdyzlu czy cała ta literatura nie jest dla młodzieży? 14.07.13, 10:31
      Czytałem większość tu wymienionych - w latach 80-tych jeszcze w fanzinowych wydawnctwach - pamiętam debiut Sapkowskiego, pierwsze wydania Le Guin.
      Byłem wielkim fanem.
      Ale wyrosłem, a wymienianego tu R.R.Martina uważam wręcz za pisarza drugorzędnego... Nieporadny język (może to wina tłumaczenia), ale całość jest wtórna, przewidywalna.. Gdyby nie znakomity serial - mało kto by po to sięgał...
      Ostatnio kupiłem kilka ebooków Ursuli K. Le Guin, ale kiedyś moja ulubiona Lewa Ręka Ciemności bardzo mnie rozczarowała.... resztę odłożyłem na święte nigdy....
      Zatem zadam pytanie: czy to jest literatura dla dorosłych?
      jeep
      • eeela Re: czy cała ta literatura nie jest dla młodzieży 14.07.13, 12:50
        > Nieporadny język (może to wina tłumaczenia)

To jest zdecydowanie wina tłumaczenia. Oryginałowi nie sposób zarzucić nieporadności językowej.

> Zatem zadam pytanie: czy to jest literatura dla dorosłych?

Moim zdaniem zaletą bycia dorosłym i coraz bardziej dojrzałym czytelnikiem jest taka, że można czytać wszystko. Dziecko czy nastolatek mają jeszcze ograniczoną percepcję i rozumienie, więc wiele lektur odpowiadających dojrzałemu czytelnikowi dla dziecka nie będzie miało dla nich sensu i będą się wydawać nudne. Natomiast w drugą stronę - przynajmniej (i na szczęście) u mnie - to tak nie działa, bo nie tracę zainteresowania literaturą na poziomie dostępnym dla dzieci i młodzieży, i do dziś potrafię się nią cieszyć.

Oczywiście, percepcja się zmienia z czasem. Są książki, które kiedyś wydawały mi się genialne, a dziś wydają się po prostu sprawnie napisane - po prostu dlatego, że od tamtej pory dużo przeczytałam i mam o wiele szersze pole do porównań. Niemniej dobra książka pozostaje dobrą książką, niezależnie od tego, ile się ma lat :-)
        • jeepwdyzlu Re: czy cała ta literatura nie jest dla młodzieży 14.07.13, 13:54
          Dzięki za odpowiedź!
          Pytam bez złośliwości - widzę - po swojej córce i jej koleżankach - że ta literatura głównie wciąga młodzież...
          Rozumiem dlaczego - dostarcza emocji, kreuje atrakcyjne światy, wyrazistych bohaterów, rozbudza wyobraźnię...
          Sam przez to przechodziłem.
          j.
          • eeela Re: czy cała ta literatura nie jest dla młodzieży 24.07.13, 20:53
            po swojej córce i jej koleżankach - że ta lite
            > ratura głównie wciąga młodzież...

Sądząc po naszym forum, nie stronią od niej także dorośli :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka