Dodaj do ulubionych

Dodruk Lolity!!!

06.07.04, 08:51
I to akurat w chwili gdy wyszła na jaw afera z panem S.
Obserwuj wątek
    • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 11:25
      Sugerujesz,że to nieprzypadkowe ?
      Chcesz powiedzieć,że Gazeta w zawaluowany sposób broni pana S. ?
      Sugerujesz,że Adam Michnik...?

Jestem w szoku... nie sadzę,żebyś oskarżał kogoś nie mając dowodów...
      • Gość: annaf Re: Dodruk Lolity!!! IP: 212.182.77.* 09.07.04, 09:19
        Czekam z niecierpliwością na dodruk "Loloty", brakuje mi do kolekcji.
    • Gość: Virginia Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 11:48
      Zastanawiałam się, kiedy Mr Karolak poruszy ten temat. I doczekałam się. I jeszcze teoria spiskowa gratis w pakiecie.
      • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:22
        Od razu widać,ze jesteś z Gazety...teraz zrobicie wszystko,zeby obrócić kota
        ogonem i wszystko zwalić na Karolaka,żeby dwrócić zainteresowanie czytelników
        aferą pedofilską !

Skandal !; ale Twoja reakcja dowodzi ,ze Karolak się nie mylił.
        • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 12:33
          Widzę, że przynajmniej Ty masz umysł krytyczny i sporo zdrowego rozsądku.
          Jeszcze jedno - dlaczego blaszany bębenek wypuszcza się na rynek akurat w
          chwili gdy Erika Steinbach zamierza upominać się o przesiedleńców.

To wszytsko jest grubymi nićmi szyte!
          • ydorius Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 12:44

a na przykład "na zachodzie bez zmian" ma sugerować, że nic się nie zmieniło po
            naszym wstąpieniu do Unii! Okropność!

m,
            .y.

P.S. To wszystko jest grubymi nićmi szyte, ale my wiemy lep jakiej propagandy
            kryje się za tymi nićmi!

----------------------------------
            What is home without Pinezka's Potted Meat?
            Incomplete.
            • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:58
              ydorius napisał:

> a na przykład "na zachodzie bez zmian" ma sugerować, że nic się nie zmieniło po
              >
              > naszym wstąpieniu do Unii! Okropność!

"Na zachodzie bez zmian" miało skłonić społeczeństwo polskie do masowej
              emigracji na zachód, jakoby tam się ceny nie zmieniły,podczas gdy w Polsce
              wyraźnie wzrosły,to oczywiste ,ze Gazeta jest antyPolska,nawet tak głupi fakt
              jak dobór lektur w większości nie polskich,potwierdza tą teze.
              • ydorius Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 13:05

Zdecydowanie.
                Przeczytawszy tę książkę aż chciałem trafić do jakiegoś okopu by godnie i
                zaszczytnie umrzeć za moją ojczyznę, jaką były Austrowęgry.
                To jasne jak dwa razy dwa - Remarque w sposób oczywisty daje wyraz rozbuchanemu
                zachodniemu konsumpcjonizmowi w swej, faszystowskiej z wymowy, apologetyce
                współczesnego antychrześcijańskiego kapitalizmu.

m,
                .y.

Incomplete.
                • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:19
                  ydorius napisał:

>
                  > Zdecydowanie.
                  > Przeczytawszy tę książkę ...

Przeczytałeś?
                  Jak mogłeś dać się w tak prymitywny sposób sprowokować...podsunęli Ci książkę, a
                  Ty ja przeczytałeś...co za naiwność.
                  • ydorius Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 13:24

no cóż.
                    jakoś nie potrafię sobie wyobrazić dyskusji o czymś, o czym nie mam pojęcia :-)
                    trza wroga ponać na wylot, by tym cięższe rany mu zadać (oczywiście
                    miłosiernie).

m,
                    .y.

Incomplete.
                    • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:29
                      ydorius napisał:

> no cóż.
                      > jakoś nie potrafię sobie wyobrazić dyskusji o czymś, o czym nie mam pojęcia :-)
                      > trza wroga ponać na wylot, by tym cięższe rany mu zadać (oczywiście
                      > miłosiernie).

Za mało relacji z polskiego sejmu śledzisz - celowosci słowa śledzisz w razie
                      potrzeby bedę się stanowczo wypierać!
                      • ydorius Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 13:46

nie posiadam telewizora, to jeno może mnie tłumaczyć...
                        ponadto zauważyłem, że na dźwięk sygnału faktów czy wiadomości czy czego tam
                        robi mi się niedobrze...

m,
                        .y.

Incomplete.
                        • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 14:32
                          Telewizora nie posiada a dźwięk sygnału zna - kręci jak... Dobrze wiemy jaka
                          nacja tak kręci.

Ja też nie czytałem żadnej ze wzmiankowanych książek, a nie przeszkadza mi to w
                          ich ocenie. Wręcz przeciwnie!
                          • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:53
                            j_karolak napisał:

> Telewizora nie posiada a dźwięk sygnału zna - kręci jak... Dobrze wiemy jaka
                            > nacja tak kręc

Karolak musisz być bardziej precyzyjny, bo naród gotów pomyśleć,że cygan...

> Ja też nie czytałem żadnej ze wzmiankowanych książek, a nie przeszkadza mi to >w
                            > ich ocenie. Wręcz przeciwnie!

I słusznie,nie można się sugerować,trzeba być bardziej obiektywnym,inaczej
                            człowiek stanie się niewolnikiem fanatyzmu...
                • Gość: Virginia Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:21
                  Proponuję wziąć po lupę inne tytuły. Nawet nie treści.

"Śniadanie u Tiffany'ego" - nie dość, że główna bohaterka prowadzi się skandalicznie, męża porzuca itd, to sam tytuł zachęca do żywienia się poza domem! Porządne gospodyni domowe nie mogą być narażone na takie liberalno-feministyczne wpływy!

"Dżuma" - zdrowe społeczeństwo nie musi czytać książek o chorobach!!! Jeszcze się czymś wstydliwym zarazi...

"W stronę Swanna" - proszę sobie przypomnieć, kim była Odetta zanim wyszła za Swanna, jak jej różni tacy katleje poprawiali... A potem on ją jeszcze na tę swoją stronę bierze, świntuch jeden.

"Sto lat samotności" - te sjesty na hamakach. Już my wiemy, co się tam wyrabiało! Tytuł propaguje zapewne samotne macierzyństwo.

• Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:31
                    Gość portalu: Virginia napisał(a):

> Proponuję wziąć po lupę inne tytuły. Nawet nie treści.

Z Gazety jak nic !
                    Teraz sie za Lupę wzięłaś,zeby odwrócić uwagę od sprawy!
                  • ydorius Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 13:36

Zgroza!
                    Wziąwszy pod uwagę, że średnia czytelnictwa nie przekracza 1 książki rocznie, a
                    w dodatku postępujący wtórny analfabetyzm uniemożliwia ludziom zrozumienie
                    tekstu pisanego dłuższego niż mandat, możemy się domyśleć do kogo tak naprawdę
                    trafiają owe lektury i jak dalece deprawują one owych odbiorców... :-)

m,
                    .y.

Incomplete.
          • Gość: Virginia Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:48
            A ja już dawno o "Blaszanym Bębenku" pisałam, ostrzegałam i co???

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=13658068&a=13664399
          • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:51
            Czytając Wyborczą trzeba mieć umysł krytyczny...
            ...a co do drugiej lektury,uważam,ze bardziej należałoby się skupić nad
            zestawieniem obu dzisiaj dostępnych lektur,
            uważam,że Grass jest tu nieprzypadkowy, a Gazeta wyraźnie nakłania do pedofilli
            i narkomanii, jestem oburzona i to wszystko w czasie kiedy młodzież i dzieci sa
            na wakacjach, to świadoma zagrywka!
            • ydorius Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 12:56

no i do praktyk szatanistycznych (to w mistrzu i małgorzacie).

m,
              .y.

Incomplete.
        • Gość: Virginia Uprzejmie donoszę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:43
          ...że nie jestem z Gazety, cokolwiek by to miało oznaczać. Kota ogonem obracać nie mam w zwyczaju, bo kocham zwierzęta (dla jasności zaznaczam, że platonicznie, żeby mnie KTOŚ o niecne praktyki nie posądził ;-) ) Moja reakcja dowodzi, że Mr Karolak jest rozbrajający. A co na niego zwalić, to już może inni wymyślą...
          • ydorius Virginio nieszczęsna 06.07.04, 12:47

znać, że za późno z dementi wystąpiłaś. Teraz już żadne tłumaczenie Ci nie
            pomoże. Nawet jeżeli nie jesteś "z gazety" to wyznajesz tę samą, obmierzłą i
            ohydną w swym wyrazie (każdym wyrazie :-) ideologię gazetową, ergo - jesteś z
            gazety :-))

m,
            .y.

Incomplete.
          • Gość: tropicielka afer Re: Uprzejmie donoszę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 12:54
            ość portalu: Virginia napisał(a):

> ...że nie jestem z Gazety, cokolwiek by to miało oznaczać. Kota ogonem obracać
            > nie mam w zwyczaju, bo kocham zwierzęta (dla jasności zaznaczam, że platoniczni
            > e, żeby mnie KTOŚ o niecne praktyki nie posądził ;-) ) Moja reakcja dowodzi,
            > że Mr Karolak jest rozbrajający. A co na niego zwalić, to już może inni wymyślą
            > ...

Typowa, wręcz podręcznikow reakcja obronna z punktu widzenia psychologii.
            • j_karolak Re: Uprzejmie donoszę... 06.07.04, 13:09
              Byłbym ostrożny z tymi odnośnikami do psychologii, albowiem wiemy jakiej
              narodowości umysły tworzyły i wciąż tworzą zręby tejże nauki. Oczywiście nie
              napiszę głośno o jaą narodowość chodzi, żeby nie być posądzonym o antysemityzm,
              ale pragnę zwrócić uwagę, że okładka Lolity ma kolor zielony, a wiemy z czym ma
              się kojarzyć ta barwa.

Wiemy?
              • Gość: tropicielka afer Re: Uprzejmie donoszę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:14
                Oczy mi się otwarły Karolak !
                Zielona okładka i do tego Grass...już nic nie powiem,nie przypuszczałam,ze to
                tak poważna sprawa...żadna tam narkomania,odwołuję, w tej sytuacji, tylko idiota
                upierałby sie przy narkomanii...
                • Gość: tropicielka afer Re: Uprzejmie donoszę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:25
                  W tej sytuacji powinnam się SPALIĆ ze wstydu...

Wiemy o co chodzi...
                  Wiemy ?

Czy może jesteście zieloni ?
    • ajsch Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 13:46
      wiadomo...
      spisek :)
      a Sztukmistrz z Lublina
      to pochwala rozowej hieny Życinskiego ?:))))))))))))))
      • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:55
        Niech mnie KULe biją ! Następny niedowiarek...
        • Gość: christo Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.dial-in.ats.pl 06.07.04, 15:03
          Niesamowite -przeciez macie racje, toz to kolejna afera sld- tropicielko afer
          jak na to wpadłyscie? sztukmistrz z lublina przecie to pochawala terrozryzmu no
          nie?
          • Gość: pszemcio Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 17:08
            karolak-idiota
            • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 08:25
              Gość portalu: pszemcio napisał(a):

> karolak-idiota

Proszę, tylko w ten oto głupawy sposób Nasi Wspólni Wrogowie są w stanie
              przeciwstawić się Nam w dyskusji merytorycznej. Post powyższy jest świadectwem
              Naszej Racji! Drążmy dalej splugawione myślami wiadomo jakiej grupy meandry
              działalności przeciw Nam i wszystkiemu co piękne, prawdziwe, jedyne!
              • Gość: pszemcio Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 10:13
                W Biblii pisali: "mowa Wasza będzie: NIE i TaK"...no to nazywam rzeczy po
                imieniu...uwazam to za swój obowiązek:)...KAROLAKU_IDIOTO
                • ajsch Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 10:31
                  na szczescie (zgadzajac sie z zasada TAK - TAK i NIE NIE) w Polsce prawem nadal
                  jest Konstytucja a nie Biblia i mozemy czytac sobie GW, Lolite, Sztukmistrza z
                  Lublina i inne ksiazki do woli
                • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 14:10
                  Gość portalu: pszemcio napisał(a):

> KAROLAKU_IDIOTO

Proszę, tylko w ten oto głupawy sposób Nasi Wspólni Wrogowie są w stanie
                  przeciwstawić się Nam w dyskusji merytorycznej. Post powyższy jest świadectwem
                  Naszej Racji! Drążmy dalej splugawione myślami wiadomo jakiej grupy meandry
                  działalności przeciw Nam i wszystkiemu co piękne, prawdziwe, jedyne!
                  • Gość: pszemcio Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 16:31
                    powtarzasz sie kochanie:) ...idioto
                  • ajsch Re: Dodruk Lolity!!! 09.07.04, 13:15
                    wlasnie
                    dokladnie tak
                    :)
          • ajsch Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 10:28
            pewnie sztukmistrz - zegarmistrz - zegary - bomba zegarowa - terror

a wszytskliemu winni zydzi i masoni czyli Gazeta Wyborcza :)))
    • klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 18:05
      czyli niestety nikt nie zbojkotowal tego tematu...
      karolak, nie amsz nic innego do roboty tylko weszyc wszedzie spisek i
      znieprawienie? jestes nudny, napisz cos na temat, tego, co czytasz.. o ile
      czytasz bien sur..
      • Gość: Virginia Popieram! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 18:24
        Prosimy Pana Karolaka o to, żeby napisał co czyta! poza Naszym Dziennikiem, którego nie czyta...
        • Gość: tropicielka afer Re: Popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 20:50
          Zapewniam Was,że oboje z karolakiem należymy do ludzi, którzy codziennie czytają,
          choćby głosy Waszej krytyki na forum,żeby sobie z nich nic nie robić, bo jesteśy
          leniwi.
          • j_karolak Re: Popieram! 07.07.04, 08:27
            Gość portalu: tropicielka afer napisał(a):

> Zapewniam Was,że oboje z karolakiem należymy do ludzi, którzy codziennie
            czytaj
            > ą,
            > choćby głosy Waszej krytyki na forum,żeby sobie z nich nic nie robić, bo
            jesteś
            > y
            > leniwi.

Ja przyznam się od czytania wolę myślenie, ale wspólnie z koleżanką tropicielką
            przeczytam coś czasem. Ot chociażby program telewizyjny, czy niezmiernie
            ciekawe pozycje literaturowe wydawane przez wydawnictwo Geant, czy Auchan.

Polecam!
            • klymenystra Re: Popieram! 07.07.04, 09:14
              rotfl
            • Gość: tropicielka afer Re: Popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 13:29
              j_karolak napisał:
              > niezmiernie
              > ciekawe pozycje literaturowe wydawane przez wydawnictwo Geant, czy Auchan.

Też jestem miłośniczką literatury francuskiej,poleciłabym jeszcze Carrefour,
              i przestrzegła przed niemieckimi Hitami na polskim rynku,
              należałoby też zwrócić uwagę czytelników na wspaniałe ilustracje, które jak
              podaje wydawca, mogą w nieznaczny sposób odbiegać od rzeczywistości...a to
              przecież tak rozwija wyobraźnię...

Geant - jak reklamuje wydawca "wszystko i tanio " ,a nie tylko kanony literatury
              XX wieku.
              • Gość: tropicielka afer Re: Popieram! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 13:31
                Poza tym to jedyne wydawnictwa na rynku, które stosują przez cały rok rozmaite
                promocje dla klienta.
    • urtiko Re: Dodruk Lolity!!! 06.07.04, 23:35
      j_karolak napisał:

> I to akurat w chwili gdy wyszła na jaw afera z panem S.

Nie ma co się tak podniecać. Lolita od wielu miesięcy leży w tzw. taniej książce w różnych miastach. Widziałem za 5 do 7 zł.
      • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 08:28
        Zgodzi się Pan jednak, że co innego nazwać "Lolitę" tanią książką, a co innego
        zaliczyć ją do kanonu literatury XX wieku.
        • klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 09:14
          MEGA ROTFL
          • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 09:43
            Słucham? Czy Pani mnie obraża?

Nie ma takiego słowa "roftl". Może chodziło pani o fortel?
            • klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 13:58
              alez nie obrazam. phi. internet rzadzi sie pewnym jezykiem, stosuje rowniez
              skroty. rotfl to tyle co z angielskiego turlac sie po podlodze ze smiechu. ja
              do tego dodaje jeszcze radosne mruczenie, bo rotfl to taki kotkowaty wyraz

z innych: lol, btw , imho... nie przejmuj sie, jesli nie rozumiesz.
              poczatkujacy tak maja.
              • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 14:13
                A ja tobie:

kidd grhu ddwstr opu (to z angielskiego)
                • klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 15:49
                  lol. wybacz, ale ja glownie po francusku. pewne skroty sa umowne, dlatego
                  rozumieja je praktycznie wszyscy. wymyslanie swoich nie ma sensu jesli tresci
                  wyrazane przez nie sa za dlugie, badz tez zwyczajnie nieczesto uzywane. chyba
                  ze bedzie to cos odkrywczego. czego sie po Tobie karolak nie spodziewam.
                  • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 16:16
                    klymenystra napisała:

> lol. wybacz, ale ja glownie po francusku. pewne skroty sa umowne, dlatego
                    > rozumieja je praktycznie wszyscy. wymyslanie swoich nie ma sensu jesli tresci
                    > wyrazane przez nie sa za dlugie, badz tez zwyczajnie nieczesto uzywane. chyba
                    > ze bedzie to cos odkrywczego. czego sie po Tobie karolak nie spodziewam.

To,że akurat główny temat tego watku wiąże się z frywolną lekturą, nie
                    oznacza,ze i piszący moga się tak frywolnie zachowywać,jestem oburzoona tym
                    Twoim wyznaniem,że Ty głównie po francusku, My tu kulturalnie o książkach
                    rozmawiamy.

PS.Treści wyrażane przez Ciebie są stanowczo za długie,powinnaś wymyśleć swoje
                    skróty ,choćby nie miały sensu, to Twoja wypowiedź na pewno na tym nie straci.

• klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 19:09
                      ajajaj to przez joyce`a. on nie stosuje skrotow a jest moim mistrzem O.o
      • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 13:37
        urtiko napisał:

> Nie ma co się tak podniecać. Lolita od wielu miesięcy leży w tzw. taniej książc
        > e w różnych miastach. Widziałem za 5 do 7 zł.

Widziałeś za 5 do 7 zł,a są takie panie, które by Ci pokazały za darmo, w
        księgarniach oczywiscie lub czasopismach...
    • joanna_bem Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 10:39
      Ja tez sie nad tym zastanawialem po prostu komus nie zalezy na dobru nas
      wszystkich bo coby bylo gdyby to chodzilo o wasze dzieci?
      • Gość: tropicielka afer Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.04, 13:20
        Gdyby to chodziło o moje dzieci,nie mogłabym wziąć udziału w tej dyskusji...bo
        nie mam dzieci...argument Twój uważam za perfidny i złośliwy:)
      • klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 14:00
        hm? ze niby "lolita" znieprawia? jakos moja mama nigdy mi nie zagladala w
        ksiazki i, pochelbiam sobie, dzieki temu duzo czytam i moge miec wlasna opinie-
        dzieci, ktorych rodzice im zabraniaja czegokolwiek sa stlamszone... no, chyba
        ze w domu lezy jakas pornografia. tego dzieci nie powinny czytac.
        • j_karolak Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 14:14
          Ja akurat lubię czytać pisma pornograficzne. Omijam tylko obrazki - te są
          doprawdy wulgarne.
          • klymenystra Re: Dodruk Lolity!!! 07.07.04, 15:49
            -_-

mozesz spytac, co to znaczy, jesli nie wiesz.
    • Gość: billyboyd Re: Dodruk Lolity!!! IP: *.s.ii.uj.edu.pl 09.07.04, 10:53
      Aleś Ty zabawny Karolak. :-)
    • bugia Re: Dodruk Lolity!!! 10.07.04, 00:25
      I jeszcze jedno, p. Karolak i tropicielaka afer chyba przegapili!!!

Chodzi o Agathe Christi: wyborcza zminiła tytuł! Pozycja : I nie było juz
      nikogo" znana jest szerszej publiczności pod tytułaem " Dziesięciu murzynków"!!!

Toż to jeszcze czarnych napuszczają!!! Panie karolak, ja proszę o komentarz!!!
      • asiak44 Re: Dodruk Lolity!!! 13.07.04, 13:02
        Czemu nie chcą dodrukować "Imię róży" zamiast Lolity?????/
    • Gość: Neon Sprawa S. to element kampanii medialnej Gazety... IP: 62.233.163.* 13.07.04, 15:23
      Sprawa psychologa S. to element kampanii medialnej Gazety,mającej na celu
      wzrost sprzedaży Lolity:-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka