jelonki 27.07.04, 00:11 Juz kilka razy zabierałam sie do czytania tej pozycji. Napiszcie co sadzicie o tej książce. Pozdrawiam Anerzam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Zly-Tyrmanda 27.07.04, 00:27 Dlaczego kilka razy?? Ja pochlonelam te powiesc w kilka dni:). Poczatek jest niezwykly. Dziewczyna stoi w aptece i mysli jaka jest ladna. Bardzo mi to zapadlo w pamiec. Zreszta nie tylko to:). Bardzo mi sie ta ksiazka podobala, niezwykle bylo przede wszystkim, to jak Tyrmand poslugiwal sie obrazami. Kazda postac nakreslona z niezwykla ostroscia i charakterystyka. Czytajac "Złego", czuc jakby on sie upajal pisaniem tej powiesci. Owszem sa dluzyzny, ale moze wynikaja one z tego, ze jest duzo, za duzo (?) bohaterow. Ja na przyklad lubilam Marte i jej perypetie. Chcialabym, zeby ktos sfilmowal te powiesc z rozmachem i charyzma, tak jak Tyrmand napisal "Złego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TommyT Re: Zly-Tyrmanda IP: 80.51.234.* 27.07.04, 07:59 dla mnie to jedna z ukochanych książek i czytam ją przynajmniej 2 razy w roku, pierwszy raz przeczytałem jak miałem plus minus 11 lat, teraz mam 33 i znam ją prawie na pamięć, fascynuje mnie uwielbienie Tyrmanda dla Warszawy, które podzielam, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Zly-Tyrmanda IP: 213.77.23.* 27.07.04, 13:32 Bardzo fajna książka. W czasie czytania skojarzyła mi się z Niesamowitymi przygodami Marka Piegusa (może trochę ryzkowne stwierdzenie, ale to nie jest zarzut) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszemcio Re: Zly-Tyrmanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 17:51 cóż...niby tylko kryminał, a jednak coś w tym jest...wciąga...ale jak dla mnie to nie Zły jest najważniejszą książką Tyrmanda, ale Dziennik...polecam Odpowiedz Link Zgłoś
garg_ul Re: Zly-Tyrmanda 27.07.04, 17:55 Nie pytaj, tylko czytaj ;))) Żaden pean nie odda ci klimatu tej książki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zly-Tyrmanda 27.07.04, 18:26 Ból jakby znajomy bom zwyciężył dzieło owo dopiero za 3cim podejściem, zniechęcany co i rusz denerwującymi apostrofami, w co drugim akapicie - "O warszaske ulice! o warzsawskie tramwaje! o warszawskie gnojówki i targowiska! i tak co chwilę, co bynajmniej lektury nie ułatwiało. Ale jakem juz przeczytał tom i docenił, bo ma książka klimat niepodrabialny i kilka scen przepysznych a także w pamięć zapadających bohaterów - Merynos for example. Pisał Tyrmand rzeczy lepsze i ciekawsze - Siedem dalekich rejsów, genialny Filip; wolę go także jako eseistę - U brzegów jazzu, jest zresztą jednym z moich ukochanych tekstów polskich ale Złego czytać warto, chociażby po to by po latach skonfrontować wartośc dzieła z famą bestselleru jak mu od zawsze towarzyszyła. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
katka16 Re: Zly-Tyrmanda 28.07.04, 11:59 Zdecydowanie polecam :-)) Myslę, że to lektura obowiazkowa dla każdego warszawiaka. I nie tylko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Zly-Tyrmanda IP: *.it / 62.233.189.* 28.07.04, 15:18 To jedna z moich kultowych pozycji. Pochlonelam ja robiac tylko prozaiczne, acz konieczne, przerwy na spanie :-) Potem, jak mialam klimat, wyciagalam ja czesto i otwieralam ma ktorejkolwiek stronie i podczytaywalam delektujac sie. Czasem tez , poniewaz lubie czytac przy jedzeniu, odnajdywalam specjalnie moment, jak Meteor robil zakupy w deikatesach :-) Czy Wy tez czuliscie sympatie do Prezesa Merynosa???:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TommyT Re: Zly-Tyrmanda IP: 80.51.234.* 30.07.04, 13:59 echhh, marzy mi się jakaś dobra ekranizacja, ale o orginalne plenery coraz trudniej i podejrzewam, patrząc na kilka ostatnich polskich produkcji, że mógłbym się mocno rozczarować, kogo widzielibyście w ewentualnej obsadzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
slunko Re: Zly-Tyrmanda 30.07.04, 14:54 Zly ma fantastyczne opisy powojennej Warszawy - juz chocby dlatego warto go przeczytac! Malo jest ksiazek, ktore tak wielka miloscia palaja do naszej stolicy. Goraco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Obsada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:54 Zakladam, ze obsada ma byc Polska? Hmmm, Merynosa dla mnie moglby zagrac Krzysztof Globisz Marte- Magda Cielecka. A moze Joanna Brodzik? Halskiego- Artur Zmijewski! Zlego- hmmm... nie mam zbytnio kocepcji moze Krzysztof Pieczynski...Rafal Mackowiak? Meteora- ja wiem? starszy Pazura? Olimpie Szuwar- nie ma takiej babki w PL. Jonasza Drobniaka -Pan Filutek z Przekroju, tak go sobie wyobrazam ;-) Kto da wiecej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TommyT Re: Obsada IP: 217.153.29.* 30.07.04, 23:19 dla mnie Merynosa ktoś twardy, może Kolberger, a na Złego jakiś fenomenalny amator, lub ktoś za szkoły bo ze znanych twarzy nikt mi nie pasuje, a idealny Wilga dla mnie to Gajos, Meteor, no nie wiem może Józefowicz , Olimpia - może Figura mogłaby być odpowiednio zblazowana, zepsuta, znudzona i jednocześnie namiętna, Marta, no tu problem , ale ładnych aktorek nie brakuje ;-), Drobniak, faktycznie jak profesor Filutek, a Kuba wirus ?? może młody Stuhr, Kruszyne, może przemek Saleta by zagrał, jeszcze Halski, Kalodont, Geniek, Kolanko, Kompot, DZiarski, do wyboru w obsadzie bym widział: Mahalicę, GLobisza( mi się on tak jakośz Kompotem kojarzy), w rolach warszawskich cwaniaków takie osoby jak Muniek,Bolec, KukiZ, może Milowicz i sporo oryginałów z łapanki czyli castingu, ech mógłbym tak długo rozważać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: TommyT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:15 Twoja obsada jest swietna! Ja poszlam na latwizne :-) Masz racje, zwlaszcza co do Zlego, Wigli I Meteora!A Kuba Wirus to wykapany mlody Stuhr!!! I Saleta- Kruszyna. I warszawskie cwaniaki, jak znalazl! hi, hi :-))) Co do Merynosa, musialby byc to ktos z wielka charyzma! (jakos nie mam pojecia dlaczego tak mi ten Globisz kojarzy, ale faktycznie, on jest za dobry na twarzy :-) No, chociaz ogladalam go w jakiejs roli, gdzie byl zly i twardy ;-) Chociaz Kolbegrem moglbybyc cool. I jeszcze: Hawajka- moze Agnieszka Dygant? Lowa Zylbersztajn- Moglby go grac Tygrys Michalczewki, pod warunkiem, ze bylby nieco gapowatszy ;-) Zenon- no kto? Jakis przystojniak. A Kudlaty? w epizodzie- Krzysztof Majchrzak? Oh, ciezko mi sie mysli o tej porze w sobote! Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Optymiści... 31.07.04, 14:44 Merynos - Daniel Olbrychski Halski - Cezary Pazura Zły - Holoubek po liftingu Olimpia Szuwar - Edyta Górniak Marta - Kaja Paschalska Olimpia Szuwar - koleżanka reżysera z castingu Role drugoplanowe - obsada polskich musicali z Józefowiczem i tym tłustawym blondynem na czele A reżyseria oczywiście Olaf Lubaszenko... Hit murowany, samodzielna ekshumacja Tyrmanda również.... Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: A w zyciu! IP: *.it / 62.233.189.* 31.07.04, 15:07 Olbrychski? Mowy nie ma! Merynos to musi byc duzy czarny facet! Z ciemnym zarostem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzana Re: Zly-Tyrmanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:16 ech, mnie sie marzy jakiś 10-odcinkowy serial kryminalno-obyczajowy, na film tego szkoda... duzo trzeba powycinać, a tu trzeba sie delektować scenakmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutt Re: Zly-Tyrmanda IP: *.240.186.88.Dial1.Phoenix1.Level3.net 31.07.04, 02:50 po prostu, jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutt A pamietacie, kup Pan cegle? IP: *.240.186.88.Dial1.Phoenix1.Level3.net 31.07.04, 02:55 to byla najzabawniejsza czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TommyT Re: Zly-Tyrmanda IP: 217.153.29.* 31.07.04, 17:58 Majchrzak jako Kudłaty, faktycznie rewelacja, aż szkodaze to epizod tylko, no i prawdziwych plenerów w Wawie coraz mniej :-((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Zly-Tyrmanda IP: *.acn.waw.pl 31.07.04, 18:51 ksiazka jest mistrzem.nie jestes warszawiakiem jesli nie przeczytales tej ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Zly-Tyrmanda IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 01.08.04, 23:22 Rację mają przemówcy moi. Warto przeczytać. Panorama postaci i losów, obraz miasta, niepowtarzalny styl i czający się gdzieś między wierszami optymizm i pogoda ducha. A jako suplement polecam wszystkim pamiętnik Tyrmanda zatytułowany "1954". Dziennik ten (czy też, jak chcą niektórzy: fałszywy pamiętnik napisany znacznie później) zaczyna się 1 stycznia 1954 r. a kończy wiosną tegoż roku, kiedy Tyrmand zaczynał pisać "Złego". W dzienniku tym Trymand wnikliwie opisuje Polskę a.d. 1954, siebie samego, swoje kobiety, swych przyjaciół (m. in. Zbigniewa Herberta czy Stefana Kisielewskiego) i adwersarzy (Zygmunt Kałużyński), tych którzy się ustawili i tych którzy z trudem odnajdują się w nowym systemie. Naprawdę polecam! A czytając dziennik łatwiej np. zrozumieć te inwokacje typu: "o redakcje warszawskie", i.t.p. Być może to jakieś zadośćuczynienie dla pisarza, któremu przez kilka lat nic nie wydawano? W dzienniku znajdują się chyba ze dwie historie, które potem weszły do książki (na pewno jedna ze scen na "ciuchach" i coś jeszcze). A mój mąż zabrał się wczoraj za czytanie "Życia towarzyskiego i uczucuiowego". Co o tej książce sądzicie? Pozdrawiam hania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon A ogladaliscie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 21:29 ekranizacje "Siedmiu dalekich rejsow"? Rolanda gral Krzysztof Pieczynski a ta kobiete (no, jakzesz ona sie nazywala, bo mi wylecialo z glowy???) Agnieszka Warchulska. Co myslicie o takiej obsadzie? Bo ja sobie calkiem inaczej wyobrazlam bohaterow, ale jak obejrzalam, to stwierdzilam, ze moglo byc...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WILK Re: Zly-Tyrmanda IP: 195.116.133.* 03.08.04, 16:14 wielka książka a jakże zapomniana! uważam że powinna być w kanonie. gdy piewrszy raz czytałem nie mogłem uwierzyć że została napisana w głębokim PRL-u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełek Re: Zly-Tyrmanda IP: *.bci.net.pl 04.08.04, 16:30 jelonki napisał: > Juz kilka razy zabierałam sie do czytania tej pozycji. Napiszcie co sadzicie > o tej książce. Pozdrawiam Anerzam infantylna Odpowiedz Link Zgłoś