Dodaj do ulubionych

Poszukuję Książki sci-fi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.13, 12:56
Witam,
prosiłbym o podanie jakiejś ciekawej książki sci-fi która wprowadzi mnie do tego świata przyszłości. Do tej pory czytałem tylko książki fantasy, postanowiłem że muszę wziąć się za inny gatunek i właśnie sci-fi wydaje mi się najlepsze. Jedyną książką z tego gatunku którą przeczytałem była Gra Endera.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kraquska75 Re: Poszukuję Książki sci-fi 11.08.13, 13:53
      moze klasyk gatunku Philip K. Dick? w zasadzie wszystko, poza wyjatkami typu Przez ciemne zwierciadlo jesli chcesz się trzymac sf
      • Gość: Praktyk Re: Poszukuję Książki sci-fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.13, 14:26
        Bardziej interesowała by mnie jakaś seria książek w których jest jeden bądź paru głównych bohaterów, nie oddzielne książki ale i tak dziękuję za propozycję:)
        • aderydy Re: Poszukuję Książki sci-fi 11.08.13, 22:36
          Polecam trylogię M. Resnicka - Wrozbiarka, Wyrok na Wyrocznie, Prorokini...
          Jest w niej kilku bohaterów, jak chciales :-)
    • mika_p Re: Poszukuję Książki sci-fi 12.08.13, 09:29
      Asimov.
      "Pozytonowy detektyw", zbiór opowiadań kryminalnych z przyszłości, potem są jeszcze 2 czy 3 ksiązki w cyklu.

No i "Fundacja", tylko z nią jest cieżko.
      Asimov napisał najpierw 5 tomów:
      "Fundacja", "Fundacja i Imperium", "Druga Fundacja", "Agent Fundacji", "Fundacja i Ziemia".
      Potem dopisał dwa prequele i jak to z prequelami bywa, można je czytać przed oryginalnym cyklem i wiedzieć za dużo, albo po oryginalnym cylu i wiedzieć za dużo. Te tomy to "Preludium Fundacji" i "Narodziny Fundacji".
      Żeby było jeszcze gorzej, istnieją jeszcze 3 ksiażki, których akcja umiejscowiona jest w czasie między prequelami a oryginalnym pięcioksięgiem, jedną czytałam, beznadziejna.

Moim zdaniem, "Fundację" trzeba czytać po "Robotach"
    • Gość: brnXB Re: Poszukuję Książki sci-fi IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.13, 22:02
      Polecam Dan Simmons cykl "Hyperion", zwykle nie czytuje sci-fi, ale ta książka jest rewelacyjna i zamiast wielostronicowego zanudzania o nanotechnologiach statków kosmicznych jest tu dobra fabuła osadzona w klimacie antropologii, biologii, religioznawstwa.
    • jeepwdyzlu Lem 12.08.13, 22:14
      naprawdę wstyd Go nie znać
      Zacznij od Solaris, Eden, Niezwyciężonego...
      To arcydzieła...
      Pozdrawiam
      jeep
      • violik Re: Lem 13.08.13, 21:54
        Stanisław Lem jest genialny. A jego książki są klasyką SF. Wizja przyszłości w "Kongresie Futurologicznym" jest straszno-śmieszna. Gorąco polecam.
        Z wizji przyszłości SF książką, którą bardzo polecam to "Nowy wspaniały świat " Huxleya. Bardzo dobre książki z nurtu SF pisze Rafał Kosik. Dla młodzieży stworzył serię o Felixie, Necie i Nice, a dla dorosłych ma sporo opowiadań SF, które są niezwykle poruszające. Polecam zbiór opowiadań "Obywatel, który się zawiesił" oraz spojrzenie na książki autorów, które Kosik wydaje we własnym wydawnictwie Powergaph.
        • studentkaolka Re: Lem 05.09.13, 15:18
          lem to czyste sci-fi w najlepszym wydaniu, ale zeby generalnie sie w tym odnalezc trzeba byc naprawde sfiksowanym <albo powalonym, jak mowi wiekszosc moich znajomyhc ;p>
          ogolnie polecam, warto sie za to zabrac c;
          • violik Re: Lem 06.09.13, 09:27
            Moim zdaniem wielu ludzi widzi Lema na piedestale i uważa jego książki za zbyt... hermetyczne. Ja też tak myślałam. Do czasu, gdy moje 12-letnie dziecko z Bajek robotów, przez Cyberiadę przeszło gładko na Niezwyciężonego. I teraz domaga się Solaris. I teraz dopiero widzę, jak Lem precyzyjnie pisze i że dociera to nawet do nastolatka.
            Warte polecenia są audiobooki - Bajki robotów w wykonaniu Szyca, Cyberiadę czyta Peszek, Niezwyciężonego opracowała jako multisłuchowisko Audioteka (narrator to Krystyna Czubówna), a Solaris w najnowszym wydaniu czyta Jerzy Trela.
            Jeśli stoi się w korku, lub jedzie w trasę, można to umilić sobie literaturą z najwyższej półki.
    • scarlet22 Re: Poszukuję Książki sci-fi 31.08.13, 21:08
      Dla młodzieży wkrótce pojawi się "CzarLa" autora "Kronik Spiderwick". Książka się jeszcze nie ukazała, więc nie mogę polecić jej z czystym sumieniem, ale zapowiada się całkiem ciekawie.
    • dziku.grodowy Re: Poszukuję Książki sci-fi 04.09.13, 11:42
      Wszystko od Timothego Zahna, Andree Norton ( tylko trzeba uważać, bo pisała też fantasy ), dobry też jest Haldemann i Watts. Z polskich Dukaj ( ale trzeba go polubić :) Mortka, Filak, Biedrzycki
    • violik Re: Poszukuję Książki sci-fi 05.09.13, 09:28
      Jeszcze klasyk: "Czarnoksiężnik z Archipelagu" i cały cykl o Ziemiomorzu Ursuli Le Guin. Klasyczna fantastyka. Bardzo polecam.
      • eeela Re: Poszukuję Książki sci-fi 05.09.13, 15:55
        > Jeszcze klasyk: "Czarnoksiężnik z Archipelagu" i cały cykl o Ziemiomorzu Ursuli Le Guin. Klasyczna fantastyk
        > a.

To jest fantasy, nie sci-fi.
        • violik Re: Poszukuję Książki sci-fi 06.09.13, 09:21
          To jest nurt fantasy myślącego. Sam Stanisław Lem polecał te książki. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" miał się ukazać w serii książek „Stanisław Lem poleca", co jest dla mnie wystarczającą rekomendacją do polecania tego rodzaju fantasy. I cóż z tego, że to nie S-F? Masz coś do polecenia, czy tyko miałaś parcie, żeby zaistnieć w wątku?
          • blue.berry Re: Poszukuję Książki sci-fi 06.09.13, 12:51
            no i co z tego że "nurt fantasy myślącego" (??). osoba zakładająca wątek pyta o s-f. a to naprawdę jest różnica. więc za nim przygadasz komuś innemu, to przypomnij sobie przysłowie o kotle i garnku.
            • violik Re: Poszukuję Książki sci-fi 06.09.13, 15:27
              A ja myślę, że o wiele lepiej wygląda tekst - "ok, nie masz racji, a ja polecam..." (i tu następuje ciekawa pozycja lub seria książek). Po cóż te karcące teksty i wytykanie paluchami, przytyki od kotłów i garnków? Zaproponuj coś sensownego.
              • aderydy violik 07.09.13, 07:02
                masz racje...
                powinnas napisac - "wiem, ze to nie s-f, tylko fantastyka ale polecam..."
                niepotrzebnie się rzucasz, zaczepiasz, krytykujesz...

• violik aderydy 09.09.13, 11:10
                  Droga Aderydy,
                  Masz rację. Przyznałam, że to nie S-F w postach powyżej. Gorąco przepraszam, że tego nie zauważyłaś.
                  Jeśli zaś chodzi o rzucanie się, zaczepianie i krytykę, to moim zdaniem, Twój post może służyć za natchnienie. Pisząc tak jak Ty moja odpowiedź wyglądałaby tak: "powinnaś napisać tytuł, zamiast namnażać puste posty..." oraz " niepotrzebnie piszesz, skoro nie masz nic do napisania...".
          • eeela Re: Poszukuję Książki sci-fi 11.09.13, 17:53
            Masz coś do polecenia, czy tyko miałaś parcie
            > , żeby zaistnieć w wątku?

Miałam parcie, żeby sprostować fałszywą informację.
    • violik Re: Poszukuję Książki sci-fi 09.09.13, 10:56
      Polecam również "Paradyzję" Janusza A.Zajdla. Utwór należy do nurtu fantastyki socjologiczno-politycznej i mimo upływu lat wciąż trzyma w napięciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka