Gość: itek IP: *.pomorzany.v.pl 17.08.04, 21:22 Wlasnie po polsku wyszla 3 ksiazka tego autora. Jakie macie wrazenia po lekturze jego ksiazek. Ja ze swej strony nic Pielewina nie czytalem, ale moze warto... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: wiktor pielewin 17.08.04, 21:35 warto - chciażby po to, by stwierdzić że mozna w easteuropejskich dziurach pisać poczytną literatutę na poziomie. "Generacja P - doskonałe zabawy z językiem reklamy, sprawnie prowadzona fabuła i cokolwiek przemędzone wtręty o Mezopotamii, wyglądające jak przepisane z jednego textu źródłowego. Mały Palec Buddy - przyjemna zabawa z mitami socjalizmu, z mitami w ogóle, no i cudna scena z kolesiami pod wpływem magicznych grzybków, przenoszących się w coś w rodzaju Hadesu - także doskonała zabawa opisująca losy europejczyka w japońskiej firmie, mówiąca o tym do czego może doprowadzić nadmierna identyfikacja z inną kulturą. Także jeśli szukasz przyjemnego czytadła, które nie zmusza do nadmiernego wysiłku a gwrantuje pewien poziom zabawy to sięgnij koniecznie. Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
exilvia Re: wiktor pielewin 17.08.04, 21:38 byłam pod dużym wrażeniem po lekturze jego "Generacji P". jest taka rosyjska (styl narracji? ironia humor?), absurdalna, dotykająca współczesnych problemów. poza tym także groteskowa - jej groteskowość jest formą, która jak najściślej łączy się z treścią.opisywana rzeczywistość jest śmieszna i straszna po prostu. ja ze swojej strony polecam tę właśnie powieść. Odpowiedz Link Zgłoś