Dodaj do ulubionych

Powiesc historyczna

10.05.14, 19:30
Kochani, czy moglibyscie mi polecic powiesc historyczna (najlepiej polskojezyczna)? Moze nawet w stylu Trylogii husyckiej Sapkowskiego? Bardzo dziekuje, M
Obserwuj wątek
    • female.pl Re: Powiesc historyczna 12.05.14, 13:35
      "Diabeł Łańcucki"- Jacek Komuda. Napisany przez historyka historyczny thriller.
      • agnieszka_azj Re: Powiesc historyczna 12.05.14, 14:34
        emale.pl napisała:

> "Diabeł Łańcucki"- Jacek Komuda. Napisany przez historyka historyczny thriller.

I nie tylko to Kumudy :-)
        Także Mariusz Wollny - cykl o Kacprze Ryxie.
    • jeepwdyzlu napoleońskie pozycje Łysiaka plus 12.05.14, 15:04
      Zofia Kossak Szczucka - cały cykl o krucjatach...

jeep
    • nchyb Cherezińska... 12.05.14, 15:49
      jak przeczytałam Twój post pomyślałam od razu o Elżbiecie Cherezińskiej i jej książkach...
      • stella25b kobiety w historii 12.05.14, 21:02
        J.Kraszewski "Hrabina Cosel", Waclaw Gasiorowski "Pani Walewska".
        • stella25b Re: kobiety w historii 14.05.14, 09:07
          jeszcze Renata Czarnecka " "Królowa w kolorze karminu".
      • posenerka Re: Cherezińska... 13.05.14, 10:19
        Podłączam się z propozycją Cherezińskiej.

Ponadto polecam Mike Waltari (nie odmieniam, bo nie wiem jak) - nie jest to co prawda autor polskojęzyczny ale naprawdę warto poczytać, szczególnie "Egipcjanina Sinuhe" czy "Trylogię rzymską". Waltari dużą wagę przywiązuje do faktów historycznych i różnych ciekawostek, które umiejętnie wpisuje w fabułę.
        • gemowa Re: Cherezińska... 14.05.14, 09:36
          "Szata" Lloyd Douglas, jesli lubisz starożytność
          • stella25b zagraniczni autorzy 14.05.14, 11:01
            "Krystyna corka Lavransa" Sigrid Undset- laureatka nagrody Nobla
            Inni autorzy: Philippa Gregory, Iny Lorentz, Ildefonso Falcones, Rebecca Gable.
            • female.pl Re: zagraniczni autorzy 14.05.14, 13:49
              Robert Graves "Ja Klaudiusz".
              • ploniekocica Re: zagraniczni autorzy 14.05.14, 14:01
                Jak już lecimy po starszych tytułach to Maurice Druon "Królowie przeklęci".
    • eeela Re: Powiesc historyczna 14.05.14, 12:20
      Niezmiennie polecam "Bolesława Chrobrego" Gołubiewa. Mocno archaizujący język narracji może się na początku wydawać przeszkodą, ale da się w niego "wczytać" tak, że czytelnik zapomina o jego odmienności, czy też raczej daje się jej pochłonąć, jak i całemu opisanemu światowi :-)
    • iontichy Re: Powiesc historyczna 14.05.14, 14:46
      Podpisuję się pod Chrobrym Gołubiewa, i "Krzyżowcami" Kossak-Szczuckiej. Świetne lektury, doskonałe literacko, rozsmakowanie i zachwyt. Ta sama półka to, polecane przeze mnie "od zawsze" wszystkim, "Pamiętniki Hadriana" Yourcenar. O oczywistościach jak np. Graves nie ma co wspominać, ale może wspomnę co dość popularne, a nie podobało mi się. To cykl "Ramzes" Christiana Jacq'a i "Africanus" Posteguillo. Niestety pisarstwo tych panów wydało mi się baaardzo drętwe. A w "Koronę..." Cherezińskiej poczułem się ... wkręcony. Przez niektórych blogerów i oceny w B. Dosyć sprawnie napisana ale... wg mnie nic więcej. Nijak nie mogłem zaskoczyć, męczyłem się, bez emocji, śmieszne nie śmieszyło, rubaszne drażniło - dodałem tej książce punkt więcej za walory edukacyjne, bo ogarnąć pokrewieństwo Piastów z tego okresu niewątpliwie pomaga.
      • eeela Re: Powiesc historyczna 14.05.14, 15:03
        O oczy
        > wistościach jak np. Graves nie ma co wspominać

Ależ ma, ma! Raczej nie ma co zakładać, że wszyscy są z całą w naszym mniemaniu klasyką zapoznani. "Ja, Klaudiusz" i "Klaudiusz i Messalina" to moim zdaniem godne polecenia lektury, ale "Córka Homera" już nie bardzo, a i o "Żonie pana Miltona" słyszałam, że to irytujące dłużyzny ;-)
        • ploniekocica Re: Powiesc historyczna 14.05.14, 15:23
          "Żonę pana Miltona" mam po rodzicach (chyba jeszcze mam) i jest to jedna z dosłownie kilku książek w mojej bibliotece, którym nie dałam rady, A zabierałam się za nią ze dwa razy w młodości, kiedy czytałam mnóstwo i niemal wszystko.
          • stella25b Re: Powiesc historyczna 14.05.14, 15:45
            No i jeszcze przypomnialam sobie "Papiezyca Joanna" D. Cross.
        • stella25b Re: Powiesc historyczna 14.05.14, 15:53
          Tez za bardzo nie rozumiem, dlaczego nie nalezy polecac "klasyki". W koncu nie kazdy musi byc oczytany, a po drugie kiedys trzeba zaczac...wiec najlepiej od dobrych ksiazek.
          • stella25b Re: Powiesc archeologiczna 14.05.14, 18:53
            Jeszcze w zwiazku z taka klasyka i tymi oczywistosciami polece C.W. Cerama "Bogowie,groby i uczeni". Przypuszczam, ze jest to nadal lektura na pierwszym roku historii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka