Gość: jaaro Re: Ile macie książek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 18:16 dobrze ponad 2 tysiace. Scheda rodzinna, własne zakupy, szalenstwa zakupowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypnij_muzo Re: Ile macie książek? IP: *.toya.net.pl 03.09.04, 18:24 A co to za róznica, ile mam książek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starzec Re: Ile macie książek? IP: 217.153.29.* 09.09.04, 00:29 Ponad 14 tysięcy.Ale to było pięć lat temu. Moja młodsza córka nudziła się podczas wakacji, policzyła więc w ramach rozrywki wszystko co było na półkach w domu i wyszło jej 14 273. Siedziła w domu bo nie mieliśmy pieniędzy, żeby pojechała gdziekolwiek z siostrą. Co roku na wakacje jeździła jedna,ale na książki mieliśmy. Mam bibliotekę, którą okupują od kilku lat studiujące dzieci moich przyjaciół, bo sa w niej książki, których dzisiaj ze świecą szukać: filozofia, socjologia, literaturoznawstwo, historia Polski i powszechna. Zacząłem w pierwszej połowie lat 60., gdy moja Mama dawała mi co miesiąc 400 zł alimentów. Nie zmarnowałem tego! Tak mi się wydaje! Ale skutek jest taki,że - niestety - z kolekcji literatury XX wieku proponowanej przez Wielce Szanowną Redakcję "Gazety Wyborczej" niczego do tej pory nie kupiłem, bo wszystko w domu jest,łącznie z kilkoma dziełami Cortazara z Jego autografami. Bądźcie cierpliwi i wytrwali. Dwie, trzy książki miesięcznie - przy dziejszych cenach (ja kupowałem więcej)- i za dwadzieścia, trzydzieści lat zostawicie swoim potomnym kawał polskiej kultury Odpowiedz Link Zgłoś
maja1101 Re: Ile macie książek? 09.09.04, 11:22 nigdy nie liczyłam! ale teraz policzylam półki-jest ich 26,takie standardowe"książkowe",na każdej książki ustawione sa w 2 rzędach. a moja córeczka ma oprócz tego biblioteczkę z lit.dziecięcą i młodzieżową( bo i do tej w końcu dorośnie!).pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: Ile macie książek? IP: 217.113.224.* 09.09.04, 23:50 trochew mi zostało po dziadku - a miał ich ponad 16 000, sama kupuje od niedawna i juz nie mam ich gdzie trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Ile macie książek? IP: 158.75.211.* 09.09.04, 23:59 to fascynujące jak zbieranie książek wciąga.I aby kolekcjonowanie szło w parze z czytaniem. Bywają osoby, które w próżności swojej postawiły sobie za cel kupować książki ze względu na daną obwolutę ,podkreślającą urok wnętrza.Staram się często stawiać w prawdzie o moim czytelnictwie.Boję się pytania znajomych, które może paść pod moim adresem:O ile książek! Wszystkie przeczytałaś?A ja wpatrzona w ilość,przypomnę sobie idee.Nie chcę do tego dopuścić. Przypomina mi się tu odpowiedz U.Eco na pytanie kolegi:Ale masz dużo książek! Na co on odrzekł:To jeszcze nic , najważniejsze dzieła mam w piwnicy. Pozdrawiam czytelników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Ile macie książek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 11:50 dwa tygodnie temu przeprowadzaliśmy się... była więc okazja sprawdzić ilość książek... w przliczeniu na kilogramy (tak było łatwiej) jest ich 800 kilo plus "kilka" naszej córci. Na szczęście następna przeprowadzka nastąpi w bliżej nieokreślonej przyszłości więc znowu można poszaleć, a straszne "dziury" literackie mamy... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kricho1 Re: Ile macie książek? 11.09.04, 12:02 Ponad 1000. Ale to wciąż mało, mało, mało... Pozdrowionka mole książkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baś Re: Ile macie książek? IP: *.chello.pl 15.09.04, 21:20 Książek to ja mam chyba ok. 1000 ale niestety większość to stare i nieciekawe egzemplarze. Odpowiedz Link Zgłoś