Dodaj do ulubionych

Isaac Bashevis Singer

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 13:31
Drodzy forumowicze!
Bardzo chcialabym poznac tworczosc Singera, ale nie bardzo wiem, od czego
zaczac:-(
Moze poradzilibyscie mi, czy lepiej zaczac od biografii czy moze od
konkretnej ksiazki, czy moze nie ma to wiekszego znaczenia, od czego sie
zacznie? W kazdym razie bede wdzieczna za kazda wskazowke i rade.
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: Isaac Bashevis Singer IP: *.czes.gazeta.pl 02.09.04, 13:40
      Myślę, że nia ma znaczenia od czego zaczynasz, ale biografię Singera zostaw
      sobie na później. Poczytaj na początek np. „Dwór”, „Sztukmistrza z Lublina”.
      • Gość: Karolcia Re: Isaac Bashevis Singer IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.04, 13:45
        Dzieki za szybka odpowiedz! Chyba zrobie tak, jak radzisz i zaczne od "Dworu".
        Pozdrawiam:-)
        • Gość: itek Re: Isaac Bashevis Singer IP: *.pomorzany.v.pl 02.09.04, 14:11
          Wydaje mi sie, ze lepiej zrobisz wybierajac na poczatek, ktorys ze zbiorow
          opowiadan, polecam np.Spinoze z ulicy Rynkowej. Pozdrawiam :)
          • Gość: Kryske Re: Isaac Bashevis Singer IP: *.telia.com 02.09.04, 16:58
            Tak jak ci juz poradzono, nie zaczynaj od biografii, szczegolnie Siedleckiej.
            Przeczytaj cos, a potem juz utkniesz na dobre!
            • Gość: nazwa6 a ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 22:58
              Singer pisal w jidysz? czy po angielsku? polskie przeklady sa z tego
              drugiego /te ktore ja widzialem/- jak to jest?
              • Gość: kornik Re: a ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.czes.gazeta.pl 03.09.04, 11:01
                Singer pisał w jidisz, ale przekłady na angielski autoryzował, podobnie jak
                pierwsze przekłady na polski, bo zarówno po polsku, jak i angielsku mówił bez
                problemu. Rzeczywiście wiele przekładów na polski jest z wersji anglojęzycznej.
    • Gość: iwi Re: Isaac Bashevis Singer IP: *.b.pppool.de 03.09.04, 20:10
      a ja proponuje zaczac od "Szoszy" lub "Sztukmistrza".

a czytal ktos moze "WROGOWIE"??? jakie wrazenia???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka