chiara76 09.10.14, 13:19 nie będę ściemniać, że go czytałam bo nie ale odnotowuję a może ktoś kto zna jego książki coś więcej przybliży na temat jego twórczości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris_1971 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 14:05 Droga Chiaro, powiem tylko tyle ze mnie wyprzedzilas. Wlasnie chcialam zadac dokladnie to samo pytanie. Przed chwila przeczytalam informacje w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 14:51 Przeczytałam ze trzy jego książki, wszystkie były takie same, działy się w czasie wojny, z tajemniczą atmosferą, delikatną sugestią konspiracji (więcej nie pamiętam, to było kilka lat temu). Czwartej już nie przeczytałam, bo stwierdziłam, że ją znam. Modiano był scenarzystą "Bon Voyage" i jego książki mają podobny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 19:23 Mam w domu dwie jego nieduże powieści: "Ulica Ciemnych Sklepików" i "Nawroty nocy". Tę pierwszą kupiłam, bo bardzo spodobał mi się tytuł, taki - uważałam - schulzowski :-) Jednak po kilku latach niewiele z lektury tych książek pamiętam. Tylko jakieś ogólne wrażenie. Pisze o wojnie, okupacji, ale nie epicko, nie umiałabym tych książek streścić. Zapewne jest to dobry pisarz, ale widać jego twórczość mną nie wstrząsnęła skoro przeczytałam, odłozyłam i zapomniałam :-) Może teraz, przy okazji, przypomnę sobie. a. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 22:19 Wiele lat temu czytałam "Ulicę ciemnych sklepików" (mnie również spodobał się tytuł :) ), ale nic nie pamiętam. Z tym że u mnie to norma, no chyba że trafię na coś naprawdę zabójczego. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 22:27 Też nic nie wiem... Pytanie zatem - jesteśmy zaściankowi? Czy znów wybór Akademii jest..... zaskakujący? Nie po raz pierwszy... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 23:38 > Pytanie zatem - jesteśmy zaściankowi? Zadałbyś to samo pytanie Francuzowi, który nie słyszał o Szymborskiej przed tym, jak dostała Nobla? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 23:09 Ale zobaczcie jakie ładne zdjęcie: www.lefigaro.fr/medias/2012/01/17/b7b2bb1a-3df4-11e1-b51b-719723ea87f5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 09.10.14, 23:50 W jwdnym z artykulow byly wymienione kandydatury na noblistow - czy oprocz Rotha, Murakamiego i Handke ktorych ja znam czytaliscie cos pozostalych? % to glosy czytelnikow, a ten ulamek na koncu to typowania bukmacherow: Who should win the Nobel prize in literature? 12% Ngugi Wa Thiong'o 7/2 36% Haruki Murakami 9/2 3% Svetlana Aleksijevitj 6/1 4% Adonis 10/1 7% Ismail Kadare 10/1 2% Patrick Modiano 10/1 2% Jon Fosse 12/1 4% Peter Handke 12/1 28% Philip Roth 12/1 2% Assia Djebar 14/1 Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 07:07 izabelski napisała: > 3% Svetlana Aleksijevitj 6/1 Po naszemu Swietłana Aleksijewicz. Co prawda jeszcze jej nie czytałam, ale czytałam o niej i ciągle się zbieram, żeby cos jej autorstwa przeczytać, tylko zawsze zapominam :-) Ponoć świetna pisarka i reportażystka. Dla tych zwłaszcza, których interesują kraje na wschód od Polski. a. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 11:04 wygladalo na to, ze wczoraj Swietłana byla najwyzej typowana Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 16:29 Może jej kandydatura była bardziej znana bo rozpoznawano ją na podst. ostatnich wydarzeń rosyjsko- ukraińskich? Zreszta, mysle ze z literackimi Noblami dzieje się tak jak z pokojowymi są już tylko symbolami świetlanej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 12.10.14, 19:18 kalllka napisała: > Zreszta, mysle ze z literackimi Noblami dzieje się tak jak z pokojowymi są już > tylko symbolami świetlanej przeszłości. A kiedy była ta świetlana przeszłość? Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 12.10.14, 20:28 Nigdy. (Se)popełniłam błąd logiczno-językowy. za który przepraszam. Swietlana, to była przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
jot6 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 09:21 Aleksijewicz jest świetna,każdemu polecam,moim zdaniem jest na miarę Kapuścińskiego,szczególnie polecam "Urzeczeni śmiercią" - m.in.samobójstwa Rosjan po upadku ustroju, i "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" -rosyjskie kobiety dzisiaj wspominają swój udział w działaniach wojennych Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 11:11 Kadarego czytałem. Podobało mi się, choć bez rzutu na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 13:44 Kadarego czytałam. Kadarego zresztą odgrzebano w Polsce przy okazji pierwszego międzynarodowego Bookera. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 18.10.14, 08:45 Ngugi Wa Thiong'o - czytałam jedną powieść "Wizard of the Crow" - książka o fikcyjnym państwie w Afryce, w którym rządzi dyktator. Smaczki lokalne, realizm magiczny, a przy tym wzbudza (czy u mnie wzbudziło) refleksje na temat władzy. Warto;) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 07:03 A pamiętacie nagrodę dla Le Clezio? W 2008 roku Francuz Le Clezio dostał Nobla i podobne jak teraz było zaskoczenie i, często, zakłopotanie. Ludzie, nawet mocno oczytani, nie wiedzieli kto to jest :-) Z tymi Francuzami zawsze kłopot. A przecież jest we Francji pisarz nazwiskiem Houellebecq, którego wszędzie pełno. Dałaby mu Akademia Szwedzka nagrodę i wszyscy byliby zadowoleni, bo wiedzieliby o kogo chodzi :-) Przeglądam teraz wydania internetowe prasy francuskiej. Ciekawe są opinie czytelników, duży rozrzut - od zachwytu do lekceważenia. No, w każdym razie czytelnicy francuscy znają Modiano. Tu link do jednej z internetowych dyskusji, dla czytających po francusku: tiny.pl/q6zhj Ja w każdym razie postanowiłam, że w week-end przeczytam raz jeszcze te dwie ksiązki Modiano, które mam w domu. Dużo czasu mi to nie zajmie, obie mają w sumie jakieś 270 stron. Co jak co, ale grubych książek ten Laureat nie wydaje :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 14:53 Ja czytałam chyba (bo mogłam zapomnieć jeśli nie zrobiło na mnie szczególnego wrażenia) tylko (na fali Mikołajka) Katarzynkę. Ale dziecko moje stwierdziło, że ono się cieszy, bo chociaż też poza ową Katarzynką nic nie czytało to "przynajmniej nie Murakami". No i mamy optymistyczna wiadomość :) Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 17:14 W sobotę i niedzielę w radio PR II będzie słuchowisko na podstawie książki Modiano Ulica Ciemnych Zaułków. Akurat tę książkę Englund polecił jako dobrą na pierwszy kontakt z pisarzem w czasie wywiadu udzielonego po ogłoszeniu werdyktu. Słuchowisko Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 10.10.14, 23:02 wygląda na to, że Szwedzi bardzo niedawno odkryli Modiano, zajrzałam do szwedzkiej księgarni internetowej i tam mieli chyba ze 4 tytuły, wszystkie wyszły w jednym wydawwnictwie, jednolita, bardzo ładna szata graficzna, jeden ukazał się w 2012, drugi wiosną tego roku, trzeci pod koniec września, czyli tuż przed Noblem może to choć trochę tłumaczy ten werdykt, członkowie Akademii Szwedzkiej byli pewnie świeżo po lekturze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 08:01 Zdarza się, że kiedy członkowie Akademii chcą bliżej przyjrzeć się jakiemuś pisarzowi, który np. któryś raz jest nominowany, zlecają tłumaczenia. Przypuszczam, że te wydania są wynikiem właśnie tego, a nie na odwrót. Poza tym, przypuszczam, że część z nich na pewno czyta po francusku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 10:11 Zdarza się, że kiedy członkowie Akademii chcą bliżej przyjrzeć się jakiemuś pisarzowi, który np. któryś raz jest nominowany, zlecają tłumaczenia. --------------------------------------------------------------- A to ciekawe.... Możesz to rozwinąć? j. Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 10:45 To właściwie tyle. Czytałam kiedyś wywiad z Peterem Englundem, który wyjaśniał jak wygląda wyłanianie kandydata. Od wysyłania listów do pisarzy, ludzi zajmujących się literaturą z prośbą o nominacje do wyłonienia listy z 5 nazwiskami. Z tego co pamiętam, powiedział, że jeżeli jest jakiś pisarz, który nie jest dostępny w żadnych z języków, które czytają wydaję się interesujący, chcą poznać jego prace bliżej, zlecają tłumaczenia. Przypuszczam, że najlepiej je potem sprzedać do wydawnictw. Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 11:50 wydaje mi się, że tak może być w przypadku naprawdę małych języków i literatur, ale nie francuskiego, poza tym nie wyobrażam sobie sprzedaży takich przekładów komukolwiek przecież to byłoby po prostu nieuczciwe i takie "nieszwedzkie", faworyzowanie jednego wydawnictwa przez podsuwanie mu murowanego kandydata, poza tym chyba wszystko, co się wiąże z nagrodą jest objęte ścisłą tajemnicą i mieszanie w rodzimym rynku wydawniczym byłoby w tym przypadku tej tajemnicy naruszeniem przynajmniej tak sobie naiwnie myślę chyba jednak najpierw jest książka, a potem nagroda, na przykład mówiło się po Szymborskiej, że dostała Nobla dzięki przekładom Bodeg?rda i choć to nie całkiem prawda, to coś w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 11:58 Z tym sprzedawaniem to możesz mieć rację. Wiadamo, że wydawnictwo zarobi, ale w wypadku wygranej danej osoby. Muszą być też tłumaczenia takich, którzy jednak nie dostaną nagrody. Ale w drugą stronę też nie działa. Nie można stwierdzić, że niedawne wydanie książek Modiano w Szwecji, wpłynęło na dostnanie przez niego nagrody. Bo kto jak kto, ale oni chyba mają bardzo pełny obraz świata literackiego i nazwisko pisarza wydającego od lat w nie tak rzadkim języku jak francuski, nie mogło być im obce. Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 12:55 nie można stwierdzić, że wpłynęło, ale też nie można udowodnić, że nie wpłynęło ;) po prostu uderzył mnie ten zbieg okoliczności: w Polsce pisarz praktycznie nieobecny, ukazywał się w latach 80., potem cisza, a w Szwecji w ciągu ostatnich 2 lat ukazały się 3 książki (nie 4, pomyliłam się), piękny komplecik, tylko czytać, zachwycać się i nagradzać nawiasem mówiąc, to wydawnictwo wydaje głównie Francuzów, w tym też Le Clezio (!), może jednak jakieś ichnie CBA powinno się przyjrzeć tej sprawie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 13:05 jeżeli jest jakiś pisarz, który nie jest dostępny w żadnych z języków, które czytają wydaję się interesujący, chcą poznać jego prace bliżej, zlecają tłumaczenia. ---------- komu? na jakie języki? Urban legend - sposoby działania Akademii są objęte dość szczelną tajemnicą.... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 14:23 W szczegółach na pewno, ale ogólne procedury są opisane na stronie nagrody: www.nobelprize.org/nomination/literature/ Odpowiedz Link Zgłoś
asadanoite Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 14:37 jeepwdyzlu napisał: > jeżeli jest jakiś pisarz, który nie jest dostępny w żadnych z języków, które cz > ytają wydaję się interesujący, chcą poznać jego prace bliżej, zlecają tłumaczen > ia. > ---------- > komu? na jakie języki? > > Urban legend - sposoby działania Akademii są objęte dość szczelną tajemnicą.... > Przyznaję, że pamięć może płatać figle i może tak nie jest, ale kołacze mi się w pamięci informacja, że tłumaczenia są zlecane. A jak wybierany jest laureat Nobla nie jest znowu tak strasznie owiane tajemnicą. Eeela podesłała link. Wydaje się to całkiem przejrzyste. Oczywiście shortlista nie jest ujawniana przez 50 lat i żadna komisja nie zdradza przebiegu rozmów, ale wszystko inne nie jest znów tak tajemnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 11.10.14, 17:16 A jak wybierany jest laureat Nobla nie jest znowu tak strasznie owiane tajemnicą. Eeela podesłała link. Wydaje się to całkiem przejrzyste. ------------- Mnie nie niestety... Nie będę ukrywać, że zwykle jestem rozczarowany i zaskoczony. Najserdeczniej jeep Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba mnie ten wybór cieszy 12.10.14, 06:04 Czytałam "Zagubioną dzielnicę" ze 30 lat temu i bardzo mi się podobała. O czym przypomniał mi ten Nobel.Nie tyle sam wątek, którego nie pamiętam- bardzo często zupełnie nie pamiętam "o czym to było", co stworzenie "książkowej rzeczywistości" tak pełnej i sugestywnej, że czytelnik "po prostu tam był z bohaterami". Tego "przeniesienia w czasie i przestrzeni" właśnie od książek oczekuję, nie jedynie bycia obserwatorem ich działań. Ponieważ "Zagubiona dzielnica" dawno należy do moich "zagubionych książek" a innych nie udało mi się dostać wtedy, gdy jeszcze pamiętałam o Modiano, serdecznie dziękuję Akademii, że autor znów pojawi się na naszym rynku. Być może Akademia kierowała się również tym, że człowiek 70tki dobiega i mogą nie zdążyć mu tego Nobla dać. Murakami też nie młodzieniaszek ale jednak młodszy i Japończyk- oni jednak żyją średnio 2 lata dłużej niż Francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamil.bromski Re: mnie ten wybór cieszy 12.10.14, 16:01 <Być może Akademia kierowała się również tym, że człowiek 70tki dobiega i mogą nie zdążyć mu tego Nobla dać. Też odnotowałem dostojny wiek wielu laureatów tej nagrody. Mam wrażenie, że poziom polskiej służby zdrowia stawia naszych pisarzy w kiepskiej pozycji podczas rywalizacji o Nobla. Możliwe, że polskiej literaturze bardziej doskwiera brak błonnika niż talentu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Tegoroczny Nobel dla Patricka Modiano 18.10.14, 08:48 Ja też nic nie czytałam, ale dzięki przedmówcom, mam wielką ochotę. Zazwyczaj lubię książki, które trudno streścić:) No i te tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś