Dodaj do ulubionych

Co czytamy - grudzień

01.12.14, 23:09
ja cztery w sumie - trzy w bardzo 'mrocznych' klimatach - "Mroczne serce Hollywood" (tak, jeszcze się trochę zejdzie), "Galveston" i "Adwokat spraw ostatnich" - ta ostatnia zapowiada się po 150 stronach zacnie, ciekawe, jak będzie do końca ;)
Czwarta lekka - w ramach wzbudzania świątecznego nastroju - "Wędrowcy" Joanny Papuzińskiej.

A Wy? Czytacie coś, co przygotowuje Was do świąt? :)
Obserwuj wątek
    • staua Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 02:44
      Nic specjalnie świątecznego nie czytam…
      Kontynuuję "The Luminaries", a w przerwach - Andrei Bitov "The Symmetry Teacher".
      • ninek04 Re: Co czytamy - grudzień 06.12.14, 15:59
        Ja niedawno skończyłam"Wszystko, co lśni",czytałam wcześniej same entuzjastyczne recenzje, jednak książka ta na pewno nie wprawiła mnie w zachwyt, nie powaliła na kolana.Ciekawa jestem Twoich wrażeń
        • staua Re: Co czytamy - grudzień 06.12.14, 16:56
          Dziwi mnie tłumaczenie tytułu…

Jestem w 1/3, na razie jestem zachwycona. Bardzo lubię takie narracje, z różnych stron, po troszeczku odkrywające kolejność zdarzeń.
        • ninek04 Re: Co czytamy - grudzień 06.12.14, 17:11
          Owszem, tłumaczenie tytułu cokolwiek nieadekwatne.Co do reszty,obfitość wątków i postaci sprawia, że można się trochę pogubić w fabule, czyta się dobrze, ale liczyłam może na większe powiązania astrologii z poszczegölnymi bohaterami, owszem, jest to rozrysowane, ale w treści mi tego trochę zabrakło.
          Jednak nie będzie to moja ukochana książka.
          • staua Re: Co czytamy - grudzień 07.12.14, 01:43
            Ja uznałam astrologię za upiększacz i koncentruję się na intrydze. Postacie są świetne, lubię też powieści, których akcja dzieje się czasach/miejscach, gdzie panuje chaos, a Nowa Zelandia w czasie gorączki złota to jest ten czas i miejsce. Porównanie nasuwa mi się jedno, do "Bakunowego Faktora" Bartha (rewelacyjnej książki, chyba lepszej, ale samo porównanie to komplement).
            Nawiasem mówiąc, bardzo mało tam kobiet (dwie to mało), ale to też chyba specyfika miejsca i czasu…

Podejrzewam, że kupię tę książkę (na razie mam z biblioteki)
    • chiara76 "Perełka". Modiano. 02.12.14, 07:30
      Postanowiłam zaznajomić się z czymś co wyszło spod pióra tegorocznego Noblisty.
    • angazetka Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 11:25
      "Oblicza miłości" Munro. Z przygotowań do Świąt to tylko "Love actually" uznaję ;)
      • ambivalent Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 18:14
        A "The Holiday"? To tak z przygotowan do swiat :)
        • angazetka Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 20:32
          W mniejszym stopniu, ale też, racja :)
          • maniaczytania Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 21:00
            ja tam od jakiegoś czasu najbardziej chyba lubię "Listy do M." - ma jedną przewagę nad "Love actually" - można go pooglądać z dzieckiem ;) (poza może dwoma scenami).
            • angazetka Re: Co czytamy - grudzień 03.12.14, 20:04
              O masz, a ja "Listów do M" jakoś nie widziałam. Po tak zacnej rekomendacji spróbuję nadrobić.
              • ambivalent Re: Co czytamy - grudzień 03.12.14, 20:13
                Ja tez nie. Tez sprobuje.
                • maniaczytania Re: Co czytamy - grudzień 03.12.14, 22:31
                  to się przestraszyłam ;)
                  Ale napiszę tak - wpływy "Love actually" widoczne, ckliwe to jest i owszem, obrazki śliczne i cudne, że prawie nieprawdziwe. I product placement jest ogromny ;)
                  Ale - mnie się bardzo podobają te śliczne obrazki, zwłaszcza, że jednak wyzierają spod nich pewne ludzkie problemy i bolączki, które w okresie świątecznym dotkliwiej bolą. I przyznam się, że zawsze płaczę (a oglądałam już kilka razy), bo ładnie jest zagrane ... I Kostek fajny :) I piękna ta nasza Polska w krajobrazach :) I muzyka fajnie dobrana. I ... , no cóż, na resztę przymykamy oko, bo to jest jednak film świąteczny, a te rządzą się swoimi prawami ;)
    • chiara76 Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 12:02
      maniaczytania napisała:

> Czwarta lekka - w ramach wzbudzania świątecznego nastroju - "Wędrowcy" Joanny P
      > apuzińskiej.
      >
      > A Wy? Czytacie coś, co przygotowuje Was do świąt? :)
      >
      Maniaczytania, "Wędrowcy" to moja jedna z najukochańszych książek na zawsze, w dzieciństwie i wcześniejszym nastolactwie uwielbiałam do niej wracać ;))) Chętnie bym ją przeczytała raz jeszcze, niestety, zawirowania sprawiły, że książka gdzieś przepadła.
      Ja na razie nie czytam nic około świątecznego ale "chodzi" za mną coś Agathy Christie w ten deseń ;)
      • maniaczytania Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 17:47
        a wiesz, że ja ją czytam pierwszy raz? Jakoś nigdy wcześniej mi w ręce nie wpadła, a w wakacje korzystając z promocji kupiłam dla dziecka chyba z 8 książek różnych polskich autorów i m.in. "Wędrowców" właśnie z myślą o okresie przedświątecznym :)
        Bardzo mi się podobają, pewnie dziś skończę :)
      • stella25b Re: Co czytamy - grudzień 03.12.14, 22:22
        Ja nie czytalam Wedrowcow ale mam inna ksiazke Joanny Papuzinskiej "Rokis-gdzie ja sie biedniutenki podzieje", ktora dostalam w 3 klasie szkoly podstawowej w nagrode i uwielbiam te ksiazke- do dzis.
    • mim_maior Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 12:05
      Wróciłam do "Adrian Mole: Diary of a Provincial Man" nieodżałowanej Sue Townsend. Lektura na grudzień jak znalazł :)
      • stella25b Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 12:49
        Ja wczoraj zabralam sie za "Saturna" Jacka Dehnela i jak na razie jestem oczarowana ta ksiazka.
    • ambivalent Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 18:18
      Nic nowego jeszcze. Kontynuuje Gone with the wind oraz English for the natives.
      Ale czekam na Animalium. Jutro moge odebrac :)
      • yoyka Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 19:23
        Ja ostatnio przeczytałam "Przeminęło...". Ależ ta Scarlett głupia była, aż zębami na nią zgrzytałam ;)
    • onion68 Re: Co czytamy - grudzień 02.12.14, 19:31
      Wczoraj skończyłam "Olive Kitteridge" (głównie listopad, ale zahaczyła o grudzień), doskonała, choć czytanie tych historii boli.
      Zaczęłam "Naukę Świata Dysku IV", planuję "Serce tak białe" Mariasa i powtórkę" Kota w stanie czystym" Pratchetta.
    • ada08 Re: Co czytamy - grudzień 03.12.14, 15:11
      Swietłana Aleksijewicz " Czasy secondhand"
      Już prawie kończę. Przygnębiła mnie ta książka.
      Polecam ją wszystkim "znawcom" tzw. duszy rosyjskiej i/lub dzisiejszej Rosji.

A na świętego Mikołaja (bo do świąt Bożego Narodzenia jeszcze kawał drogi) przygotowałam sobie Jerzego Kisielewskiego "Pierwsza woda po Kisielu. Historie rodzinne"
      A.
    • chiara76 "Energia kobiet". 04.12.14, 12:18
      Porzuciłam "Perełkę" Noblisty na rzecz świetnych wywiadów autorstwa trzech pań przeprowadzonych z dwunastoma niezwykłymi kobietami. Porzuciłam i nie żałuję, bo jak na razie czyta mi się te wywiady rewelacyjnie.
      Wywiady przeprowadziły G. Borkowska, M. Chodyra, A. Kublik. A wywiady przeprowadzono między innymi z Małgorzatą Braunek, Ewą Błaszczyk, Krystyną Jandą...
    • a-inka Re: Co czytamy - grudzień 04.12.14, 14:43
      Skonczyłam "Gniew" Miłoszewskiego i chętnie bym przeczytała teraz coś lekkiego i zabawnego,tak dla odmiany..ale pomysłów brak,może tutaj znajdę jakąś inspiracje;).
      Do świąt ,hm,to chyba tylko książka kucharska;),chyba nie mam takiej książki albo teraz nie kojarzę.
      Pozdrawiam!
      • ninek04 Re: Co czytamy - grudzień 04.12.14, 21:22
        Kate Atkinson,"jej wszystkie życia"-ale nie powala mnie, w przeciwieństwie do porzedniej książki tejże autorki-"Historie jednej sprawy"-bardo dobra
      • maddlenel Re: Co czytamy - grudzień 11.12.14, 09:55
        "a-inka napisała:

> Skonczyłam "Gniew" Miłoszewskiego i chętnie bym przeczytała teraz coś lekkiego
        > i zabawnego

Też niedawno skończyłam i kompletnie nie wiem o chodzi z tą szczoteczką do zębów :(

Teraz czytam "wybawiciela" nesbo a w kolejce czekają jeszcze "białe zęby"
    • koriolanus Re: Co czytamy - grudzień 05.12.14, 11:45
      Ja mam fazę na czytanie książek obracających się wokół dawnej medycyny. Zaczęło się od "Jak dawniej leczono, czyli plomby z mchu i inne historie", teraz właśnie skończyłam "Ogród kości" Tess Geritsen. Jako od dzieciństwa przewrażliwioną na punkcie zarazków osobę bardzo mnie ruszają te fragmenty o niemyciu rąk albo odbieraniu porodów tymi samymi ręcami co wcześniej przeprowadzały sekcję zwłok ;-) BRRR!
      I jeszcze oglądam "The Knick", jakby tego wszystkiego było mało.
    • maniaczytania Re: Co czytamy - grudzień 05.12.14, 23:46
      "Adwokat spraw ostatnich" -właśnie skończyłam - jest świetna, dawno nie czytałam tak wciągającej książki!
      • 9agrafka Re: Co czytamy - grudzień 10.12.14, 14:27
        Teraz czytam "Długie lato w Magnolii" Grażyny Jeromin-Gałuszka, a przed dwoma dniami skończyłam "Magnolię" tej samej autorki.
    • chiara76 "Sztuka zagrabiona. Uprowadzenie Madonny". Kuhnke 10.12.14, 14:47
      i Kalicki.
      Dopiero zaczęłam ale zapowiada się bardzo ciekawa lektura.
    • maniaczytania Re: Co czytamy - grudzień 10.12.14, 21:09
      "Mroczne serce Hollywood" i "Wędrowców" skończyłam, "Galveston" przerwałam i na razie odłożyłam na jakiś czas.

Czytam "Ostatnia wola Sonji" i zaczynam "Dyrygent" Sarah Quigley - to się zapowiada dobrze :)
      • horpyna1978 Re: Co czytamy - grudzień 10.12.14, 21:29
        Kończę "Lesia", zaczynam "Kalamburkę", a potem zabieram się za "Krew Inków" Mariusza Wollnego.
    • angazetka Re: Co czytamy - grudzień 10.12.14, 22:41
      Przeczytałam znakomite opowiadania Munro, teraz czas na "Zaginioną dziewczynę". Film już widziałam, bardzo mi się podobał, zobaczymy, co na to książkowy pierwowzór. Na razie kupił mnie tytułami części ;)
      • ninek04 Re: Co czytamy - grudzień 10.12.14, 22:52
        Mnie si? czytało "Zaginioną..dobrze, zwłaszcza zakończenie mnie zaskoczyło.U mnie kolejność jest odwrotna, najpierw książka, potem ewentualnie film,znajac obraz filmowy nie miałabym przyjemności z czytania.
        • angazetka Re: Co czytamy - grudzień 11.12.14, 10:52
          Też z reguły preferuję odwrotną kolejność, no ale tutaj wcześniej film się przytrafił. Nie martwi mnie to, wszak nie tylko o fabułę w lekturze chodzi.
          • gosiownik Re: Co czytamy - grudzień 11.12.14, 12:46
            Z ksiazek o tematyce gorskiej przeczytalam "Powrot na Broad Peak" Jacka Hugo-Badera i wlasnie koncze "Przesunac horyzont" Martyny Wojciechowskiej. Ta pierwsza bardzo mi sie podobala, ta druga niestety dosc slaba.

Oprocz tego kontynuuje serie "Outlander" Diany Gabaldon, a w ramach powrotu do serii "Autostopem przez Galaktyke" czytam sobie "Czesc, i dzieki za ryby" (te ostatnia powinnam chyba byla umiescic to w watku "Powroty").

W dalszej kolejnosci czekaja "Mama Muminkow" i "Beksinscy".
    • staua Re: Co czytamy - grudzień 13.12.14, 15:18
      Właśnie przeczytałam "The Hundred Year House" Rebekki Makkai. Polecam bardzo i chętnie bym z kimś porozmawiała o tej pełnej tajemnic książce.
    • Gość: Dorka73 Re: Co czytamy - grudzień IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.14, 18:01
      Skończyłam 12xśmierć Michała Pauli, nie szkoda mi bohatera - za głupotę się płaci, świadomy był do robi, ale książka podobała mi się, niektóre opisy wstrząsające.
    • maniaczytania "Służące" - wczoraj był 28.12.14, 18:19
      film w tv, więc przypomniało mi się, że książki jeszcze nie przeczytałam. Wyjęłam ją z półki pierwszego dnia świąt i w dwa dni przeczytałam te 580 stron :) Znakomita rzecz!
      • awidyna Re: "Służące" - wczoraj był 30.12.14, 10:27
        Też mnie kusi przeczytać. Warto po pierwsze obejrzanym filmie? Zazwyczaj książka jest ciekawsza :)
        • gosiownik Re: "Służące" - wczoraj był 30.12.14, 10:41
          Film jest bardzo dobry, ale ksiazke tez zdecydowanie warto przeczytac.
        • maniaczytania Re: "Służące" - wczoraj był 30.12.14, 11:48
          zdecydowanie warto!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka