IP: *.trzebinia.mm.pl 22.01.15, 13:51
Szukam informacji na temat książek:

"Pod jednym dachem" - H. Z. Smith,
"Stara miłość… nie rdzewieje!" - Michał Synoradzki,
"Upiory pod bronią" - Elza Triolet,

Może ktoś czytał, jaka to tematyka, czy obyczaj, historia, a może romans?
Czy warto kupić i przeczytać?
Nie mogę nigdzie znaleźć żadnych informacji...
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: PROŚBA:) 25.01.15, 18:31

> "Pod jednym dachem" - H. Z. Smith,
      stawiam na to, ze ten tytuł dostała książka They Lived With Me...
      z netu wynika, że to opowieść o trudach życia po 1 wojnie światowej, problemach ubogich kobiet w powojennym Londynie itp...
      Przy okazji - wyczytałam, ze Helen Zenna Smith (a naprawdę Evadne Price) napisała wcześniej kobiecą odpowiedź na - Na zachodzie bez zmian Remarqua - była wydany w Polsce międzywojennej jako Pasierbice wojny, pierwotnie miał to być pastisz książki Remarqua...

> "Stara miłość… nie rdzewieje!" - Michał Synoradzki,
      net informuje że to powieść historyczna o 18tym wieku...

> "Upiory pod bronią" - Elza Triolet,
      Wpisz w google tytuł Les fantomes armes i potem translatorem przetłumacz o czym książka :)
      • Gość: kalka Re: PROŚBA:) IP: *.197.120.54.threembb.co.uk 25.01.15, 20:52
        po translatorze, treść wyda ,zapewne,pastiszem (oryginału)
        ( gdyby watkodawczyni zechciała skorzystać z nchynowych sugestii, byłabym wdzięczna za próbkę .,.<usprawiedliwień>
        • nchyb Re: PROŚBA:) 26.01.15, 06:48
          po translatorze przeczyta, że dotyczy to okresu powojennego, życia niejakiej Anne-Marie itp...
          nie chce po prostu przepisywać mi się całości, ale wbrew pozorom czasem taki translator, mimo braków walorów literackiw - w poznaniu samej treści jako takiej - potrafi pomóc :)
          bo po polsku o tych książkach za wiele się w necie autorka wątku nie dowie :)
          • kki13 Re: PROŚBA:) 26.01.15, 10:53
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi, kurczę, nie przyszło mi do głowy, żeby szukać pod oryginalnym tytułem...
            Z Synoradzkiego zrezygnowałam, bo okazało się, że to tom pierwszy, resztę zamówiłam, bo tematyka mnie interesuje, chociaż po wyszukaniu boję się, że te "Upiory..." to drugi tom, wcześniejszy to: "Nikt mnie nie kocha", ale może nie będzie przeszkadzało w czytaniu ( 5 zł sztuka, to niedużo, a ja lubię takie stare perełki:))
            • nchyb Re: PROŚBA:) 26.01.15, 11:04
              mi,łej lektury, jakby Ci się chciało, to daj potem znać jak wrażenia

co do Smith, to w sumie to jest cała ta powojenna seria, chyba 4 tomy...
          • Gość: kalka Re: PROŚBA:) IP: *.197.121.149.threembb.co.uk 26.01.15, 21:07
            ...pewnie ze potrafi. A jeszcze pomocniejsza w zrozumieniu treści jest "Iwona" ( wersja audio)
            Tak na marginesie translacji," tłumaczenia" są świetnym tematem komedii (pomyłek)
            Albo zrobienie jakiego innego "hitchcocka"

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka