Dodaj do ulubionych

Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska

IP: *.9.175.46.ng.pl 19.07.15, 22:20
Długo wyczekiwany urlop w końcu nadszedł i w końcu chcę nadrobić zaległości książkowe . Bardzo mnie ciągnie ostatnio do naszych rodzimych pisarzy , ale czasem, szczególnie gdy mam do czynienia z sagą, nie mogę się za nią zabrać, gdyż przeraża mnie ilosc stron, a niestety z reguły gdy zacznę cos czytać, czuję przymus , by skończyć, nawet, gdy książka niekoniecznie jest w moim guście. W związku z tym mam pytanie o Cukiernię pod Amorem - warto? Stoi na półce i czeka ... Kusi mnie tez Korona śniegu i krwi Cherezinskiej, kolejna cegła i mam iskierkę nadziei, ze Cherezińska pisze podobnie do Philippy Gregory . No i od lat nie mogę sie zabrać za Lalę Dehnela. Ktora z tych pozycji polecacie? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi,bo czas urlopowy jest dla mnie zbyt cenny na ksiazki, których nie warto czytać ...
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska 20.07.15, 00:21
      Akurat wszystko czytałam  Lala jest krótka i wzięłabym bez namysłu na urlop - to lektura refleksyjna, emocjonalna bez akcji w pełnym tego słowa znaczeniu. Cukiernia jest super jeżeli szukasz rozrywki, akcji i przyjemności z czytania. Cherezińska hmmm za długa czasem pretensjonalna, z poważnym podkładem historycznym...jestem historykiem ale nie pokonałam bo mnie nudziły te opisy i rozkminy 😊.
      • shiva772 Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska 20.07.15, 00:24
        Stawiam na Cukiernię - idealna lekka lektura na urlop 😊
    • gosiownik Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska 20.07.15, 09:44
      Dla mnie Lala jest rewelacyjna, Cukiernia srednia, a Korona zupelnie do niczego, nie bylam w stanie jej dokonczyc. Polecam wiec te pierwsza :)
      • Gość: Tyda Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska IP: *.9.175.46.ng.pl 20.07.15, 10:12
        Bardzo dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Wiem juz mniej więcej czego się spodziewać po każdej z powieści i bardzo zachecilyscie mnie i do Lali i do Cukierni , ktore na pewno przeczytam . A Cherezińską chyba na razie sobie odpuszczę...
        • elf1977 Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska 02.08.15, 20:07
          Jeżeli chodzi o Cherezińską - zacznij od sago o wikingach - lepsza, bo lżejsza.
    • chiara76 Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska 20.07.15, 10:43
      Tyda, czekam na Twoją opinię o "Lali", którą niedawno nabyłam w promocji i też czeka na swoją kolejkę :) No i mam też jedną książkę Gutowskiej (nie pamiętam już, którą).
      • Gość: Tyda Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska IP: *.9.175.46.ng.pl 20.07.15, 11:01
        Stosik na wakacje juz niezły mi się uzbierał . Zamierzam z 10 ksiazek przeczytać, mam nadzieje, ze zrealizuję swój plan. Oczywiscie dam znać, jak przeczytam Lalę :)
    • Gość: fantazjataka Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska IP: 80.50.148.* 20.07.15, 21:01
      Śmiało mogę powiedzieć, że cykl Północna Droga Cherezińskiej jest doskonały. Po tych czterech książkach uwielbiam Wikingów. Cztery tomy - w każdym z nich właściwie ta sama historia, ale z perspektywy różnych bohaterów, bardzo różniących od siebie.... Polecam zdecydowanie.
    • Gość: fantazjataka Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska IP: 80.50.148.* 20.07.15, 21:05
      Bardzo dużo czytałam Philippy Gregory i byłam zachwycona.
      Zachwycona również jestem Północną Drogą!
      • Gość: Tyda Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska IP: *.9.175.46.ng.pl 20.07.15, 21:08
        Bardzo dziękuję. Na pewno poszukam tych ksiazek , tym bardziej, że mamy podobny gust czytelniczy, bo obie lubimy Gregory :)
    • chiara76 Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska 21.07.15, 21:35
      Tyda, jeśli jeszcze się u mnie na blogu nie doczytałaś (sama wspomniałaś, że zaglądasz) to polecam Ci książki Magdaleny Kawki, ja przeczytałam "Wyspę z mgły i kamienia" i teraz jestem już w ponad połowie "Rzeki zimnej" i baaardzo mi się podobają.
      • Gość: Tyda Re: Dehnel. Gutowska - Adamczyk. Cherezińska IP: *.9.175.46.ng.pl 21.07.15, 23:58
        Pewnie, Chiaro, ze czytam Twój blog . Należy do moich ulubionych. Za książkami, ktore polecasz, na pewno się rozejrzę , szczególnie ta Wyspa z mgły ... mnie zainteresowała . Dziękuję. Stosik do przeczytania rośnie w zastraszajacym tempie ;) udało mi się zdobyć Lalę, Cukiernię pod Amorem, Płaczącą Zuzannę , a także ksiazki Mehran , o których wspomniałaś i ktore mnie zainteresowały ( Zupa z granatów, Woda różana i chleb na sodzie ) i jeszcze parę innych ( rowniez z serii z miotłą ) . Bardzo się cieszę , tylko ze kiedy ja to wszystko przeczytam ?;) dzis skończyłam Fastrygę Jagielskiej, rowniez z serii z miotłą . Nie przepadam za takim sposobem narracji , ale nie zmienia to faktu, ze ksiazka jest wstrząsająca, duszna i przygnebiajaca . Przypomina mi klimatem film Plac Zbawiciela . Moze niekoniecznie jest to lektura na urlop, ale myśle, ze warto przeczytać . Ciesze sie, ze jeszcze tyle ciekawych lektur przede mną, chociaż juz oczy bolą od czytania ;) pozdrawiam serdecznie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka