Gość: azura Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 28.09.04, 12:11 "Strach przed lataniem" Erica Jong - lektura obowiązkowa dla każdej kobiety :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: 62.29.253.* 28.09.04, 12:13 "Jednoroczną wodowę" J. Irvinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dymixx Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.09.04, 08:43 "Niskie Łąki" Siemiona facet co chwila wspomina o ślepych ścianach. ale poza tym wporzo. Odpowiedz Link Zgłoś
korzenb Re: Jaka książke właśnie czytacie? 29.09.04, 10:14 Nie bardzo lubię science fiction,ale Gra Endera Orson Scott Card jest po prostu świetna!!Jest jedną z książek,którą czyta się jednym tchem!Gorąco polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
sobylminee Re: Jaka książke właśnie czytacie? 24.10.04, 13:25 > Nie bardzo lubię science fiction,ale Gra Endera Orson Scott Card jest po prostu > > świetna!!Jest jedną z książek,którą czyta się jednym tchem!Gorąco polecam!! orson scott card? polecam "dom pieśni" piękna, niezwykle uczuciowa i emocjonlana ksiązka i mimo że fantasy, nie daje tego odczuć, dobra nawet dla tych którzy wspomnianego gatunku nie lubią... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilykai Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.09.04, 15:49 "ikowie - ludzie gór" Colin M. Turnbull :) Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Jaka książke właśnie czytacie? 29.09.04, 17:43 "Stronę Guermantes" Prousta na przemian z "Jeśli Boga nie ma" Kołakowskiego i "Przedwiośniem" Żeromskiego (to ostatnie li tylko z obowiązku). Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek "Księga Hrabala" Peter Esterhazy 29.09.04, 19:12 No cóż,po kilkunastu stronach już wiem,że nie "przeczytam duszkiem"tak jak Huellego "Mercedez-Benz". Powoli jednak zmierzam do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
infi Re: "Księga Hrabala" Peter Esterhazy 03.10.04, 12:22 O tak, dostalam te ksiazke na urodziny i zaczelam z mysla, ze zapelni mi gora dwa dni... Tymczasem brnelam przez nia i brnelam, przystawalam, odkladalam, wracalam... I dobrnelam. Warto :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Market Garden Mark Vonnegut - Eden Expres/Gombrowicz - Ferdydurk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Transatlantyk - Gombrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:45 I co, niezwykłe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bouree Re: Transatlantyk - Gombrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 20:25 heY :) nic w tym niezwykłego, gdyż Trans-Atlantyk, to jedno z najlepszych dzieł Gombrowicza, osobiści polecam jego Dzienniki... albo coś innego z prozy egzystencjalnej czyli "Gra w klasy" Cortazara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 16:30 Aktualnie: 1."Beniowski" Słowackiego 2. "Kochać człowieka by zdążyć do Boga" - jeden z wielu zbiorów wierszy ks. Twardowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jaka książke właśnie czytacie? 30.09.04, 16:33 Przeczytalam wlasnie "Hanemanna" Chwina (wreszcie!! Rewelacja), "Bialy kamien" Anny Boleckiej (tez swietne, ciekawa jestem innych jej ksiazek) i "The Da Vinci Code" Browna (chaleczka). Teraz czytam przerwane na podroz "Lata z Laura Diaz" Fuentesa, troszke nuzace, przyznam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralina Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.crowley.pl 30.09.04, 19:23 Czytam "Przygodę fryzjera damskiego". Rewelacja, zwłaszcza teraz, gdy pogoda taka licha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.piotrkow.net.pl 01.10.04, 01:46 Dwie godziny temu skończyłem "Wczorajszą młodość" Elżbiety Jackiewiczowej. Zapowiadało się nieźle, ale im dalej w las, tym większy przechył w lewo, końcówkę czytałem z narastającą irytacją. Totalne mistyfikowanie międzywojennej rzeczywistości, apoteoza komunistów, wyolbrzymianie ich znaczenia (w tym celu w ogóle pominięto socjalistów, zostawiając na placu boju sanację, endecję i KPP), plucie na przedwojenne wojsko, sądy, kler, "arystokrację" (była jeszcze?;)) Potem się zorientowałem, że książka została wydana po raz pierwszy w 1955 roku (czytałem wydanie 7 z 1988) - ale do jasnej cholery po 1956 Jackiewiczowa mogła trochę zmienić... Nie dziwię się, że pisarka idzie w zapomnienie. Przecież tego już nikt nigdy nie wyda - powyżej scharakteryzowane przeginanie pały dyskwalifikuje książkę do reszty... Jak się wyśpię, po śniadaniu się wezmę za "Czarownika Iwanowa" Pilipiuka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiszi Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 12:43 Czytam "O miłości i innych demonach" Marqueza - na razie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka siostra zjedzonego czlowieka - taki tytul IP: *.arcor-ip.net 01.10.04, 15:34 od straszej osoby dostalam do poczytania te ksiazke - autor Janusz Makarczyk. Ksiazka bardzo stara - wydanie z 1958 roku, autor polski dyplomata, ktory o swoich, i nie swoich tak mysle, dyplomatycznych obserwacjach i przezyciach literacko, troche staroswiecko pisze w tym zbiorku. Naprawde niezle czytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Czytam starocia:) IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.11.04, 00:39 Czyli XVIII - wieczną powieść Marii de Lafayete Księżna de Cleves. Akcję książki, autorka, żyjąca w czasach Ludwika XIV, osadziła dwa wieki wcześniej, za panowania Henryka II. Podobnie jak w innych starych książkach, których zazwyczaj już nie czytamy, bo wydają się przestarzałe i śmieszne, widać wielką dbałość o oddanie uczuć, stosunków dworskich, miłostek oraz intryg. Podoba mi się świadectwo wnikliwej obserwacji uczuć, wręcz psychologizowanie. Kiedyś zwracano uwagę na rzeczy takie jak rumieniec, potrafiono między słowami odczytać subtelny sens wypowiedzi, który zrozumiały był dla osoby ukochanej, itp. Teraz tego już nie ma. Dlatego lubię poczytać takie stare romanse, mimo ich zawiłości - można czasem pogubić się w natłoku nazwisk, tytułów szlacheckich, związków łączących postacie. Jednak przyjemność płynącą z czytania staroświeckiego dzieła można porównać do zwiedzania starych komnat w zamkniętym od dawna pałacu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajota "Legionistkę" i "Spokojnego Amerykanina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 00:06 Pierwszą - bezinteresownie, dla rozrywki, świetnie się czyta. Drugiego - z obowiązku, szukam pewnego cytatu, ale poza tym mnie wciągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.res.pl / 82.160.26.* 18.11.04, 13:22 "Rozbuchana wyobraźnia olivii Joules" Helen Fielding. Koszmarna chała, a nawet gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek "Skutki uboczne" Woody Allen 01.10.04, 15:58 Może On mnie wyciągnie z dzisiejszego "dołka"jesiennego,tzn.życiowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamma Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:32 "Łuk Triumfalny" Remarque'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natasha Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.10.04, 21:33 Uwielbiam czytac-dużo czytam-a aktualnie( jako osoba swiezo przeniesiona na "swoje") czytam "Ksiazzke Kucharska";)) a tak naprawde to "Historia Alejandra Mayty"-Mario Vargasa LLosy-uwielbiam jego twórczość-pokręcony koleś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 01.10.04, 23:07 "sztukmistrz z Lublina" Singera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.crowley.pl 09.10.04, 20:14 Rok 1984 - Orwella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.piotrkow.net.pl 02.10.04, 03:41 Andrzej Pilipiuk - "Czarownik Iwanow" polecam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Jaka książke właśnie czytacie? 02.10.04, 14:29 Witam "Dżume" A.Camusa Nie musze chyba polecać :) Pozdrawiam Iskierka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ataraksja Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.ftj.agh.edu.pl 02.10.04, 14:33 "Ostatnie historie" Olgi Tokarczuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endorfina Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.10.04, 14:49 "Tako rzecze Zaratustra" (po raz kolejny;-)) "Świat według Garpa" Irvinga (denne - chyba nie przebrnę do końca) "Martina Edena" Londona(tożsamo) "Zmartwychwstanie" Tołstoja (ale też mi nie idzie) "Kongres futurologiczny" Lema "Albo-albo" Kierekaarda Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek "Półbrat"Lars Saabye Christensen 02.10.04, 21:36 Leży przede mną,745 stron,no to zaczynam! Odpowiedz Link Zgłoś
maja1994 Re: Jaka książke właśnie czytacie? 02.10.04, 22:29 Właśnie kończe Ala Makota Zakochana 1 i zaczynam ide sierpniową m.musierowicz Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Jaka książke właśnie czytacie? 02.10.04, 22:55 Skończyłam właśnie Kocią kołyskę Kurta Vonneguta , zaczynam za chwilkę Pod słońcem Toskanii Frances Mayes -na pewno będzie mi cieplej :) Odpowiedz Link Zgłoś