Dodaj do ulubionych

Jaka książke właśnie czytacie?

• Gość: azura Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 28.09.04, 12:11
      "Strach przed lataniem" Erica Jong - lektura obowiązkowa dla każdej kobiety :)

Pozdrawiam
    • Gość: luka Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: 62.29.253.* 28.09.04, 12:13
      "Jednoroczną wodowę" J. Irvinga
    • hrabalek "Fale" Virginia Woolf 28.09.04, 23:02
      Takie "dziwne",że nawet ciekawe.
    • Gość: dymixx Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.09.04, 08:43
      "Niskie Łąki" Siemiona
      facet co chwila wspomina o ślepych ścianach. ale poza tym wporzo.
      • korzenb Re: Jaka książke właśnie czytacie? 29.09.04, 10:14
        Nie bardzo lubię science fiction,ale Gra Endera Orson Scott Card jest po prostu
        świetna!!Jest jedną z książek,którą czyta się jednym tchem!Gorąco polecam!!
        • sobylminee Re: Jaka książke właśnie czytacie? 24.10.04, 13:25
          > Nie bardzo lubię science fiction,ale Gra Endera Orson Scott Card jest po
          prostu
          >
          > świetna!!Jest jedną z książek,którą czyta się jednym tchem!Gorąco polecam!!

orson scott card? polecam "dom pieśni" piękna, niezwykle uczuciowa i
          emocjonlana ksiązka i mimo że fantasy, nie daje tego odczuć, dobra nawet dla
          tych którzy wspomnianego gatunku nie lubią...

pozdrawiam
    • Gość: lilykai Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.09.04, 15:49
      "ikowie - ludzie gór" Colin M. Turnbull :)
    • another_story Re: Jaka książke właśnie czytacie? 29.09.04, 17:43
      "Stronę Guermantes" Prousta na przemian z "Jeśli Boga nie ma" Kołakowskiego
      i "Przedwiośniem" Żeromskiego (to ostatnie li tylko z obowiązku).
    • hrabalek "Księga Hrabala" Peter Esterhazy 29.09.04, 19:12
      No cóż,po kilkunastu stronach już wiem,że nie "przeczytam duszkiem"tak jak
      Huellego "Mercedez-Benz". Powoli jednak zmierzam do przodu.
      • infi Re: "Księga Hrabala" Peter Esterhazy 03.10.04, 12:22
        O tak, dostalam te ksiazke na urodziny i zaczelam z mysla, ze zapelni mi gora
        dwa dni... Tymczasem brnelam przez nia i brnelam, przystawalam, odkladalam,
        wracalam... I dobrnelam. Warto :-))
    • Gość: Market Garden Mark Vonnegut - Eden Expres/Gombrowicz - Ferdydurk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 19:25
    • Gość: Kasia Transatlantyk - Gombrowicz IP: 129.109.84.* 29.09.04, 22:17
      • Gość: Monia Re: Transatlantyk - Gombrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:45
        I co, niezwykłe, prawda?
        • Gość: bouree Re: Transatlantyk - Gombrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 20:25
          heY :) nic w tym niezwykłego, gdyż Trans-Atlantyk, to jedno z najlepszych dzieł
          Gombrowicza, osobiści polecam jego Dzienniki...
          albo coś innego z prozy egzystencjalnej czyli "Gra w klasy" Cortazara
    • pabloha Boris Vian 'Vernona Sullivana dzieła zebrane' 30.09.04, 14:17

• Gość: Myszor Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 16:30
      Aktualnie:
      1."Beniowski" Słowackiego
      2. "Kochać człowieka by zdążyć do Boga" - jeden z wielu zbiorów wierszy ks.
      Twardowskiego
    • staua Re: Jaka książke właśnie czytacie? 30.09.04, 16:33
      Przeczytalam wlasnie "Hanemanna" Chwina (wreszcie!! Rewelacja), "Bialy kamien"
      Anny Boleckiej (tez swietne, ciekawa jestem innych jej ksiazek) i "The Da Vinci
      Code" Browna (chaleczka). Teraz czytam przerwane na podroz "Lata z Laura Diaz"
      Fuentesa, troszke nuzace, przyznam.
    • Gość: koralina Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.crowley.pl 30.09.04, 19:23
      Czytam "Przygodę fryzjera damskiego". Rewelacja, zwłaszcza teraz, gdy pogoda
      taka licha...
    • Gość: Daniel Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.piotrkow.net.pl 01.10.04, 01:46
      Dwie godziny temu skończyłem "Wczorajszą młodość" Elżbiety Jackiewiczowej.
      Zapowiadało się nieźle, ale im dalej w las, tym większy przechył w lewo,
      końcówkę czytałem z narastającą irytacją. Totalne mistyfikowanie międzywojennej
      rzeczywistości, apoteoza komunistów, wyolbrzymianie ich znaczenia (w tym celu w
      ogóle pominięto socjalistów, zostawiając na placu boju sanację, endecję i KPP),
      plucie na przedwojenne wojsko, sądy, kler, "arystokrację" (była jeszcze?;))
      Potem się zorientowałem, że książka została wydana po raz pierwszy w 1955 roku
      (czytałem wydanie 7 z 1988) - ale do jasnej cholery po 1956 Jackiewiczowa mogła
      trochę zmienić...

Nie dziwię się, że pisarka idzie w zapomnienie. Przecież tego już nikt nigdy
      nie wyda - powyżej scharakteryzowane przeginanie pały dyskwalifikuje książkę do
      reszty...

Jak się wyśpię, po śniadaniu się wezmę za "Czarownika Iwanowa" Pilipiuka :)
      • Gość: hiszi Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 12:43
        Czytam "O miłości i innych demonach" Marqueza - na razie polecam.
        • Gość: alinka siostra zjedzonego czlowieka - taki tytul IP: *.arcor-ip.net 01.10.04, 15:34
          od straszej osoby dostalam do poczytania te ksiazke - autor Janusz Makarczyk.
          Ksiazka bardzo stara - wydanie z 1958 roku, autor polski dyplomata, ktory o
          swoich, i nie swoich tak mysle, dyplomatycznych obserwacjach i przezyciach
          literacko, troche staroswiecko pisze w tym zbiorku. Naprawde niezle czytanie.
          • Gość: jaija Czytam starocia:) IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.11.04, 00:39
            Czyli XVIII - wieczną powieść Marii de Lafayete Księżna de Cleves. Akcję
            książki, autorka, żyjąca w czasach Ludwika XIV, osadziła dwa wieki wcześniej,
            za panowania Henryka II.
            Podobnie jak w innych starych książkach, których zazwyczaj już nie czytamy, bo
            wydają się przestarzałe i śmieszne, widać wielką dbałość o oddanie uczuć,
            stosunków dworskich, miłostek oraz intryg. Podoba mi się świadectwo wnikliwej
            obserwacji uczuć, wręcz psychologizowanie. Kiedyś zwracano uwagę na rzeczy
            takie jak rumieniec, potrafiono między słowami odczytać subtelny sens
            wypowiedzi, który zrozumiały był dla osoby ukochanej, itp. Teraz tego już nie
            ma. Dlatego lubię poczytać takie stare romanse, mimo ich zawiłości - można
            czasem pogubić się w natłoku nazwisk, tytułów szlacheckich, związków łączących
            postacie. Jednak przyjemność płynącą z czytania staroświeckiego dzieła można
            porównać do zwiedzania starych komnat w zamkniętym od dawna pałacu. Polecam.
        • Gość: hajota "Legionistkę" i "Spokojnego Amerykanina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 00:06
          Pierwszą - bezinteresownie, dla rozrywki, świetnie się czyta. Drugiego - z
          obowiązku, szukam pewnego cytatu, ale poza tym mnie wciągnął.
        • Gość: Inka Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.res.pl / 82.160.26.* 18.11.04, 13:22
          "Rozbuchana wyobraźnia olivii Joules" Helen Fielding. Koszmarna chała, a nawet
          gorzej.
    • hrabalek "Skutki uboczne" Woody Allen 01.10.04, 15:58
      Może On mnie wyciągnie z dzisiejszego "dołka"jesiennego,tzn.życiowego.

• mucta "Śmierć frajerom" Mario Puzo 01.10.04, 16:37
      j.w.
    • Gość: gamma Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 21:32
      "Łuk Triumfalny" Remarque'a
    • Gość: Natasha Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.10.04, 21:33
      Uwielbiam czytac-dużo czytam-a aktualnie( jako osoba swiezo przeniesiona
      na "swoje") czytam "Ksiazzke Kucharska";)) a tak naprawde to "Historia
      Alejandra Mayty"-Mario Vargasa LLosy-uwielbiam jego twórczość-pokręcony koleś...
    • Gość: Myszor Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 01.10.04, 23:07
      "sztukmistrz z Lublina" Singera.
      • Gość: sylwia Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.crowley.pl 09.10.04, 20:14
        Rok 1984 - Orwella
        • sobylminee Re: Jaka książke właśnie czytacie? 24.10.04, 13:28
          boska :)
    • Gość: Daniel Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.piotrkow.net.pl 02.10.04, 03:41
      Andrzej Pilipiuk - "Czarownik Iwanow"

polecam!!!!!!!
    • slonecznawiosna Re: Jaka książke właśnie czytacie? 02.10.04, 14:29
      Witam

"Dżume" A.Camusa
      Nie musze chyba polecać :)

Pozdrawiam

Iskierka
      • amber1982 "Iliada" 02.10.04, 22:07
        do korzeni wracam..
    • Gość: ataraksja Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.ftj.agh.edu.pl 02.10.04, 14:33
      "Ostatnie historie" Olgi Tokarczuk
    • Gość: endorfina Re: Jaka książke właśnie czytacie? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.10.04, 14:49
      "Tako rzecze Zaratustra" (po raz kolejny;-))
      "Świat według Garpa" Irvinga (denne - chyba nie przebrnę do końca)
      "Martina Edena" Londona(tożsamo)
      "Zmartwychwstanie" Tołstoja (ale też mi nie idzie)
      "Kongres futurologiczny" Lema
      "Albo-albo" Kierekaarda
    • hrabalek "Półbrat"Lars Saabye Christensen 02.10.04, 21:36
      Leży przede mną,745 stron,no to zaczynam!
    • maja1994 Re: Jaka książke właśnie czytacie? 02.10.04, 22:29
      Właśnie kończe Ala Makota Zakochana 1 i zaczynam ide sierpniową m.musierowicz
      • lomas Re: Jaka książke właśnie czytacie? 02.10.04, 22:55
        Skończyłam właśnie Kocią kołyskę Kurta Vonneguta , zaczynam za chwilkę Pod
        słońcem Toskanii Frances Mayes -na pewno będzie mi cieplej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka