Dodaj do ulubionych

Co czytacie? Czerwiec '16

01.06.16, 22:22
ja na razie się miotam ... i chwilowo nie czytam.
Obserwuj wątek
    • tyda1212 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 01.06.16, 23:22
      Wciąż Niewidzialny most
    • mimatu Re: Co czytacie? Czerwiec '16 01.06.16, 23:40
      Właśnie skończyłam "Dziwne losy Jane Eyre", bo od lat wyrzucałam sobie, że jeszcze tego nie znam.
      • 21mada Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 19:01
        No i jak wrazenia? Polecam tez ekranizacje plus 'Morze Sargassowe' - historia z perspektywy zony Pana Rochestera, co to 'zla kobieta byla'.
        • mimatu Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 22:02
          Ooo, czuję się zachęcona.
          Powiem szczerze, zakochałam się w tej książce od pierwszych stron, gdy Jane była jeszcze małą dziewczynką. Jakieś takie dalekie skojarzenie miałam z Anią z Zielonego Wzgórza, którą w dzieciństwie uwielbiałam. Później zrobiło się już nieco mroczniej :)
          Oczywiście z perspektywy dzisiejszego czytelnika powieść może wydawać się naiwna, a ta bogobojność bohaterów trochę przesadzona, ja jednak biorę pod uwagę to, ze prawie dwa wieki minęły od jej powstania.
          Piękny język!
          Książkę czytałam z wypiekami na twarzy i miałam naprawdę wspaniałe trzy wieczory :)
    • nioma Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 12:37
      Skończyłam "Łaska" Kańtoch.
      Za moment jadę nad morze, więc będzie lekko: nowa Tess Gerritssen, skandynawska sensacja, kolejny tom Masy.
      Z ambitniejszych pozycji czekam na dzienniki Beksińskiego i "Cztery siostry".
    • chiara76 "Barcelona - stolica Polski". Ewa Wysocka. 02.06.16, 15:54
      Pokończyłam to, co czytałam równolegle (jednak ja się do takiego czytania nijak nie nadaję ;) ) i wzięłam się za to. Bardzo lubię słuchać pani Ewy jak nadaje korespondencję z Barcelony w PR, dlatego kupiłam ją niejako "w ciemno" ale oczywiście mam nadzieję na świetną lekturę.
    • angazetka Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 16:30
      U mnie jest czas złej literatury - czyli trzecia część Bridget Jones na zmianę z "Zanim się pojawiłeś". So fun ;)
      • 21mada Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 19:02
        No i jak? Ja sie boje tej trzeciej czesci, czy aby nie jest depresyjna, skoro Bridget jest wdowa?
        • kredka.zielona Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 19:07
          ja mam fazę na Lisę Gardner, czytam jedną za drugą, w kolejce Leif Persson czeka cierpliwie, w tzw międzyczasie łyknęłam wczoraj najnowszą Krystynę Mirek :)
    • mimatu Re: Co czytacie? Czerwiec '16 02.06.16, 22:03
      No to się biorę za czwarty tom Ferrante - "Historia zaginionej dziewczynki".
      • chiara76 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 03.06.16, 06:43
        Udanej lektury. Ja już cały neapolitański cykl mam za sobą.
    • kwiat-jabloni Re: Co czytacie? Czerwiec '16 03.06.16, 10:27
      Ja obecnie ciągle jestem w trakcie lektury ósmego tomu cyklu fantasy Roberta Jordana "Koło Czasu". Książka nosi tytuł "Ścieżka sztyletów" i jest raczej obszerna. Po prostu ostatnimi czasy nie mam za bardzo czasu i chęci na czytanie.
    • odczepcie_sie Re: Co czytacie? Czerwiec '16 03.06.16, 14:21
      Czytam "Wodza mimo woli" Watta Evansa Lawrence'a, ale nie wiem czy doczytam do końca, bo nie jest to specjalnie porywające.
    • maniaczytania "Samotna gwiazda" Paullina Simons 04.06.16, 12:36
      po etapie miotania się między tytułami, ta przyszła wczoraj, więc dylemat się skończył ;)
      Zaczęłam i już od początku jest dobrze :)
    • techio Re: Co czytacie? Czerwiec '16 06.06.16, 09:01
      "To skomplikowane. Julie" naprawdę fajna książka :)
    • amused.to.death Re: Co czytacie? Czerwiec '16 06.06.16, 13:36
      Amerykańsko-ghanijski kryminał, którego akcja toczy się w Ghanie (Wife of Gods).
      - aż jestem zaskoczona jak bardzo mnie wciągnął.

Następne w kolejce 1945. Wojna i pokój Grzebałkowskiej - czekam z niecierpliwością :)
    • tubak Re: Co czytacie? Czerwiec '16 06.06.16, 18:08
      u mnie ostatnio króluje stephen king
    • Gość: Iskierka Re: Co czytacie? Czerwiec '16 IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.16, 14:23
      Skończyłam czytać "Dziennik Roku Chrystusowego" Jacka Dehnela.
      Fajna jest końcówka o Indiach. Podobało mi się, że mogłam znaleźć tam miejsca i ulice
      gdzie sama zaglądam i się przechadzam.

Wczoraj zaczęłam czytać "Słodkie życie w Paryżu" Davida Lebovitza
      Paryż widziany oczami Amerykanina. Dużo humoru, lekka lektura.

Obie książki polecam.
    • matti_hautameki Re: Co czytacie? Czerwiec '16 07.06.16, 14:46
      Skończyłem "Małe życie" Yanagihary - trochę droga przez mękę, szczególnie ostatnie 100 stron. Gdyby ta książka była o jakieś 30-40% krótsza wrażenia byłyby dużo lepsze.

A teraz w ramach spóźnionego Dnia Dziecka zabieram się za "Wakacje z duchami" A. Bahdaja, które ostatnio wynorałem na targu staroci za 1 zł w wydniu z cudownymi ilustracjami Butenki ;)
      • mimatu Re: Co czytacie? Czerwiec '16 15.06.16, 10:35
        Droga przez mękę? No nie! To mój czytelniczy plan na koniec czerwca :(
    • pinkink3 Greg Iles, Eva Hoffman 08.06.16, 03:54
      Dokonczylam "The Bone Tree", drugi tom trylogii Grega Ilesa, mojego ulubionego autora, (trzecia czesc "Mississipi Blood" wyjdzie w przyszlym roku)- i mimo poteznego rozmiaru - przeszlo 800 stron - caly czas trzymala mnie w napieciu. Poczatkowe 3/4 czytalam w wersji elektr. ale czas pozyczki uplynal, a ze nie bylam w stanie czekac az kolejny czytacz skonczy i przyjdzie moja kolej pozyczylam i konczylam juz cegle papierowa. Uff, ciezko bylo....;)
      Zdaje sobie sprawe, ze to szczegolny rodzaj literatury i widze schemat ale to mi specjalnie nie przeszkadza bo Iles to mistrzunio.

Teraz zlapalam "Lost in Translation" Ewy Hoffman i jest to dla mnie mila niespodzianka.
      Po lekturze "Shtetl" nabralam ochoty na "Zagubione w przekladzie" tej samej autorki ale nie mialam duzej nadziei bo nie mam zasadniczo dostepu do polskich ksiazek.
      A tu tymczasem.... w mojej bibliotece byla wersja angielska! W papierze ale i tak sie ciesze.
      Nawet nie wiedzialam, ze oryginalna wersja wyszla najpierw (1989) po angielsku, a dopiero w 1995 wyszla wersja polska.
      Zaczelam. I podoba sie.
    • literaturasautee Re: Co czytacie? Czerwiec '16 11.06.16, 20:27
      Skończyłem pierwszy tom "Vernona Subutexa", a teraz chichoczę przy Szwejku :)
      https://www.literaturasautee.pl/wp-content/uploads/2016/06/vernon-subutex-despentes.jpg
      • mimatu Re: Co czytacie? Czerwiec '16 15.06.16, 10:33
        Ech, Szwejk tkwi na mojej półce jak wyrzut sumienia, a ja zawsze znajduję coś innego do przeczytania :/ Vernon przeczytany,po opiniach spodziewałam się większych kontrowersji.
    • tyda1212 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 12.06.16, 23:27
      Beksińscy. Portret podwójny. - Magdalena Grzebałkowska
    • chiara76 "Stacja Jagodno. 15.06.16, 12:04
      Po nitce do szczęścia". Karolina Wilczyńska.
    • justynka1111 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 15.06.16, 13:32
      Witkowski - Lubiewo. Polecam!
      • miraflores5 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 17.06.16, 21:52
        Sagę "Pieśń Lodu i Ognia" Martina na podstawie której kręcony jest serial "Gra o Tron"-skończyłam wzmiankowaną "Grę", teraz jestem na drugim tomie-"Starciu Królów"
    • eeela Re: Co czytacie? Czerwiec '16 18.06.16, 00:57
      Skończyłam niedawno dziennik Anne Frank, a zaraz potem przypomniałam sobie "Medaliony", które uprzednio czytałam w klasie maturalnej. Rozkleiłam się na dwa dni - to jakiś postęp, bo lata temu książeczka rozwaliła mnie kompletnie na dużo dłużej. Jeszcze chcieli ode mnie, żebym z tego wypracowanie pisała! Brrr.

Usiłuję też dociec daty wycofania "Medalionów" z listy lektur szkolnych. Maturę zdawałam w 1999. W 2008 roku chyba już ich nie było na listach, a przynajmniej tak wydaje się mojej mamie, która w tamtym roku po latach przerwy wróciła do nauczania w liceum.
      • miraflores5 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 13.07.16, 23:26
        Eeela, myślałam o przeczytaniu Dziennika Anne Frank. Co do "Medalionów "-liceum zaczęłam w 2007 roku i nie przerabiałam "Medalionów" jako lektury, przeczytałam je za to w trzeciej gimnazjum, ale tak dla siebie. Jakoś wytrzymałam, najbardziej wstrząsnął mną wątek esesmana duszącego więźniów poprzez nadepnięcie na krtań.
        • eeela Re: Co czytacie? Czerwiec '16 12.08.16, 15:56
          Po "Medalionach" dziennik Anne Frank to niemal lekka literatura ;-) Oczywiście cienie się czają, nastrój jest ponury i serce ściska na myśl, że to utalentowane dziecko zginęło tak tragiczną śmiercią, ale nijak to wszystko nie oddaje pełni grozy tamtych lat.
    • handzia.kaziukowa Re: Co czytacie? Czerwiec '16 19.06.16, 11:59
      "1945" Grzebałkowskiej.
      • handzia.kaziukowa Re: Co czytacie? Czerwiec '16 25.06.16, 07:40
        a w międzyczasie przeczytałam "Polska odwraca oczy" Kopińskiej - świetna rzecz, polecam.
      • eeela Re: Co czytacie? Czerwiec '16 12.08.16, 15:59
        > "1945" Grzebałkowskiej

I jak wrażenia? Polecam wątek z dyskusją o tej książce:

forum.gazeta.pl/forum/w,151,161692829,161692829,1945_Grzebalkowskiej.html
    • tyda1212 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 24.06.16, 22:47
      Ostatnia żona Tudora. Poskromienie królowej - Philippa Gregory
    • chiara76 "Ganbare! Warsztaty umierania". K. Boni 25.06.16, 07:34
      jak na razie mocno mnie przeczołgała emocjonalnie...
    • tyda1212 Re: Co czytacie? Czerwiec '16 29.06.16, 23:42
      Eowyn Ivey- Dziecko śniegu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka