Dodaj do ulubionych

Fantasy kobiece

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 21:20
czy czytaliście powieści lub opowiadania Anki Brzezińskiej? Jakie wrażenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: księżniczka xenna Re: Fantasy kobiece IP: *.acn.waw.pl 13.11.04, 22:15
      Gość portalu: Madzia napisał(a):

> czy czytaliście powieści lub opowiadania Anki Brzezińskiej? Jakie wrażenia?

Po prostu gó...
      • Gość: Madzia Re: Fantasy kobiece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 17:42
        i pytaj w weekend... Cóż za wysublimowana recenzja...
        • clevera Proponuje... 14.11.04, 20:26
          ...jeśli jeszcze nie trafiłaś na te pisarkę, wszystko Margit Sandemo. Napisała
          tego mnóstwo, w wielu seriach, w porywach po kilkadziesiąt tomów.
    • bumm Re: Fantasy kobiece 15.11.04, 12:09
      No jeśli Brzezińska to gó... to ciekaw jestem, strasznie, aż mnie skręca z
      ciekawości, co nie jest gó... Czytałem Opowieści z Wilżyńskiej Doliny, świetne.
      Rzecz znakomicie napisana, soczysty język, niebalane konstruowanie fabuły. I
      przerwotne opowieści, niby w konwencji fantasy, ale bardzo to niebajkowe.
      Twardokęska nie czytałem, ale stoi na półce w kolejce.
      • Gość: Madzia Do bumm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 09:10
        bardzo Ci dziękuję. Zajrzałam jeszcze w parę miejsc i spotkałam same przychylne
        opinie o opowieściach Brzezińskiej. Zajrzę dziś do biblioteki, a jak nie będzie
        nic to do księgarni. Powiedz mi jeszcze czy to taka sama konwencja jak u
        Sapkowskiego?
        Pozdrawiam
        • bumm Re: Do bumm... 16.11.04, 11:07
          W pewnym sensie Brzezińska przypomina Sapkowskiego: podobne założenie -
          fantasy, ale bez biało-czarnej naiwności. Przy nich "Władca pierścieni" wydaje
          się (z całym szacunkiem) bajeczką - dobrzy są dobrzy, a źli - źli i nie bardzo
          wiadomo dlaczego. Tu wszystko jest wieloznaczne. No i zarówno Sapkowski jak i
          Brzezińska błyszczą stylem, prawdziwa przyjemność ich czytać.
          Miłej lektury! ;-)
          • Gość: Madzia Re: Do bumm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 22:58
            kupiłam na początek listopadowy numer Nowej Fantastyki z SUPER opowiadaniem
            Brzezińskiej i już wiem, że warto :))
            PS. A na marginesie dodam, że studiowałam z Anką na jednym roku i nawet
            miałyśmy tę samą promotorkę prac magisterskich... I cieszę się, że nie
            skończyła w światku akademickim (co niektórzy wróżyli), bo byłoby szkoda
            takiego talentu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka